Тема: Украйна

9 Август, 2024 12:25 1 703 64

Несменяем лидер от четвърт век: как го постигна Путин

  • владимир путин-
  • путин-
  • кремъл-
  • украйна-
  • русия-
  • руснаци-
  • власт-
  • политика-
  • михаил комин-
  • лидер

Западни политици идват и си отиват, властта се предава от едни на други. Не обаче и в Русия.

Несменяем лидер от четвърт век: как го постигна Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Макар в периода 2008-2012 година президент на Русия да бе Дмитрий Медведев, когато на Путин временно му се наложи да бъде премиер, настоящият руски президент, който вече 25 години дърпа конците в държавата, никога не е допускал някой друг да бъде номер едно.

Така е от девети август 1999 година, когато тогавашният държавен глава Борис Елцин го назначи най-напред за министър-председател. През това време западни политици, например Ангела Меркел, идваха и си отиваха. А Путин остана.

Още новини от Украйна

Изграждането на „най-силната лична диктатура“

През тези 25 години руският президент превърна страната си в „най-силната персонализирана (лична) диктатура в света“, както казва руският политолог Михаил Комин. „Русия естествено не е Северна Корея – тя просто е твърде голяма. Но отношението към гражданите е същото, а държавата изисква от тях все повече вярност.“

Както посочва Комин пред ДВ, това е станало възможно, тъй като за времето на своето управление Путин последователно е отслабил всички политически институции на Русия. „Негова цел от самото начало бе преустройството на демокрацията в негова полза. И днес цялата власт в руската държава е концентрирана в ръцете на един-единствен човек – Владимир Путин.“

Контролът над регионите като база на властта

Всичко започна с отстраняването на „регионалната автономия“, спомня си Комин. Той обяснява, че една от важните политически реформи в първия мандат на Путин бе утвърждаването на т.нар. представители на президента в регионите – те би трябвало да контролират регионалната политика. Именно по този начин Кремъл си създаде собствен инструмент за контрол в регионите – база за циментирането на властта, убеден е Комин.

На същото мнение е живеещият във Финландия руски политолог Григорий Нижников. „Когато си спомняме за Русия от времената на ранния Путин, се сещаме и за множеството автономни центрове на властта – както конституционни, така и неформални, като например олигарсите. Всички те образуваха една противотежест на Кремъл.“ Путин унищожи всичко това, централизира всичко и подчини властовата система на Русия, казва Нижников пред ДВ.

Това обаче не е единствената причина за продължителното управление на руския президент, смята експертът. Тъй като през последните 25 години имаше достатъчно събития, които биха могли да бъдат опасни за Путин. Сред тях, по думите на Нижников, са протестите в Москва след парламентарните избори през 2011-а; заплахата от нестабилност на Крим след неговата анексия през 2014-а; вълненията след оспорваната пенсионна реформа през 2018-а; масовите протести в цяла Русия, вдъхновени от Навални, през следващите години; началото на войната в Украйна, съпътствано от улични протести в Москва и в Санкт Петербург.

Всяка съпротива на населението обаче бе последвана от още по-тежки репресии и днес вече няма никой, който да може да се опре на Путин, изтъква Нижников.

Овладяване на съдилищата и разправа с опозицията

Друг важен фактор за запазването на властта на Путин е целенасоченото отслабване на съдилищата по време на втория му мандат, отбелязва Михаил Комин. Лоялните спрямо владетеля съдии получиха повече власт в сравнение с другите си колеги. „Стигна се дори дотам, че бивши съдебни секретари получиха шанса да станат съдии. И така съдилищата загубиха своята независимост.“

Към това се добавят и промените в избирателната система в полза на Путин и неговата партия „Единна Русия“. „Сега управляващата партия доминира благодарение на системата за потискане на опозицията, а не благодарение на социалните теми, които изиграха роля по време на първите два мандата на Путин“, казва експертът.

Вместо да се утвърди срещу демократичната опозиция, Путин създаде около себе си един вид кабинет в сянка, смята руският социолог Александър Бибков. В този тесен кръг президентът събра хора, споделящи неговите конкретни бизнес интереси. Техните фирми получиха големи държавни поръчки и така се обогатиха, изтъква Бибков.

Манипулацията на колективната историческа памет

Същевременно на обществото бе наложена представа за Русия, съгласно която държавата по време на цялата си история е играла изключително положителна роля. Всичко негативно бе изключено, всички конфликти от миналото бяха изтрити, казва Бибков. Той нарича това „манипулация на колективната историческа памет“, която също води до укрепване на властта на Путин.

В тази представа Русия е представена като общество с традиционни ценности - общество, в което конфликтът с властите се отхвърля, а безусловната лоялност към управляващите се възхвалява като даденост.

И тримата експерти – събеседници на ДВ са единодушни, че в бъдеще тези тенденции само ще се засилят и Путин ще се задържи на власт дълго. „Проблемът е, че алтернативен кандидат няма, нито пък има място за него. Последните избори, които Путин спечели наистина, бяха тези от 2004 година. Всичко друго бе нечестно“, обобщава Михаил Комин. Според експерта Путин ще бъде преизбран и след края на сегашния му мандат през 2030 година, а продължителността на управлението му може да бъде ограничена само от физическата му възраст.

Григорий Нижников също определя като недостатък това, че руснаците не виждат алтернатива на Путин и по-скоро се боят от промените. Той отбелязва, че в Русия винаги е имало потребност от твърда ръка. „Силната водеща личност винаги е трябвало да взима решенията и да се справя с проблемите. В краен случай руснаците могат да си позволят да критикуват губернаторите, но не и президента под мотото: ако Путин знаеше за това, проблемът би бил решен веднага!“. А това е стара руска традиция.

Автор: Юрий Решето


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 хаха

    17 18 Отговор
    Многоходовия ако подаде оставка, влиза за 1000 г в кауша

    Коментиран от #44

  • 5 хххх

    29 18 Отговор
    Това джудже хаяско което виждате на снимката е отговорен за гибелта на русия.Тоя фашистки престъпник успешно успя да закопае и без това потънала в калта русия и да обрече руския народ на мизерия и изостаналост в миналия век ! Диктатурата му е несравнима!
  • 6 И това какво го интересува

    8 10 Отговор
    Целокупният български народ?
  • 7 Няма ли орка с чест у бункера

    17 13 Отговор
    Да му забие на тоя ножа в главата
  • 8 ДВ лъжи от краварника

    10 15 Отговор
    ДВ източник на фалшиви новини
  • 9 аааахахахааа

    16 14 Отговор
    Как го бил постигал?!?!?! Ами при диктаторите е така бе, на власт са докато умрат.Се едно да питате как бай Тошо е постигнал да е 33 години на власт.
  • 10 Пич

    11 9 Отговор
    Нормално , по осветеният от времето начин за всички управляващи ! Заплахи , грабежи , убийства , обещания , облаги..... Като всички от изток на запад , и от север на юг !!! Само незначителници като Зеления или нашите незначителници биват назначени !!!
  • 11 Постигнал го е

    12 10 Отговор
    С лъжи, заплахи, пропаганда и корупция. Точно както всички диктатори преди него🧐🧐🧐
    Превърнал е сибиреца в Zомби, което не мисли а напада всичко по пътя си 😂😂😂
    Те следват всяка негова заповед без никаква собствена мисъл, а ти щедро ги компенсира с по 100 долара на Zомби😂😂😂😂
    Сега им спря интернета и им взе телефоните. Върна ги още един век назад😂😂😂😂
  • 12 Бийк

    4 1 Отговор
    Няма несменяеми :)
  • 13 Злобното Джуджи

    14 9 Отговор
    Вова да стяга куфари към сънародниците си в Улан Батор , едни много сърдити гневни украинци питат за него в Курск 😁
  • 14 и клинтън и хилари

    10 4 Отговор
    и байдън и тръмп искаха управлението 20-30 години, обаче не гласуват за тях . а и атентат .
  • 15 Наложете ножа

    2 7 Отговор
    Индианците вярват че борят фашистите и те вече са при Курск
  • 16 как

    12 8 Отговор
    Както и тук едни копейки опитват да го направят. С лъжи, безочие и наглост.
  • 17 Българин

    8 13 Отговор
    великанът Путин е страшен пълководец и славен богатир
  • 18 Истината

    13 8 Отговор
    Касапина се възкачи и задържа на трона с убийства, репресии и пропаганда.

    Коментиран от #28

  • 19 Българин

    10 12 Отговор
    братушките все са имали велики водачи-но чак толкова велик-никога!!!!

    Коментиран от #21

  • 20 Българин

    12 5 Отговор
    Путин е забелязан на бял кон,гол до кръста в Курска област
  • 21 Мдааа

    11 6 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    но за да достигне и надмине учителя си Сталин, трябва да избие още доста руснаци!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ДВ..

    6 5 Отговор
    Е, не може да се сравнява с наденицата Шол. Пределно ни е ясно.
  • 24 Видя ли

    7 9 Отговор
    DW спирам да чета.
  • 25 Ха ха ха

    7 3 Отговор
    Царь Потин е несменяем.......без него,какво ще делат руските мужики.......
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Руска действителност

    14 8 Отговор
    Когато Ленин умрял с мозък, направен на пихтия от сифилиса, се оказало, че вторият човек в партията Троцки е предател. Каменев, Зиновиев и Сталин свалили Троцки и го изпратили в изгнание,
    където по-късно му сцепили главата с пикел.
    Скоро се оказало, че Каменев, Зиновиев и Бухарин също са врагове и вредители. Тогава доблестният другар Ягода ги разстрелял, а след това Ежов разстрелва доблестният другар Ягода.
    След смъртта на Сталин всички разбрали, че Берия също е предател и вражески агент. Тогава Жуков не се подвоумил и го застрелял.
    Скоро Хрушчов разбрал, че и Жуков е враг на народа и предател и го пратил в Урал.
    Оказало, че и самият Сталин е враг, вредител и предател, а заедно с него и голяма част от политбюро. Тогава изнесли Сталин от мавзолея и разгонили всички партийци начело с Хрушчов.
    Станало ясно, че Хрушчов също е враг на народа. Брежнев го пратил в пенсия.
    След смъртта на Брежнев пък станало ясно, че и той е вредител и виновника за застоя. Имало още двама вредители, но те толкова бързо умрели, че никой не ги запомнил.
    Дошъл Горбачов, който установил, че цялата партия е от вредители и врагове на народа.
    В този момент обаче СССР се разпаднал и веднага се установило, че Горбачов е предателя и врага на народа!

    За Путин не се очакват никакви изненади.
    От болшевишката революция до днес, Русия се управлява единствено от предатели и врагове на народа.
    Хотели как лучше, а получилось как всегда

    Коментиран от #33

  • 28 Ето това

    5 6 Отговор

    До коментар #18 от "Истината":

    е истински диктатор, а някои наричаха така страхливия Борисов.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Демократ

    11 5 Отговор
    Отговорът е много лесен- диктаторите са вечни,защото управляват с насилие и страх и сами си се избират. Доказателство безброй. Демокрацията предвижда свободни честни избори и когато дойде край на мандата на един управник се избира друг. Най-трагично в момента е положението в диктаторските държави- Русия, Беларус, Северна.Корея, Венецуела,Куба-цари насилие и страх . В демократичните страни се сменят президенти и управляващи партии и няма как да се окопават във властта. В България опасността от диктатура е огромна, защото агенти на ДС-КГБ са вечни лидери на партии- ДПС, ГЕРБ, НДСВ, която по закон не съществува,но в реалността съществуват нейните ченгета и се появяват навсякъде.
  • 31 Софиянец

    6 7 Отговор
    Пускаш пропаганда и активираш трол в коментарите! Козяк жалки сте, хахахах
  • 32 Бърнс

    11 3 Отговор
    Постига го с убийства и репресии като неговият кумир Сталин . Но почти цяла руска история е осеяна с убийства и репресии .
  • 33 Браво,

    11 4 Отговор

    До коментар #27 от "Руска действителност":

    така изглежда накратка цялата руска история. Този народ никога не е живял в демокрация, доведен до почти пълно оскотяване и не може да си представи живота без някой батюшка да му казва какво да прави.
  • 34 Жалко

    5 1 Отговор
    Ако имаха някой по-демократичен президент като Елцин американците щяха да бъдат много доволни.
  • 35 Историк

    3 6 Отговор
    Четете бе хора, за да разберете истината за Русия. Всички русороби много обичате Маркс. Цитат от книгата "Карл Маркс против Русия": прозрението на Карл Маркс през 1853 г. за целите и методите на руския експанзионизъм са поразително постоянни. Завоевателните цели на руската външна политика и желанието за присъединяване на нови територии си остават същите, независимо дали са украсени през царизма за защита на източноправославно християнство или на славянството изобщо." След това съветския режим маскира експанзионизма си със социалния лозунг за освобождаване на света от " капиталистическия гнет" и така 100 години след болшевишката революция продължава да тероризира света. Путин нали се изживява като император на Русия. Маркс е написал и за руската пропаганда." Много репортажи и съобщения не са нищо друго освен многочислени нелепи опити от страна на руските агенти да всяват из Западния свят повсеместно страх и да го използват за продължаването на експанзионистичната си политика, под чието прикритие Русия се надява, както и досега да осъществява своите планове относно Изтока.Тази игра на заблуждение е практикувана систематично."

    Коментиран от #37, #40, #45

  • 36 !!!?

    3 8 Отговор
    Козяк много ги е яд, че българите подкрепяме Русия!

    Сори, ембейси, кръвта вода не става!!!

    Коментиран от #38, #39

  • 37 Историк

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "Историк":

    Хитлер няма ли да цитираш, хахайа
  • 38 Българин

    4 4 Отговор

    До коментар #36 от "!!!?":

    Още повече ги е яд, че не могат да си наложат гнусните лгбт ценности у нас!
  • 39 Възрожденец

    6 2 Отговор

    До коментар #36 от "!!!?":

    Само шепата кресливи рашисти и доизживяващи живота си съветски индивиди сте с руссия, но вие нямате нищо общо с българите.
    И то сте с русия, ама отдалече, удобно настанени в ЕС, паразитирайки над европейската социална система. Не си и помислите да отидете вие или да пратите деца и внуци в "русския мир".
    С една дума мишки !
    Шепата продажници не може да дърпате държавата постоянно надолу, към московското блато !
  • 40 Типична копейка 🤪🤡

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "Историк":

    Аз изобщо не чета.
    Слушам само Kapбовски, Boлгин, Явop Дaчkoв и Kиpo брейка.
    По някога си пускам канала на Koциту, Пackoв и оня дето каза че 80% от българите са де би ли.
    Те всичко знаят! Ако има нещо важно ми го казват в каналите си.
    Четат и мислят само евpoджeндъpитe и жълтonaвeтницитe, щот им е толкова akъла. Вместо да си пият ракийката и биричката те четат ...
  • 41 Некой си

    8 3 Отговор
    Путин приключи. Позора е факт.Руснаците искат нормален живот. Откакто е на власт - само войни и гробища.Време е този изстрадал народ да има бъдеще!

    Коментиран от #47, #49

  • 42 УКРАЙНА🇺🇦

    3 2 Отговор
    С измами убийства подкупи лъжи

    Коментиран от #43

  • 43 Некой си

    4 3 Отговор

    До коментар #42 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Украйна е огледало на Русия. Даже и по-зле.
  • 44 Историк

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "хаха":

    Цар Симеон, несменяем лидер 40 години.
    Как го е постигнал и какво е постигнал?
  • 45 Барабанчев,

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "Историк":

    всяка империя цели да стане по-голяма.
    Континентана империя като Русия присламчва други територии, но поне не ги убива.
    САЩ изчистиха цял континент за себе си, а и присвоиха територии от Мексико.
    Англия поради географското си положение като територии е взела само Уелс, Шотландия и Ирландия, като част се освободи и сега имат само Северна Ирландия.
    Така че да обясняваш колко са лоши руснаците и колко са добри другите е безполезно.
    Тук войната не е за разширяването на Русия, те земя си имат достатъчно в момента, хора нямат.
    Тук войната е за разширяването на НАТО и заплахата за Русия.
    Щото Западът под една или друга форма винаги е искал да разруши Русия и примери исторически имам много.

    Коментиран от #57

  • 46 😅😂😆.....

    9 2 Отговор
    Къв лидер е тоя, обикновен престъпник и страхлив убиец, черпака като тръгна към Москва и тоя същият велик лидер избяга с пълни гащи към Санкт Петербург, истински лидер е Зеленски, не трепна, не се огъна, не избяга когато руско-азиатските варвари го нападнаха, поведе украинците на борба против варварите макар и неравна, и в най трудните моменти не преклони глава, това е истински лидер, не като кремълският изтръшляк.
  • 47 Хехе, нормален живот

    1 2 Отговор

    До коментар #41 от "Некой си":

    с натовски ракети в населения най-вече с руснаци Харков.
    Сигурно насочени към Техеран.
    Молим, не ядеме колците заедно с доматите.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Абе....

    5 4 Отговор

    До коментар #41 от "Некой си":

    Руснаците не са хора които искат да имат нормално бъдеще, те искат другите народи около тях да нямат нормално бъдеще, така че при тях в момента ситуацията е безнадеждна относно здравият разум, така си мисля.

    Коментиран от #56

  • 50 Историк

    6 1 Отговор
    Както всички останали диктатори: първо се добира до властта по един или друг начин, след което подчинява силовите ведомства с които държи страната под своя контрол.
  • 51 Трол

    3 4 Отговор
    Руснаците видяха какви са сменяемите лидери на запад и решиха да не рискуват.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Руснаков

    3 0 Отговор
    При това баранно време което управлява ,,,коже да изкара и докато е жив...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 7528

    2 1 Отговор
    По същия начин , по който го постигаше Мути.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Демократ

    7 1 Отговор

    До коментар #45 от "Барабанчев,":

    Чугунена глава с една гънка в мозъка,свързана с Кремъл, винаги повтаря като папагал кремълските опорки и в нея собствена мисъл няма. Всички заминавайте за Москва, защото Кремъл е там, а не е в София.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Стопи попи вика текси

    1 0 Отговор
    Да си е6еее на фадексиии
  • 60 Жужата бледнее пред доган

    2 1 Отговор
    Он е над 30 годин у върха на пирамидата
  • 61 Така се управлява

    2 3 Отговор
    Не като джендърлята.
  • 62 Бай Благой

    0 3 Отговор
    Не знам да ли Путин е дикратор, но фактите са това:
    По времето на дивия комунизъм до 1991г. руснаците живееха наистина зле - липса на стоки по магазините, не пътуваха в чужбина - по Малдиви, Бора Бора, Париж, Рим и т.н. Имаше криза и в здравеопазването. Не говоря измислици а говоря от името на хора които са били в Русия в този период.
    По веремето на Елцин 1991 - 1999г пък се развихриха бандите. Всеки, който искаше отиваше в Русия, грабеше природни ресурси без пари почти.
    От както дойде Путин - тези неща се прекратиха. Руснаци като туристи станаха желани по целия свят. (в Гърция има цени за нас и за руснаци. Руснака не пита за цена и не се пазари!). В Русия вече няма понятие "дефицитни стоки". Руснаците започнаха да карат все по-нови и нови коли. Здравеопазването е в пъти по-високо от 1991г насам. Като цяло се вдигна стандарта им на живот и то не само на олигарските а и на "обикновените хора".
    Изводите си ги правете вие.
  • 63 Артилерист

    1 1 Отговор
    Ами хайде направете паралел с най-прочутата "демокрация" на американците. Посочете как дълбоката им държава организира убиването на неудобните президенти и кандидати за такива, как "избира" такива като Байдън, а отстранява такива кото Тръмп, в колко държави демократично, нали, са организирали цветни революции или др.форми за смяна на законната им власт, включително и с война срещу несъгласните и тн. Нима "диктатурата" в отделно взета страна, като Ирак, Либия, Югославия, Северна Корея, Иран, Русия и др. е по-опасна от опустошителните войни на американците? Посочете, примерно, само едно, с което живота в Ирак, например, се е подобрил, след разрушаването му от американската война там и убийството на Садам Хюсеин. Или в Либия. Ако Русия не беше се противопоставила на САЩ, те щяха да продължат с безконтролното си тероризиране на целия свят. Затова президента Путин е изкарван толкова "жесток диктатор"...
  • 64 Ротмистър

    2 0 Отговор
    С изборни измами и усилващи се репресии - така ботоксовата жаба лилипутя се намърда в Кремъл и се барикадира там.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания