Тема: Украйна

14 Септември, 2024 13:48 9 056 74

"Не са хващали оръжие": Ще удържат ли новобранците Покровск

  • украйна-
  • покровск-
  • русия-
  • война-
  • зсу-
  • донбас-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • мобилизация-
  • донецка област-
  • войници

Доскоро много от тези украинци изобщо не са хващали оръжие, а на бърза ръка ги пращат в най-горещите участъци на фронта, за да попълват загуби

"Не са хващали оръжие": Ще удържат ли новобранците Покровск - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След като окупира Авдеевка в началото на 2024 г., руската армия започна да настъпва в западна посока – към Покровск, който е важен логистичен център в Донецка област. През пролетта руснаците окупираха Очеретино и ускориха настъплението си към Покровск. През последния месец местните жители масово се евакуират, очаквайки тежки боеве в района.

"Атакуват ни и са три пъти повече от нас"

Междувременно именно тук, на един от най-трудните участъци на фронта, украинците изпитват най-голям недостиг на хора. „На нашата позиция сме само четирима души, но редовно ни атакуват по 20-30 руснаци. Откакто съм тук, стават вече две години, постоянно изпитваме недостиг на войници“, казва военнослужещ от 59-а моторизирана пехотна бригада на украинската армия.

Според военните, с които ДВ разговаря, причината за успеха на руснаците в това направление е голямото им числено превъзходство. „Доколкото разбирам, те не ценят особено много хората си. Тези, които ни атакуват, са три пъти повече от нас“, казва офицер от щаба на украинската териториална отбрана. В същото време главнокомандващият украинската армия Олександър Сирски наскоро заяви, че настъплението на руснаците в района на Покровск е спряно, което е било улеснено от украинския пробив край Курск.

Украинските военни, с които ДВ разговаря, дават обаче сдържани оценки за тази операция. „Все още не ни достигат хора – такива, които да са достатъчно добре обучени и мотивирани“, повтарят те.

"До последно не ми се искаше да тръгвам на война"

През пролетта на тази година в Украйна влязоха в сила изменения на закона за мобилизацията. Оттогава насам наборната военна служба се е активизирала. „Само през май са мобилизирани повече хора, отколкото през последните няколко месеца“, казва Роман Костенко, секретар на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната рада.

С мобилизирани се попълват най-оределите и изтощени бойни части, включително пехотата в района на Покровск. Сред новобранците в 59-а бригада преобладават мъжете над 40 години. „По последно не ми се искаше да тръгвам на война, но бях готов за нея - с обувките, дрехите и всичко“, признава един от мобилизираните. Друг казва, че е помолил за няколко дни отсрочка, за да отпразнува 45-ия си рожден ден. Можел е да се укрие, но не го е направил, защото не иска съучениците на дъщеря му да казват: „Моят татко се бие, а твоят бяга“.

"Никога не съм държал автомат"

С двамата мобилизирани бойци се срещнахме на тренировъчен полигон край Покровск. Те твърдят, че едномесечното предварително обучение съвсем не е достатъчно, за ги подготви за участие в реални бойни действия. „Никога не съм държал автомат, а сега за един месец трябва да усвоя всичко. На вас колко време ви трябваше, за да станете журналист?“, пита единият от тях с псевдоним „Аптека“. А неговият инструктор, който е служил в пехотата, преди да бъде ранен, казва, че му е бил спестен дори и този един месец обучение. В началото на руската инвазия в Украйна обучението на мобилизираните украинци е било още по-кратко.

Наскоро и главнокомандващият Олександър Сирски призна, че подготовката на новите попълнения е по-слаба, отколкото е желателно. „В същото време динамиката на фронта изисква от нас да ангажираме мобилизираните възможно най-скоро“, добави той.

"Нивото на мотивация е много ниско"

Инструктор в 59-а бригада се изказва критично за новобранците. „Нивото на мотивация е много ниско. Повечето от мобилизираните хора, които идват при нас, са били хванати някъде по пътищата или из кръчмите. Някои от тях напускат позициите си без разрешение, даже и когато не са под обстрел. Просто им омръзва да стоят там и не се връщат. Никой така и не знае къде са тия хора – дали са в плен или не. Такава е ситуацията още от зимата насам“, оплаква се той. „Опитваме се да дадем на хората умения, за да могат да оцелеят. За да осъзнаят, че никой не ги е изоставил и че командирите мислят и се грижат за тях“, допълва той.

По негови наблюдения основният курс по военна подготовка не дава на новобранците достатъчно знания. „Не познават картечниците, гранатометите. Никога не са хвърляли гранати“, възмущава се инструкторът. Максимумът, който е предвиден, е да изстрелят по 300-500 патрона. И това е в един от най-добрите центрове за обучение. На места се задоволяват даже и с по 60 патрона, казва той. „В тренировъчните центрове ги карат основно да дават наряд, да чистят и да копаят окопи“, твърди инструкторът. Поради това много бойни части, включително в 59-а бригада, са принудени допълнително да обучават новобранците на специално организирани от тях полигони в близост до фронтовата линия.

"Небрежно отношение към проблемите на военнослужещите"

Липсата на мотивация и лошата военна подготовка са проблем и според Елена Худякова, която до 2022 е била военна санитарка. „Какво можем да очакваме от довчерашни цивилни, някои от които са физически неспособни да стигнат с бойната си екипировка до позицията, камо ли да я защитават?“, пита Худякова.

По нейно мнение лошата мотивация се дължи и на небрежното отношение на държавата към доброволците от първата вълна, което ставало все по-видимо и демотивирало онези, които още не са служили. „Достъпът до медицинска помощ, плащанията на обезщетения, уреждането на документите - това са все наболели въпроси. Винаги сме казвали, че начинът, по който те се решават, определя и мотивацията“, допълва Худякова.

Автор: Хана Соколова


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    23 78 Отговор
    братушките за 3 дена са превзели Киев.....седмица-Лисабон

    Коментиран от #17, #18, #52

  • 2 Българин

    23 75 Отговор
    руската армия е велика-3 години небивали успехи

    Коментиран от #19, #43

  • 3 Русофиу

    15 71 Отговор
    Айде копейки, да подкрепим господарите!
  • 4 зеленоеугленски

    73 12 Отговор
    жертвоприношения извършвам от години
  • 5 Последния Софиянец

    79 9 Отговор
    Обучените в чужбина и наемниците потънаха в Русия.Фронта в Константиновка го държат женски бригади .

    Коментиран от #51

  • 6 Рускиня

    10 52 Отговор
    Верните Нашу Наташу в Рашу, мать Вашу!
  • 7 Българин

    11 34 Отговор
    чий е Курск?????
  • 8 Яяяяя

    87 11 Отговор
    Отидоха курбан за интересите на Джонсън
  • 9 Някой си

    96 11 Отговор
    Защо не показвате как ги дърпат от улицата и яйде на фронта

    Коментиран от #24

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българин

    13 44 Отговор
    братушките превзеха ли селото????

    Коментиран от #20

  • 12 Така е

    12 87 Отговор
    руските новобранци не са хващали оръжие. или поне само за да го разглобят и смажат. Те са перфектните домакини - могат да сгъват много добре чаршафи и да лъскат подове. Учат ги и да боядисват постоянно всичко на плаца.
    Украинците първо минават подготовка в държави от НАТО и след това отиват на фронта.
    Няма лошо обаче копейките да си мислят, че армията им била много силна. Така се вари жаба - на бавен огън и докато си мисли, че по всяко време може да скочи от тенджерата, така се занулява и блатната кремълска армия.

    Коментиран от #73

  • 13 ХАХАХА

    8 30 Отговор
    ротшилдът даде многоздрава битка на таксиджията
  • 14 На война е така

    41 3 Отговор
    Като не са хващали оръжие, ще държат свещ.

    Коментиран от #22

  • 15 Кдйддй

    70 9 Отговор
    Ако имат малко мозък в главите си и им се живее , да тръгват към Киев и да разстрелят наркомана
  • 16 Гост

    58 7 Отговор
    Пилците се броят наесен. Задавате си въпроси, чиито отговори ще дойдат след време. Така се питахте за всички градове, които вече не са 0краински.
  • 17 Свиленов

    32 19 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Те влязоха в Киев, но някой от Лондон му се обади и навря Путин под бюрото. На другия ден се изререиха с подвити опашки без обяснения ЗАЩО. иначе досега да се беше свършило 10 пъти с Киев.

    Коментиран от #23, #31, #63

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    56 7 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Тази война не е планирана да приключи набързо. Ще я точат бавно и продължително, за да оголят складовете с оръжия на алианца.

    Коментиран от #29

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Иван

    43 6 Отговор
    Ще го удържат..... колкото Байден се удържа в гащите.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гост

    66 8 Отговор

    До коментар #9 от "Някой си":

    2014 наш репортаж показа как в 0крайна дърпат бесарабски българи от домовете им, да ги карат, да и3девателстват срещу руск0г0в0рящите в Д0нбас. Помниш ли репортажът?

    Коментиран от #67

  • 25 Уса хиперсоник дарк ийгъл

    10 58 Отговор
    Украинските викинги забиват руските тапири отдалеч с дронове,руските варварски племена от столетия правят едно и също ,нападат 20 срещу 1,или майки с деца,нямат тактика,нямат стратегия,

    Коментиран от #42, #60

  • 26 Путлер спукания памперс

    8 42 Отговор
    Путлера не ходи и по голяма нужда, без да пита Сорос.

    Коментиран от #47

  • 27 Българин

    12 41 Отговор
    3 години руските дружини как селото превземат.....Медведев унищожи 5 пъти Света ,а половинката му-не излиза от бункера
  • 28 име

    34 7 Отговор
    Ма, то така е демократично! Гласуваш за мир в Донбас и после, докато караш автобуса за Павлоград, те спира гестапо и те сваля за да те прати на другия ден на фронта. А хората остават на пътя. Демокрацията и независимостта (от Русия, пе абсолютната) искат жертви, уважаеми кoзяци, имай те го предвид. Дупце да ви е яко, като се скатавате и не помагате на украинците да се защитят от лошите руснаци, и вас ви чака насилствена мобилизация.
  • 29 Иван

    27 2 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    И юдео-масонските сатанисти да свалят маските.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Путин

    6 18 Отговор

    До коментар #17 от "Свиленов":

    Сорос не дава да влизаме в Киев.
  • 32 НЯМА са плашите укро нацисти !

    40 6 Отговор
    Запада ви стиска палци и се хили и ви показва после среден пръст ......тъй значи камък между гумите !!!!!! Ако не вие ясно ще го разберете много скоро .......вече сте употребени и не им трябвате .....те загубиха войната и ще избягат както от Афганистан !!!!!!
  • 33 Европата

    33 4 Отговор
    Не знам за новобранците, но доста статии излязоха какво държат украинките. Е бардаците из Европа над половината труженички са украинки.

    Коментиран от #45

  • 34 Иван

    20 2 Отговор
    Колко българи живеят в Одеска област? Дайте данни.
  • 35 БАЙ ДРЪН СЪМ

    30 4 Отговор
    АЗ НАРЕДИХ НАСТЪПЛЕНИЕ ВЪВ КУРСК ......АМА СЪМ БЕЗ УМ ..... НАЛИ СЪМ ДЕМЕНЦИЯ .....НЕЩО НЕ СЕ ПОЛУЧИ И СЕГА ПОКРАЙНА ЩЕ СЪРБА ПОПАРАТА КОЯТО НАДРОБИХ АЗ !!!!!!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Кво става бря .....зелника търси бял

    25 5 Отговор
    Парцал за да го окачи на прът и да го издигне над най високата сграда във КиеФФФФФ в чест на великата си победа !!!!!!!!!!!
  • 38 Отец Нафърфорий.

    19 4 Отговор
    Новобранците ще издържат максимум до 3дена и после директно към портите на Сти Пешко.А там ги очаква единствено Любов и Светлина.
  • 39 Русофил- Обичам Зеле на фурна

    30 4 Отговор
    Информация от Върховната Рада на Украцна. След отказа за консулско обслужване на украинците живеещи в чужбина, ( за да се върнат и бъдат мобилизирани) посолстватата са получили стотици хиляди молби за ОТКАЗ ОТ УРАИНСКО ГРАЖДАНСТВО!!!
  • 40 БАНко

    39 3 Отговор
    НАТООВЦЕ , АВДЕЕВКА Е ОСВОБОДЕНА , ХЕРСОНСКА , ЗАПОРОЖКА , ДОНЕЦКА , ЛУГАНСКА ОБЛАСТИ И ПОЛУОСТРОВ КРИМ СА РУСКОГОВОРЯЩИ ОСВОБОДЕНИ ОБЛАСТИ НА РУСИЯ !!! ТАЗИ ОПЕРАЦИЯ НА МОСКВА Е ОСВОБОДИТЕЛНА , КАКТО РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА И ЗАТОВА ИМА ТАКЪВ ОГРОМЕН УСПЕХ !!! ХОРАТА НА ОСТАТЪЧНА У-КРАЙНА РАЗБРАХА - УМИРАТ ЗА АМЕРИКАНСКИ ИНТЕРЕС !!!
  • 41 Уса

    21 3 Отговор
    Няма да удържат.Руснаците са повече и 1 руснак локвидира 10 укри и повече

    Коментиран от #48

  • 42 Иван

    15 3 Отговор

    До коментар #25 от "Уса хиперсоник дарк ийгъл":

    Хммммм.....да ги пратят срещу палестинците, юдео-масонските САЩ ще ги благословят.
  • 43 3 села

    14 9 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    За 3 години
    Украйна е превзела и тя 3 села в Русия

    Коментиран от #49

  • 44 Леля Гошо

    30 3 Отговор
    Горките! А тарикатите с пари си джиткат из Европа с Лексуси и Бенцове.
  • 45 БАРО

    6 4 Отговор

    До коментар #33 от "Европата":

    Украинките са последната надежда за такива традиционалсти като мен който обичат рунтави катерици и да се заровят в гъсталака.Дано Бог ги опази и да просъществуват.Въпросът е с повишена трудност за пногопалавите и тези родени след 1994г.
  • 46 Щото ватенките

    4 20 Отговор
    Са много мотивирани.Вие дето умувате гледали ли сте клипове с пленени ватенки повечето да гольовци дошли за пари и пратени на месни щурмове без жал ,а единствената цел им е да попаднат в плен или да ги ранят леко.
  • 47 Надежда Нейнски

    14 3 Отговор

    До коментар #26 от "Путлер спукания памперс":

    Объркал си го с дядо Самоходко,но от 40 дена и той никъде не ходи ,щото е във фризера на Оувал Хаус,но го пазят в тайна.

    Коментиран от #56

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Копейка

    2 16 Отговор

    До коментар #43 от "3 села":

    А на нас ни казаха Киев за три дни!
  • 50 Пудела на дрън , дрън надусаняка зелник

    13 5 Отговор
    Днес дръпнах пето петолиние от брашно на Хънтър и все не съм подготвен за речта която ще произнеса довечера за нашата велика победа и парада които ще направим на червения площад !!!!!
  • 51 Европеец

    26 5 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Донякъде си прав.... Но все още има украинци които се обучават в западните държави, как ще се обучат не знам..... В Украйна все още има резерви в човешки потенциал да воюва, но зеления наркоман го е страх да обяви Нова мобилизация.... Зеления тъпанар разруши държавата си.... Бъдещето на Украйна е ясно..... Или се връща в руската Орбита или ще вегетира в 6- 8 западни области..... Авторът на материала не го чета и затова не знам какво се говори в статията, но истината беше в спазването на минските споразумения..... Донецк и луганск състава на Украйна като конфедерация, с втори официален език руския, Крим во веки веков руски, без чуждестранно присъствие на войски на територията, армия до 350 000 души .... Зеления се отрече от минските споразумения и виждаме какво става..... Финала я се разбира се.....

    Коментиран от #53, #55

  • 52 Сметах,сметах

    3 13 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Вече трябваше да са в околностите на Вашингтон.
  • 53 Европеец

    8 3 Отговор

    До коментар #51 от "Европеец":

    Финалът е ясен разбира се.....
  • 54 Меги от Тервел

    14 3 Отговор
    Абе на тези дядовци на снимката ли викате новобранци?Ами кат ги гледам,те са взели дали от всякъде,даже без намеса на руснаците.

    Коментиран от #57

  • 55 Жан Виден

    2 19 Отговор

    До коментар #51 от "Европеец":

    Зеления не знам но Путлер ги вади посред нощ по бели гащите и в окопа.
  • 56 Бялата Златка

    2 6 Отговор

    До коментар #47 от "Надежда Нейнски":

    Добро утро.Де факти Президент е Харис.
  • 57 Пиги,

    2 2 Отговор

    До коментар #54 от "Меги от Тервел":

    Тия ако те пипнат ще вкус кво си ял вчера.

    Коментиран от #59

  • 58 Перо

    15 1 Отговор
    Ами украинците са на Слънчака, на първа линия, на социални помощи от БГ! А тези които са на фронта, вълци ги яли, според циониста! Важното е режима да удържи максимално време, иначе на никой не му дреме за пушечното месо! Ако стане много напечено Зеленски ще си отиде в историческата родина!
  • 59 Меги от Тервел

    2 4 Отговор

    До коментар #57 от "Пиги,":

    Абе мили ми Смехурко ,пука ми на писанката ,че някакви си дядовци инвалиди щели да ме пипнат.Ти си имал много развито чуство за хумор.
  • 60 Брендо

    8 3 Отговор

    До коментар #25 от "Уса хиперсоник дарк ийгъл":

    Мой си, но си към края.
  • 61 Тома

    11 2 Отговор
    Който новобранец се предаде той ще живее
  • 62 Механик

    15 2 Отговор
    Абе, що пращат на такова отговорно място новобранци? Ми това е извън всякаква логика.
    А още повече извън логиката е да пратят 10 хиляди обучени и натренирани войници в Курск, а на Покровското направление да се пращат необучени момчетии.
    Логиката на украинското командване е всичко друго, но не е нормална логика.
  • 63 българин 777

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "Свиленов":

    няма жив човек да командва путин как не го разбрахте досега куховейковци
  • 64 факуса

    14 0 Отговор
    ами предавайте се бе балъци,за какво умирате,за сащ,за земята на блекрок,дюпон,нямате родина вече,продадеч зеленото гномче,а то ще иде в замъка си в англето
  • 65 Капитан Петко Воевода

    1 6 Отговор
    Лъжат най безсрамно, героїте са непобедими, дори 1 необучен герої е достатъчен да задържи и смаже 50 рашъна. Ето пише го във началото, черно на бяло. Срамота, товариші.
  • 66 Гост

    6 1 Отговор
    А като се сетиш че не воюват срещу ЧА, а срещу сбиротак като тях.... Само си представям като настъпят танковите дивизии какво ще е...
  • 67 Реал Мадрид

    2 8 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Фейк. Дай информация от международен интернет източник да видим. Отдавна са опроверга, че този репортаж е скалъпен от един руски агент дето се прави на поп, а носи фланелка на Сталин. Пратил го на Нова, а те го пуснали без да проверят.
  • 68 Пак аз @ 111

    7 1 Отговор
    ИЗХОДЪТ Е САМО ЕДИН -- укросите да послушат папата , докато не е станало твърде късно , че натам отиват нещата . Да не стане тъй , че да четем след време за Украйна само в минало свършено време ...

    Коментиран от #70

  • 69 стоян георгиев

    1 4 Отговор
    Война.няма хубаво при нея.за това да не идва,но дойде ли няма да пита.украйна воюва и губи най добрите си мъже за да се спаси страната и народа.нямат избор и е ясно пе ума и много дето не са герои.
  • 70 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #68 от "Пак аз @ 111":

    Какъв е изхода ако сега турците тръгнат срещу българия?ти да резнеш кожата и да сложиш феса предполагам.от къде се взе тоя народ дето обича агресора и поробителя?

    Коментиран от #71

  • 71 Пак аз @ 111

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "стоян георгиев":

    Стоянчо , не си по темата ...
  • 72 За Кралицата Джеймс ?

    2 0 Отговор
    “ Повечето от мобилизираните хора, които идват при нас, са били хванати някъде по пътищата или из кръчмите. “
  • 73 Чичо Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Така е":

    Абе ти имаш ли нещо в тази празна хралупа моой.
    Гледай си нова и бтв, и не сваляй цветните очила. Хахаха
  • 74 Гого

    1 0 Отговор
    Даааа...Скоро ще трябва да воюват и бабите там.
    Няма как да има мотивация за война,като не си наясно,кой е по зъл...Путин или Зеленски?
Новини по държави: