Last news in Fakti

5 Юли, 2024 12:48 3 936 38

Престрелки и експлозии: Швеция е разтърсена от престъпност

  • швеция-
  • престъпност-
  • убийства-
  • полиция-
  • стокхолм-
  • мафия

Политиката изглежда безпомощна да се справи с разрастващата се престъпност сред мафиотските кланове

Престрелки и експлозии: Швеция е разтърсена от престъпност - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

По 13 000 евро на човек – такива са били сумите, платени на трима младежи в Швеция, за да извършат три убийства, пише германската обществена медия ZDF. Предполагаемите членове на престъпната банда са изправени пред съда. 16-годишен младеж и двама негови приятели са обвинени за убийството на един мъж и две жени. Поръчителят, според полицията, е шeф на банда.

Убийства посред бял ден

В Швеция напоследък убийства се извършват и посред бял ден, като например на 10 април, пише германската обществена медия и посочва следния пример: 39-годишният Микаел Яницки бил убит в един подлез пред очите на 12-годишния си син, с когото отивали на басейн. Цялата страна е разтърсена от нарастващото насилие, а сестрата на убития Анета Демир обобщава: „Имам усещането, че престъпните кланове са взели властта, а ние сякаш трябва да се съобразяваме с тях“. Жената изказва и мнение, че наказанията за престъпниците не са достатъчно сериозни.

В подлеза, през който са минавали бащата и синът, често се продавали наркотици и бащата вероятно е потърсил сметка за това на няколко младежи. Полицията наскоро е задържала 18-годишен младеж с иракски произход, заподозрян за убийството, по време на което е бил на 17 години. Повече сведения за разследванията засега няма, съобщава ZDF.

Не само проблем на крайните квартали

Дълго време насилието от страна на младежки банди бе смятано за феномен в т.нар. проблемни квартали в големите шведски градове, в които живеят предимно мигранти, посочва още германската обществено-правна медия. Но междувременно насилието е навсякъде. Статистически погледнато излиза, че в през последните години почти всеки ден в Швеция е умирал по един човек от насилие с огнестрелно оръжие. Спрямо броя на населението това е рекордно ниво, каквото не се среща никъде другаде в Европа.

ZDF привежда и други статистически данни, от които става ясно, че от 1990-те години насам в цяла Западна Европа броят на убийствата намалява. Но не и в Швеция, в която този показател е най-високият в Европа. През 2022 година, например, почти всяка седмица е бил застрелван по един човек. По сведения на полицията миналата година е имало 388 инцидента с огнестрелно оръжие, загинали са 62 души, над 100 са били ранени. За същия период от време в Дания и Норвегия са били застреляни по четирима души, а във Финландия – двама. Както пише „Wall Street Journal“ в столицата Стокхолм нивото на убийствата на глава от населението е 30 пъти по-високо, отколкото в Лондон.

Престъпни банди и зрелищни акции

Смята се, че членовете на престъпни банди в Швеция са около 30 000. Според Даниел Вестерхав от Съвета за превенция на насилието, цитиран от ZDF, проявите на насилие съзнателно са зрелищни. „Ние наричаме това капитал за сплашване, предназначен за укрепване на реномето и поддръжка на позицията в криминалните среди“, казва експертът по престъпността.

Зад клановете с техните често млади, още неподлежащи на съдебни санкции членове, стои организираната престъпност, смята шведската полиция. „Тези банди привличат младите хора с многото пари и скъпите коли“, казва пред ZDF полицаят Саман Асад. Но в крайна сметка младежите от клановете са принудени да изпитват страх за живота си.

"Бяхме прекалено наивни"

"Просто бяхме прекалено наивни", казва пред ZDF юристът и автор на бестселъри Йенс Лапидус, събрал достатъчно впечатления от младите членове на банди като защитник в съдебната зала. „Когато в страната ни дойдоха толкова много хора, си мислехме, че те ще се адаптират към нашата система и ще се държат добре.“ Статистическите данни от 2018 година на института Bra обаче показват, че съдимостта сред онези младежи, чиито родители са родени в чужбина, е три пъти по-висока, отколкото сред тези, чиито родители са родени в Швеция.

Повече камери, повече полиция, по-строги закони

Държавата реагира с повече мерки, но десните шведски демократи, които подкрепят правителството на малцинството, настояват за по-строги мерки. „Проблемът няма да се реши чрез интеграция“, казва говорителят на партията Рихард Йомсхоф. „В много по-голяма степен трябва да се намали миграцията, а онези, които не искат да станат продуктивна част от нашето общество, трябва да бъдат репатрирани.“ Германската обществено-правна медия отбелязва, че междувременно дори и полицията е инфилтрирана от престъпността. Имало към 30 служители, които в течение на години са снабдявали клановете с информации за планирани акции и подслушвания.

Автор: Клаас Томсен ZDF


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    49 2 Отговор
    А аз за Трактора и Къро платих милиони.

    Коментиран от #21, #22

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Така е

    56 0 Отговор
    В колективното и свободния свят
  • 5 Булдог

    50 5 Отговор
    Путин е виновен!Нато ке помогне!ХАУ -БАУ!
  • 6 да де

    61 1 Отговор
    Някои неща ще ги разберат по трудния начин жалко за убитите.
  • 7 Механик

    59 2 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    То се радваме, ама нещата не са никак за радост.
    Вкарването на тия мулти-култи и изобщо целия безпорядък който сътвориха е само с една едничка цел.
    Тия амуджи почват да правят бели (както е сега). След година-две, белите стават страшно много и вече са непоносими за населението. И се явява кеф ти ЕС, кеф ти нещо друго и заявява, че в името на нашето добро (както винаги) се налага да се рязко да се ограничат правата на гражданите.(както бе по време на "ковида").
    И стадото масово ще се съгласи и ще приеме. А точно в тоя момент ще дойде фашизма по какви ли не критерии. Кажеш нещо против системата - веднага те прибират като "лумпен и заплаха за обществото/демокрацията". И това ще стане при бурните аплодисменти на останалите шилета.
    Помислете добре, хора. Отворете си очите и допуснете умовете си да анализират! Инак ни чака средновековие.
  • 8 Талибан

    41 2 Отговор
    Е как тъй? Натото нали ги пази.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 това може и да не е вярно

    12 3 Отговор
    или да е целенасочена информация . и в българия вземаха по 10 000 лв 90г за взрив или с пищов ... На момчетата като се плати и се избиват стотици мутри . Разбира се неосъдени , недължат пари на никой , не са заплашвани . Нищо не се разкрива . 90 г в швеция беше пак така . По високия стандарт кара бандите да крадат .
  • 11 посочва още германската правна медия

    28 1 Отговор
    че и при тях не е цъфнало та вързало в големите германски градове, в които живеят предимно мигранти, и че и те като шведите освен турски почват да изучават и арабски за да се интегрират към ценностите на шериата след време
  • 12 Абе Ердоган ви каза

    29 0 Отговор
    С тази толерантност към терористи не сте за НАТО ама вие не та не, за НАТО сме. На ви сега НАТО
  • 13 да викат на помощ чеченци вагнер,бандер

    15 0 Отговор
    В много по-голяма степен трябва да се намали миграцията, а онези, които не искат да станат продуктивна част от нашето общество, трябва да бъдат репатрирани.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ааааааа

    28 0 Отговор
    Къде е Меркел сега да ги обслужи орално?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Шмъркан

    14 1 Отговор
    Абе нали са в нато,заееви ги другите работи.
  • 18 За съжаление

    22 2 Отговор
    Демокрацията никъде по света вече не работи!
  • 19 Артилерист

    28 2 Отговор
    Швеция беше страна за пример на неутралитет и просперитет. Може би заради комфорта и собствения си кеф шведките не искаха да раждат и властниците решиха с имигранти да си решат проблема с демографията. Не знам дали ислямистите са помогнали на шведките с раждането, но страната е потънала в престъпност, защото имигрантите не искали да работят. Англосаксите се възползваха от това затруднено положение на Швеция и я принудиха да стане член на НАТО...
  • 20 АБВ

    3 9 Отговор
    Това са само гадните руснаци
  • 21 Eвроантлантик

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Разбойко":

    Тая , статия е лъжлива! Поръчана е от руските служби! Които , са проникнали даже в DW!!!
  • 22 Бойко Разбойко

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Разбойко":

    Хъм ! Убиха ги за кеф! Толкова народ им имаше зъб че изобщо не беше нужно плащане!
  • 23 истината е 4е да си добър в този свят на

    12 1 Отговор
    връщащи се средновековието нации, държави, религии и цели континенти е смъртно опасно! Запдна Европа си позволи да се деиндустриализира, демилитаризира и хуманизира, до изклю4ително опасна степен, което не е просто наивност, а буквално идиотизъм. Имперското минало на Русия беше върнато в настоящето за отрицателно време и аапетитите на ме4ката стръвница се изостриха до крайности, това показа на ислямскияят свят 4е може да си позволи синхронно да направи същото и модернизацията на тези общества спря 4акайки новото раздаване на картите. Западът по най-идиотски на4ин пак не се усети и продължи с либераният хуманизъм и ве4е е влазъл в кире4а. Тук се твърди 4е бандите имат 30 000 4лена, което е пове4е от БГ армията, също е малка сътрана и тя за да се справи с неотменимото си траги4но бъдеще ще трябва букавално да ликвидира най-малко 300 000 души, тъй като всеки от тия младежи има по десетина, двадесет братя, сестри и братов4еди с техните възрастнироднини, които няма да ви оставят да приложите закона върху тях, а щом това не можете, то зна4и още по-невъзможна е и екстрадицията, затова ако няма воля за масови ликвидации, то шведското общество не е в съсътоянив да излезе от настоящотот и бъдещото си състояние на жертва.
  • 24 Карлсон Евролиберала

    17 0 Отговор
    Ще даваме розови меченца на АбдулХасан и Мустафа Осман(.и пари разбира се)! А те ще ни обещаят друг път да не правят така!
  • 25 Тома

    12 1 Отговор
    Да ама важното е че Швеция е в нато

    Коментиран от #27, #32

  • 26 Сандо

    11 0 Отговор
    А беше държава-мечта.Нищо не може да се опре на либералите,те всичко ще унищожат.А ако не бяха се разбързали и Русия щеше да им падне в кошницата като презряла круша.
  • 27 НАТО не е

    2 4 Отговор

    До коментар #25 от "Тома":

    полицейска и охранителна фирма.
  • 28 Това го пиша от 2015г.

    11 0 Отговор
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.
  • 29 Ефектът

    5 1 Отговор
    на Либерал-Демокрацията.
  • 30 факуса

    4 1 Отговор
    хи хи ама нали са в нато
  • 31 Жмръц

    7 0 Отговор
    Мда,тези са от по-4ерничките шведи.С бради и една вежда.
  • 32 любител

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Тома":

    прав си пич а какво натю еврокравароджендърска организация. какво друго да очакваш. хахаха
  • 33 гост

    2 0 Отговор
    като тези младежи извършат такова престъпление ,веднага по бързата процедура цялото им семейство лели ,чичовци , вуйчовци всички се връщат там от където са дошли.Така ще се реши проблемът.
  • 34 Членството в НАТО

    4 0 Отговор
    до това води. Краварски ценности,престерелки всеки ден като в дивия запад.
  • 35 Смотан стар циганин

    2 0 Отговор
    УБАВО е ДЕМОКРАЦИЯ
  • 36 БгТопИдиот🇧🇬

    1 0 Отговор
    Престрелки и експлозии: Швеция е разтърсена от престъпност.

    "Красотата" на дермоКРАДцията !
  • 37 Тоалетната хартия

    0 0 Отговор
    Проблем, много мюсли!!!
  • 38 Тотенкопф

    1 0 Отговор
    Повечето родители на тези криминални младежи, пристигат в Швеция която не е воювала от 200 години от страни където убийствата са били ежедневие и са се водили с оръжие ожесточени войни, затова са научени и генетично обременени от насилие и убийства , като ги сърбят ръцете да имат оръжия за убийства...!!

    Една задължителна мобилизация с казармено военно обучение и стрелби на тези криминални банди от младежи срещу надвисналата руска военна заплаха за Швеция, би свършила чудесна работа и би трансформирала престъпната им бандитска енергия за убийства в едни добри и елитни шведски войници готови да убиват агресорите за да защитават демокрацията и свободата на Швеция...!!!
Новини по държави: