Last news in Fakti

1 Март, 2014 17:21 12 083 32

Украйна се стяга за война в Крим (обновена 17.40)

  • украйна-
  • владимир путин-
  • войски-
  • руската федерация

Руският президент Путин вчера получи одобрение да въведе армия в страната

Украйна се стяга за война в Крим (обновена 17.40) - 1
Снимка: АП/БТА

Извънредно заседание на Върховната Рада (парламента) на Украйна във връзка със ситуацията в Крим и действията на Русия започна в неделя около 12 ч. местно време, съобщи Агенция РБК.

Председателят на парламентарния Комитет по национална сигурност и отбрана Владимир Литвин обяви, че вече е късно да се въвежда извънредно положение в Крим. „В Крим това вече е просто невъзможно. Блокирани са всички военни части, отрязани са комуникациите“, обясни той. Започнала е мобилизация на територията на цялата страна.

Кореспондентите на руските информационни агенции РИА "Новости" и "Интерфакс" едновременно предават, че украинските военнослужещи, дислоцирани в Крим, масово напускат частите си и подават рапорти за уволнение.

Военни части, техника и арсенали преминават под контрола на „силите за самоотбрана“ на Крим.

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов със свой указ приведе в действие решението за „неотложни мерки по гарантиране суверенитета и териториалната цялост“ на страната. Възможно е това да означава че украинското Министерство на отбраната ще започне прехвърляне на войски в Крим.

Канада отзовава за консултации посланика си в Русия и преустановява подготовката за срещата на Г-8, която трябва да се състои в началото на юни в Сочи, съобщиха „Интерфакс“ и Нюзру. Демаршът е свързан с разрешението за използване на руската армия в Крим на територията на Украйна, получено вчера от президента Путин.

Премиерът на Канада Стивън Харпър проведе извънредно съвещание със своя кабинет заради ситуацията в Украйна, след което излезе с официално изявление. В него се казва, че действията на Русия са „нарушение на суверенитета и териториалната цялост“ на страната.

В телефонен разговор тази нощ президентът на САЩ Барака Обама също е съобщил, че спира подготовката за срещата на Голямата осморка. Обама казал, че ако Русия е обезпокоена за етническите руснаци и другите малцинства в Украйна, начинът да се реши този въпрос е единствено мирен. Държавният секретар Джон Кери пък предупреди, че по този път Русия може да загуби не само председателството на срещата, но дори и членството си в Г-8.

Руският президент Владимир Путин в събота поиска от Съвета на Федерацията разрешение за въвеждане на войски в Украйна, съобщи агенция РБК.

„Във връзка с екстрената ситуация в Украйна, заплахата за живота на гражданите на Руската Федерация и на личния състав на воинския контингент на Въоръжените сили на Руската федерация дислоцирани в съответствие с международните договори на територията на Украйна (Автономна република Крим), на основание на член /.../ от Конституцията на Русия, внасям в Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската федерация обръщение  за използване на Въоръжените сили на руската федерация на територията на Украйна до нормализирането на обществено-политическата обстановка в тази страна“, казва се в обръщението на президента Путин.

На извънредното си заседание след обръщението на Путин Съветът на Федерацията единодушно с 90 гласа прие постановления да даде съгласие на президента за използване на въоръжени сили на територията на Украйна. Постановлението влиза в сила от момента на подписването му. Комитетът към Съвета на Федерацията по конституционното законодателство и правните въпроси препоръча на Горната палата да одобри обръщението на президента.

„Ако не приемем това решение, това ще бъде трагедия за украинския народ“, заяви зам-председателят на Съвета на Федерацията Юрий Воробьов.

В отговор на руското решение лидерът на украинската опозиционвна партия УДАР Виталий Кличко пък призова парламента да мобилизира армията на страната.

Руската военна интервенция в Украйна очевидно противоречи на международното право и принципите на европейската безопасност, междувременно написа в Туитър шведският вътрешен министър Карл Билд.

Воробьов заяви от трибуната още, че със своето изявление, че Русия „скъпо ще заплати за своята политика“, президентът на САЩ Барак Обама е преминал червената линия и е обидил руския народ. Във връзка с това той предложи да бъде отзован руският посланик от САЩ.

"Интерфакс", позовавайки се на информация от пресцентъра на граничните служби на Украйна, съобщи, че на участъка по границата с Русия „обстановката е стабилна и под контрол“, а в пропускателните пунктове проверките са засилени, за да се открият евентуални екстремисти и групи. 

Властите в Белгородска област засичат наплив на бежанци от Украйна, съобщи губернаторът на региона Евгений Савченко, предаде РИА "Новости".

В неделя руският Първи канал съобщи, че за последните 2 седмици 140 000 души са пресекли границата в посока Русия, сайтът Facenews.ua обаче откри, че телевизията всъщност е илюстрирала репортажа си с кадри от украинско-полската граница.

Колона руски военни се движи по територията на Запорожка област, писа в събота Тиждень.uа, позовавайки се на собствени източници.

На официалния сайт на Върховната Рада на Украйна се появи съобщение за състоял се вчера телефонен разговор между президента на страната Турчинов и държавния секретар на САЩ Джон Кери. „Оценяваме поведението на Русия като пряка агресия по отношение суверенитета на Украйна“, коментира Турчинов.

Фактът, че Съветът на федерацията е дал разрешението си за руска военна намеса на територията на Украйна, не означава, че това право ще бъде упражнено веднага, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Григорий Карасин, цитиран от РИА "Новости".

Председателят на руската Държавна дума Сергей Наришкин пък предупреди, че Русия ще смята изпълняващия длъжността президент на Украйна Александър Турчинов за военен престъпник, ако срещу жителите на Крим и Югоизточна Украйна бъде използвана военна сила. 

Същевременно, върховният представител на външната политика и сигурността на ЕС Катрин Аштън заяви, че външните министри от Съюза ще проведат извънредни разговори в Брюксел в понеделник във връзка с покачващото се напрежение в Украйна, а през седмицата тя ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров.

Украинските войски са в пълна готовност, съобщи Съветът на националната безопасност и отбрана на Украйна, предаде по-късно Униан. Заповедта за това е издадена от изпълняващия длъжността президент на страната Олександър Турчинов. Под охрана са енергийната инфраструктура и други важни статегически обекти. В неделя се проведе извънредно засдение на Върховната Рада по повод ситуацията в страната и по нейните граници.

Междувременно украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че е получил уверения от страна на руския си колега Дмитрий Медведев, че Москва не е взела решение за изпращане на войски в Украйна, предаде Униан.
„Руската страна уверява, че не е взела решение за изпращане на войски на територията на Украйна, а е взето решение само за такава възможност... Ние ще запазим мира и стабилността в Украйна. Нито агресори, нито провокатори имат правото да се месят във вътрешните ни работи.Няма нито юридически, нито политически, нито военни основания за агресия от страна на Русия”, коментира Яценюк.

"Военната интервенция в Украйна е неприемлива и представлява нарушение на всички международни договорености. Ние сме готови да защитим своя суверенитет и сме уверени, че русия няма да търгне към военна интервенция. В противен случай това ще бъде начало на война и приключване на каквито и да било отношения между Украйна и Русия", цитира РБК украинския премиер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dhcp

    4 0 Отговор
    Срещу братушките е трудно да застанеш и най-доброто нещо за хамерика е да не си подава голия задник пред натопорчения руски... снаряд. Очевидно е че трябва военна намеса за справяне с положението и за защита на мирното население. Не знам защо не го направиха по-рано за да се предотврати помията която стана.

    Едит
    Имате допусната правописна грешка
    „Във връзка с екстрената"

    Коментиран от #2

  • 2 Румен Янев

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "dhcp ":

    Братле хамерика има пръст в тази работа но те са толкова подмолни и нагли че нямам думи .... Как си бутнаха близнаците и още се правят на откачени ??? Те всячески се борят за новия световен ред който е в главите им и за каузата биха продали и майка си !!! Това е истината - колкото и да не я приемат хората
  • 3 Иракли Иракли

    3 1 Отговор
    Компанията е за намеса на РУСИЯ
  • 4 Монго

    2 0 Отговор
    През 1954 г. по инициатива на съветския ръководител Никита Хрушчов Крим е предаден на Украйна, в името на "дружбата между народите" на СССР, като награда за украинското участие и жертви във Втората световна война, както и по повод на празнуването на 300-годишнината от провеждането на Переяславската рада (Съвета от Переяславъл).
  • 5 Ростислав Драгостинов

    1 5 Отговор
    Гнусни, прости, нагли... Ама то само с една кална тайга не се оцелява, трябват и колонии...

    Коментиран от #8

  • 6

    5 0 Отговор
    С президент 314д...ст , и външен министър д....л .които служи на америкососите - е ясно какво ще каже.
    А истината е ,че Русия е абцолютно права .БГ както винаги няма обективно мнение освен да лиже америкаснки задници
  • 7 васил димчев

    4 0 Отговор
    Автономната Кримска Република не е измислената държава украйна.

    Войскте на Крим винаги са били Руски и няма защо военната американска пропаганда да тръби че сега някой щял да нахлуе.

    Все пак 58% от населението на Крим са Руснаци.

    Туркофилите и обратните да страдат щом им харесва. Никой няма нищо против.
  • 8 Хрисофор Карамфилов

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ростислав Драгостинов":

    Когато няма аргументи ,започват обидите.Обясни ми моля те ,ако например ние 20-30 хиляди ловци от 120 000 си вземем пушките и без избори и референдуми от позиция на силата на пушките щурмуваме управлението ,и се назначим за "легитимно"управление ,то това какво ще е :Въоръжен метеж или "демократична революция ".Защо не искат да го питат този народ ,какво иска ,нали се бият в в гърдите ,че са големи демократи. И за колониите изби рибата .От времето на "Великите географски открития " западният свят живее от своите колонии,и се стреми да създава нови,и там е ключът от бараката ,за всичко което става у нас ,и около нас
  • 9 Ростислав Драгостинов

    1 4 Отговор
    В Калифорния тази година латиносите са станали над 50%, но не искат да се анексират към Мексико. Никой не бяга от доброто. Хората са сепаратистки настроени, когато е зле. Когато е много зле, залагат и живота си. Сигурен съм, че руската армия "помага" на хората сами да избират, както е помогнала на нас 44-та :) Просто има разлика в политиката - Запада държи колониите като дава приемливи условия за живот, Русия държи колониите с мизерия. А ако някои излезнат по-борбени от нас има и бомби. Франция почерня, защото всички африканци от колониите искат да отидат в страната на завоевателя. България се обезлюди, защото всички искат да избягат от завоевателя. Все пак в Украйна има 46 милиона... "братушките" ще видят зор.

    Коментиран от #12, #21

  • 10 Монго

    3 0 Отговор
    Крим никога не е бил украински, ако някои са, и имат правото да са против руското присъствие там, това са татарите...
  • 11 Монго

    2 0 Отговор
    Малко факти на американските военни участия-http://antipropaganda.comxa.com/Woenni.html
  • 12 Хрисофор Карамфилов

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ростислав Драгостинов":

    Сам се опровергаваш ,хем в западните колонии е чудесен живота ,хем гледат да избягат в страната победител. Не съм забелязал централна екваториална Африка ,която е и най колониално зависима ,да са процъфтели ,макар и да ходят върху природни богатства ,добивани от западните компании.Русия се бори не за колонии ,имат9часови пояса природни богатства.Русия се бори за влияние върху славянските народи и част от близкият изток.За 44г си прав,но и е добре малко да си благодарен за 76 000 жертви благодарение на които сме станали държава .Последно ,ако 44г не сме били под руска окупация планът на Чърчил е бил България да бъде поделена между съседните и страни
  • 13

    2 0 Отговор
    Ростиславе , какви 46 000 000 души говориш...
    Брат брата няма да посмее да убива .Над 80 процента от населението на Украйна е за Русия, те не искат да воюват.
    Единствено Продажния Кличко е заека плюс Фашистите бандеровци , са против Русия .
  • 14 Монго

    2 0 Отговор
    "Най-важните последствия от войната са, че Мексико отстъпва на САЩ почти половината от територията си и по-точно Горна Калифорния и Ню Мексико, земите на днешните щати - Калифорния, Ню Мексико, Аризона, Невада и Юта." -цитат от Укипедия. Преди да пишем няма да е лошо първо да почетем малко...Макар и да не виждам какво е общото с темата.
  • 15 Тодор Тошев

    2 0 Отговор
    ЦРУ стои зад тези протести! Ш...ните американски чифути успяха да си отмъстят на Русия за Сирия! МНоого ще страдат заради това!!
  • 16 Монго

    0 0 Отговор
    Не взимам страната на никой, но вижте "Беркут"-ците къде стрелят и къде някои демонстранти-http://www.youtube.com/watch?v=YfJHAz3Lcyw&ytsession=IWml_lfi61o9h8HVEsQcuSfcqzOgU7Z6mLUEMa7SN-04j7R_WV6ZwUSnPWcyhukYxYUpYD0Kk3_FU4HnCRak8E1febw8P65ocloyRJndWEej0UTXOjUnRZxdJgQgJUt2IMPYWRKXLU6XZEmILOTV8S85PBjLICVwnBuJCTQm-uv476l-aeCx6lvu3qVNyGVoTtN3ruqVj9qdozxdhx3hRRNCy-1v1rM0aPOKSrENgl2gLjN9vzy4mYJnyky4PMZ9nA6by-WmFBl9VwrxVsu3rZJOEgz0ZqX58xoEEFg9Fe_N3w22CECowQZrJ8QWJI1Nmw
  • 17 Монго

    0 0 Отговор
    http://www.voltairen...icle182329.html
  • 18 Ростислав Драгостинов

    1 4 Отговор
    Не е важно кое на кого е било, а чие е в момента. България чия е? От 1300 години 700 сме били чуждо владение? Това е повече от 50% от времето! Освен това Европа е толкова объркана... То и Москва е била френска при Наполеон... Ако всеки си иска неговото трябва да се избием до крак. Трябва хората да се оставят на мира и сами да си решат по кой път да вървят. Танковете не подпомагат свободния избор, особено чуждите танкове.

    Коментиран от #19

  • 19 Монго

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ростислав Драгостинов":

    "Трябва хората да се оставят на мира и сами да си решат по кой път да вървят. " Като идея написаното от теб е добро, но се пита-вярваш ли , че в Украйна събитията не са режисирани от САЩ и Запада...
  • 20 ЛУД ЛЕР

    0 4 Отговор
    НАЙ-ПОСЛЕ НЯКОЙ ДА СКОЧИ НА НАГЛОТО МИЛИЦИОНЕРСКО ДЖУДЖЕ ПУТИН. НАГЪЛ КАКВИТО МУ СА КОЛИТЕ ТАКАВА МУ БЕШЕ И ОЛИМПИЯДАТА В СОЧИ ПЪЛЕН СМЯХ. НА 6 км. ОТ МОСКВА ОЩЕ НЯМАТ ТОК ТОЗ ТРЪГНАЛ С БЕЛИЯ СВЯТ ДА СЕ МЕРИ.

    Коментиран от #22

  • 21 васил димчев

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ростислав Драгостинов":

    Най вероятно си преименуван през осемдесетте на миналия век и не знам как дпс не са те задължили да си вземеш малоазиатското име.

    В България никой не иска ислямско управление и възстановяване на шериата. Върви в анадола и си живей щастливо никой не те спира.
  • 22 васил димчев

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "ЛУД ЛЕР":

    Хапчетата. Никога не ги забравяй и да знаеш че ти съчувстваме.

    Отдавна сме свикнали предатели да казват черно на бялто.

    Коментиран от #23

  • 23 ЛУД ЛЕР

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "васил димчев":

    ТИ ПЪК КАКЪВ РУСНАК СЕ ИЗВЪДИ , ЧЕ ЧАК ДА ТЕ ПРЕДАВА НЯКОЙ
  • 24 Eva Ivanova

    2 5 Отговор
    Путин е един диктатор. Всяка империя ,рано или късно се разпада.Неговата започна да се разпада още 90-та година. Нема кво да си говорим-запада спечели студената война.Не че съм голям фен на Америка,но още не съм чул някой от щатите да иска да се цепи.Русия загуби съвременната надпревара- като се започне от студената война и се стигне до икономическо развитие и благоденствие на населението. И не може да преживее тази загуба.

    Коментиран от #25

  • 25 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Eva Ivanova":

    "Путин е един диктатор. Всяка империя ,рано или късно се разпада."
    Да, а Обама е св. Петър, Америка е рая, а войските и разположени по целия свят-ангели небесни...

    Коментиран от #27

  • 26

    2 0 Отговор
    Ева Иванова
    Сляпа си в всяко едно отношение и тотален промит мозък си
  • 27 galaxy

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Монго":

  • 28 КРОМАЗА

    0 3 Отговор
    Крайно време е да прогледнем. Просто никой не е в безопасност от империалистическите домогвания на Кремъл - за тях Руската Империя е все още жива и необятна ,още мислят като Сталин и им се ще да прекрояват границите на държавите като него. Но .... то вярващи в чудеса , червената идея ,комунизма ... и глупаци винаги ще има.

    Коментиран от #29, #30, #31

  • 29 васил димчев

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "КРОМАЗА":

    Върви в анадола и се чувствай свободен.
  • 30 Хрисофор Карамфилов

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "КРОМАЗА":

    Прогледни ти ,кои евреи разработват План : Световно правителство ,тоест в крайна сметка света да се управлява от едно място
  • 31 galaxy

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "КРОМАЗА":

    Приказките и речите за демокрация си ги приказвайте на гей-парадите. Защото проблемите в Украйна, както в Ирак, Сирия, Либия, Египед и т.н. са заради "големите презокеански демократи". Хората по света искат да живеят нормално, по начин по който те искат, а не някой чужд агресор да ги избива, ограбва и да им налага норми как да живеят.
  • 32 galaxy

    1 0 Отговор
    В България живеем зле заради скапаната демокрация/корупция, престъпност ......./. След като ни беше умишлено унищожена промишлеността и земеделието, армията и въоръжението, бяхме умишлено набутани с кредити от МВФ и СБ и ни грабят и западняци и наши мафиоти. А , Турция чрез Доган ни направи част от Турция. Станахме пазар за турските стоки, гледаме турски филми, ще има пропаганда на турски, турските имоти в БГ се множат.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания