Тема: Украйна

16 Септември, 2024 13:04 2 684 40

Вътрешни борби разтърсват руската опозиция

  • владимир путин-
  • путин-
  • кремъл-
  • русия-
  • опозиция-
  • навални-
  • алексей навални-
  • леонид невзлин-
  • михаил ходорковски

Съюзници на Навални обвиниха свои колеги в мръсни номера

Вътрешни борби разтърсват руската опозиция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Разделенията в руската опозиция в изгнание силно се задълбочават, което отклонява нейното внимание от политическия активизъм към вътрешни борби, след като съюзници на покойния лидер Алексей Навални обвиниха друга опозиционна фигура в поръчване на атаки срещу техни активисти, пише БТА, цитирайки агенция "Ройтерс".

Скандалът подкопава и без това нелеките усилия да се изкове обединен фронт срещу Кремъл, рискува да постави под въпрос надеждността на опозицията в очите на нейните привърженици и Запада и изправя двете най-значими опозиционни групи една срещу друга, предизвиквайки потенциално трайно противопоставяне.

Още новини от Украйна

Двете опозиционни движения - едното, ръководено от съюзници на покойния Навални, а другото - от критика на Кремъл Михаил Ходорковски, са влизали в публични спорове и преди, но поредната им крамола е най-острата досега. Лагерът на Навални публично обвинява Леонид Невзлин, базиран в Израел магнат и съюзник на Ходорковски, че е поръчал атаки срещу високопоставените съюзници на Навални - Леонид Волков и Иван Жданов, както и срещу съпругата на базиран в Аржентина активист.

При най-сериозния инцидент Волков беше нападнат пред дома си във Вилнюс, Литва, през март тази година, само месец след смъртта на Навални в арктическа наказателна колония. Въоръженият с чук нападател му счупи ръката и нарани крака му.

В близо едночасово видео разследване, публикувано в четвъртък в канала в "ЮТюб" на Навални, неговият екип твърди, че това нападение и още две други са били поръчани не от руската държава, а от Невзлин.

Както Невзлин, така и Ходорковски, който прекара едно десетилетие в руски затвори по обвинения, които Западът смята за политически мотивирани, отхвърлиха тези твърдения като безпочвени.

След смъртта на Алексей Навални руската опозиция остана без ясен лидер. Неговата вдовица Юлия Навална изрази решимост да продължи делото му и настоява руския президент Владимир Путин да напусне Кремъл, докато високопоставени сътрудници на Навални продължават да разследват обстоятелствата около смъртта на съпруга ѝ.

"Това наистина е сериозен удар срещу (антикремълското) протестно движение", каза в четвъртък вечерта по видеовръзка Иван Жданов, един от нападнатите активисти на Навални.

"Трудно е да си представим как той (Невзлин) е могъл да направи нещо по-сериозно. В бъдеще всеки път, когато има нападение, хората ще се чудят дали Путин, руското разузнаване или някоя опозиционна фигура стои зад него", допълни той.

Дисидентски кръгове изразяват шок

Фондът за борба с корупцията (ФБК) на Навални заяви, че е споделил данните от своето разследване с правоприлагащите органи в страните, където пътува Невзлин. Канцеларията на литовския главен прокурор отказа да съобщи дали е получила някакви материали от ФБК, но допълни, че разследването на атаката срещу Волков продължава.

В отговор в социалната мрежа "Екс" Невзлин каза, че обвиненията изглеждат така, сякаш са скалъпени в Москва и са същите, които тиражират руските държавни медии. "Нека независимо разследване първо оцени тези така наречени "материали", и ако разследващите преценят, нека ги предадат на съд в една демократична държава", написа той.

Ходорковски осъди атаките срещу активисти, но защити Невзлин, като каза, че обвиненията изглеждат изфабрикувани от руските разузнавателни служби. "Ако ФБК иска да ме обвини в нещо, нека го направи в съда. А не подмолно да ми руши репутацията", каза Ходорковски.

Мнозина в руските дисидентски кръгове изразиха шока си в социалните мрежи с често съпроводени с ругатни реакции на новините. Някои обаче предупредиха, че разкритията не променят почти нищо и отклоняват вниманието от главната задача да се победи Путин.

"Без значение колко вреди нанасят споровете, тези вреди не са определящи", каза икономистът от Университета в Чикаго, Константин Сонин, който е в списъка с издирваните лица в Русия заради критиките си към войната в Украйна. "Опозицията в никакъв случай не предлага решение на някой от важните проблеми", написа той в "Екс". По думите му нейната истинска задача е "да се върне към основните въпроси - как да се спре войната? Как да се победи Путин и да се премахне неговият режим?".


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    13 5 Отговор
    В едни други медии пише друго ама , нейсе.
  • 2 Вие си драскайте и ровете дъното, но ...

    29 4 Отговор
    САЩ са готови да позволят на Украйна да използва „британски и френски ракети с голям обсег“ по руска територия, но не и американските ATACMS!…

    Дълбоката държава иска вместо нея ние да СВЪРШИМ мръсната работа и да ПЛАТИМ цената“, написа на страницата си Флориан Филипо, лидер на френска партия.
  • 3 Град Козлодуй

    17 4 Отговор
    Наздраве на истинският господар, при това праведен на този свят!
  • 4 ТаУмВзе

    20 6 Отговор
    Има още соросоидчета за Сибир при провални! Да се Проветрят демократично и по краварски. Процесът е еднопосочен де.
  • 5 На абарот

    12 20 Отговор
    В раша никога не е имало опозиция,

    Коментиран от #6, #12

  • 6 Абе

    21 9 Отговор

    До коментар #5 от "На абарот":

    Що Арестович казва, че е руснак? И винаги е бил такъв. И също украинският бил измислен език. Че в началото на СВО Зеленски не искал да говори на този смешен измислен език, който не знаел - ураинския? Интересно интервю.

    Коментиран от #9

  • 7 Опорка

    16 3 Отговор
    Борбата за грантовете е безмилостно жестока
  • 8 !!!?

    10 21 Отговор
    Чикатило в бункера държи здраво властта чрез КГБ душегубката !!!?

    Коментиран от #31, #34

  • 9 Опорка

    15 4 Отговор

    До коментар #6 от "Абе":

    Според гугъл, 90% от търсенията от Украйна са на еуски

    Коментиран от #11

  • 10 Варварското племе раша

    9 19 Отговор
    Само в свободните държави има опозиция,Русия е комунистически либерален диктатура,там раята никога не са излизали да оспорват властта както е в читавите държави,
  • 11 Опорка

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Опорка":

    на руски
  • 12 !!!?

    9 12 Отговор

    До коментар #5 от "На абарот":

    Как така в Раша не имало опозиция !?
    Нали докато Медведчик беше президент Путлер му беше опозиция...!!!?

    Коментиран от #14

  • 13 Сандо

    4 7 Отговор
    Ако не беше Путин,а някой друг последовател на руските традиции,тези борби щяха да се провеждат на разчистен терен някъде в Сибир в екип както майка ги е родила при обичайните за района температури.А неутрални и обективни съдии щяха да са лица от охраната.Но ... президент е Путин и е оставил петата колона да си играе на воля и откровено да саботира усилията на обикновената патриотична власт,особено в икономиката.
  • 14 Абе

    10 7 Отговор

    До коментар #12 от "!!!?":

    Къде изчезна Сирски!!!?
    :):)) :))

    Коментиран от #15, #32

  • 15 !!!?

    4 14 Отговор

    До коментар #14 от "Абе":

    Сигурно е получил "тромб"...като Навални !!!?

    Коментиран от #16

  • 16 Абе

    11 4 Отговор

    До коментар #15 от "!!!?":

    Питай зеления джуджак:))
  • 17 Българин

    12 6 Отговор
    Истинска история: Идва при мен един украинец с гсм в ръка и и в гугъл преводач ми е написал на руски език преведено на български, че му трябва гоечен ключ. Започвам да му чета на глас написаното на руски и той се зарадва, че му говоря майчиния език. След това проверявам и О Чудо! Гугъл преводач има и украински език като опция. Защо ли този украинец пише на руски?

    Коментиран от #20

  • 18 "Московия-тайга,монголска,дива,зверска"

    5 15 Отговор
    Русия никога, никога, никога няма да стане нормална държава....Русия винаги ще си остане Русия, страна на poби и caтpanи !

    Коментиран от #19, #26, #33

  • 19 Игра на полове

    5 5 Отговор

    До коментар #18 от ""Московия-тайга,монголска,дива,зверска"":

    България винаги е била и ще бъде нормална държава. Държава на ред, справедливост, законност, моралност, човещина, сърдечност и дълбоко уважение на хората един към друг.

    Коментиран от #29

  • 20 1111

    5 8 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Щото е руснак с купен украински паспорт,повечето са отрочета на тамошната номенклатура,от питер и москва,и в Европа лъжат че са от донбас

    Коментиран от #22, #23, #24

  • 21 Тома

    5 3 Отговор
    Видяхме как ония ден спонсорите на руската опозиция ги наритаха с 200 към албиона
  • 22 Българин

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "1111":

    Това нещо като нашите македонци ли са: Взимат български паспорт, заради дядо си и после беж в Западна Европа.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Атина Палада

    9 4 Отговор

    До коментар #20 от "1111":

    Тц,защото не знае украински..Мешавица от полско -руски език..Зеленски също не знаеше т.н.украински и говореше на руски

    Коментиран от #28

  • 25 Грантовете са недостатъчни

    7 3 Отговор
    А мераклиите са много.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Не се хили Путин,

    3 11 Отговор
    а ботоксът му. Не трака той с чаша, а токчетата му.

    Не се кара опозицията, а кагебейските агенти на Джуджо в нея.
    Цък, Вовачко, на портрет с късо "опашле" отпред.
  • 28 Мда, особено ти

    3 8 Отговор

    До коментар #24 от "Атина Палада":

    с украинската си филология с митрофански акцент))))
  • 29 Игра на сополове

    3 10 Отговор

    До коментар #19 от "Игра на полове":

    Няма да ми плюеш страната, копей, че ще фърчат руски токчета и чорапогащи към блатата!
  • 30 Сократ

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "БАРС":

    Не уточни, че тези 9,5К рубли са на ден.
  • 31 Харьков

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "!!!?":

    Чикатило съм Украинец ! От Харкив. Не ме обиждай брат !
  • 32 Премести се

    2 7 Отговор

    До коментар #14 от "Абе":

    в еротичните ти садо-мазо сънища. Той е този с камшика.
  • 33 Мия чинии

    4 6 Отговор

    До коментар #18 от ""Московия-тайга,монголска,дива,зверска"":

    Московия изгони бащицата ни Султана.
  • 34 Не е честно

    2 9 Отговор

    До коментар #8 от "!!!?":

    Единствено Копейкин е като брат-близнак с Чикатило. Виж снимки.
    Другите са бледи копия.
    Освен това Путин не си пада по дърти жертви.
  • 35 СПРАВКА

    11 2 Отговор
    ОФИЦИАЛНАТА ЦЕНЗУРА И ДЕЗИНФОРМЦИЯ В ЕС...Е НАПРАВИЛА НАШИТЕ МЕДИИ ЗА СМЯХ...ИНФОРМАЦИОННА ДЕГРАДАЦИЯ. ! ПУТУН Е НАЙ-ПОДДЪРЖАНИЯ ПОЛИТИК В СВЕТА И РУСИЯ С= 85% ,10 ТА ГОДИНА ,НА БАЗАТА НА МНОГОБРОЙНИ ПРОУЧВАНИЯ ОТ РАЗЛИЧНИ АГЕНЦИИ. РУСИЯ Е ВЕЛИКА САМОДОСТАТЪЧНА СТРАНА,НЕЗАВИСИМА ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ ,И С ПРОЦЪФТЯВАЩА ИКОНОМИКА (+4,5% ) ЗА 2023.
  • 36 Факт

    1 2 Отговор
    Толкова ли не могат да им раздадат чинове. Кой началник, кой подчинен! Нашивки някакви или пера.
  • 37 МирО

    5 1 Отговор
    Я нещо ново за мен - имало руска опозиция!?!?! Се си мисля , че при дадената ситуация Рашаните са силно сплотени и подкрепят г-н Путин, а и той се доказа кат много умен лидер.
  • 38 Васил

    2 8 Отговор
    В кочината Раша имало опозиция не думай колкото има опозиция в Северна Корея и Венесуела!

    Коментиран от #39

  • 39 836373939

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от "Васил":

    Кочина е празната ти кутия,неосведомени човече.
  • 40 927379293838

    4 2 Отговор
    Опозиция на какво ? В момента няма по-успешен политик в света от г-н Путин,който изправи Русия ,до силна и независима във всяко отношение страна. И не е опозиция а мръсна рептилска западна мрежа.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания