22 Август, 2024 20:02 1 711 15

Лъжи и истини за кандидат-вицепрезидента Тим Уолц

  • тим уолц-
  • демократическа партия-
  • републиканска партия-
  • камала харис-
  • джей ди ванс-
  • доналд тръмп-
  • минесота

Доскоро Тим Уолц не беше широко известен извън щата Минесота, където е губернатор, но това бързо се промени

Лъжи и истини за кандидат-вицепрезидента Тим Уолц  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Откакто бе номиниран като кандидат за вицепрезидент на САЩ, Тим Уолц стана обект на мощна дезинформационна кампания. ДВ провери четири от най-разпространените твърдения за него.

Доскоро Тим Уолц не беше широко известен извън щата Минесота, където е губернатор. Това обаче се промени моментално, след като Камала Харис избра 60-годишния ветеран и бивш учител по география за свой заместник в надпреварата за президентския пост в САЩ през ноември.

Оттогава насам по адрес на Уолц се появиха всевъзможни твърдения.

Твърдение: Тим Уолц лъже за военната си служба в Афганистан.

Проверка на фактите: Невярно.

Вирален пост в социалната платформа X, гледан милион пъти, обвинява Уолц, че е излъгал за военната си служба в Афганистан. Там той е цитиран да казва: „Изпълнявах задачи в подкрепа на операция „Трайна свобода“. Моят батальон осигуряваше сигурността в ранните етапи на войната в Афганистан“.

По-нататък в информацията се казва, че Уолц всъщност не е служил в Афганистан. Макар да е вярно, че Уолц не е служил в Афганистан, публикацията го цитира грешно, тъй като в нея е премахнат важен контекст от изказването му. Видеоклипът, приложен към публикацията, показва Уолц в по-старо интервю, в което той всъщност казва:

„Батальонът ми осигуряваше охраната на базата по време на всички събития в Европа - от Турция до Англия - в ранните етапи на войната в Афганистан.“ Изглежда, че изявлението е било умишлено променено, за да подведе зрителите.

Впрочем, това не е първият случай, в който възниква спор относно военното минало на Уолц. В предизборен видеоклип от 2018 г. самият той твърди, че е боравил с щурмови оръжия „по време на война“. Това не отговаряше на истината, тъй като Уолц не е участвал в бойни операции. По-късно екипът на Харис призна грешката и уточни, че Уолц се е „изразил погрешно“ в този видеоклип.

Твърдение: Уолц наредил в момчешките тоалетни в училищата в Минесота да бъдат поставени тампони.

Проверка на фактите: Невярна информация.

Така твърди бившият президент Доналд Тръмп: „Той (Уолц, б.ред.) нареди да се поставят тампони в момчешките тоалетни. Представете си! Той нареди да се поставят тампони в момчешките тоалетни, разбирате ли за какво става дума?“.

В качеството си на губернатор на Минесота миналата година Уолц подписа законопроект, който задължава училищата да предоставят безплатни менструални продукти. Той изисква от училищата да предлагат тези продукти на учениците безплатно, като заявява: „Продуктите трябва да са на разположение на всички ученички по време на менструация в тоалетните, които редовно се използват от учениците от 4 до 12 клас“.

Законопроектът обаче не изисква тези продукти да се поставят в тоалетните на момчетата. Медиите в САЩ поясняват, че законопроектът цели да осигури достъп до санитарно-хигиенни продукти на всички ученици, включително на транссексуалните момчета и небинарните ученици, които могат да използват момчешки тоалетни.

Брендън Найън, политолог и професор в колежа „Дартмут“, отбелязва, че макар дезинформацията да е била част от всеки избор, тя е във възход, откакто Тръмп влезе в националната политика. “Със сигурност можем да кажем, че обемът на дезинформацията, идваща от Тръмп, е безпрецедентен“, казва той за ДВ.

Твърдение: Уолц иска да инвестира в производството на стълби, за да могат мигрантите да се прехвърлят през границата.

Проверка на фактите: Заблуждаващо.

14-секунден видеоклип на Уолц, публикуван от официалния профил на кампанията на Тръмп, внушава, че Уолц подкрепя незаконното преминавана на границата от мигранти, пристигащи в САЩ. В клипа се чува как Уолц казва: „Ако той (Доналд Тръмп, б.ред.) говори за тази стена, аз пък казвам, че искам да знам колко е висока тя. Ако е 25 фута, тогава ще инвестирам във фабрика за 30-футови стълби. Така няма да спрем това“.

Според екипа на Тръмп излиза, че Тим Уолц иска да инвестира във „фабрика за стълби“, за да помогне на нелегалните мигранти да преодоляват по-лесно оградата по границата.

Това е още един случай на твърдение, извадено от контекста. Ключови части от коментарите на Уолц са пропуснати, което води до изопачено тълкуване. В пълното си интервю за CNN Уолц казва, че изграждането на стена е неефективно решение за контролиране на незаконната миграция. „Можем да спрем това с електроника или с повече гранични служители. Или ако имаме правна система, която - в съответствие с традициите - да позволява на хората да идват тук, както направиха моите роднини, за да могат да работят и да сбъднат американската си мечта.“

Твърдение: През 1995 г. Уолц е арестуван за шофиране в нетрезво състояние.

Проверка на фактите: Вярно е.

В поредица от публикации в социалните медии се твърди, че Уолц е бил арестуван за шофиране в нетрезво състояние през 1995 година. Съобщава се, че той е шофирал с близо 100 мили в час (около 160 км/ч) при разрешени най-много 55 мили в час (около 90 км/ч). Това е вярно. Според полицейските и съдебните документи Уолц е признал за нарушението. Тогава той е платил глоба от 200 долара плюс съдебни такси, а шофьорската му книжка е била отнета за 90 дни. По това време Уолц е работел като учител.

Когато Уолц за първи път се кандидатира за Конгреса през 2006 г., предизборният му щаб предостави подвеждаща информация за инцидента. Разследване на CNN тогава разкри, че предизборният му щаб е отричал Уолц да е бил пиян и е твърдял, че политикът не е бил арестуван. Пресслужбата му настояваше, че обвинението за шофиране под въздействието на алкохол е отпаднало, тъй като е било неоснователно.

По-късно, през 2018 г., Уолц призна фактите, добавяйки, че тази случка е променила живота му: накарала го е да спре да пие алкохол.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    26 2 Отговор
    Тим уолц поредната извратена ционистка свиня ,който искаше да се зареждат с тампони тоалетните за момчета в училищата и в сащ е известен като Тампон Тим

    Коментиран от #5

  • 2 А Бори-Геньо

    24 2 Отговор
    Ние няма да гласуваме за Президент, нищо че сме 51 щат, няма нужда да ни агитирате!
  • 3 Хахаха

    26 1 Отговор
    Иначе казано - Всичко, казано за него, е вярно !!!!!
  • 4 безпартиен

    9 0 Отговор
    Че е американец спор няма,но каква е етническата принадлежност и вероизповедание?Що ли си мисля,че не е християнин или мюсюлманин?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Е кое беше

    11 0 Отговор
    невярно неразбрах

    явно е некъв тотален лумпел
    но само той се е вързал на камилка щот другите знаят че няма да я бъде
  • 7 и още е дезертьор

    7 0 Отговор
    изнизал се е от войната 1991
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Източна ромелия

    6 1 Отговор
    Ами то и Камала Харис е незаконен кандидат президент защото е родена извън ФАЩ и е с двойно гражданство
  • 11 Невярно било

    4 0 Отговор
    за тампоните, пък в крайна сметка ги дали за небинарните бинарни Лбгтайфцхьфдгцйд да ползват в мъжките тоалетни. Невярно било, че се опитва да манипулира какъв войник бил, при положение, че е пазел някоя база в САЩ, а говори, че едва ли не е рискувал живота си. Лошото е, че американците ще гласуват като в реалити и Тръмп няма да е президент. И след няколко години, ако не е избухнала Трета световна и не сме потънали в радиационен прах, Байдън ще изглежда като титан на мисълта.
  • 12 Павел пенев

    0 2 Отговор
    Освен че е пиян шофьор-всичко останало не е вярно.
  • 13 Отец Чапаев

    1 0 Отговор
    ДВ е сигурно че лъже, за Тим не е ясно.
  • 14 Ххххххххххххх

    5 1 Отговор
    Този човек е излъгал за военната си служба. Има много материал по тази тема.
  • 15 Поредния смотаняк

    3 1 Отговор
    Щом го е избрала камила или дълбоката държава,значи е послушен, защото има много скелети в гардероба. До момента световно неизвестен учител. Майко мила и това е вице. А друг език освен местния знае ли? Може пък географски да е ориентиран.