18 Септември, 2024 08:25 2 976 65

Марио Драги: Европа е изправена пред избор между повече интеграция, парализа или разпадане

  • ес-
  • разпадане-
  • марио драги-
  • европа-
  • икономика-
  • иновации

ЕС трябва да се съсредоточи върху преодоляване на изоставането в областта на иновациите спрямо САЩ и Китай, заяви италианският икономист

Марио Драги: Европа е изправена пред избор между повече интеграция, парализа или разпадане - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европа е изправена пред избор между повече интеграция, парализа или разпадане, заяви Марио Драги, бивш председател на Европейската централна банка и бивш премиер на Италия.

Марио Драги очерта своя план за подобряване на конкурентоспособността на Европа чрез по-тясно сътрудничество в основни области и мащабни инвестиции в споделени цели.

Драги, автор на доклад относно европейската конкурентоспособност, изготвен по искане на председателя на Европейската комисия, заяви, че ЕС трябва да се съсредоточи върху три ключови въпроса: преодоляване на изоставането в областта на иновациите спрямо САЩ и Китай; разработване на съвместен план за обвързване на целта за декарбонизация с повишаване на конкурентоспособноста; и засилване на сигурността на Европа и намаляване на зависимостта ѝ от външни икономически сили.

Поддържането на европейския начин на живот ще разчита на подобряване на конкурентоспособността, а подобряването на конкурентоспособността изисква по-тясно сътрудничество и интеграция между европейските нации, подчерта Драги.

Една подходяща за целта програма за конкурентоспособност би изисквала годишно финансиране в размер на 750-800 милиарда евро за проекти, чиито цели вече са договорени от ЕС. Част от тези средства могат да дойдат от частни източници, но някои ще трябва да бъдат обезпечени и чрез публични инвестиции, включително чрез нов общ дълг, емитиран специално за финансиране на ключови съвместни проекти, заяви Драги.

В дебат след обръщението на Драги много членове на ЕП се съгласиха с неговия анализ, че икономиката на ЕС трябва спешно да промени курса си. Според тях ЕС следва да се съсредоточи върху конкуренцията и иновациите в ключови отрасли, заедно с повече публични и частни инвестиции в социални, екологични и цифрови трансформации. Някои евродепутати призоваха за по-голям суверенитет и по-свободни пазари и подчертаха, че борбата с изменението на климата саботира икономиката на ЕС. Други отбелязаха, че растежът е съвместим с чисти иновативни технологии и социални инвестиции, за да се помогне на гражданите да адаптират уменията си.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павел Николаев

    47 1 Отговор
    Е как така: нали по думи на Борел, Европа е градина. Сега тука ни пробутвате тезата, че Европа е пред труден избор :) На кого да вярваме :)

    Коментиран от #4, #26

  • 2 А защо избрахте пак

    44 1 Отговор
    оная американска пионка, gнида и влкук безподобен?
    Опитва се да направи от ЕС ЕУССР и засега успява.
    Щото в повечето държави начело са пак такива като нея.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    47 1 Отговор
    Драги ми Драги, ЕС не е Европа ❗
    Не ги научихте тези неща‼️

    Коментиран от #40

  • 4 Градината зорлем я напълниха

    24 0 Отговор

    До коментар #1 от "Павел Николаев":

    с плевели.
    Такива като дедо Йоско, който когато и да гушне букета все ще е късно.
  • 5 Доберман

    44 1 Отговор
    Едно е САЩ да диктуват до една централа, друго е когато диктуват на 27 такива (колкото са държавите в ЕС).
    По-добре да се разпадне. Така поне ще затрудним соросите да огреят с пропагандата си и в най-забутаното евpoгeйско село!

    Коментиран от #12

  • 6 Европата е пътник

    40 1 Отговор
    Държи се изкуствево жива с печатането на трилиони евра...европа загина преди 20г
  • 7 Гунчо

    39 0 Отговор
    "...борбата с изменението на климата саботира икономиката на ЕС..." - слава Богу, че сред евродепутатите има вече и такива, които не се боят да изразят подобно мнение. Но трябва да са много повече.
  • 8 БгТопИдиот🇧🇬

    32 1 Отговор
    Кого ще интегрираш ве сървул богоизбрански?

    Когато смесиш вода с масло ми се обади.

    Да-вос..ки изр одщи ни.
  • 9 пророк007

    32 1 Отговор
    Европа я чака денатофикация
  • 10 СЛОНА

    31 1 Отговор
    НУЖНА Е ПАРАЛИЗА С БЕЗРЕДИЦИ В МОТОРИТЕ НА ЕС ,ПОНЕЖЕ ИЗБРАХТ ЕС НА СКОРОСТИ,А И ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА СИ ПЛАЩАТЕ ЗА ПОМОЩА ВЪВ ВОЙНИТЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК И В УКРалайна
    МНООООГО СЕ РАДВАМ ЗА ТАЗИ НОВИНА...
  • 11 Гай Турий

    32 1 Отговор
    Малоумниците които сте се построили да управлявате Европа, ако се съгласите да възстановяваме чуждата фашистка страна, ЕС ще се разпадне задължително. Никой няма да иска с наши средства да оправяме чужде грешки.
  • 12 Хахахаха

    5 35 Отговор

    До коментар #5 от "Доберман":

    Копейкииии, ако ЕС се разпадне, вие пак ще сте губещите, защото ще останете в ко чи на та! Не го ли разбрахте това? Голяма радост имате, да се разпадал ЕС! А вие какво ще спечелите от това? Или за вас е по-важно - когато на Европа и е зле, на раша и е добре! Ама вие не ходите да живеете в раша, копейкииии!

    Коментиран от #21, #34, #42

  • 13 Последния Софиянец

    37 1 Отговор
    Такъв тоталитаризъм като в Брюксел не е имало.Хора които никой не е избирал командват 500 млн как да живеят.
  • 14 Външна тоалетна

    8 17 Отговор
    Русия не се тревожи, че ще изостане в областта на иновациите
  • 15 🍋🍊🇧🇬

    23 1 Отговор
    Драги, кратко, точно и ясно.

    Ноо, Европа е изправена пред скъп, ноо скъп Енергиен Глад, евтините Енергийни Източници са зад Желязната Завеса.

    Европейският Бизнес не му остава неко друго освен да изнася Производствени Мощности в извън ЕС, за Европейците Уволнения и Сметки.

    Германия очаква Еврото в България за да изпразни българската Спестовна Касичка и да прати някои Германски Сметки с Цел Парад на Украинските Танкове на Червеният Площад в Москва, обяваване на клоуна Зиленски за Уинстън Чърчил и Хегемония на Германия и Колективният Запад на Русия.

    Адолф Хитлер и Германците са запомнили че Русия е Барака на която трябва да ритнеш Вратата и всичко ще се разпадне.

    Колективният Запад ерго Германия не помнят нищо друго.

    В България очакваме Еврото с нетърпение, за да видим как всичко Заминава за Източният Фронт.

    На Източният Фронт Нищо Ново.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Механик

    33 1 Отговор
    Късно е драги ми приятелю, Драги. Много късно е вече.
    Давоските евреи разсипаха проекта ЕС с некадърността и алчността си. Решиха, че могат да си откраднат тоя свят за себе си, за да са богове, а се оказаха безкрайно ниско интелигентни.
  • 19 Иван

    21 1 Отговор
    Ов.це, нали приехте Финландия и Швеция в НАТО-ОТАН. Разширихте се. Искате още, ка..пу..ти долни.
  • 20 БАНко

    24 2 Отговор
    НАРОДИТЕ НА НАТОВСКАТА СКАПАНА ЕВРОПА ВЕЧЕ ДВЕ ГОДИНИ ( ВОЙНАТА НА ЧВК НАТО СРЕЩУ РУСИЯ) СЕ БОРЯТ С ИЗБОРИ И СТАЧКИ СРЕЩУ РАЗПАДАНЕТО НА СЪЮЗА И ВРЕДИТЕ ОТ УРСЪСЕЛА ФОРДОЛНОЛАЙНО !!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Петър

    4 17 Отговор
    Проблемът на Европа винаги е бил разделението. Прекалено много държави с различни езици и култури на прекалено малко място. САЩ и Китай никога не са имали такъв проблем. Европейските държави нямат друг избор освен интеграция и обединение. В противен случай поединично ще станат лесна плячка за големите суперсили. Трябва всички държави на континента да влязат в ЕС и да приемат еврото, включително Беларус. Английският да бъде задължителен втори език и това ще даде възможност за свободна комуникация между всички европейци. Само така Европа може да бъде независима от САЩ и Китай. В противен случай само ще си мислим, че сме независими, а всъщност ще ни въртят на шиш. Обединението прави силата.

    Коментиран от #30, #47, #57

  • 23 Ами

    15 2 Отговор
    Европа е географско понятие. ЕС е наднационална политическа организация, която е самостоятелно юридическо лице. Защо ЕС като наднационална политическа организация трябва да определя насоките на развитие на националните държави на континента е въпрос, на който още не е даден отговор. И май той е ключа към решението на всичко.
  • 24 Възраждане

    20 3 Отговор
    Зелената сделка ще съсипе Европа. България трябва да освободи Европа от Зелените Жиендърчета
  • 25 Хахахаха

    1 18 Отговор

    До коментар #21 от "Хехе":

    😂😂😂😂Е девчонка, в раша има повече мюсюлмани от Европа бе ейййй, не ги научихтте тези работи! Оди блъскай главата в земята докато ти дойде акъла. Нали за това путлера стана мюсюлманин и целува корана?

    Коментиран от #46

  • 26 БСП за България и Радев

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "Павел Николаев":

    Европа пропада, бъдещето е в БРИКС и свободния свят воден от Русия

    Коментиран от #28, #29

  • 27 Що е то

    13 0 Отговор
    ЕС и има ли то почва у нас ..
  • 28 Хахахаха

    3 16 Отговор

    До коментар #26 от "БСП за България и Радев":

    Свободния свят раша!!!!! 😂😂😂😂Оди блъскай главата в земята пред снимката на путлера и корана от дясната страна на снимката!
  • 29 Смешници

    0 7 Отговор

    До коментар #26 от "БСП за България и Радев":

    Голям смях
  • 30 Механик

    16 2 Отговор

    До коментар #22 от "Петър":

    Да бе! Те, европейските държави са доживели толкова стотици години и все още си ги има. Виж, по време на ЕС нещата тръгнаха на затриване. КОЛЕКТИВНО затриване.
    По-лесно се затрива една държава, отклкото много отделни държави. Запомни това. А точно това бе проекта на глобалистите, наречен ЕС. По-трудно се подкупуват 20 правителства отколко едно. Особено ако това едно е назначено от тебе. Сфана ли?
    Когато едно правителство вземе грешно решение, страда една държава. Когато НАЗНАЧЕНОТО правителство на ЕС вземе грепно решение, страда цяла Европа. Разбра ли?
    Нищо не си разбрал. На такива като тебе, тлевизора им казва кога са гладни и кога им се спи.
  • 31 Госあ

    15 1 Отговор
    когато икономисти говорят за иновации, не си струва изобщо да се чете. иначе структурата ес фалира Италия, па ние се чудим за нашата наука, образование и индустрия.
  • 32 Тц тц тц

    12 1 Отговор
    Европа няма как да се разпадне освен ако няма някое силно земетресение.ЕС беше създадена с идеята да си помагат икономически държавите обаче някакви укро спрециалисти искат да я фашизират като дават акъл да стане като бившето СССР.Остана само обща армия да направят и после ще последва задължително съдбата на СССР.Никой няма да им търпи безумните идеи да съсипват земеделието и да ядем скакалци.Те ако са изперкали си е техен проблем.
  • 33 Гений, гений

    13 1 Отговор
    "чрез нов общ дълг", гениалният му план е нов дълг. Тоя е учил на същото място, където са учили Кирташки и Кокорча. И как така става, все гениални планове за иновации, за тия планове все нов дълг и накрая, вместо да се подобрят нещата, затъваме все повече?
  • 34 Явно не си добре С

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хахахаха":

    Главата си , имаш дълга шия и трудно ти Стига до мозъка
  • 35 🍋🍊🇧🇬

    12 1 Отговор
    Всякакви реални предвиждания на военният конфликт в Украйна са забранени в Масовите Мас Медии.

    Зеленски (бившият президент на Украина, които управлява с военен Декрет) заминава за Съединените Щати да представи на Американският Президент (Джо Байден) План за Победа на Руската Федерация.

    Планът се състои от авиационни удари във вътрешноста на Руската Федерация?

    Втора Световна, Адолф Хитлер има план да бомбардира Англия с Германското Луфтвафе до в Каменната Ера - англичаните не се предават, Съединените Щати бомбардират Йеменските Хути вече осем месеца - без резултат, Руснаците бомбардират Украйна вече Две Години но Украинците не се предават.
    Ноо, Зиленски има план за Америка как победят Руската Федерация, тоест Бомбардировки в Необятна Русия?

    And I’ve got a bridge to sell you?😁
    It’s all about the money, it’s about All the money?💵💰💵💰
  • 36 Бг афганистанец

    7 0 Отговор
    Където е влезнало племето, следва разпад.
  • 37 Скоро и путин ще ни задмине

    2 10 Отговор
    по технологии. Маскалите щели да произвеждат собствен салам.

    Коментиран от #49, #54

  • 38 Дедо Джо

    10 1 Отговор
    Дай боже разпадане.
  • 39 факуса

    6 0 Отговор
    иновации хи хи засега сте заети в бастисване на постигнатото,за благото на сащисаните
  • 40 наблюдател

    1 10 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    до 3 - в ЕС не са федерацията русия - която е пред разтурване и Сърбия - те ли са Европа
  • 41 БАНко

    13 1 Отговор
    800 МИЛИАРДА НА ГОДИНА ???!!! ЩЕ ГИ НАПЕЧАТИ И РАЗДАДЕ БЕЗ СТОЙНОСТ И ПОКРИТИЕ , ЩЕ ЗАДЕЛЯТ И 100 МИЛИАРДА ЗА ОСТАТЪЧНА ФАШИСТКА У-КРАЙНА !!! НО ТЕЗИ ПАРИЧКИ ЗА ЗЕЛЬО ПРЕЗ ТРИТЕ ГОДИНИ , ОТКАЗА ОТ РУСКИТЕ ГАЗ И ПЕТРОЛ СА ГЛАВНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА РАЗСТРЕЛА НА СКАПАНАТА ЕВРОПА !!! ДРУГОТО Е БЕЗУМИЕТО НА УРСЪСЕЛА ФОРДОЛНОЛАЙНО И КОМПАНИЯ !!!
  • 42 факуса

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хахахаха":

    а ти ха хах в коя лудница ще мизеруваш,или се надяваш да разпуснат
  • 43 🍋🍊🇧🇬

    14 1 Отговор
    Всички Очакваме с нетърпение да чуем Планът за Победата над Руската Федерация на един бивш “Шут”, клоун.

    Единственото нещо което се увеличава по площ в Украйна са Гробищните Парцели, вече никой дори не брои колко са Загиналите (за ден, за месец, за година) в тази безмислена Война, никой.

    Всички сме, “В Очакване на Годо” - Самюел Бекет, докато четем за Украинският Клоун и Планът за Победа над Руската Федерация представен лично от пан Зеленски на Президентът на Съединените Щати, Джо Байдън?

    Бъдете тока добри Българи, “В Очакване на Годо”:
    1. Вярвайте, и очаквайте.

    2. И последно но не на последно място, обичайте €Еврото€, Урсула фон дер Лайен, Канцлер Шолц и “мократа мечта” на Брюкселските Бюрократи за Хегемония на Колективният Запад над Русия.

    😁Европа от Истанбул до Владивосток.😁
  • 44 АБЕ ДРАГИ МИ ДРАГИ

    13 2 Отговор
    ПРОСТО Е
    НИКАКВИ САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ
    НИКАКВИ ПАРИ ЗА ДЖЕПАНЕ И ВОЕННИ ЛЕШПЕРИ
    КОРАВИ ДАНЪЦИ ВЪРХУ ПРЧАЛБИТЕ НА КРАДЛИВИТЕ БАНКИ
    90% ДАНЪК НАСЛЕДСТВО
    И КЪДЕТО Е ФАБРИКАТА ТАМ СЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИТЕ АКО ЩЕ И ДА Е В МАЛО БУЧИНО
    А И ОЩЕ РАСТРЕЛ ЗА КОРУПЦИЯ КАТО В КИТАЙ
  • 45 Путин

    15 1 Отговор
    Без нас Драги сте за никъде
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 факуса

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Петър":

    нема какво да обедини,едни дет повечето се мислят за по равни,всеки у тях си нема обединение,особено сега с тез многополови креатури,прочети за предишните изчезнали цивилизации,май сме 5та поред,а са били по развити от нас,ще се обедним 1.20 под земята,там всички различия изчезват
  • 48 Разпадане

    8 1 Отговор
    най-добре
  • 49 факуса

    0 2 Отговор

    До коментар #37 от "Скоро и путин ще ни задмине":

    хи хи на чушкопека технология ли казваш
  • 50 Най добре

    7 1 Отговор
    Разпускане. И наместо централизирана тоталитарна политическа организация, засилено равноправно и равнопоставено сътрудничество между отделните национални държави на континента.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Йдйд

    5 0 Отговор
    Къв икономист е тоя пълен некадърник . Със заеми и печатане на кинти всеки може . Мозъка му не стига за повече

    Коментиран от #55

  • 54 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Скоро и путин ще ни задмине":

    За сега ядат само украински.

    Коментиран от #56

  • 55 стоян георгиев

    1 6 Отговор

    До коментар #53 от "Йдйд":

    Драги е десет хиляди пъти повече от теб.амеба да говори колко дребен бил слона е признак за нивото на амебата
  • 56 Ядат

    0 2 Отговор

    До коментар #54 от "стоян георгиев":

    украински, така е, но не е точно салам...

    Коментиран от #58

  • 57 Не съм русофил но

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Петър":

    За какво обединение говориш като хората от изтока са 4 класа човеци и самата европа всячески се опитва да им стъжни живота въпреки че пропагандата показва друго.....навсякъде в западна европа източнойвропеиците са ненавиждани
  • 58 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #56 от "Ядат":

    Поне прилича.хахахах

    Коментиран от #63

  • 59 Батето

    5 1 Отговор
    Първо,Е С е пред разпадане.Второ,интеграция,на чисто български - Й0К.Третото е резултат от първото и второто.парали3ата ще бъде факт много скоро. и то благодарение на ал4ните и п0дкупни ефр0ейски политици.
  • 60 Зелен Чорап-Радев

    2 2 Отговор
    Драги и ти за чеп за зеле не ставаш!
  • 61 Факт

    3 0 Отговор
    Достатъчно е свободно движение и безмитен внос! Урсула да си ходи с комисарите и парламента!
  • 62 ИТАЛИ

    1 0 Отговор
    Китай е номер 1 по технологии и иновации
  • 63 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "стоян георгиев":

    казах ви че съм празна тиква не ми четете простотиите
  • 64 българин 777

    2 0 Отговор
    изпечен мошеник си драги боклук
  • 65 Петър

    3 0 Отговор
    Европа или най вече Германия докато са окупирани от ФАЩ няма да се управи.