8 Октомври, 2024 12:46 1 094 35

Твърде висок бюджетен дефицит: Франция има голям проблем

  • икономика-
  • франция-
  • евро-
  • еврозона-
  • дефицит-
  • бюджет-
  • мишел барние-
  • еманюел макрон-
  • данъци-
  • пари

Огромната дупка в бюджета застрашава стабилността на еврото. Налага се спешно да бъдат намалени разходите и увеличени данъците.

Твърде висок бюджетен дефицит: Франция има голям проблем - 1
Снимка: Shutterstock

Бюджетният дефицит на Франция е сериозен проблем. Но макар всички да знаят за съществуването му, никой не иска да говори за това. През това време президентът Макрон бе зает да търси министър-председател след предсрочните избори в началото на юли. И ето, че се стигна дотам новоназначеният премиер Мишел Барние за първи път във френската история да изпусне срока първи октомври за внасяне на бюджета за следващата година в парламента.

„Над главата ни виси Дамоклев меч - и той може да ни доведе до ръба на пропастта", каза Барние във встъпителната си реч пред Националното събрание. Междувременно ЕС поиска от Франция да представи стратегия как ще намали бюджетния си дефицит - тъй като се очаква за тази година той да възлезе на шест процента, което е два пъти повече от допустимото за стабилността на еврото.

Факторът пандемия

В момента дълговете на Франция възлизат на 3200 милиарда евро, което е 110 процента от БВП при допустими 60 на сто. В началото на първия мандат на Макрон през 2017 година дълговете все още бяха 2200 милиарда евро. Според икономиста професор Мишел Рюми това се дължи най-вече на два фактора. „По време на пандемията правителството подкрепи домакинствата и фирмите с много пари", казва той пред ДВ. „Освен това чрез субсидии цените на електроенергията бяха задържани изкуствено ниски, след като нараснаха много в резултат от руската нападателна война срещу Украйна."

Правителството финансира тези разходи с дългове, за които плаща лихви. Но според икономиста Анри Стердиняк вина за сегашното състояние носи и генералната политическа линия на Макрон по отношение на бюджета. „Той намали данъците - предимно за предприятията, но също и за домакинствата - с над 60 милиарда евро. Той уверяваше, че това можело да се финансира чрез по-висок растеж и допълнителни приходи. Но правителството определено надцени растежа", допълва експертът.

По-малко разходи, по-високи данъци

Премиерът Барние възнамерява да представи на парламента на десети октомври план, предвиждащ намаляване на дефицита през следващата година на пет процента, а до 2029-а - на три процента. Двете трети от икономиите трябва да се постигнат чрез намаляване на разходите. Същевременно се предвиждат по-високи данъци за богатите, за фирмите с много големи печалби и за капиталовите печалби. На укриването на данъци - като например от наеми, трябва да се сложи край. Икономистът Рюми е убеден, че този подход е правилен. „Намаляването на разходите е по-сигурно - ако например се намалят субсидиите за образование, както иска Барние. Но няма сигурност дали действително ще се получат очакваните данъчни приходи. Богатите, които принципно са много мобилни, могат при повишаване на данъците да заминат за чужбина."

Икономистката Ан-Софи Алсиф обаче е на друго мнение: „Във Франция двигател на растежа е частното потребление, а 60 процента от държавните разходи са предназначени за домакинствата, които отново харчат тези пари", обяснява тя пред ДВ. „Драстичните намаления на разходите могат да доведат до рецесия, която ще повиши още повече бюджетния дефицит и дълговете." Въпреки това Алсиф е съгласна, че обществените разходи трябва да се реорганизират. „Трябва да насочим част от тях към продуктивните инвестиции - така, както правят САЩ и Китай, за да стимулираме растежа".

Ще получи ли Барние одобрението на парламента?

Премиерът трябва да прокара бюджетните си планове през Националното събрание, където обаче неговото правителство няма мнозинство. Коалицията, която е зад Барние, разполага само с 230 от 577 депутати. Поради това министър-председателят най-вероятно ще обвърже гласуването за бюджета с параграф 49.3 от Конституцията - той позволява на правителството приемането на закони и без мнозинство. Оттам нататък опозицията би могла да спре закона само с успешен вот на недоверие към правителството, а такива закани вече бяха отправени от левия алианс, който спечели изборите, но не участва в правителството. Респективно рискът, че правителството може да бъде свалено, е голям. А подобна политическа нестабилност би дала отражение и в цялата еврозона.

Колко солиден ще е бюджетът?

Жеромин Цетелмайер от брюкселския мозъчен тръст „Брьогел" е по-оптимистично настроен. „Вот на недоверие към правителството ще има шанс само тогава, когато го подкрепи и дясната партия „Национален сбор", което едва ли ще се случи", казва той пред ДВ. И засега наистина от „Национален сбор" няма индикации, че смятат да гласуват срещу правителството. „Барние със сигурност ще представи на Брюксел солиден план за намаляване на бюджетния дефицит. Той знае, че инвеститорите наблюдават Франция и няма никакъв интерес от остър конфликт с Европейската комисия."

Нервността на пазарите се прояви наскоро в това, че Франция за първи път от 2008 година трябваше да плати по-високи лихви за дългосрочните заеми, отколкото Испания. Точно сега Франция няма добър имидж пред инвеститорите, посочва пред ДВ икономистът Ерик Хайер. „Никой не може да разбере как така прогнозата за бюджетния дефицит бе увеличена от 4,4 процента на шест, макар растежът и инфлацията да съответстват на прогнозите." Хайер също не изключва вероятността правителството да падне по време на бюджетните дебати.

Автор: Лиза Луис


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    34 1 Отговор
    Голям проблем за една развита демокрация е само като се изцедят колониите.
  • 2 Алекс

    44 1 Отговор
    Кво стана с тия санкции сами се закопаха.

    Коментиран от #4

  • 3 ТаУмВзе

    40 0 Отговор
    Да не мрънкя франсето а моменталически да снесе 1 милиард кешовица за украйната! После за десерт още 1 милиард за ислямистите и Всичко е точно, докато Нищо не е ясно.

    Коментиран от #7

  • 4 Урсула

    36 0 Отговор

    До коментар #2 от "Алекс":

    Санкциите работят:))
    Пакет след пакет, пълни с памперси.:))
  • 5 Схемата е следната

    39 0 Отговор
    Ше напечатат още квадрилиони всички активи ше скочат по високо от марс бетона ше стане милион евро 1 педя не квадрат борсите ше ги нагърмят още нагоре и заемите им ше бледнеят обаче храната ше гледат да остане на същите пари да нема размирици и богатите още по богати бедните още по бедни...пък вие си верваите че с работа се забогатява
  • 6 Малко пари дават

    30 0 Отговор
    на Украйна, трябва да увеличат милиардите и ще се оправят.
  • 7 1 2 милиарда са нищо за украйна

    24 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Там требват стотици трилиони и ше печатат още квадрилиони ше дават заеми и ше помпат борсите да безкрай но трябва вдички активи у франция и европа да скачат още така че дадените трилиони заеми да бледнеят спрямо икономическата мощ на францата и европата

    Коментиран от #8

  • 8 ТаУмВзе

    24 0 Отговор

    До коментар #7 от "1 2 милиарда са нищо за украйна":

    Да де! Черния лебед на Талеб си ги Треска Яко, щото са Тарикати. Да видим кога монетарната система ще се Срине официално. За тва краварчето се счупи да пали войни по света, щото има ТРИЛИАРДИ ДЪЛГОВЕ, които нема как да изплати.

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Копейкин е бастун на Бойко

    2 17 Отговор
    Защо само на костя късото публикациите са със забранени коментари ?
    Да не би патерицата на ГЕРБ, Копейкин да се страхува от гласа на народа ?

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 И Киев е Руски

    11 0 Отговор
    Проблема не е дупката в бюджета а троскота който е намерил благородна почва и се множи и разпространява благодарение на марионетното 🐮 правителство
  • 13 карате кид оригинала

    1 11 Отговор

    До коментар #10 от "Копейкин е бастун на Бойко":

    Подкрепям коментара ти, само една корекция да внеса. Новият прякор на тоя измамник трбява да Центаджиев, защото Копейкин го измислиха либерали и Нова ТВ го популяризира. Това е ПР - рекламират го като русофил евразиец, а всъщност е Републиканец 🇺🇲🇮🇱 под прикритие.
  • 14 404

    17 1 Отговор

    До коментар #10 от "Копейкин е бастун на Бойко":

    Смяната на пола не ти се е отразила добре

    Коментиран от #23

  • 15 Зеленски

    13 0 Отговор
    Имам план за победа над Русия, но първо чакам 999 млрд долара от запада и тогава ще ви го кажа.
  • 16 Има как да ги изплати дълговете

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    Като ги обезцени и като печата още квадрилиони и като дау жонса стане 1 милион и целия им дълг струва колкото 2 апартамента в ню йорк....и ще го направят щото това е само единствения възможен начин да продължават напреде а относно краха им не го мисли те държат всичко в ръцете си говоря зе хардлайнерите евреи с черните тоги черните шапки и брадите и коси на къдрици е те командват света....

    Коментиран от #17

  • 17 ТаУмВзе

    17 0 Отговор

    До коментар #16 от "Има как да ги изплати дълговете":

    Таа врътка вече я сготвиха през 2008 и пазарите се Сринаха, ако си спомняте! После пак почнаха да печатат кинти и да палят войни.

    Коментиран от #27

  • 18 Защо във Франция

    14 0 Отговор
    се прави само констатация на ,,дупката" в бюджета,вместо да се разследва кой е отговорен за бюджетния дефицит и да му се търси съдебна отговорност???До кога бюджетен дефицит ще се компенсира с увеличаване на данъци,съкращаване на социални плащания и увеличаване на пенсионната възраст?До кога вече ограбените ще продължават да плащат на ограбващите ги?
  • 19 Механик

    17 0 Отговор
    Няма да се дърпате, ей! Стегнете се! Зеленски иска още пари! Много пари! Трябва да се налива. А а за бюджетния дефицит да не ви пука.
    подпис: Зеленски съм
    п.п.
    Я вижте там моята жена да я уредите да купи нещо от КАРТИЕ! Ама да не е много скъпо! Не повече от 2-3 милиона, че нещо взех да изпадам в несъстоятелност.
  • 20 Баба Гошка

    16 0 Отговор
    Давайте още милиарди на украинската черрна дупппка. После ще питате къде аккат гладните. Еврото се обезценава. Дълговете са трилионни. А нашето българско магаре го канят пак на сватба в клуба на богатите, да им плаща кредитите. И нито референдум, нито нищо. Ще осъмнем с дигиталното евро и до 15 евро в брой, като ниггерия. Ха честитУ
  • 21 Като печатат квадрилиони

    13 1 Отговор
    И като скача цената на храна гориво и изобщо живота като поскъпва му казват инфлация а като поскъпва бетон и активи му викат растеж щото цената се качвала щото имало много търсене🤣🤣🤣🤣то и на бургерите има търсене ма още не са станали 1000 долара бургера говоря на уличните капанчета иначе сигурно има и за 5 бона в лъскавите ресторанти у сащ...целта на печатането евсичко да стане безумно скъпо е непостижимо квото и да работиш пък и да работиш и пестиш да е безмислено щото живота ше ти иде в пестене и копане...филмите от матрицата се превръщат в реалност и билета за живота са парите и няма значение как сиги придобил те означават живот..и по брутално ше става тъка е заложено в началото
  • 22 Перпетум мобиле

    11 0 Отговор
    Правят едни скъпи неща, който трябва да се поддържат с пари и стават още по-скъпи. После взимат заем за други скъпъпи неща, които пак се поддържат с пари. После пак заем. После финансиране от ЕС, за още скъпи неща... Да видиме кой ще е първия изгърмял в ЕС.
  • 23 карате кид оригинала

    0 4 Отговор

    До коментар #14 от "404":

    Само тези опорки ли ти даде Центаджиев? Всеки, който го критикува е лгбт, джендър, либераст, транс!? А Коцко Центаджиев защо е с такива тънки и нежни ръчички и краченца?
  • 24 хараре

    10 0 Отговор
    Франция да представи стратегия ,как ще намали бюджетния си дефицит -като вземат да наложат еврото в България и после да й изсмучат всичките пари. Уж,че българите трябва да внесат необходимите такси в бюджета на ЕС-то.Така се прави,когато се обгрижват бежанци във Францата.
  • 25 Абе

    12 0 Отговор
    То само Франция да беше. Италия, Белгия, Португалия, Гърция, Испания.... Навсякъде правителствата им са свръхзадлъжняли - над 100% от БВП е дълга им и продължават да генерират огромни бюджетни дефицити. Не е ясно как ще го бъде еврото... Много са зле нещата.
  • 26 Ами да

    11 0 Отговор
    Сега е моментът да "влезем" в еврозоната. Нямало е катастрофа в Европа, в която да не се наредим и да не ни наблъскат дебелите глупави каски. Комай и този път така ще стане...
  • 27 Да ама не

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "ТаУмВзе":

    Направиха ковида и напечатаха още повече пари и пазара литна до нови рекорди така че печатането на пари и краша на борсите не есвързано даже напротив като печатат пари борсите летят като луди ...ето например в китай се заговори за стимули и борсите им скочиха а бях в мечи тренд...вече борсите реагират само на стимули..болна икономика е това и не само в китай ами по целия свят всичко стана лудост
  • 28 Факт

    7 0 Отговор
    Също като България. Едни хора получават колкото пожелаят пари!
  • 29 факуса

    6 0 Отговор
    ам нъл сте в зоната бе франсета, що си не плащате дълговете,и що изобщо ги имате нъл сте велики,и сте на ръба на пропаСТА,дет завличате и нас
  • 30 Хаха

    4 1 Отговор
    "Освен това чрез субсидии цените на електроенергията бяха задържани изкуствено ниски, след като нараснаха много в резултат от руската нападателна война срещу Украйна."
  • 31 Ами

    0 0 Отговор
    Вижда се, че само по себе си еврото не лек за лоши финанси. На Франция и половин Европа и е необходимо по-силно лекарство - шокова терапия както се казва. Структурна корекция... Е няма да има тирамису за десетина години, но после ще се научат да пият и ядат по-малко. Иначе трябва да върнат франка, а това би било най-лошото, нали.
  • 32 Могат

    2 0 Отговор
    Просто да променят Маастрихтските "критерии" и да увеличат позволения размер на дълга до 200% от БВП. Колко му е. В ЕС мечтите стават реалност. Само трябва да се напишат на лист хартия.
  • 33 Баба Гошка

    4 0 Отговор
    Да ви светна. Май муннните на клона станаха десетки милиони, може и стотици да са. В италия за 1 ден се изтапанчват 15К африканци, наточени за бели жени и да лежат на социал. Намират си пътя към францията, защото им е езика там и превръщат мечтата си с реалност. Май муннарник от всякъде. И съответно джунгла. Но не от хубавите, зелени и разнообразни, а бетонна синкаво-черрна, нагла, сополллива паплачччлива за пари, жени и всичко безплатно. Моят банков мениджър ми предлага да инвестирам в италиански бонове да ги храня, докато се придвижат по-навътре в бившата бяла хралупа
  • 34 Баба Гошка

    2 0 Отговор
    Да допълня, че моят банков мениджър е в Испания и "инвестицията" е с риск 1 от 6. Вземат ти парите и нямаш грижи. Надлежно им захранваш неггграта и кредита, та да може още 15 000 биомаса да им се натресе и утре. Вместо да им дадат по 15 години каторга и принудителен труд и който пожелае свободата си, да си изработи билета за връщане в африканския май мууунарниk, където по дърветата май киииъе им снасят всяка година по едно, че и по две нови.
  • 35 Значи корекция и спад краш по борсите

    1 0 Отговор
    Ше има и ше го определат кога ше стане собствениците на света и с краша те стават още по богати щото излизат от бичия трент и влазат къси и печелят и като пазара ходи нагоре и надоле и с получената печалба влазат отново на дъното и така с влакчето нагоре надолу правят т илиони печалби а пък рибките която познае посоката печели която не фалира и парите ги земат по големите риби и така
Новини по държави: