18 Септември, 2024 21:33 1 878 24

Новият граничен контрол на Германия: къде и как проверяват

  • германия-
  • олаф шолц-
  • алтернатива за германия-
  • мигранти-
  • шенген

Пълният граничен контрол, за който настоява най-голямата опозиционна сила ХДС/ХСС с цел да бъдат отблъснати възможно най-много нелегални мигранти - не би бил възможен с настоящия персонал

Новият граничен контрол на Германия: къде и как проверяват - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия върна временно контрола по границите си, за да спира нелегални имигранти. Но в западната част на страната не всички са доволни. Репортаж на ДВ от Аахен край границата с Белгия и Нидерландия.

Връщането на контрола по сухопътните граници засега е ограничено по време – до 15 март 2025 година. Границите на Германия имат обща дължина от над 3800 километра. Край Аахен - на западната граница на Германия с Белгия и Нидерландия - на пръв поглед не може да се забележи нищо необичайно след връщането на граничния контрол.

В регион Аахен предишните гранични и контролно-пропускателни пунктове отдавна са изчезнали. Многобройни магистрали и по-малки шосета свързват градовете и селата в граничния регион, в който много хора живеят в една страна, примерно в Белгия, но работят в Германия или Нидерландия - и обратното. С коли и автобуси хората постоянно пресичат границите, включително и за да пазаруват в съседните държави.

Гъвкав контрол на границите

"Така трябва и да си остане", подчертава Давид Шпекс, говорител на полицията в Аахен. И без това Министерството на вътрешните работи е разпоредило само „пунктуални, съобразени със ситуацията, гъвкави по място и време“, а не „всеобщи“ проверки.

В първия ден от връщането на граничните проверки – на 16 септември служители на федералната полиция, която отговаря за трансграничната престъпност, са заели позиция край границата. Носят бронежилетки и автомати. От полицейските коли на границата следят трафика. Ако забележат подозрително превозно средство, го спират за проверка. Тя включва преглед на личните документи на пътуващите и преглеждане на багажника на личните автомобили и товарните помещения на камионите.

Контролът се извършва от мобилни групи на променящи се места. Опитът им сочи къде е най-добре да се проверява. Проблемът с тези проверки на случаен принцип обаче е свързан предимно с персонала. Преди няколко години полицейският синдикат изчисли, че само в района на Аахен ще са необходими около 900 служители, за да се контролират денонощно най-важните гранични пунктове. Инспекторатът на федералната полиция в Аахен сега разполага с около 330 служители, които трябва да покриват широк периметър – участък от границата с дължина над 200 километра на юг от Аахен, а в района освен това има и 44 железопътни гари и три летища.

Липса на служители

Пълният граничен контрол, за който настоява най-голямата опозиционна сила ХДС/ХСС с цел да бъдат отблъснати възможно най-много нелегални мигранти - не би бил възможен с настоящия персонал. Не е ясно колко души са ангажирани с разширените проверки по границата, известно е само това, че полицията в Аахен е била подсилена с допълнителен личен състав. В някои случаи полицаите могат да носят и цивилно облекло, за да е по-ефективен контролът, добавя Шпекс.

Хората, които живеят в граничния район, обаче се опасяват, че проверките могат да предизвикат задръствания по границата, в които да се чака с часове. „Следим трансграничния трафик и се опитваме да сведем до минимум последиците“, казва за ДВ началникът на полицията в Аахен Рихард Кьостер.

Как реагират съседните държави?

Въведените по-рано проверки по източните и южните граници на Германия дават резултат: над 30 000 души са спрени на границата само от октомври 2023 г. насам, а молбите за убежище са намалели с една пета. Съседните на Германия държави обаче не са особено доволни от новите мерки. В Шенгенското пространство всъщност се контролират само външните граници, но не и националните.

„Всички разбират, че броят на мигрантите, които пристигат в Германия, е твърде висок, поради което германското правителство има разбираем интерес да овладее нещата чрез по-добро управление на незаконната миграция. Действаме в рамките на европейското право, но ще използваме максимално възможностите си“, каза в тази връзка канцлерът Олаф Шолц.

Още след първия ден на проверки по границата полицията в Аахен даде положителна оценка. В няколко случая са били открити хора, влезли в страната без разрешение които са били върнати обратно.

Дали обаче онези, които искат да влязат нелегално, няма да се пренасочат към по-малките гранични пунктове, където ще има и по-малко контрол? Говорителят на федералната полиция Давид Шпекс вдига рамене. Според него винаги ще става дума за „игра на котка и мишка“. Това със сигурност няма да се промени и сега.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    30 4 Отговор
    Да бяха чели български поговорки !
    "След дъжд , качулка" !!! Урсулианци...

    Коментиран от #18

  • 2 ТаУмВзе

    14 3 Отговор
    Германчето да учи Арабски, че ще трябва да пейка Мюазим много скоро! ХАХАХАХАХА
  • 3 Kaлпазанин

    13 0 Отговор
    “Проверяват /"че избори идат нали трябва да се направят на мъже управляващите ,та белким на изборите не изгубят позорно ,важното да дрънкате глупости
  • 4 Моментен

    4 13 Отговор
    Разтрел на Всички Мускаля

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Рошко

    8 0 Отговор
    До ДЗ ,бъдещето на Германия за да е свело е без говеда и техни бази и влизане в Брикс ,само че как ще се изчистят от джендъридеолозите си че в Брикс ненормални и с психични разтройства бе се приемат ,защото е за мъже и жени ,и фенове на треви и бело също не приемали
  • 7 Гост

    14 0 Отговор
    Имало едно време, едно нещо, наречено Шенген.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Фарисеи

    11 0 Отговор
    Правим се на много строги, но ние добре , мигрантите да бачкат за половин заплата, при това без осигуровки.
  • 10 оФчара

    8 0 Отговор
    Адолф е бил много прав.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хахаха

    6 0 Отговор
    Повикаха ги, а сега не ги искат.
    Май в Германия станаха арабите повече от местните, както и тук има една група такава подобна.
  • 13 Да пав е бил

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "оФчара":

    фб да вървим напред да наложим ред виж това
    Старата поговорка по добре късно отколкото никога
    ЕС няма да се разпадне но задължително трябва да се върне старото правило за тескерето без което да не може да стоиш много.
    Според мен ако нарушиш правилата на пребиваване трябва веднага да те пращат на фронта независимо на коя да е страна.. Нямам претенции дали към едните или другите, а може и при дете страни.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Оле олеле

    2 0 Отговор
    Джерманците май ще трябва да купуват ибрици
  • 17 Въййй

    2 0 Отговор
    Тъкмо влянахме у Шенген и те го манааа

    Още "новини" от уср@йнъ !!!?

    Коментиран от #19

  • 18 ААА, НЕЕ..

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    МЕРКЕЛАНЦИИИ.... ВЕЛИКАТА ИМ, ЛЮБИМАТА ИМ МЕРКЕЛАНА ГИ НАБУТА УЖ ЗА ДА ИМ УВЕЛИЧИ ЕВТИНАТА РАБОТНА РЪКА... АМА ЕЙ НА - РЕЦЕСИЯ! УНИЩОЖАВАНЕ НА БИЗНЕСИ ... СЛЕДВА ГЛАД И МИЗЕРИЯ ЗА СИЛНАТА ГЕРМАНСКА ИКОНОМИКА! БАНКРУТ! щото на Путин да му е зле-добави урсулата...😁
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 МИИИ ...

    1 0 Отговор
    -- БЪЛГАРИН В Л ..Е З Е ЛИ - С Ъ. Б. А Р Я! Р А З ..В А. Л .Я! У Н .И Щ.. О Ж.. А В А! ФИ Н..А Н СИ Р .АХА Г Р У П. И Р О В К А Т А НА БОКО Т.. Ъ .П.. А .К А, К .Р .А Д .О Х .А 50/50 С М.Е.Р.К..Е.Л.@.Н.А... ЕТО РЕЗУЛТАТА - НЕ САМО В ГЕРМАНИЯ! ГОРКАНА ... МАЙКА
    БЪЛГАРИЯ!!!
Новини по държави: