Тема: Украйна

29 Юли, 2024 15:27 2 411 68

ISW: Новата реч на Владимир Путин припомни стари ядрени заплахи към Запада

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • ядрени оръжия

Кремъл използва празненствата, за да демонстрира усилия за създаване на група от държави, обединени срещу Запада

ISW: Новата реч на Владимир Путин припомни стари ядрени заплахи към Запада - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин продължава да използва заплахата от ядрено оръжие, за да се опитва да влияе при вземането на решения от Запада. В речта си на 28 юли по време на Главния военноморски парад в Санкт Петербург, той заяви, че ако САЩ разположат ракетни системи с голям обсег в Германия през 2026 г., времето за полет до руски индустриални и отбранителни цели ще бъде около 10 минути.

Путин коментира и разполагането на ракетни системи в Дания и Филипините за съвместни учения, като заплаши, че Русия вече няма да бъде обвързана от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и ще предприеме "реципрочни мерки".

Още новини от Украйна

Русия използва празненствата, за да демонстрира усилия за създаване на група от държави, обединени срещу Запада. В честванията участваха кораби от военноморските сили на Китай, Алжир и Индия, като се включиха и представители на 31 държави, включително Азербайджан, Венецуела, Виетнам, Куба, Либия, Мианмар, Сирия, Катар, Обединените арабски емирства и други.

Това се казва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Украинските сили извършиха удар с дрон срещу руско нефтено депо в Полевая, Курска област в нощта на 27 срещу 28 юли. Украинският генерален щаб съобщи, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и други украински сили са ударили петролното депо в Полевая, причинявайки експлозия и огън.

Украинският генерален щаб съобщи, че петролната база в Полевая се състои от 11 резервоара с общ обем 7000 кубически метра и е доставяла петрол на руските военни. Украинският генерален щаб заяви, че е имало експлозия и в електрическа подстанция в Курска област, но все още изяснява подробностите за щетите на нефтеното депо и подстанцията. Губернаторът на Курска област Алексей Смирнов заяви, че украински дронове са ударили нефтеното депо, причинявайки запалване на три резервоара за гориво.

Кадри, публикувани на 28 юли, предполагаемо показват пожар в нефтеното депо Полевая.

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са свалили два украински дрона над Курска област.

Съобщава се, че бунтовническа коалиция в Мали е убила и ранила десетки руски военнослужещи и наемници от групата "Вагнер", както и виден блогър, свързан с "Вагнер", на границата между Мали и Алжир на 27 юли.

Бунтовническото движение на Постоянната стратегическа рамка за мир, сигурност и развитие твърди, че е "разбило цялата колона от малийска армия и руски наемници", а Африканското досие на проекта за критични заплахи ще обхване ситуацията в северно Мали в предстоящата си актуализация.

Съобщава се, че кадри в социалните медии показват множество убити служители на "Вагнер" и Мали - включително тялото на администратора на канала в Telegram "Сивата зона" Никита Федянин, който редовно отразява пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и остро критикува руското Министерство на отбраната (МО).

Източници от близкото обкръжение на Федянин потвърдиха смъртта на Федянин пред ТАСС на 28 юли.

Руски вътрешен източник твърди, че загубите на "Вагнер" са: 33-ма убити и 18 ранени, а различни руски източници твърдят, че са заловени няколко затворници - като някои спекулират, че командирът Антон Елизаров (известен под псевдонима "Лотос") е сред тях.

Руски източници твърдят, че Африканският корпус на руското МО успешно е посредничил при размяна на затворници.

Един руски блогър твърди, че руското министерство на отбраната е платило откуп за всеки заловен наемник, с изключение на Елизаров. Други блогъри твърдят, че Елизаров е загинал в засадата.

ISW не може независимо да провери каква е съдбата му. По-рано съобщи, че Елизаров е надценил способността си да убеди бившия персонал на Вагнер да се присъедини към Росгвардия и да избегне присъединяване към руското МО.

Губернаторът на Приморски край Олег Кожемяко наскоро обяви създаването на независим доброволчески отряд за полицейски мигранти, докато руското правителство продължава усилията си да засили контрола си върху тях.

"Отрядът за ред и закон на тигъра" се състои от 300 ветерани от руската война в Украйна, който ще "осигури обществената безопасност" и ще "постави новодошлите на техните места" във Владивосток.

Кожемяко заяви, че отрядът за ред и законност "Тигър" ще координира действията си с Росгвардия и Министерството на вътрешните работи (МВД) и възнамерява да разшири патрулите в други градове в Приморския край, след като отрядът набере повече персонал.

ISW по-рано е видял местни руски служители да предприемат по-сурови мерки срещу мигрантите.

Формирането на такъв отряд показва, че поне някои местни руски правителствени служители вероятно са отстъпили пред руските ултранационалистически искания за силно ограничаване на мигрантската дейност в Русия. Руското правителство искаше да използва мигранти, за да компенсира недостига на вътрешна работна ръка. Решението да се използват ветерани може да е част от усилията да ги интегрират в руското общество, тъй като Кремъл е загрижен за дългосрочните социални и политически последици от войната в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това не е зсплаха

    38 14 Отговор
    А предупреждение.

    Коментиран от #2

  • 2 Не е заплаха

    16 10 Отговор

    До коментар #1 от "Това не е зсплаха":

    Не е заплаха
  • 3 ТаУмВзе

    34 13 Отговор
    Соросоидчетата, почват да стоплят, че тоя път ще Гризнат Атома Резко! Хахаха

    Коментиран от #37

  • 4 КОТарАК 🐱

    16 35 Отговор
    на кой му пука за РФ-мъстиите си лаят , кервана си върви!! виж , ако от ДУМАта си привикат децата от запада , бих се замислил...за колко ще отидат в рая / светът не е създаден , да бъде унищожен от дърт руски ботокс-спокойно

    Коментиран от #53

  • 5 Атина Палада

    31 13 Отговор
    Естествено,че това ще последва...Вие либерастите кво искате? Да насочите ракети срещу Русия,а Путин да стои със скръстени ръце?
    Ако го вярвате това,значи сте у.лави:)))

    Коментиран от #10

  • 6 БгТопИдиот🇧🇬

    21 9 Отговор
    ВВП нарита целият ЛГБТ колективен грабителски запад(нал).
  • 7 Това нещо

    7 13 Отговор
    живо ли е изобщо или е зомби?

    Коментиран от #9, #30

  • 8 Пусин е пpoZ ncиxonaд

    19 25 Отговор
    Никога, през 3 вековното си съществуване, русия не е имала за водач такова беZмозъчно и зло влечyro !

    Коментиран от #31, #41

  • 9 честен ционист

    4 16 Отговор

    До коментар #7 от "Това нещо":

    Императорът на Третия Рим е не само жив, но и непреходен.

    Коментиран от #13

  • 10 Ми той

    12 19 Отговор

    До коментар #5 от "Атина Палада":

    досега не стои със скръстени ръце, добре ги е натопил в кръв в скъпоструващата си агресия. Злият ботокс трябва да бъде спрян.

    Коментиран от #25

  • 11 Жалки продажни копейки 🤪🤡

    20 23 Отговор
    Другари рашафили, съветски Zомбита и поклонници на тунингованото жуже на токчета, НЯМА как да има ядрен удар на Запад, поради простата причина, че там живеят децата и внуците на всички от фашисткото гнездо в Кремъл, на всички олигарси грабещи от поробените народи в състава на РФ.
    НЯМА как да стрелят по наследниците си!
    А сега си заврете сармите, кинжалите ... знаете къде. 😆😂

    Коментиран от #34

  • 12 Мдаа

    15 15 Отговор
    Руските по ри вече и за бъзик не стават. Толкова са жалки.
  • 13 Що???

    10 9 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Да не е рептил? И е император на жалкарскатаблатария. Рим ще го сънува през крив макарон.

    Коментиран от #14

  • 14 честен ционист

    8 12 Отговор

    До коментар #13 от "Що???":

    Втоият Рим е Константинопол, третият - Москва - образовайте се!

    Коментиран от #16, #17, #18, #58

  • 15 Бай Иван

    14 15 Отговор
    Джуджето тотално е откачило, само ракети са му в главата.
  • 16 Опаа

    13 10 Отговор

    До коментар #14 от "честен ционист":

    Не знаех, че императора в Рим е ходил да целува китайските ботуши.

    Коментиран от #24

  • 17 ха ха ха

    11 10 Отговор

    До коментар #14 от "честен ционист":

    Това е някакъв виц!!!!Те рашките никога нищо не създават, само крадат и убиват. Така че Рим ще го гледат през крив макарон. То като гледам по-вероятно е третия Рим да е ......пак Константинопол.
  • 18 Ха ха ха

    10 12 Отговор

    До коментар #14 от "честен ционист":

    То в скоро време маZква ще е провинция на Китай. Ква империя, кви пет лева?
  • 19 Артилерист

    15 11 Отговор
    Когато Русия предупреждаваше за разширяването на НАТО, за неспазването на Минските споразумения, за използването на касетъчни и с обеднен уран боеприпаси и прочие, ТОВА ЗАПЛАХИ ЛИ БЯХА?

    Коментиран от #20

  • 20 А Рашистан

    9 14 Отговор

    До коментар #19 от "Артилерист":

    срещу какво си прибра ядрените оръжия от Украйна? Какво подписа? Удобно го забравяш, а? И няма никакво споразумение в Минск с подобен текст.

    Коментиран от #21, #51, #55

  • 21 Мдаа

    10 9 Отговор

    До коментар #20 от "А Рашистан":

    Човека просто бълва руски опорки. Обяснявано му е 1000 пъти. Не, че не разбира.

    Коментиран от #56

  • 22 самоичаткване

    13 10 Отговор
    Тай е на Украинците казваше да не избиват руснаци в Украйна ва не чуваха.Западния незаконен майдан с антируска политика го наложиха и пак не чуваха.Сега и от ЕС не чуват.Резултата няма да е изненадващ и непредвидим.

    Коментиран от #27

  • 23 И Преди и сега

    8 14 Отговор
    Преди блатните територии ги владееше Златната орда сега ги владее Zлата орда
  • 24 скучно и точка.

    9 12 Отговор

    До коментар #16 от "Опаа":

    Путлерчо е малката булка на другаря Си

    Коментиран от #39

  • 25 Атина Палада

    11 9 Отговор

    До коментар #10 от "Ми той":

    То вие ама хич не сте ги натопили;)къде ли по света не ги топихте,ама грешката ви беше,че посегнахте и на Русия.Сега вече си намерихте майстора.
  • 26 голем смех

    6 12 Отговор
    Новото поколение не всички знаят какво е грамофон или поне да са виждали такъв, но беше много интересно когато някоя плоча се повреди, започне да върти на едно и също място и да повтаря само части от една или две думи. На това му казвахме развалена грамофонна плоча, а сега го слушаме от " Говорит Москва". Май им се е повредила плочата.

    Коментиран от #32

  • 27 Пасольството

    8 8 Отговор

    До коментар #22 от "самоичаткване":

    На тоя му спираме капейките, само стари опорки пейства
  • 28 Руска Мърша

    12 13 Отговор
    Когато се размирише
    Веднага почват да плащат с
    Ядрено оръжие.

    Пълни циркаджии.
  • 29 Смех в блатото

    12 9 Отговор
    Ядрените бълнувания на руските фашисти са като парадите на Червения площад :)))

    Предназначени са да крият руския резил :)))

    Коментиран от #36

  • 30 Атина Палада

    11 5 Отговор

    До коментар #7 от "Това нещо":

    Жив е,вчера пак падна и се търкаляше.И този път не от стълбите на самолет,ами на равна повърхност в. Белия дом...
    Ще ми липсва бай Дъм:)))
  • 31 Никога

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "Пусин е пpoZ ncиxonaд":

    Руски Началник
    Не е ходил да целува краката на
    Разни Жълтурковци.

    Но този Късокрак
    Дебил , той го прави с удоволствие.

    Хаха
  • 32 Атина Палада

    6 6 Отговор

    До коментар #26 от "голем смех":

    Сега го слушате от говорит Вашингтон. В цял свят ракети инсталират,а над Вашингтон...един китайски балон и всичките се изпокриха у бункерите ха ха ха
  • 33 Град Козлодуй

    3 1 Отговор
    Дано надделее Разумът
  • 34 Хахаха

    5 8 Отговор

    До коментар #11 от "Жалки продажни копейки 🤪🤡":

    Когато си на такава служба няма децата ми да там ти защитаваш +100мил население какво са 10 олигархчета за сравнение със държавата ой това няма да го спре да отвърне както и всеки велик лидер би постъпил

    Коментиран от #57

  • 35 Аз съм

    12 7 Отговор
    Русия заплашва с използване на ядреното си оръжие. Натовските страни станаха 32 и все повече обкръжават Русия. БНМ (българска народна мъдрост) - Кучетата си лаят, а керванът си върви. Мисията е същата като тази в олимпиадата - състезателите да са състезават с измислен флаг, без химн, герб, държавност! Да Няма такава държава. Путин им припомня, че и тях няма да ги има.
  • 36 ЗА ПОДОБНИ ТЪПАЦИ

    12 9 Отговор

    До коментар #29 от "Смех в блатото":

    ПУТИН НЕ ЗАПЛАШВА
    А ПРОСТО ВИ УВЕДОМЯВА
    ИЗБОРА Е ВАШ
    РУСНАЦИТЕ СА СИ НАПРАВИЛИ ТЕХНИЯ

    Коментиран от #38

  • 37 7777

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Това автоматично означава, че и ти ще го гризнеш.Радвай се.
  • 38 Смех в блатото

    6 4 Отговор

    До коментар #36 от "ЗА ПОДОБНИ ТЪПАЦИ":

    Аз никъде не съм писал "заплахи", написах "бълнувания". :)))

    От тия опорки вече и не можете добре да четете, само си мислите коя да надраскате следаща. :))))
  • 39 Гюро Михайлов

    3 4 Отговор

    До коментар #24 от "скучно и точка.":

    А вас целия запад +макетата ви оправят.
  • 40 Дребния блъфира

    8 7 Отговор
    Ако хаяско случайно натисне копчето рашагите завинаги ще загубят огромната територия която владеят.И това психопата го знае много добре.
  • 41 Вова

    6 6 Отговор

    До коментар #8 от "Пусин е пpoZ ncиxonaд":

    Остави сащисаните без неефикасните им оръжия! Бяха свикнали 80 г. да тероризират беззащитни малки държави и да сея смърт от въздуха. С цел грабежи и диктат. Край, свърши се, натю се разпада. Идва нов световен ред без хегемони.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Киро

    7 5 Отговор
    Към Вода!!! САЩ ,западналият свят и обезумелите франсета с обратна резба ,станаха за смях и гняв пред света с "олимпийските игри на извратените им мозъци"!!

    Коментиран от #64

  • 45 БгТопИдиот🇧🇬

    3 5 Отговор
    Краварският свят основан на грабителството и унищожението на цели непослушни държави отива в небитието.

    Центаджиите безработни.
  • 46 Тома

    5 5 Отговор
    Само прочетох че статията е от института иследващ войната и не четох по нататък защото тези въобще не лъжат и от мравката правят слон

    Коментиран от #60

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 пРОСИЯ Е КОЧИНА

    4 5 Отговор
    Все едно някой мърляв и окъсан бангу Васил да сипе закани и заплахи срещу Майк Тайсън, а в случая гламавото джудже е за посмешище на цял свят!🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #54

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Артилерист

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "А Рашистан":

    Наистина ядрените оръжия не бяха в акъла ми, но да ти припомня, че те бяха на Съветския съюз, а Русия стана негов приемник, вкл. и на дълговете и до миналата година плащаше заема от американците за Втората световна война. Та в тази връзка се сетих, че Русия изтегли и контингента си от ГДР без никакви претенции, а НАТО се увеличи с още половин Германия, вместо да се разпусне като Варшавския договор, както американците са обещали на Горбачов. Кое от това не е истина?
  • 52 Какъв Путин, той нали

    3 3 Отговор
    три пъти умря, а Русия се разпадна под санкциите?
  • 53 Всъщност, още по-малко му пука

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК 🐱":

    На някого за никому неизвестен трол с ник Котарак, който троли във форума на факти.

    Коментиран от #59

  • 54 Той умря вече

    1 5 Отговор

    До коментар #49 от "пРОСИЯ Е КОЧИНА":

    три пъти, забрави ли?
  • 55 Артилерист

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "А Рашистан":

    Пропуснах да попитам: какъв точно текст трябваше да има някое от Минските споразумения, щото западняците да задължат украинците да изтеглят армията си с все тежкото си въоръжение на 70 км. от Донбаските републики? Впрочем, Ангела Меркел заяви, че текстовете на Минските споразумения са нямали никакво значение, защото те, Запада, не са възнамерявали да задължават Украйна да ги изпълнява. Та, кой казва истината и кои се чудят как да не я признаят?

    Коментиран от #62

  • 56 Артилерист

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Мдаа":

    Прочети, моля, отговорите ми(51 и55) на коментар N20 и обясни ОЩЕ ВЕДНЪЖ, след хилядата, нали, кое не е истина и е руска опорка.
  • 57 Ехаааа

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "Хахаха":

    Мислиш ли, че изобщо ще може да отвърне?
  • 58 Бухахаха ха

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "честен ционист":

    До сега не бяхме чували за империя,изостанала с повече от век от нормалния свят.
  • 59 Напротив

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "Всъщност, още по-малко му пука":

    На тебе и такива като тебе,много им пука! Не можете с опонирате и това мира не ви дава!
  • 60 Ехаааа

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "Тома":

    Далеч не са те задминали,да представяш глупост за истина?
  • 61 Тоест

    1 1 Отговор
    старата песен на нов глас.))))
  • 62 Старшинка

    4 3 Отговор

    До коментар #55 от "Артилерист":

    Много си упорит в папагаленето,на руски опорки! Русия не е в позиция да претендира за нещо! И с Мински споразумения и без тях беше ясно ,че НАТО ще се разшири. Русия от край време се огражда с буферни зони,но тази епоха вече приключи! Като иска буфери да си ги прави на нейна територия ,а не на територията на съседите.Или искаш да кажеше че всички бивши републики от ссср и съседни държави са собственост на РФ. Русия тотално се провали като геополитически лидер,иска да си възвърне позициите като такъв,но няма как се случи! В този си стремеж,тя още по вече ще утежни положението си.
  • 63 В Русия цял век руският език

    3 3 Отговор
    се е говорел само от простолюдието. Велможите и образованите са се срамували от него и са го ползвали само за общуване със слугите си. През другото време са говорели на френски. В България, дори при робство, никога не се е говорел друг език, освен български.
  • 64 Лееееее

    2 5 Отговор

    До коментар #44 от "Киро":

    САЩ ,западналият свят и обезумелите франсета са с три епохи по напред в развитието си от любимата ти Русия.Защо не се разходиш до другата махала на селото ,свят да видиш?Между другото най много обратни има в Русия,това и самите руснаци го казват.Всеки нормален ,средно интелигентен човек,ще се спука от смях от коментара ти.
  • 65 Обърках се вече

    3 0 Отговор
    Кои са стари и нови заплахи и каква е разликата между тях. Русия заплашва всеки ден с едно и също. Е и?
  • 66 Смешници,

    1 3 Отговор
    Това е заплаха за промитите мозъци, а за нормалните хора е предупреждение.
  • 67 Факт

    0 2 Отговор
    Нали уж се страхували да направят военноморски парад?
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания