25 Октомври, 2024 17:56 1 725 20

Защо в Нидерландия затворите се опразниха

  • престъпност-
  • нидерландия-
  • затвор-
  • затворници-
  • престъпници

Празните затвори са превърнати междувременно в хотели и културни центрове

Защо в Нидерландия затворите се опразниха - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ, Китай, Турция и Бразилия са само някои от държавите, в които броят на затворниците расте. В същото време в Нидерландия затворите стоят празни, а някои дори междувременно са превърнати в хотели или културни центрове. Защо е така? На какво се дължи фактът, че броят на затворниците в страната намалява?

Фактите

По данни на университетите в Лайден и в Портсмът между 2005 и 2016 година делът на затворниците в Нидерландия е спаднал от 94 на 51 на 100 000 жители. В годините след това тази тенденция не е непременно трайна, но според данни на Евростат през 2022 година делът на арестантите в Нидерландия (64 на 100 000 жители) е бил сред най-ниските в ЕС - на второ място след Финландия. Така Нидерландия се нарежда сред малкото европейски държави, в които броят на затворниците спада. Според платформата World Prison Brief сходна тенденция, но отчасти по-слабо изразена, се наблюдава в известна степен и в Германия, Лихтенщайн, България, Чехия, Румъния и балтийските държави.

По-добри показатели от Нидерландия има само Руската федерация, но там причината за спада е политическа: в Русия освобождават затворници, за да ги изпращат да се сражават във войната срещу Украйна.

Иначе по света спад в броя на затворниците няма - точно обратното: В Южна Америка от 2000-та година насам е регистриран ръст от 224 процента, в Азия - 141 процента, а в Океания - 84 процента.

Причините

Причините за намаляващия брой затворници в Нидерландия са много: продължителността на присъдите, развитието на престъпната статистика, съдебните процедури, работата на юридическите органи, разходите за престоя в затвор и за ресоциализация, както и съответното законодателство.

Докато през 2005 година 8305 души са били осъдени на лишаване от свобода, през 2015 техният брой е едва 4540, като спадът важи за всички видове престъпления.

Освен това в Нидерландия средната продължителност на престой в затвора е изключително кратка. Както са установили учените от Лайден, половината от всички затворници излизат на свобода в рамките на един месец. А по отношение на хората в следствения арест е регистриран спад от 37 процента за периода от 2005 до 2016 година.

За същия период е отбелязан и спад в регистрираните престъпления - от 1,3 милиона на 930 000. Най-ниско е било нивото през 2018 година - 770 000, а през 2022 година броят на регистрираните престъпления в Нидерландия е бил 798 000.

Освен това от 2006 година насам прокуратурите в Нидерландия могат да разглеждат дела без участието на съдии и да налагат наказания, които не са свързани с лишаване от свобода - като например глоби или социален труд. Целта: да се ускори разглеждането на делата и да се намали натовареността на съдиите.

При това реформата не е довела до налагането на повече наказания от страна на прокуратурата. Точно обратното: броят им е намалял. В резултат много дела не са били предадени на съда и броят на заподозрените, които потенциално биха могли да получат присъда лишаване от свобода, е намалял. Това от своя страна е допринесло за спада в броя на затворниците.

История на успеха?

Изследване от 2017 година обаче подлага на сериозно съмнение ефективността на системата в Нидерландия - анализът свидетелства за неефективни разследвания и за недостатъчно наказателно преследване. А същевременно Нидерландия заема все по-сериозно място в търговията със синтетични наркотици.

Според криминолога Франсис Пейкс от университета в Портсмът спадът в броя на затворниците не означава непременно, че и престъпността намалява. Ако престъпленията не бъдат докладвани или разследвани, това логично води до по-малко наказания, но в никакъв случай не означава, че и престъпността е намаляла. Свидетелство за това е нарастващото влияние на наркомафията в Нидерландия.

Автор: Астрид Пранге


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    28 3 Отговор
    Те затова Холандците обесиха Слободан Милошевич в килията му.
  • 2 Последния Софиянец

    41 5 Отговор
    В Холандия дрогата, педофилията,хулиганството , проституцията не се наказват.

    Коментиран от #12

  • 3 Не е истина просто

    31 4 Отговор
    Що глупости са написани в тази статия
  • 4 еб ем копейки

    6 9 Отговор
    На ишлеме!

    Коментиран от #11

  • 5 Ивелин Михайлов

    19 3 Отговор
    Питайте що престъпността им се удвои 😉
  • 6 хе хе

    3 8 Отговор
    За последнит 10 годин Нидерландия е закрила над 20 затвора поради липса на затворници. Част от затворите са отсдадени под наем на Белгия и Норвегия.

    Причината е в законите. Примерно за рецидив, държавата ти гарантира 6 години ефективно затвор плюс колкото ти даде съдията. Това е достатъчна спирачка между ушите на престъпниците.
  • 7 DW - Пропаганден машинен

    20 3 Отговор
    Вкиснатото Зеле отново се опитва да пробутва прогнили плодове, като луксозно и специално загнили ябълки за избрани!
    Какво всъщност ни казват обаче, че Холандия просто е абдикирала от залавянето и осъждането на престъпници от криво разбрана либерастия!
  • 8 Сигурно са съкратили

    12 1 Отговор
    50% от съдиите и прокурорите си нали?
  • 9 Петьо

    3 4 Отговор
    Заради тревата е. Много престъпления се извършват от пияни. Употребата на трева намаля употребата на алкохол.
  • 10 Не знам

    3 11 Отговор
    Знам защо се опразниха в Русия. Путин мобилизира бандитите на фронта. Те пък взеха, че избягаха и се юрнаха да плячкосват руските села.
    Такива ми ти работи.
  • 11 факуса

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "еб ем копейки":

    първо ти пред тях после те зад теб

    Коментиран от #13

  • 12 Да, знаем,

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    ти нали все в Холандия седиш и пресата я четеш на холандски.
    Знаеш всичко от първа ръка: от руските канали:) отходни.
  • 13 тии

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "факуса":

    От мераклиите или от копейките си?
  • 14 бай Даньо

    5 4 Отговор
    Ходи го обясни това на американеца че с все по малко затворници намалява престъпността . Ко!? Американеца си знае все по тежки и все по тежки присъди и резултата изненадващо все по тежка и все по тежка престъпност . Няма да си правя и труда дори да обяснявам наш Ганчо и той няма да вдене причинно следствените връзки тук... ха-ха ! Дрогари трябват ни повече пищаци за изтрепем ромите или те да изтрепят нас ....
  • 15 Kaлпазанин

    7 1 Отговор
    Сигурно защото искате да ни убедите колко е хубаво да узаконите дрогата ,псалмите ви край нямат
  • 16 ужасТ

    2 1 Отговор
    Капейките в амок.
  • 17 Тончо

    2 0 Отговор
    Пускат ги да ходят на фронта в Украйна.
  • 18 Коко Н

    0 0 Отговор
    Ябълки и круши не се сравняват или брой на 100х. и %.Да не би да се разбере, че на друго място е по-добре.
  • 19 Политиците са за

    2 0 Отговор
    Политиците са за ЗАТВОРИТЕ!!! Те искат всички пари за тях а ние да сме роботи. . Еди Смълдърс беше европейски шампион по бокс. Отива на гости на майка си за вечеря и ..идва Мароканец да краде ! Еди му разбива Зъбите и скулите след като крадеца Мароканец му посяга. Познайте кой лежа в затвора 6 месеца?
  • 20 ТО ИЗЛИЗА ЧЕ ХОЛАНДЦИТЕ СКОРО ЩЕ

    0 0 Отговор
    ИЗЧЕЗНАТ ОТ ЗЕМИТЕ СИ ............ АБЕ ДОСТА СТЕ НЕКАДЪРНИ ЛЪЖЦИ В ТУЙ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ !
Новини по държави: