9 Август, 2024 14:34 3 637 18

Карлес Пучдемон е напуснал Испания

  • каталуния-
  • сепаратисти-
  • испания-
  • пучдемон-
  • карлес пучдемон-
  • барселона-
  • ватерло-
  • белгия

Той е отпътувал за Ватерло, потвърди негов съюзник

Карлес Пучдемон е напуснал Испания - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон е прекарал две нощи в Барселона, преди да се появи вчера при Триумфалната арка в Барселона. Това обясни генералният секретар на партия "Заедно за Каталуния" Жорди Турул в ефира на радио RAC1, пише испанският в. "Мундо", цитиран от БТА.

По думите му във вторник Пучдемон е вечерял в каталунската столица, а в сряда е прекарал там целия ден. В четвъртък рано сутринта той се появи пред свои привърженици, а след това изчезна за броени минути под погледите на хиляди хора, журналисти и полицаи.

Турул каза, че е придружавал Пучдемон от вторник вечерта до момента, когато вчера е преминал през границата от Испания в Южна Франция, където са се сбогували. Турул увери, че след това бившият каталунски лидер е тръгнал към белгийския град Ватерло, въпреки че не знае дали вече е пристигнал. Адвокатът на Пучдемон също потвърди в ефира на радиото, че политикът е напуснал Испания, но не уточни къде се намира сега.

Пучдемон първоначално е планирал да присъства на сесията на каталунския парламент, на която бе утвърден Салвадор Иля, съюзник на испанския премиер Педро Санчес, за ръководител на каталунското правителство. От съображения за сигурност обаче, вместо да се придвижи от мястото на своя митинг към парламента, Пучдемон се качил в кола и избягал.

Турул беше в затвора от 2018 до 2021 г. по обвинения в метеж и противодържавна дейност във връзка с неуспелия референдум за независимост на Каталуния от 2017 г., но бе помилван от испанското правителство. Въпреки закона за амнистията, прокаран от Санчес в замяна на подкрепата на "Заедно за Каталуния", партията на Пучдемон, последният все още е издирван от испанското правосъдие. На 1 юли Върховният съд на страната реши, че законът не оневинява сепаратисткия лидер за някои от извършените престъпления.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Испанско

    13 19 Отговор
    русофилитично жуже.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 То е ясно

    11 13 Отговор
    Отишъл е в Кремъл да бърше зъ на Путин, че се оакъл.

    Коментиран от #8

  • 4 Анализатор

    11 7 Отговор
    Демон, който иска пуч...
  • 5 Купили са му билет за олимпиадата

    2 6 Отговор
    да не ги занимава със себе си
  • 6 Хахаха

    15 4 Отговор
    Коментари 1,3,4,5 са елита на факти .То такива и останаха тук:))) .Само какъв интелект лъха от тези коментари

    Коментиран от #14

  • 7 Съмненеия

    16 7 Отговор
    Така е евроатлантическата демокрация - не признават референдуми.

    Тук е поводът да си спомним за многострадалната съдба на политическите десиденти Джулиан Асанж, Карлес Пучдемон, Едуард Сноуден, Брадли Манниг.

    Коментиран от #10

  • 8 Елементарно мислене

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "То е ясно":

    Всички, които са против човеконенавистната Инстамбулска конвенция, нелегалните емигранти, безумната зелена сделка и задължителното яденето на червеи и насекоми непременно са путинисти.
  • 9 фАНТОМасс

    5 4 Отговор
    Търсили ли са го въобще ? Той си обикаля спокойно , а някой УЖ го издирва усилено !
  • 10 Ами ако

    4 7 Отговор

    До коментар #7 от "Съмненеия":

    Област Кърджали проведе референдум за отцепване от България??? Гарантирам ти болшинство! Спира ги само конституцията! Там също е така! Демокрацията е законност!
  • 11 смех

    9 4 Отговор
    поради дълговековният чалгарийски робски стаж(2 века византийци и 5 века турци) на вас и през ум не ви минава(то ум отде ) ,че има народи ,които искат да са независими.Каталунците са такъв един народ,със своя писменост и история,по-стара от тази на спанците>После те са много по-способни и не искат да хрантутят мързеливите наследници на маврите...Без Каталуния,Испания ще фалира

    Коментиран от #12, #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Нищо от

    4 3 Отговор
    Това не е вярно, плюс Каталуния има 35% по - малко БВП от Мадрид Да изброявам ли области като Валенсия, Биская и прочие?? . И как 7 млн област храни 50млн ДЪРЖАВА ???? Не мога да повярвам какви пише измислици се пишат и слагат плюсове. Имаш ли факти за това, което си написал??????

    Коментиран от #16

  • 14 българин 777

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    прав си боклуците никнат като гъби то виж в каква държава живеем
  • 15 хари потър

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "смех":

    ти па какво знаеш за испания и каталунците и каталуния Що не си гледаш БЪЛГАРИЯТА която трябва да фалира без чисто българската македония дето е дала и писменност даже на руснаците Я Си глей джуджетата и тъпотиите им Между другото руснаците държаха корабите в барселона и дадоха парите на оня демон да прави пуч Руснаците или путин насъскаха арабите да почнат войната с израел ИДВА И ТЯХНОТО ВРЕМЕ
  • 16 Математика,

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Нищо от":

    сопри се с тоя БВП. Той се създава само от богатите в недемократичните държави и не е критерий за тях. По цял четеш брута. Ще се побъркаш бре.

    Коментиран от #18

  • 17 единственото жуже в

    2 0 Отговор
    Европа старателно го играе слуга на Запада. Проси, търчи, бега по света и проклина Русия. Това е грях, който се връща. Не уважава и себе си след подписа на Минските споразумения, които не спазва и думите на ПАПАТА, който му каза да вдига бялогто знаме.
    За такива народът казва - де, не назобал се с бели магистрлаки, де нанукипивал имения по света. Всичко ще си дойде на мястото!
  • 18 кой те каза това за БВП-то???

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Математика,":

    Пълни глупости говориш!!! Срам ме е, че някой може да назидава с простотии и неверни неща.
    Що се отнася до Испантия, Каталуния и Пучдемон, ВСИЧКИ писали тук показват, че ХАЛ-ХАБЕР си нямат от темата.
    Хайде си гледайте дворчето и шиши в него, а?
Новини по държави: