Last news in Fakti

6 Март, 2014 09:18 1 203 3

ЕС наложи семейни санкции на Виктор Янукович

  • украйна-
  • крим

В рускоговорещия Донецк се сбиха украинци и проруски активисти. На площада бяха хвърлени димни гранати, но и такива със сълзотворен газ

ЕС наложи семейни санкции на Виктор Янукович - 1
Снимка: АП/БТА

Очаквано от мнозина анализатори Европейският съюз наложи семейни санкции на бившия президент на Украйна.

РИА Новости съобщи, че в публикувания списък на ЕС влизат 18 висши ръководители.

В документа влизат Виктор Янукович, неговите синове Александър и Виктор, бившият вътрешен министър Виталий Захарченко, бившият генерален прокурор Виктор Пшонка и неговият син Артем, бившият началник на службата за сигурност Александър Якименко, бившият премиер Николай Азаров и неговият син Алексей, бившият ръководител на администрацията на президента Андрей Клюев и неговият брат Сергей, бившият заместник ръководител на администрацията на президента Андрей Портнов, бившият министър на правосъдието Елена Лукаш, бившият заместник-министър на вътрешните работи Виктор Ратушняк, бизнесменът Сергей Курченко, бившият министър на образованието и науката Дмитрий Табачник, бившият министър на здравеопазването Раиса Богатирева, бившият съветник на Янукович Игор Калинин.

Санкциите на ЕС идват ден след като Великобритания също замрази авоарите на 18 украинци, заподозрени в злоупотреби с украински държавни средства, а миналата седмица подобна мярка беше приета от Австрия, Швейцария и Лихтенщайн.

Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз се събират на извънредна среща четвъртък в Брюксел, която е посветена на кризата в Украйна. Очаква се да бъдат обсъдени възможни санкции срещу Русия заради действията й спрямо Киев.

„За първи път от много години в Европа имаме усещането за реална заплаха за нашата стабилност и дори за мира на този континент“, заяви пред журналисти в сряда председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

В навечерието на днешната среща Европейската комисия изготви предложение за предоставянето на над 11 млрд. евро помощ за Киев.

В същото време ескалацията на насилието в Украйна продължава. В рускоговорещия Донецк се сбиха украинци и проруски активисти. На площада бяха хвърлени димни гранати, но и такива със сълзотворен газ.

Местни медии съобщават за десетки пострадали и от двете страни на конфликта.

Американският президент Барак Обама и британският премиер Дейвид Камерън са обсъдили в телефонен разговор ситуацията в Украйна. И двамата са на мнение, че настоящите обстоятелства са неприемливи, се посочва в съобщение на Белия дом.

Междувременно, дипломатическите усилия в Париж за преодоляване на кризата в Украйна засега не постигнаха напредък. Държавният секретар Джон Кери заяви, че е постигнато съгласие с външните министри на Украйна, Русия и други страни дискусиите във връзка със ситуацията в Украйна да продължат през следващите дни.

Кери и Лавров се очаква да се срещнат днес в Рим в пореден опит да договорят спадане на напрежението в Крим.

Драматичните събития, довели до гибелта на десетки хора при протестите на Майдана в Киев, трябва да станат обект на независимо разследване, заяви външният министър на Естония Урмас Пает, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Потвърждавайки автентичността на записа, Пает изрази досада, че такива разговори, като беседата му с Аштън, "стигат до онези, които не трябва да ги слушат". Той добави, че са се появили и изопачени версии на записа, целта на които е да бъде злепоставено украинското правителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    "ЕС наложи семейни санкции на Виктор Янукович"...заглавието беше интригуващо /човек да си помисли, че жена му няма да му пуска/ . Чак в съдържанието се разбира, че санкциите са за него и семейството му...
  • 2 васил димчев

    0 0 Отговор
    Уж вървяхме към демокрация а то ЕС се оказа профашистки и проп...раски.
  • 3 woody

    0 0 Отговор
    Не всеки некомунист е фашист Г-н Димчев,не злоупотребявайте с това-опасно е.....
Новини по държави: