Тема: Украйна

7 Септември, 2024 16:53 7 042 123

Пушечно месо в руската армия! Кремъл удържа щурма в Донбас с тежки поражения и жертви сред доброволците

  • русия-
  • украйна-
  • курска област-
  • володимир зеленски-
  • олександър сирски-
  • донбас

По оценки на Нова газета Европа през двете години на войната средните регионални плащания по договори, сключени с армията, са се увеличили 80 пъти

Пушечно месо в руската армия! Кремъл удържа щурма в Донбас с тежки поражения и жертви сред доброволците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въз основа на отворени данни и в проекта си руската редакция на Би Би Си, съвместно с "Медиазона" и екип от доброволци, установи имената на 68 011 руски военнослужещи, загинали по време на инвазията в Украйна. Повече от половината от тях не са били свързани с армията при започването на войната.

Тази седмица за първи път категорията на военнослужещите доброволци - тези, които са решили да подпишат договор с Министерството на отбраната или Росгвардия, след като пълномащабната война в Украйна вече е започнала - оглави списъка на общия брой жертви.

Всеки пети

Вече са потвърдени имената на 13 152 доброволци - това е 20% от общия брой на потвърдените загуби от руска страна. За първи път от началото на войната загубите на доброволци надхвърлят тези на други категории участници във войната, включително на пленници (19% от всички потвърдени смъртни случаи) и мобилизиран персонал (13%).

Анализирайки некролози и в разговор с роднините на починалите, проектът прави извода, че повечето от тези, които са подписали договори след 2022 г., са го направили доброволно. Въпреки това са известни случаи, в които върху хората е оказван натиск. Това особено често се среща при войниците на задължителна служба. Известни са и случаи, когато жители на Чечения са се съгласявали да станат войници, за да избегнат тормоз от страна на роднините си. Някои затворници в центрове за предварително задържане и колонии също свидетелстват за заплахи и натиск.

Новоназначените военнослужещи на договор се различават значително от професионалните военнослужещи: в продължение на много години преди войната те са работили в гражданския сектор, а преди да бъдат изпратени на фронта, са преминали обучение, което в различните случаи е продължавало от три до десет дни.

От октомври 2023 г. насам седмичните загуби на доброволци не са падали под 100 души, а в някои седмици се регистрира смъртта и на повече от 310 доброволци.

Днес във войната най-често загиват доброволци на възраст между 42 и 50 години и тази група хора са 30% от всички загинали. Проектът регистрира най-възрастният загинал доброволец - на 71 години, а общо 209 войници на договор над 60-годишна възраст са загинали във войната.

Действителните цифри на жертвите - както като цяло, така и във всяка конкретна категория - са по-високи от установените данни. Руската редакция на BBC изрично посочва, че разчитат само на открити източници на информация, така че някои смъртни случаи не са включени в статистиката. Проучването на хиляди некролози на починали обаче позволява да установим устойчиви тенденции.

Планово набиране на персонал

Увеличаването на загубите сред доброволците се дължи преди всичко на факта, че именно те сега участват в най-трудните участъци на фронта - в Донецка област. Те са в основата на попълненията, които получават обезкървените части.

Държавните структури полагат големи усилия за постоянно привличане на нови попълнения в армията. По този начин руските власти успяват да компенсират загубите на фронта, без да обявят нова вълна на мобилизация.

От резервите на чиновниците следва, че в руските региони има план за набиране на войници, който е спуснат отгоре. За тази цел те използват уебсайтове за работа, провеждат лични разговори с тези, които имат големи задължения към държавата или са дадени на съдебен изпълнител, агитират в университетите и техникумите.

Лъвският пай от доброволците, които сега сключват договори с руското министерство на отбраната, са жители на малки градове в региони, където е трудно да се намери постоянна и добре платена работа.

Някои доброволци нямат елементарна правна грамотност и смятат, че могат да подпишат едногодишен договор с Министерството на отбраната и да се върнат към цивилния живот след 12 месеца служба. В действителност от 2022 г. всички договори, подписани с армията, автоматично се удължават до края на войната.

Хиляди хора в цяла Русия подписват договори с армията, за да избегнат наказателно преследване - възможност, която Държавната дума даде на заподозрените още през 2023 г. Съгласно новите закони делото ще бъде окончателно прекратено, ако разследваното лице изпълни договора, умре, получи държавна награда или може да напусне въоръжените сили по здравословни причини.

Сега на война не се водят само обвинените в тероризъм, държавна измяна, саботаж, особено тежки и някои сексуални престъпления. И всички останали се отвеждат към районите на т.нар специална военна операция много бързо.

Малка част от загиналите доброволци са чужденци: установени са имената на 265 загинали, повечето от които са от централноазиатски страни: Узбекистан (47), Таджикистан (51) и Киргизстан (26).

През 2023 г. става известно, че за войната успешно са били вербувани граждани на Куба, Ирак, Сомалия и Замбия, а властите на Индия и Непал дори поискаха от Русия да спре да изпраща техни граждани на война, да предаде телата на загиналите и да върне всички непалски наемници, които преди това са постъпили на служба в руските въоръжени сили. Досега това не се е случило.

Проблемите с миграционния статут се използват от властите като лост за натиск върху чужденците: обещава им се да не бъдат депортирани от страната в замяна на съгласието им да "работят за държавата", след което ще могат да получат руско гражданство по опростен начин - ако оцелеят. Много от тях дори не могат да прочетат документите, които им се предлагат да подпишат, защото не знаят руски език.

Новите служители са мотивирани от високите заплати (средно 5-7 пъти по-високи от средната заплата в региона) и социалните придобивки.

По оценки на Нова газета Европа през двете години на войната средните регионални плащания по договори, сключени с армията, са се увеличили 80 пъти.

С увеличаването на загубите на фронта новините за ръста на регионалните плащания за подписване на договори с руската армия започват да идват все по-често от регионите на Русия. Според изчисленията на Би Би Си това лято 12 региона са увеличили значително плащанията си.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    17 8 Отговор
    Да Живее Господин Путин
    Господин Путин е Смел и Силен Човек. Правдив. Той Ще Победи

    Коментиран от #34, #61, #99, #103

  • 2 така така

    19 4 Отговор
    Укрите завладяха ли едно-две села?

    Коментиран от #15, #23

  • 3 Последния Софиянец

    30 8 Отговор
    Шепа доброволци и опълченци от Донбас побеждават наемници от 50 страни.Срам и резил за НАТО!

    Коментиран от #7, #20, #62, #86

  • 4 Вашето мнение

    21 6 Отговор
    Тез като бацо пожарникаря дето ровеше по кофите да търси цигари без бандерол. Какво ли няма да напишат за да върнат от шока розовите козячета.

    Коментиран от #10, #45

  • 5 Свиквайте

    18 6 Отговор
    Вече не е модерно да си русофоб.

    Коментиран от #37

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хахахаха

    4 15 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Обърка словореда! Пише се - доброволци и опълчение от Донбас, стават жертва на шепа наемници.

    Коментиран от #91

  • 8 ПО ТОЧНО

    12 4 Отговор
    ПАК НЕКОЙ ......БЕЗИМЕНЕН СЕ УВЛЕЧЕ ДА ПРЕПИСВА ПРОСТО ТИИИИЙ

    Коментиран от #71

  • 9 Последния Софиянец

    10 4 Отговор
    В Чечения масово арестуват гейове и ги пращат на фронта.

    Коментиран от #12, #17, #84

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Галигео Галигей

    17 5 Отговор
    Да обобщим!Зеля скоро ша превземе Масква и Пекинъ!😁😁😁🥳🤡👍
  • 12 СУПЕР

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Е ТАКА СЕ ПРАВИ
  • 13 Демократ

    6 10 Отговор
    Чувам двама руснака да си говорят до Бсфс на руски.
    Ето затова ми трябва оръжие директно ги оставям там

    Коментиран от #19, #31, #51

  • 14 Руски Солдат с Лопата

    19 3 Отговор
    Попиляхме НАТО с лопати, мотики и тармъци...смятай ако имахме на десет души барем по една винтовка...Айде, че трябва да разглобявам перални за чиповете (според краварските медии) и да свалям и крада тоалетни чинии...
  • 15 Няма

    3 8 Отговор

    До коментар #2 от "така така":

    Нищо за завладяване ,руснаците са ги напуснали още щом са чули за идването на украинците
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Объркано козяче

    9 5 Отговор
    "установи имената на 68 011 руски военнослужещи, загинали по време на инвазията в Украйна"

    Как бе не бяха ли 680 000 както казаха от укропропагандата. Пък на мен ми се губят към 1 200 000 от "великата" армия на зеления ама точно толкова са жълто сините знаменца на едно поле до Киев

    Коментиран от #73

  • 19 Последния Софиянец

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Демократ":

    Били са украинци.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Искандер М

    9 2 Отговор
    Оооо айде бе, с едни лопатки да разбиеш цяло Нато

    Коментиран от #49

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ..........

    13 4 Отговор

    До коментар #2 от "така така":

    Руската армия превзе град Красногоровка в Донбас, украинските въоръжени сили бягат от полуобкръжението. Украинските жертви са много, пише BILD.
  • 24 Укропат

    11 3 Отговор
    Ако така лесно дават гражданство и плащат ,мисля че скоро шефчето ще остане с трима азовци дето не могат да си махнат татусите с Хитлер от челата. То 80% от селяните в Украйна искат да стават руснаци тутакси.
  • 25 антрашпиц

    10 2 Отговор
    Колкото и да ме триеш Русия ще мачка....
  • 26 Дон Корлеоне

    9 2 Отговор
    Това си е чисто поръчкова статия...Защо не пишат и за жертвите и от другата страна, а?

    Коментиран от #88

  • 27 Иван

    11 2 Отговор
    Руската армия набира доброволци, хазарската сатанинска нацистка израелска синагогова Хунта в Украйна набира наемници.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Предно заглавие на шизо

    10 1 Отговор
    Под обстрел! Руски дрон падна до Върховната рада в Киев.
  • 30 Ванга

    3 14 Отговор
    Русия ке падне

    Коментиран от #32, #36

  • 31 Украинец

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "Демократ":

    "Чувам двама руснака да си говорят до Бсфс на руски"

    Ще утрепеш "братята" си украинци бе - не се напъвай толкова. Те всички "украинци" говорят на руски защото са руснаци - напъват се на измислената "мова" само за пред господарите си и то не всички. Повече от половината не могат да го говорят.
  • 32 Нострадамус

    12 2 Отговор

    До коментар #30 от "Ванга":

    Русия ке падне върху Украйна.
  • 33 Перо

    10 0 Отговор
    Тези жертви са “потвърдени” от ВВС, колкото потвърдиха химическото оръжие в Ирак и направиха агресия!
  • 34 Обща картина

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Цяла западна европа и северна америка, заедно с предателите от бившия соц. са се изправили срещу Русия и се надпреварват кой повече да прати оръжия. Жертви неминуемо ще ама както през Втората световна война. Дай Боже упокой на душите на загиналите и дано войната свърши час по-скоро. Но все пак е интересно как тези капиталистически елити, които нападат Русия, заедно със слугите си от източна европа воюват против руския народ, как тези алчни хора си представят бъдещето? Едва ли се надяват, че този път ще им се размине. Сигурно вече са изкппали най дълбоките бункери и се надяяват там да векуват

    Коментиран от #48

  • 35 Мунчо Радев да ги поведе към славата

    1 10 Отговор
    Да ама пенсионираните фатмаци копейки не отиват да помагат и да печелят медали
    Жулят парцуца и чакат да дойде освобождението

    Коментиран от #47, #52

  • 36 Иван

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "Ванга":

    Американските еврейски медии забраняват Ванга.
  • 37 Свикнал

    2 8 Отговор

    До коментар #5 от "Свиквайте":

    Вечно да си наведен русороб
  • 38 Слава на украинските освободители 🔱

    3 8 Отговор
    ГРУЗ-200 и 300 се движи по план по посока блатото.
  • 39 Защо

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Мразя до гроб Русия безплатно":

    Така бе, да не са те.....видели някъде
  • 40 Почетен червеноармеец

    2 0 Отговор
    71 годишен..тоя ще е бил ветеран от ВДВ само
  • 41 Българин

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "1551":

    Беше ударена с черен сбръчкан "Кинжал" в спалнята си...Нейното ПВО за жалостне сработи...
  • 42 Tётя Myтpoфaнoвa

    2 5 Отговор
    За нуждите на руската непобедима армия откривам кампания:
    DMS 4EREN 4OVAL
  • 43 ТаУмВзе

    4 1 Отговор
    Интересно е за къв Щурм и окраинско печено иде реч! АХХАХХА
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Българин

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Вашето мнение":

    На тебе най ти подхождат кюлотите на Тьотя от Посоля!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Антитрол

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "Мунчо Радев да ги поведе към славата":

    Че евроатлантиците и козячетата защо не ходят да помага на зеления - то се помага на който е в беда а руснаците напредват на фронта и не им трябва помощ. Второ в Полтава малко оредяха "натовските инструктори" и търсят нови - хайде заминавайте и не се крийте зад компютъра. Нали сте "велики" натовци.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ами

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Искандер М":

    Те тия лопатки се казват Искандер М 😃
  • 50 Бай той Толстой

    1 0 Отговор
    Вярваме ви🤗
  • 51 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Демократ":

    Ела да ти дадем
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Бай той Толстой

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "1551":

    Не е,бозае още.🥰
  • 54 Всичко е по план

    1 5 Отговор
    Ударените през нощта от ВСУ складове с боеприпаси в руската Воронежка област продължават да детонират.

    Украински "дракони" изгарят позиции на руските ватенки. Видео

    В Одинцово край Москва многоетажен паркинг демилитаризира украински дрон.Видео

    ВСУ унищожиха още един понтонен преход на руснаците в Курска област. Видео

    През нощта украинската ПВО е свалила 58 от 67 дрона "Шахед", с които Русия е атакувала страната.

    В руския Курск започнаха да ограждат училищата с чували с пясък и бетонни блокчета. 😬😆

    В Покровско направление 12-та Азовска и 93-та ОМБр - провеждат контраатаки, чийто основен ефект е забавянето или ликвидиране на руските успехи.

    Добре подготвените резервисти задържат руснаците край Селидово и не им дават шанс да напреднат към Покровск. Загубата на инерция на въоръжените сили на Руската федерация позволява на въоръжените сили на Украйна да се окопаят и да укрепят позициите си около Покровск

    Руснаците от Белгородска област негодуват, че техните военни орки ги грабят. Видео.

    Коментиран от #58, #66

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Открийите разликите

    1 2 Отговор
    Наборен новобранец във Виетнам кара една година подготовка
    Руската армия кара 3 до 10 дена

    Коментиран от #60

  • 57 СИРЕНЕ СТРАТЕГ

    4 0 Отговор
    Тая ПЕРЕМОГА да не е оная ПЕРЕМОГА дето почна преди 2 години?
  • 58 Запознат

    5 1 Отговор

    До коментар #54 от "Всичко е по план":

    "През нощта украинската ПВО е свалила 58 от 67 дрона "Шахед", с които Русия е атакувала страната"

    Ха ха ха обаче са се чули "серия от взривове" в Киев въпреки че Русия е атакувала 11 области. Сигурно руските дронове гърмят по 2-3 пъти и после отскачат до съседната област. И нищо не казваш за отломките.
  • 59 чико

    5 1 Отговор
    Поредната простотия по факти.бг.
  • 60 Тъпан

    4 1 Отговор

    До коментар #56 от "Открийите разликите":

    "Руската армия кара 3 до 10 дена"

    От Козяк ли ти казаха че е така или ти тъкмо се уволни от руската армия. До кога пропаганда с плоски лъжи.
  • 61 Армагедон

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Путин е Ръката на Бог, който ще срази Звяра

    Коментиран от #89

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 az #СВО

    5 0 Отговор
    "Кремъл удържа щурма в Донбас"....

    Хахаха, пак внушения!
    Щурм се удържа, ако си в отбрана, а руснаците атакуват в Донбас.
    В отбрана е ВСУ, те се мъчат да ударжат щурма на руснаците...
  • 64 Баричело

    1 5 Отговор
    Днес следобед украинската армия забиха знамето, в центъра на Ню Йорк
  • 65 ЗИЛЕНСКИ ОТ ИТАЛИЯ

    4 1 Отговор
    ХВЪРЛЯЙТЕ ВСИЧКАТА ВОЙСКА КАТО ЗА ПОСЛЕДНО ОЩЕ 2-3 ДЕНА. АЗ НЯМА ДА СЕ ПРИБИРАМ. НАПРАВО ЩЕ БЕГАМ КЪМ ФЛОРИДА.
  • 66 Д-р Куин лечителката

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "Всичко е по план":

    Освен свински укро опорки пий и белина за просвет в мозъка
  • 67 Тролчо Буратинов

    0 3 Отговор

    До коментар #55 от "Антитрол":

    По смали малко.Даже Мутрафанова не лъже като тебе.Я ходи си виж буратиновския ноZZZ.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Фирми,

    3 1 Отговор
    Защо блокирахте оценките? Не ви изнася, защото знаете, че пишете откровени л.жи, измишльотини и небивалици.

    Коментиран от #70

  • 70 Фирки или фитки

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "Фирми,":

    Не фирми
  • 71 Дада

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "ПО ТОЧНО":

    Боже и колко хора се занимават с тази безсмислена дейност, че чак гледали некролозите и интервюирали роднините.
  • 72 Доктор

    2 0 Отговор
    Уникално е какви глупости ражда болния мозък.
  • 73 Бай Яни.

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Объркано козяче":

    Това са само имена на оспелите да ги върнат в ковчези. А тия дет са изпепилени и на части из полята където не ги и събират никой не ги брои.
  • 74 Иван

    1 2 Отговор
    Про с ти руснаци стават доброволци.
  • 75 Tётя Myтpoфaнoвa

    1 2 Отговор
    Днес отново от хиляди милиони русофили в Задунайска губерния, за пореден път не се появи нито един в посоль да се запише доброволец или желаещ да имигрира в майка русия, или поне детето си да прати да учи.
    А иначе скандират с цяло гърло, колко са задължени на майка русия и биха се били на нейна страна ако нападне България. Засрамете се лицемери! Утре ви очаквам поне половин милион.

    Коментиран от #90

  • 76 Дедо ви...

    2 1 Отговор
    Хахахаха... смешки. Над 2 000 000 всушници вече на този свят на всякъде из украйна разширяват гробищата или строят нови. След удара по Полтава там се строи ново гробище?!?!?!
  • 77 Артилерист

    2 1 Отговор
    Нюза доказано е ПЪРВЕНЕЦ по хулите срещу Русия. Темата за "огромните загуби" на руските войски е печатана тук поне хиляда пъти. А руснаците настъпват по цялата линия на съприкосновение, щото укроармията се съсредоточи да прави впечатление в Курска област, но и там удари на камък...
  • 78 Руснаков

    0 1 Отговор
    Щом е Доброволец...никакво жалене....присъда на място...

    Коментиран от #81

  • 79 Ха ха ха ха

    0 0 Отговор
    Тези мошеници копаят под дъното.
    Боклуци Сър Джон
  • 80 Евроатлантик

    1 1 Отговор
    Всички рашисти в Украйна заслужават смъртта си на 100%...

    Коментиран от #82

  • 81 Марш на фронта

    0 1 Отговор

    До коментар #78 от "Руснаков":

    за оборски тор розоваурво безказармена
  • 82 Ха ха ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #80 от "Евроатлантик":

    Отдавна си пуснал укрофашистче
  • 83 Демонично зло

    1 1 Отговор
    С една дума: "ЗЛО"
    С две думи; "ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО."
  • 84 Антикопейка

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    А Кадиров като е гей защо не е на фронта
    😂
  • 85 Това са

    0 0 Отговор
    Или луди фанатици, или просто наивници, а сигурно има и такива за пари!
  • 86 Русжфилче

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Къде ги видя тези наемници на НАТО бе, нещактник?!
  • 87 Депутатът ЖАНА

    1 3 Отговор
    РЯБЦЕВА

    Призова всички Рускини
    Да почват да раждат
    Още на 18-19
    Години .

    Доста свали летвата

    Депутатът Милонов
    Настоява за задължително
    Осеменяване
    На Рускините над 24 години
    Който нямат деца .

    Ето ви Пушечно Месо
    Което да умира за
    Кремълската Хунта.

    Коментиран от #97

  • 88 Ами

    0 3 Отговор

    До коментар #26 от "Дон Корлеоне":

    защото руските жертви са поне 5 пъти по-големи, сигурно доближават 700 000 ..Да не мислиш, че е лесно да си руснак. Животът им не струва и колежка, за съжаление

    Коментиран от #110

  • 89 Хаха

    1 2 Отговор

    До коментар #61 от "Армагедон":

    Пуся Шаломчето
    Е дърт Педофил.
    Каква ръка на Бог ?
    Ръката на Сатаната.
    С нея обарва малки момченца.

    Коментиран от #98

  • 90 Нали им

    1 2 Отговор

    До коментар #75 от "Tётя Myтpoфaнoвa":

    Предложиха
    Контракти на
    Русофилос Булгарикос .
    И високи заплати от
    200 хиляди Рубли.

    Нито един готов да умре за
    Матушка .
    Нито един готов да умре
    Цар Плъх.
  • 91 Хе хе хе

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хахахаха":

    Свършиха ли украинците ?
    Само полска, френска , английска реч по репортажите от Курск .
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Пиночет

    1 2 Отговор
    Колко жалко е, да си миризлив руски палячо и да ходиш да умираш за някакъв ботоксов смотаняк с токчета!

    Коментиран от #96

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Дон Корлеоне

    1 2 Отговор

    До коментар #94 от "9999":

    С две думи, палячовската Гомнорусия става Москалия!
  • 96 чекисть..

    0 1 Отговор

    До коментар #93 от "Пиночет":

    Колко е жалко да си булгурьистански делиорманец и да одиш..през час да пеееш със ходжата.
  • 97 гларусь..

    0 2 Отговор

    До коментар #87 от "Депутатът ЖАНА":

    Тази година много овдовели бандерки на сланчака-послужиха за приръст на бг.населението..дако са втора уотреба оти бг-тата много се топать.
  • 98 чекисть..

    1 0 Отговор

    До коментар #89 от "Хаха":

    хи хи хи..още мирише и ухае на мешана скара във польтаве.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 касата

    2 4 Отговор
    Почти всички руснаци са полуидиоти,и роби на Кремълските идиоти, а нашите путинофили завършени идиоти!

    Коментиран от #102

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 96546764

    2 0 Отговор

    До коментар #100 от "касата":

    ЗА РАЗЛИКА ОТ ВСИЧКИ ,САМО ТИ СИ ТАКЪВ. СЕГА ПОСЕТИ ДОКТОР !
  • 103 българин

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Да ти ЕМП, с два инсулта си.
  • 104 Гост

    1 2 Отговор
    Че това не е нещо ново....всичко в Русия се постига с цената на безбраой човешки жертви...не се цени...като слама са руските войници..
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Стрелата

    2 1 Отговор
    Да бе укрите са като Нео избягват куршумите щте умра от смях от тъпата ви жендърска Пропаганда.
  • 107 така е

    0 0 Отговор
    Трудно се удържа щурм,каквото и да означава това.
  • 108 веселба

    0 1 Отговор
    Бгпутяробите смеете ли се??? Айде ХАХХИХИ ХОХО!

    Коментиран от #109

  • 109 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #108 от "веселба":

    Лизи, време е да си лягаш!
    Че утре те чакат нови 300-400 коментара...
    Почини си....
  • 110 Хахахайай

    1 2 Отговор

    До коментар #88 от "Ами":

    Абе то и Путин умре 100 пъти. Автоматите свършиха, патроните също... Абе луда работа са тези руснаци:)
  • 111 Айде бе

    1 2 Отговор
    Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск. руските войски са превзели селата Карловка и Галициновка. На 10 км южно от тях се простират полета, отвъд които се намира град Красногоровка.
    Сега руските въоръжени сили окончателно са го окупирали, така че цялата територия между тях е полуобкръжена.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Коко

    0 0 Отговор
    А бе тези нюз бг страшни смо та ня ци
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 РКИ

    2 1 Отговор
    70 годишни войници и 3 дни подготовка!!! Москва е в предсмъртн гърч.
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 РКИ

    2 1 Отговор
    РФ умира. Очевидно е. И за това не е виновен изтока, запада, северозапада, североюга. Елементарното ленингадско милиционерче е виновно. А вие си четете историята както ви харесва. РФ в този си вид умира.

    Коментиран от #118

  • 118 СПРАВКА КОМ:117 ДА Я НАУЧИ НАИЗУСТ !

    1 2 Отговор

    До коментар #117 от "РКИ":

    ТОЗИ САЙТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СПРЯН,ЗАРАДИ ДЕЗИНФОРМАЦИЯ И МАНИПУЛАЦИЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО...ИСТИНАТА Е, ЕТО ТАЗИ : РУСКАТА ИКОНОМИКА Е В РАЗЦВЕТ С (+4,5% РЪСТ) ,А САЩ СА ВЕЧЕ С УВЕЛИЧ.ДЪРЖ.ДЪЛГ= 35 ТРИЛ.$!!!! .....В РУСИЯ ИМА 670 000 ДОБРОВОЛЦИ-НАЕМНИЦИ ПО ДОГОВОР С МО НА РФ. ОТ 1,6 МЛН.АРМИЯ !!!
    ДО МОМЕНТА ПО ПОРВЪРДЕНА ИНФ.ОТ УКРАИНСКИЯ ГЕНЩАБ-Ген-Майор Едуард Мискалев И разследване на служба- BBC- ЗАГУБИТЕ ЗА ЦЕЛИЯ КОНФЛИКТ НА РУСИЯ СА = 65 000 РУСНАЦИ, И = 1,7 МЛН. !!!!! УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ,КАКТО И УНИЩОЖЕНО НАТОВСКО ОРЪЖИЕ ЗА = 300 МЛРД $ !!!! ВЛЕЗЛИТЕ( НА ТЕРИТ.19/34 КМ.) В РУСИЯ = 9200 УКРАИНЦИ ИЗВЪН ПРОПУСК.ПУНКТОВЕ СА УНИЩОЖЕНИ !!! В МОМЕНТА В УКРАЙНА ИМА 710 000 РУСКИ ВОЙНИЦИ,КАТО АКТИВНИ БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ СЕ ВОДЯТ САМО ОТ 46 000, ПОРАДИ ТАКАВА НЕОБХОДИМОСТ

    Коментиран от #121

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 РКИ

    2 1 Отговор

    До коментар #118 от "СПРАВКА КОМ:117 ДА Я НАУЧИ НАИЗУСТ !":

    Какви сметки правите? Военният бюджет на САЩ е пренебрежимите 2% ,на
    Москва е 50%. Не може да издържи с години икономика при такъв военен бюджет. Ръста на БВП го вдига военното производство, но то не е производително, то не връща! За загубите : Украйна брани земята си и загуби не брои! Въпрос на живот и смърт е.Агресорът трябва да си брои загубите, защото срещу толкова смърт нищо не получава. Въпрос на време е (идва му времето) ,руската икономика да се срине, а морално -волевата нагласа на боиците да падне. Каква е динамиката на дезертирали и отклонили се от военна служба? Има една песничка "За чем нас чужая земя" - все повече ще се слуша в руско.И престани да пишеш с главни букви - дразнещо е!
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Харон

    1 0 Отговор
    По 2000 щутчки на ден елимирани на 200 и 300 ще се свършат тези 1 500 000 боеспособни мъже до краят на 2025 година. По плану, по графике. :-))))))
Новини по държави: