5 Септември, 2024 05:41 1 213 7

Основният съюзник на Трюдо напусна правителството на канадския премиер

  • канада-
  • правителство-
  • джъстин трюдо

Джагмийт Сингх обяви, че се оттегля от съюза, създаден преди три години

Основният съюзник на Трюдо напусна правителството на канадския премиер - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо претърпя сериозен политически неуспех вчера с изненадващото изявление на основния му съюзник от левицата за прекратяване на политическото им споразумение за подкрепа за правителството на малцинството на либералите, предаде АФП, цитирана от БТА.

Премиерът не е длъжен автоматично да свика нови избори, но ще трябва да намери нов поддръжник в парламента, за да оцелее при вот на недоверие.

Във видеоклип, публикуван в социалните мрежи, лидерът на Новата демократическа партия (НДП) Джагмийт Сингх обяви, че се оттегля от съюза, създаден преди три години.

"Днес няма да се занимавам с политика", заяви канадският министър-председател, запитан по темата по време на посещение в училища в източната провинция Нюфаундленд и Лабрадор.

В посланието си обаче Сингх не спести критики срещу бившите си съюзници: "Либералите са твърде слаби, твърде егоистични и твърде близки до ултрабогатите, за да се борят за хората".

Той също така обвини Джъстин Трюдо, че не е в състояние да се противопостави на консервативната опозиция. Последната, ръководена от Пиер Поалиевр, има значителна преднина в социологическите проучвания преди парламентарните избори, които трябва да се проведат до края на октомври 2025 г.

Според проучване на „Ангъс Рийд“, публикувано вчера, консерваторите изпреварват значително либералите с 43 процента от намеренията за гласуване срещу 21 процента. На НДП се отреждат 19 на сто.

След минималната победа на либералите на Джъстин Трюдо през септември 2021 г. след предсрочни избори НДП се съгласи да подкрепи партията, за да я предпази от вотове на недоверие, които биха могли да свалят правителството.

В замяна на тази подкрепа НДП успя да прокара редица социални програми, включително нова програма за зъболечение за канадците с ниски доходи и законодателство срещу използването на работници по заместване по време на стачка.

Това споразумение трябваше да продължи до юни 2025 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сигурно

    15 0 Отговор
    е заради Зеления потник ?

    Коментиран от #2

  • 2 А може би започва да им просветва

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сигурно":

    какъв влокук е тоя.
  • 3 Много гафове

    16 0 Отговор
    Направи Трюдо. Поддръжниците на фашистите никъде не ги харесват. Бягат от него за да имат шанс на предстоящите избори разграничавайки се от фашагата.
  • 4 Паралели

    14 0 Отговор
    Политиката на атлантиста Трюдо е напълно фалирала. Добрият имидж на Канада, граден с векове, днес е полу-сринат

    Коментиран от #5

  • 5 Чак па

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Паралели":

    векове
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 12345

    4 0 Отговор
    Либерастията губи подкрепа по света. Народа се усети че така не е ОК.
Новини по държави: