10 Септември, 2024 17:45 2 355 62

Удивителен подем: Полша и нейният икономически бум

  • икономика-
  • варшава-
  • полша-
  • поляци-
  • пари-
  • бизнес-
  • инфраструктура

Удивителният подем на полската икономика в последно време се усеща не само в големите градове. Той създава богатство за широки слоеве от населението.

Удивителен подем: Полша и нейният икономически бум - 1
Снимка: Shutterstock

Полския премиер Доналд Туск е уверен, че новото летище на Варшава ще бъде „най-модерното в цяла Европа“. Гигантският проект, който трябва да бъде изпълнен до 2032 година, демонстрира новото икономическо самочувствие на Полша, пише Доминик Фелдгес в обширна публикация на швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг“ (НЦЦ).

Модернизация на инфраструктурата

При реализацията на мащабното начинание страната може да използва натрупания през последните години опит с други големи инфраструктурни проекти. Предимно с европейски средства бяха значително модернизирани пътната и железопътната мрежа. Само допреди години транзитният автомобилен трафик в тази страна минаваше предимно по междуградски и междуселски пътища, а сега вече е качен на модерна магистрална мрежа, чиито празнини постоянно се запълват. Много неща се случиха и в железопътния транспорт. За разлика от Германия, полските бързи влакове обикновено се движат навреме и са изненадващо чисти, четем в публикацията.

Подобряването на транспортната инфраструктура е благословия за полската икономика, продължава изданието. Привлечени от членството на Полша в ЕС, централното ѝ географско положение и добре квалифицираната работна ръка, много чуждестранни компании започнаха дейност в страната. Техните нови, предимно високо автоматизирани фабрики разчитат на бърз транспорт до клиентите по целия свят по суша, въздух и море.

Полша развива и индустрия, и услуги

Докато Германия се деиндустриализира, в някогашната ѝ бедна съседка се случва точно обратното. Не само международни мултинационални компании като Mercedes-Benz, ABB, Intel и Nestlé са открили Полша като добро място за производство и предоставяне на услуги, особено в сектора на информационните технологии, но и все повече местни предприемачи инвестират в икономиката. Основно това са доставчици на големи корпорации от чужбина, наложили се като водещи в определен отрасъл. Така Полша изглежда повтаря успеха на страни като Германия и Швейцария в годините на икономическия бум от миналия век, когато мащабни инвестиции на фирми от съответната страна осигуриха възход на много средни предприятия там, припомня НЦЦ.

Това си личи не само по многото нови фабрики и офис сгради. Амбициозните местни предприемачи обзавеждат и луксозни шоурумове, позволяват си скъпи жилища и екстравагантни стоки - например произведения на изкуството, ретро автомобили и дори частни самолети. А повишеното потребление позволява на многобройните магазини да се издържат.

Благосъстояние за широки слоеве

За разлика от развитието в някои части на Германия, Франция или Обединеното кралство, благосъстоянието в Полша не е концентрирано само в районите с големи метрополии. Продължаващият подем на полската икономика се характеризира с това, че той се разпростира и върху големи части от селските райони. Все по-широки части от населението на страната усещат, че нещата се развиват добре. Бързото нарастване на заплатите в условията на остър недостиг на работна ръка гарантира, че покупателната способност на работниците бързо се увеличава.

Полша бързо наваксва изоставането си от други страни в Европа. Сравнителен анализ на Евростат отпреди година показа, че покупателната способност на полското население е достигнала 86% от средноевропейската, което поставя Полша пред Испания (85%) и с малко след Ирландия (87%).

Все още жителите на страни като Люксембург, Германия и Австрия могат да си позволят значително повече. Но разликите в благосъстоянието, дори в сравнение с Германия, са станали вече твърде малки, поради което поляците вече не търсят масово работа като сезонни работници, шофьори или болногледачи в Западна Европа. А онези, които въпреки всичко продължават да емигрират, вече са по-често мениджъри, които искат да натрупат международен управленски опит в страни като Германия или Швейцария, разяснява „Нойе Цюрхер Цайтунг“.

Колкото по-дълго продължава това развитие, толкова повече Полша ще се превръща от страна на емиграция в страна на имиграцията, се казва още в публикацията.

Правилни реформи

По същата тема икономическото издание „Бизнес Инсайдер“ допълва, че сегашният икономически бум на Полша се дължи също и на реформаторската политика на премиера Доналд Туск, който иска да подобри ситуацията с върховенството на закона. Както припомня изданието, предишното консервативното правителство на „Право и справедливост“ (ПиС) беше прокарало много спорни съдебни реформи, на което ЕС отговори със спиране на част от плащанията си за Полша.

Сега новите реформи на правителството на Туск могат да донесат на страната 137 млрд. евро, прогнозира неотдавна „Тагесшау“. Действията на новото полско правителство се одобряват и от чуждестранните компании – над 87% от тях оценяват положително или поне неутрално икономическата политика на управлението. Висока оценка сред чуждите инвеститори получават също административната и енергийната политика, както и усилията за развитие на инфраструктурата, подчертава още „Бизнес Инсайдер“.

Емилиян Лилов редактор


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Полша от комунизъм

    42 46 Отговор
    стана третата икономика в Европа с прогнози за втора.
    Само Ганя цървула мечтае за Маскалия.

    Коментиран от #2, #13, #15

  • 2 Затова Ганчо русофилЪ

    30 33 Отговор

    До коментар #1 от "Полша от комунизъм":

    е последна дупка на кавала в Европа.
  • 3 Полша

    32 40 Отговор
    Там няма про Руски оартий които подркооават Просперитетът в полза на Русия
    Там където няма Русия има Живот Хубав Живот
    Там Където е Русия ако съдим по фактите и самият Руски народ , там е смърт глад , мизерия и кал
  • 4 Това са измишльотини

    30 19 Отговор
    Няма такова нещо

    Коментиран от #8

  • 5 Четете ли

    31 36 Отговор
    Русофили ,четете и после ми разказвайте ,че капитализма бил виновен и джендърите.Не Вие комунистите и отрочетата им ни държите в нищото.
  • 6 Чичака

    8 3 Отговор
    Бобер к.рва!!! Я пердоле, бобер!!!
  • 7 Ядем полски яйца

    36 6 Отговор
    обзавеждаме се с полски мебели. Почти всичко в България е полско производство.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Име

    32 7 Отговор
    За наша сметка и за сметка на Европа! Благодарим на Урсула и Джонсън, Войната и Трите Морета!
  • 10 Сатана Z

    44 15 Отговор
    Задълженията на Полша вече надхвърлят 300% от нейният БВП ,па вие си разправяйте за икономически бум...бум...бум

    Коментиран от #33, #41

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Последния Софиянец

    21 11 Отговор
    Полша изсмуква пари и стоки от Украйна.
  • 13 Кичо

    34 3 Отговор

    До коментар #1 от "Полша от комунизъм":

    Я бързо в еврозоната!Как може да са още със злоти !
  • 14 Хахаха хахаха

    27 12 Отговор
    Удивително, плащат 4 пъти по скъпа газ от както се отказаха от Газпром удивително 😂😂😂😂

    Коментиран от #31

  • 15 честен ционист

    22 14 Отговор

    До коментар #1 от "Полша от комунизъм":

    Като гепиха преди няколко години вагоните с нацисткото злато може и първа да станат, като гръмне еврото/доларът. Обаче ще го споделят с Русия, нема де да шават.

    Коментиран от #20

  • 16 Полша вдигна военният бюджет на 4.5%

    14 20 Отговор
    Знаят, че ушанките да им завидят и пак да ги нападнат.
  • 17 Град Козлодуй

    10 2 Отговор
    а в Бг кога
  • 18 Удивително

    31 13 Отговор
    Затова Полша е с отрицателен прираст на наслеление удивително иначе
  • 19 Наташките напират за емиграция

    15 24 Отговор
    в Полша. Не искат във великата матушка.

    Коментиран от #30

  • 20 Тъпо

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "честен ционист":

    Много тъпо. Ама отде да знаеш.
  • 21 Още новини от Украйна

    29 11 Отговор
    Държавният дълг на Полша достигна нов исторически връх, достигайки рекордните 1,445 трилиона злоти, или 361,3 милиарда долара, съобщава Министерството на финансите на републиката.

    Коментиран от #24

  • 22 Лут

    12 17 Отговор
    Е пък ние най обичаме да даваме всичките си пари на масква.
  • 23 Аксиома

    15 20 Отговор
    Там където успеят да прогонят московските opkи, а техните еничари вкарат при бай ставри има богато, развиващо се и доволно население - Полша, Румъния ... там където деребействат руските 🐖🎃 , там ги управляват пеевски, борисов, орбан и народа е беден и тъпкан.

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ами да

    25 2 Отговор
    Полша се възползва от ЕС, а нашите некадърници се бият за власт и кражби! Избирателите сме виновни!
  • 26 Ганя цървулан

    6 11 Отговор
    Ганяци, първо си оправете ,,качеството"на орките населяващи територията, после ги удвоете до поне 10млн. и тогава , може би
  • 27 честен ционист

    22 9 Отговор

    До коментар #23 от "Аксиома":

    Глупости.. Янките винаги са давали дрънкулки на периферията само и само да не идат при мечката да дирят мед скъсаняците на Източна Европа. Просто с Украйа щеше да им излезе много скъпо изкуственото помпане, както при една Финландия да кажем с минималното им население. Дали живееш мизерно зависи само от това, колко са продажни туземните администратори по места и за колко са ти продали ресурсите.
  • 28 Без ЕС и НАТО сме задунайска губерния

    14 6 Отговор
    Според последните оценки на НАТО , полската армия вече е третата по големина военна сила в рамките на Алианса и най-голямата в Европа, с общо 216 100 военнослужещи.
    Тази цифра поставя Полша само след Съединените щати, които имат 1,3 милиона служители, и Турция с 481 000 членове. След Полша се нареждат въоръжените сили на Франция с 204 700 души, Германия със 185 600, Италия със 171 400 и Обединеното кралство със 138 100 души.
    През последното десетилетие числеността на полската армия се е увеличила повече от два пъти.
    През март 2022 г. нов закон за националната отбрана постави за цел да удвои размера на въоръжените сили на Полша до 300 000 служители, включително 250 000 професионални войници и 50 000 териториални. Тази година полската армия регистрира най-големия брой новобранци от края на задължителната военна служба.

    През последните десетина години Полша значително засили своите международни партньорства в областта на превъоръжаването като част от стратегията си за модернизация на въоржените сили и укрепване на националната сигурност. Едно от най-значимите партньорства е със Съединените щати, белязано от закупуването на системи за противоракетна отбрана Patriot през 2018 г., сделка за много милиарди долари, насочена към подобряване на полската противовъздушна отбрана. Съвсем наскоро, през 2020 г., Полша сключи споразумение за придобиване на 32 бойни самолета F-35 Lightning II, като по този начин подсили своите способности за противовъздушна отбрана

    Коментиран от #40

  • 29 Бах мама му..

    6 4 Отговор
    А Русия воюва.
  • 30 Tётя Myтpoфaнoвa

    9 9 Отговор

    До коментар #19 от "Наташките напират за емиграция":

    Стана месец и нещо от както Путин призова всички русофили да имигрират в руската федерация, и всеки ден чакам с трепет пред посольството да посрещна хиляди милиони желаещи русофили ... не дойде нито един желаещ.
    Минаха само едни 3-ма rлиcтa, които си платиха да отидели на среща с общинарите от БРИКС, е взех им парите.
  • 31 На лъжата, писалките са къси

    9 3 Отговор

    До коментар #14 от "Хахаха хахаха":

    Плащат малко над 25 $/MW, договорите им със САЩ са от 2020 г. за 15 г.
    Т.е. плащат малко повече от два пъти по малко от ЕС. :)
  • 32 Стойко

    20 8 Отговор
    Полша е толкова добре икономически , че около 80% от младите и работоспособни работят в Германия
  • 33 Морски

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана Z":

    Личи си, че си писал дисертация по макроикономика....
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Първо, никой не го е избирал

    8 5 Отговор
    тоя Туск !

    Второ,- ако наистина има икономически подем в Полша, то е заради тръбата която им пуснаха от Норвегия, ден след като взривиха тръбите на Германия, която пък вече е в рецесия
    Обясних ли ясно на "удивителните"? Че да не се чудят и пишат упражнения.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ПОДОЗИРАМ ЧЕ В ПОЛША БОЙКОВЦИТЕ КИРЛЬОВ-

    8 4 Отговор
    ЦИТЕ И ПЕЬОВЦИТЕ СА ПО- МАЛКО , НО И ТОВА НЕ Е ВЯРНО , ПРОСТО САЩ НАЛИВА ТАМ ПАРИ ЗА ДА ГИ ЗАТРИЕ ПО ВТОРИЯ НАЧИН !
  • 39 ПОЛША Е СКАПАНА ИКОНОМИКА

    15 5 Отговор
    КАТО НАШАТА , ПОЛЯЦИТЕ СА СЪЩИТЕ БОКЛУЦИ КАТО НАС И ТАМ ,,НОЖИЦАТА" Е ШИРОКО ОТВОРЕНА! ПРОДАДОХА СЕ НА НАТО И ЕС + САЩ !
  • 40 бай Даньо

    5 7 Отговор

    До коментар #28 от "Без ЕС и НАТО сме задунайска губерния":

    Преди 10 -тина години четох една книжка която се говореше че третата световна почва между Полша и Турция изглеждаше като фантастика, днес изглежда все по възможна. Полша очевидно върви напред икономически населението има дух и самочувствие и ще иска своето място в света, а Турция се еманципира от САЩ и НАТО и проектира влияние върху земите на Османската империя . Та историята е такава че започва конфликт между Полша и Турция, Америка застава зад поляците Япония зад турците .... Русия я считат бита карта и не участва , но не съм сигурен днес това е верно днес. Ганчоландия разбира се е ясно без армия и без дух на населението пада курбан за международното положение, то и без друго само се мъчим с тая "държава".

    Коментиран от #46

  • 41 гост

    13 3 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана Z":

    Научете се най-после , че има официален ПУБЛИЧЕН сайт на Евростат , в който всеки за секунди от дивана може да провери простотиите , които ръсите на кило или ви разправят от Кремъл като на абдали !! И в този сайт пише черно на бяло , че за 2023 Полша има растеж на БВП от 5,3 % , което е колкото растежа на Китай , БВП от 751 милиарда и брутен държавен дълг от 390 милиарда , което е 52 % от бвп и мнооого по-малко примерно от любимата ви Унгария , където същите данни са 190 милиарда срещу 144 милиарда дълг , което значи над 75 % !! Това е , сори , друг път не ръси глупости !
  • 42 отделно

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен-_ Язовец":

    Още толкова са в САЩ и никога няма да се върнат. Ама от зелето сигурно така пишат и за нас - в България увеличават заплатите с 50% годишно, икономически бум и няма кой да работи.
  • 43 Пановете

    5 2 Отговор
    Надигат глава малко, бутат ги господарите, а ще го отнесат здраво още при първата провокация.
  • 44 Факти

    5 5 Отговор
    Полша е зад Германия, Англия, Франция, Италия, Испания, Холандия и Швейцария. Това я поставя на осмо място в Европа и като гледам числата това скоро няма да се промени. Русия не я броя за европейска държава, иначе и тя е пред нея.

    Коментиран от #49

  • 45 Леле какви глупости

    10 3 Отговор
    се пишат тук. Полша е държавата с най-стария автопарк в Европа, хората, особено в "богатата" провинция, се придвижват още с Голф 3-ка и Астра Еф. Марката за авточасти Полкар с това се занимава - произвежда части за отдавна отписани автомобили, които без тях остават на трупчета. Разделението между севера и юга е брутално - на север са мазурските селяни, на юг - индустриалният център Силезия (Шльонск). Пълно е с алкохолици, леки жени и наркозависими. Украинците се оплакват, че ги държат в робство срещу 600 евро месечно. Сравнението със Швейцария е цинично, един техен кантон е по-богат от цяла северно Полония!
  • 46 гост

    8 2 Отговор

    До коментар #40 от "бай Даньо":

    Не знам какви книжки си чел , ама веднага мога да се сетя кой ги е писал , ако не разправяш собствените си фантазии !! Само глупостта как Япония "заставала" зад Турция срещу Полша със САЩ е направо не за смях , ами направо за психиатрия със пълна изолация !! Баш пък Япония намери , където на мусулмани е ЗАБРАНЕНО със закон да се дава гражданство и да пребивават за повече от 3 години и няма ЕДНА джамия за цвят , да не говорим за японец мусулманин , щяла да воюва за Турция и то срещу САЩ , който ще е последната държава на планетата , с която Япония ще се скара , да не говорим да си помисли даже да воюва !! Хахахахахаха !!

    Коментиран от #59

  • 47 ПОЛША СА ПОДЛОГИ НА САЩ

    8 7 Отговор
    И ПАК ЩЕ ГИ ГАЗИ ГОЛЯМАТА МЕЧКА ! ПРЕДАТЕЛИ И БОКЛУЦИ !
  • 48 ИзбираТела

    6 0 Отговор
    След като прочетох статията 3 пъти - бавно и внимателно - съм сигурен:
    Американците са окупирали Полша.😁
    Блазе им.
  • 49 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #44 от "Факти":

    Всъщност Холандия и Швейцария имат два ПЪТИ по-малък растеж от Полша , а и водят само с под 100 милиарда , така че е въпрос на няколко години да ги изпревари , дори Турция съвсем скоро може да бъде изместена от топ 20 именно от Полша , а Великобритания вече не е в ЕС , така че Полша си е реален претендент за 5 място , а и Испания и Италия ако продължават така след 10-15 години ще са под въпрос !
  • 50 В ГОРАТА ЗАЕКА ЗЕЛ ДА СЕ ВЪОРЪЖАВА

    4 4 Отговор
    КАТО ЧУЛА МЕЧКАТА И ЗЕЛА ЧЕ ГО ИЗЯЛА !
  • 51 Яяяяяяя

    5 2 Отговор
    ДВ явно прегряват, всяка седмица ходя на пазар в Полша, нещо не се връзва с действителността, която виждам
  • 52 Мъжа на урсула

    3 2 Отговор
    Чичо сам отдавна налива пари в полша. Чел съм, че идеята е била ,,до последния поляк,,. Учуден съм че хвърлиха укрите срещу Русия, вместо поляците. Това е перверзията да противопоставиш руснаци срещу руснаци.
    Но историята казва че всички войни в европа започват от Полша. Не е късно. Но този път няма да е война като ВСВ. Сега започва срутването на ,,демократите,,...
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 знаещ

    4 0 Отговор
    Полските xxx0rvi - най-големите в Европа.
  • 58 Хи хи хи

    2 1 Отговор
    Територията на паляците
    винаги е била,
    в момента е
    И ще бъде
    Буферна зона
  • 59 бай Даньо

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "гост":

    Само да знаеш че най глупави са тия като теб който се смятат за най умни , друго няма да ти обяснявам . Друго "никога не казвай никога" чувал ли си !? НИКОГА не абсолютизирай ... типични черти на морони ... с претенции

    Коментиран от #61

  • 60 Луд

    2 0 Отговор
    Така е като си нямат евро , досега да бяха е втасали вече. Като Хърватска,
  • 61 Хироюки Санада

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "бай Даньо":

    В Япония режат главите на мюсулманите от кръста.
  • 62 Новина от днес

    0 0 Отговор
    Стартовата заплата на учител в България по-висока от тази в Полша, Чехия и Прибалтийските. В същото време нашите даскали подготвят протести с искания за увеличение.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания