Last news in Fakti

5 Март, 2014 14:30 1 219 3

Евросъюзът отпуска 11 млрд. евро финансова помощ на Украйна

  • ес-
  • украйна-
  • барозу-
  • финансова помощ

Средствата ще бъдат предоставени на ново консенсусно правителство срещу реформи

Евросъюзът отпуска 11 млрд. евро финансова помощ на Украйна - 1
Жозе Мануел Барозу

Европейската комисия обяви, че ще предостави 11 млрд. евро (15 млрд. долара) финансова помощ за Украйна, съобщи Би Би Си. Средствата ще бъдат предоставени при определени условия. Украйна ще трябва да подпише споразумение с Международния валутен фонд, да се ангажира с реформи и да излъчи приобщаващо консенсусно правителство, за да може това да се случи. Според медията поне 1 млрд. евро може да бъде преведен в страната до няколко седмици, а цялата сума може да бъде получена в рамките на няколко години. 

Евросъюзът е готов да отдели за Украйна 11 млрд. евро финансова помощ в течение на близките 2 години, уточнява в своя микроблог в Туитър председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Средствата ще бъдат предназначени за реформи.

На специална пресконференция Барозу конкретизира, че помощта ще бъде предоставена на инклузивно (приобщаващо) правителство – тоест включващо представители на различни политически сили, и че важно условие за отпускане на помощта ще бъде фокусирането на ръководството на страната към извършването на необходимите реформи.

3 млрд. от бюджета на ЕС ще бъдат предоставени на Украйна за заеми в сферата на икономиката, 8 млрд. ще бъдат отпуснати от Европейската инвестиционна банка и от Европейската банка за възстановяване и развитие. Предвижда се възможността по инструментите за съседство да бъдат отпуснати още 3,5 млрд. евро.

Освен с финансови средства ЕС има намерение да подкрепи Украйна и с техническа помощ в областта на икономиката и бизнеса. 

Украинското Министерство на финансите по-рано бе оценило обема на макрофинансовата помощ, необходима на страната за идните 2 години, на 35 млрд. долара. От ЕС бяха готови да отпуснат на украинската страна 20 млрд. евро след сформирането на ново правителство, а САЩ се готвеха да предоставят 1 млрд. долара, пише Лента.ру.

Освен това еврокомисарят Гюнтер Йотингер беше обещал съдействие на Украйна да изплати дълга си от 2 млрд. долара към руския концерн „Газпром“. За аналогичен кредит за Киев от страна на Москва беше споменал и руският министър-председател Дмитрий Медведев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 alex xela

    2 0 Отговор
    Финансова помощ ли е заема????? Да изплатят заема на руснаците и да дължат пари на Евробоба. .ати помоща....

    Коментиран от #2

  • 2 galaxy

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "alex xela":

    Съвременното робство е кредитирането. Вземеш ли заем, почваш стабилно да затъваш и почваш да си мечтаеш за времето, когато още не си бил взел заема. ЕС иска да си купи украински роби с цялата им територия, както успешно досега правеха САЩ.
  • 3 васил димчев

    2 0 Отговор
    Хайде Българи, хващайте сопите и да прогоним президента и правителството. Ще ни дадат заем - ухахахахахах.
Новини по държави: