8 Август, 2024 03:18 1 095 5

8 август 1974 г. Ричард Никсън подава оставка като президент

  • ричард никсън-
  • президент-
  • ставка-
  • уотъргейт-
  • дълбоко гърло

Причината е скандалът "Уотъргейт", раздухан от "Дълбокото гърло"

Преди 50 години на 8 август 1974 г. Ричард Никсън подава оставка като президент на САЩ. До това се стига, след като високопоставен служител, известен с псевдонима си "Дълбокото гърло" не решава да раздуха скандала.

Всичко обаче започва в нощта на 16 срещу 17 юни 1972 г.,

когато пет души са арестувани в централата на Демократическата партия на шестия етаж на хотелския и офис комплекс "Уотъргейт" във Вашингтон. "Фалшивите водопроводчици" носят хирургически ръкавици и са оборудвани с фотоапарати и устройства за подслушване, припомня „Франс прес“, цитирана от бТВ.

На следващия ден вестник "Вашингтон пост" съобщава на първа страница за това странно нахлуване, извършено в разгара на кампанията за преизбиране на президента републиканец Ричард Никсън.

Двама млади журналисти - Боб Удуърд и Карл Бърнстийн обръщат внимание на факта, че сред задържаните е Джеймс Маккорд, член на Комитета за преизбиране на президента Никсън и бивш служител на ЦРУ. За журналистите връзката с Белия дом е очевидна.

На 22 юни Ричард Никсън отрича администрацията му да е замесена по какъвто и да било начин в скандала. Колкото и да е странно, аферата тогава не повлиява на общественото мнение.

Двамата журналисти продължават своето разследване и научават от информиран източник, който тогава става известен като "Дълбокото гърло", че двама души, работили за Никсън и неговия специален съветник Чарлз Кулсън, са направлявали "фалшивите водопроводчици" с радиостанции от хотел близо до "Уотъргейт".

През 2005 г. става ясно, че източникът на журналистите, станал известен с

прякора Дълбокото гърло, е Марк Фелт, който по времето на скандала е заместник-директор на ФБР.

На 10 октомври 1972 г. двамата журналисти разкриват гигантския скандал, свързан с шпионаж и политически саботаж, ръководен от Белия дом с цел преизбиране на Никсън. Въпреки полемиката Ричард Никсън триумфално печели изборите на 6 ноември 1972 г. срещу кандидата на демократите Джордж Макгавърн.

На 15 септември 1972 г. седем мъже, включително бивши съветници на Белия дом, са обвинени за проникването в централата на Демократическата партия в "Уотъргейт". На 8 януари 1973 г. започва процес срещу "взломаджиите" от "Уотъргейт", който първоначално не привлича общественото внимание. Между 11 и 30 януари 1973 г. петима от мъжете се признават за виновни в заговор, влизане с взлом и незаконно подслушване. Двама от тях са осъдени.

През февруари 1973 г. демократическото мнозинство в Сената създава комисия за разследване на предизборната кампания през 1972 г. и скандала "Уотъргейт" .

На 16 юли 1973 г. Сенатската комисия за разследване на скандала "Уотъргейт" установява от свидетелски показания, че всички разговори на Никсън в Белия дом са били записвани. Никсън първоначално отказва да предаде записите на комисията.

На 24 юли 1974 г. Върховният съд на САЩ постановява Никсън да предаде записите.

Между 27 и 30 юли 1974 г. Правната комисия в Камарата на представителите одобрява три основания за импийчмънт на президента: възпрепятстване на правосъдието, злоупотреба със служебно положение и нарушаване на президентската клетва, както и неизпълнение на разпорежданията на Камарата да даде свидетелски показания.

На 5 август 1974 г. става обществено достояние запис, на който Никсън одобрява предложението на началника на канцеларията си да окаже натиск на ФБР да спре разследването за проникването в "Уотъргейт". Републиканците, които възнамеряваха да подкрепят Никсън в процедурата по импийчмънт, го изоставят.

На 8 август 1974 г. Никсън подава оставка, а на 8 септември новият президент републиканец Джералд Форд го помилва.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мандинго

    7 1 Отговор
    У нас дълбоките гърла от ППДБЛГБТИ+ се опитват да проникнат в посолството на "Козяк" 16, но идеята им е да ги хванат и да проникват в тях навсякъде.
  • 5 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    3 0 Отговор
    Чудя се дали този псевдоним "Дълбокото гърло" се отнася за това,
    за което първо се сещам...