12 Септември, 2024 07:27 4 669 64

"Неуправляема страна": ФАЦ коментира кризата в България

  • чужди медии-
  • германия-
  • фац-
  • българия-
  • криза-
  • политика-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • пп-дб-
  • избори-
  • предсрочни избори-
  • ес

От години България е неуправляема. Партиите са издигнали защитни стени помежду си.

"Неуправляема страна": ФАЦ коментира кризата в България - 1
Снимка: БГНЕС

От години България е в състояние на трайна неуправляемост, пише кореспондентът на ФАЦ от Балканите Михаел Мартенс в обширна публикация. Той припомня, че предстоящите на 27 октомври парламентарни избори ще бъдат седмите поред за по-малко от 4 години – нов европейски рекорд. Неговата прогноза е, че и след тях няма да има стабилно мнозинство, което да състави редовно правителство, както и че още идната пролет може да има нови избори, тъй като тези няма да разкъсат политическата патова ситуация.

"Когато водещите (политически) сили в една парламентарна демокрация не си сътрудничат, макар и по разбираеми причини, съществува заплаха от блокада – не и без последици от това за страната", четем в публикацията.

Как си пати България

Сред негативните последици, които авторът на ФАЦ посочва, са например липсата на така важните инвестиции в инфраструктурата, "…защото не могат да бъдат приети важни закони, защото висши държавни служители не искат или не могат да поемат отговорност и отказват да подписват важните закони, защото техническите преходни правителства, които всъщност трябва само да подготвят следващите избори, нямат компетентността, правомощията или политическата воля да вземат фундаментални решения, ангажиращи страната за години напред и защото (в тази несигурна обстановка) инвеститорите предпочитат да се въздържат".

И още: надеждите на страната - или по-скоро на част от нейния политически и особено икономическия ѝ елит - за присъединяване на България към еврозоната и за пълноправно членство в Шенгенското пространство засега остават попарени. Просто ситуацията е твърде нестабилна, посочва авторът, който е добър познавач на България.

Същевременно страната губи пари: тъй като не са изпълнени важни предварителни условия, не могат да бъдат усвоени милиарди от фондовете на ЕС, на които страната има право. Например от "Механизма за възстановяване и устойчивост" на България ѝ се полагат почти 6,3 млрд. евро, от които обаче страната е успяла да усвои едва 22% - при средна стойност за ЕС от 37 процента, припомня ФАЦ. А съвсем наскоро България окончателно се прости с почти 100 милиона евро от друг европейски фонд за финансиране, тъй като не бяха изпълнени необходимите условия за отпускането им.

Причината толкова дълго време България да няма редовно правителство авторът вижда в раздробяването на партийния пейзаж и една устойчива или дори нарастваща поляризация. "По-добре е да не се управлява, отколкото да се управлява неправилно - това би могло да бъде мотото на много партии в България", пише Михаел Мартенс.

По-нататък той припомня, че в основата на тази драма са двама политически играчи. От една страна това е дългогодишният министър-председател Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ все още е най-силната политическа сила в страната. Но макар да има стабилна подкрепа от около една четвърт от гласовете, тя се нуждае от партньори, за да може да управлява. А политическите ѝ конкуренти, които от години таят надежди да заменят Борисов, отказват да приемат факта, че не могат да управляват без Борисов, който остава незаобиколим фактор, докато партията му е първа сила.

"Продължаваме промяната" (ПП) вижда в Борисов корена на всички злини в България – нейните поддръжници обвиняват него и партията му, че са пропили страната със системна корупция. Поради своя инатлък и политически дилетантизъм обаче все повече българи вече виждат в ПП част от проблема, пише Мартенс.

Опитът да се управлява без Борисов

Опитът България да се управлява без Борисов, по време на чието 12-годишно управление се натрупаха множество корупционни скандали, първоначално се приемаше със симпатии в чужбина. След бързия разпад на коалицията анти-Борисов обаче ГЕРБ отново е водеща политическа сила, което показаха последните три парламентарни вота, подчертава ФАЦ.

Значителна част от българските избиратели очевидно искат Борисов и неговата партия да са в управлението. С оглед на конкуренцията от страна на проруски, националистически и антиевропейски партии това всъщност би трябвало да проправи пътя за сътрудничество между ГЕРБ и ПП. Най-малкото заради това, че тези две партии имат сходни виждания поне по основните външнополитически въпроси - подкрепят Украйна и членството на България в НАТО и ЕС.

Въпреки това, докато Борисов многократно е сигнализирал готовност да си сътрудничи с "Продължаваме промяната", ПП все още храни илюзията, че може по някакъв начин да го изгони от политическата сцена на страната. Осъзнаването, че това засега не може да бъде изпълнено, се превръща в тежко бреме за партията и нейните привърженици. Така че защитната ограда към Борисов продължава да си е на мястото, а тези, които са я издигнали, рискуват да се самозазидат в нея, посочва още Михаел Мартенс във ФАЦ.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И най-важното

    76 17 Отговор
    На чиято страна сме, губи всички войни. Да се готвят Натото и ЕС.
  • 2 DW - Пропаганден машинен

    91 11 Отговор
    Айде, айде то па Германия много управляема и затова ръгат хората по улиците за "гутен таг", затова затварят границите, затова се чудят, как да обяснят на хората, що затварят бизнеси.... Дойче Зелки гледайте си вашата kochina!
  • 3 Тити

    67 7 Отговор
    Крайно време е патлсмента да се разпусне видя се че може държава да живее без депутати.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хохо Бохо

    66 9 Отговор
    Споко ве ФАЦ, тук можем и без правителство щото ни управля ат от Козяк. Не ли?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Еми БГ е страна

    46 5 Отговор
    Само от мениджъри. Няма подчинен планктон, за това...
    " ...и след тях няма да има стабилно мнозинство, което да състави редовно правителство..."
    Еми няма и да има. Всички са умни и способни и никой не се подчинява на никого. За България трябва съвет от 3-а старейшини, доказани патриоти на власт. Демокрацията не върши работа при такъв народ.

    Коментиран от #13

  • 8 Умнио

    31 2 Отговор
    Неуправляема или не управлявана?! Щото има голяма разлика.
  • 9 ПРЕЖИВЯЛ ПРЕХОДА

    76 3 Отговор
    Не казвайте че територията е държава. От 35 години тука е хранителната територия на 4-5 бандита. Просто сега нещата вече не се и крият. Милиардери грабят най-бедните хора в Европа.

    Коментиран от #15

  • 10 Ученика

    57 3 Отговор
    Много добре си управляват даже комунистическите отрочета. Наслагали са си заплатки дори и да не работи Народното събрание. Сложили са си т.нар. "служебен кабинет" за да не носи никой отговорност , че не се знае откъде ще задуха вятъра - от Изток ли от Запад ли. Разиграват пасквили наречени ДПС и яхат ли яхат дружно финансовия гръб на данъкоплтеца.
  • 11 Новичок

    55 24 Отговор
    Даже и чужденците ни се подиграват с тия крадци от "герб" Пфу... как ще ги стигнем Бангладеш.

    Коментиран от #19

  • 12 кой разбрал , разбрал

    28 32 Отговор
    Ще се обединят когато и двете фашистки партии Гроб и Измамата останат с по 10% .
    У нас ФАШАГИТЕ намаляват за сега по естествен път и се надяваме да не се налага като в Бандеристан .
  • 13 Новичок

    16 11 Отговор

    До коментар #7 от "Еми БГ е страна":

    Едно "Мешаре" ще свърши работа.Както е тръгнало... но от посолство-ТО няма да ни разрешат.
  • 14 Умните от козяк

    45 11 Отговор
    Автора да каже причината за това. От козяк са нагласили да ни управлява или Боко или Кики. И понеже ние не ги щем, не излизаме да гласуваме. Тогава от козяк след задълбочено проучване и анализи решиха, ами нека ги управлява Шиши тогава, него народа го обича. А ние българите за пореден път се смеем и се чудим на акъла на козяк, чудим се защо от козяк все избират най-големите престъпници и най-големите имбецили да ни управляват
  • 15 Бе "преход"?

    56 6 Отговор

    До коментар #9 от "ПРЕЖИВЯЛ ПРЕХОДА":

    Това СИ е системата! Не може да имаш преход 35 години. След 1945-а г. за 35 г вече знаеш, къде бяхме 1980-та г.? Имахме хиляди предприятия, мощна индустрия, енергетика, електроника, бяхме вече станали и космическа нация... А за 35 г "демокрация", къде сме сега??? Даже и един язовир НЕ се построи. "Скъпо струвало"? В тази система само се краде и яде готовото. Мафията не умее да създава. Докато тя е на власт, няма да има никакъв напредък!
  • 16 Швейк

    36 8 Отговор
    Всички партии в България са всъщност една партия-"Продължаваме измамата"
  • 17 Само Възраждане !

    24 26 Отговор
    Единствената алтернатива за България! Гласувайте масово,за да попречим на ала-балата!!!
  • 18 Ердо интриганта

    30 5 Отговор
    На снимаката Буда разговаря с Аллах
  • 19 Мунчо

    6 30 Отговор

    До коментар #11 от "Новичок":

    При "крадците" поне се градеше нещо,докато при "харвардските тарикати" освен заеми, нищо друго не се правеше!!! А и колко милиарди от неусвоени проекти са изгубени за последните 4 години безвремие... и по вина на кой..???
    Борисов може да всякакъв, но тия "умните и красиви" не могат и вода от малкия му пръст да пият! 🤣
  • 20 След 1 век руско, долно, подло влияние

    29 28 Отговор
    във България... няма как да има стабилно правителство и управление...

    Един продажен индивид, от тези, които най-много пречат на България в момента е на Дондуков 2...

    Като прибавим и голяма част от опростаченото ни от руската пропаганда население и всичко си идва на мястото...

    Оня ден имаше и публикация, че в държавата ни има изключително много руски фирми.

    Коментиран от #27, #28

  • 21 Истината

    34 6 Отговор
    България е прекрасна страна, която трябва да се гордее с историята си и Великите си герои и това, че има хора за които далаверата и собственото благополучие стои над всичко не трябва да сломи духа ни.
    Въпросът КОЙ ( борисоф) доведе народа до положението да бъдем най бедната държава в ЕС с 2,5 милиона живеещи под прага на бедността вече е Ясен на всички

    Коментиран от #31

  • 22 БайДанчо

    28 6 Отговор
    България след управлението на Борисов е пропита от корупция.
    Съдебната система и Прокуратурата са зависими от и НЕ работят.
    Икономиката, Образованието и Здравеопазването са в окаяно състояние.
    Доходите са като в Третия свят, а инфраструктурата е като Лунен пейзаж.!...

    Коментиран от #25

  • 23 Всъщност

    7 6 Отговор
    Хубавото в България, което се случи е, че българските послушковци-атлантисти се изметоха от управлението на страната, било то от гганювщина, било то от политическа неадекватност и недалновидност. Да се надяваме, че и за в бъдеще ще бъде така
  • 24 Докато Пеевски, Доган и Тиквата не са в

    29 4 Отговор
    Затвора, ще бъдеме все на дъното в Тинята на ЕС!! ТеяТРИМАТА счупиха Държавата! Доган с неговите Обръчи, Борисов с Хиени ГЕРБ и Пеевски с неговото ОПГ! НО НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ГИ ОСЪДИ! НО НАМА КОЙ, Съд, Следствие Прокуратура, МВР са Зависими от тея, Тримата!! НЯМА СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА, ПОНЕ ЗА СЕГА!!
  • 25 Правилно си забелязал... СЛЕД...

    21 10 Отговор

    До коментар #22 от "БайДанчо":

    След управлението на ГЕРБ започва хаоса в държавата ни, а по време...

    Един изпечен демагог и предател с юмручето си започна всичко това което се случва и в момента...
  • 26 Споко хора

    5 14 Отговор
    Буци ще оправи хавата! Я как се моли на Началника... А Той е милостив и ще удари едно рамо, с малко помощ от някои хора, нещата да влязат в желаните от Вожда от Банкя релси...
  • 27 Да, бе да...

    24 12 Отговор

    До коментар #20 от "След 1 век руско, долно, подло влияние":

    Точно сега, при пълното американско управление и подчинение, да прехвърлят вината за краха на Българската държава след 1989- та на Русия няма как да е вярно. Имаш фашистански военни бази, имаш Нато и техни крадци ти вземат златото, определят всичко, но "Русия е виновна", че те са некадърници??? Извинявай, ама ние още кретаме с построеното от онази епоха, на "съветската окупация "! Тия вноска и един патрон не са ни дали. Още имаме ток от "съветският АЕЦ"! Тия, взеха пари за фърчила и къде са??? СССР тогава ни даде 600 военни самолета за 5 влакови композиции компоти и лютеница. А сега? Милиарди взеха и един пирон не ни дадоха...

    Коментиран от #36

  • 28 Напреднал

    27 10 Отговор

    До коментар #20 от "След 1 век руско, долно, подло влияние":

    И какво ти пречат руските фирми? При Соца имахме завидно-развита индустрия и селско стопанство и не само благодарение на руския пазар, но най-вече благодарение на руската помощ за развитие на икономиката ни. Истината беше, че Франция се притесняваше от нашето селско стопанство, а Германия от мощната ни химическа индустрия, когато започнахме да се пред-присъединяваме. Добри съветници ни пратиха и ние ги слушкахме как по-бързо да фалираме стопанството с ударна приватизация и шокова терапия. Сега живеем колониално от подаянията им.
  • 29 Госあ

    25 7 Отговор
    аве бай германец, Белгия колко време беше без правителство ? Второ, много добре ни управлявате, не се правете на застреляни лисици два мега енергийни проекта провалихте - Белене бяха готови да го довършат и китайците и руснаците, при всякакви условия ! саботирахте модернизацията на БДЖ, продавате си боклуците второ и трето качество на европейски цени за сметка на нашето земеделие и хранителновкусова промишленост. Както е писал Ботев, кой си ти и защо плачеш ???? А ? Когато България откаже всякакви еврофондчета подхранващи само олигархията и мафията, ще бъде ден първий !
  • 30 Разбира се, че е неуправляема

    20 4 Отговор
    Само 20% от народа си забиха вълшебните вакси. Като половината от тях бяха със фалшиви сертифакати за "управлямост"!

    Което не значи обаче, че политиците ни и медиите ми, не бяха управляеми по време на вакс-кампанията. Напротив- яко се постараха!
    Същото е положението и с кампанията-Слава Украине.

    Мишо Мартинес и DW обаче, пак не разбрали.

    Коментиран от #33

  • 31 Айде, айде...

    17 2 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    А "променините" "учени", какво правят? Само кредити, хвърлят хомота на шията на народа, а паричките за тях. Няма как, там във Фащ са учили, какво е "бизнес"! Всичко за мене и аз съм добре, а ти си "глупакът" от когото ще взема и последната риза. И ура, "това е нашето столетие..."!
  • 32 Евроатлантик

    12 21 Отговор
    Как си представяте стабилно управление на България , като половината партии в парламента ни са петоколоници на Кремъл?
    Всички те работят точно срещу стабилно, българско правителство...

    Изборите няма да променят НИЩО.

    Народът е безразличен към изборите точно заради целенасоченото саботиране на всеки опит за съставяне на стабилно правителство...

    Коментиран от #37, #39

  • 33 Щом Те ни избират правителства

    4 7 Отговор

    До коментар #30 от "Разбира се, че е неуправляема":

    , контролират медиите ни и прибраха всичките комунисти в структурите си.........ще е така в БГ!
  • 34 Цайса

    10 1 Отговор
    Този човек на снимката Светият Спасител Иисус Христос ли е?, той ли е? 🧐.
  • 35 Стабилен германски гражданин

    3 0 Отговор
    Прав си!
    И ние и французи и т.н, сме със стабилни правителства.
  • 36 Евроатлантик

    11 13 Отговор

    До коментар #27 от "Да, бе да...":

    Цитирам!

    "България е втора в Европейския съюз по брой компаниите, в които участие имат руски граждани или руски фирми.

    Международната рейтингова агенция Moodys е направила проучване и идентифицирала 46 000 фирми в ЕС, в които над 40% са притежание на руски фирми или руски физически лица... "

    Как става това според теб... Кой лобира за тези фирми... Точно предателите около Фигуранта, Копейкин и БСП...

    Коментиран от #41, #51

  • 37 Бе кажи си го

    8 2 Отговор

    До коментар #32 от "Евроатлантик":

    Демокрацията си е такава нефелна система. Никой няма мнозинство на изборите, правят се несъвместими, направо вражески коалиции, какво решават, на никого не му пасва и всички са недоволни... А корупцията, лъжата и шуробаджанащината са бонусът отгоре и нищо не става.
  • 38 Госあ

    5 3 Отговор
    като заключение, щом от ДВ скимтят толкова, значи е за добро за българския народ. По добре нестабилна обстановка, отколкото стабилно наведени в караката на западния колонизатор. Надявам се, политическата обстановка да остане такава, докато не се появи някой, поне като Радев.
  • 39 Няма смисъл да се обяснява

    3 14 Отговор

    До коментар #32 от "Евроатлантик":

    на платени или заблудени копейки! Вижда се ясно след всички избори кой пречи или саботира да се направи стабилно правителство и управление. Трифонов, Копейкин, Нинова, РадеФ и другите около тях не спират с плюенето и интригите.

    Коментиран от #40

  • 40 Госあ

    14 1 Отговор

    До коментар #39 от "Няма смисъл да се обяснява":

    аз забелязвам, че всички подлоги са изключително единни и заети да плюят Радев.
  • 41 Бе кво ти пречат

    19 1 Отговор

    До коментар #36 от "Евроатлантик":

    Руски фирми? Те не управляват страната. Урсула и фащ те управляват. Ти, ако изкупиш 60% от акциите на Интел, ти ли управляваш фащ? Айде не говорете глупости. Политическото управлявление на България днес е в ръцете на фащ и васалите им в ЕС.
  • 42 Госあ

    15 1 Отговор
    какво представляват фондовете за енергийна ефективност - загробване на атомната енергетика в България и достъпа до сигурен и евтин изтояник на природен газ и внедряването на т.нар. веита в ръцете на няколко олигарха, които ще ги закупят с мръсните пари на ес и след това българският народ ще плаща цената на енергията от тях. А за някаква индустрия, просто забравяте. Е нужни ли са ни такива фондове ? Като фондовете за къщи за гости и т.нар. стартъпи, А ? Нужни ли са ни ? Много по добре е, да си плащаме рекета към ес и изобщо да не усвояваме нищо ! И това не го казвам само аз, премиера на Малта (мисля) го беше казал официално - да спрат фондовете, защото мафията е станала недосегаема от тях.

    Коментиран от #43, #44

  • 43 Госあ

    11 0 Отговор

    До коментар #42 от "Госあ":

    ах как щях да пропусна ТЕЦовете ни, единственият ресурс, който е наш (освен златото което го изнасят американците на безценица) и осигурява работни места за цял регион - също да загробим ! Нашия въглероден отпечатък, при положение че Китай заявиха реалистичния си план за който работят реално - спиране през 2060г, а германците 2040г ! Ние да ги затворим утре ! нагли ....... (многоточието изразява всички цинизми които може да се сетите) колонизатори
  • 44 Абе ЕС е блато

    14 9 Отговор

    До коментар #42 от "Госあ":

    Тресавище. Виж с него затриха и Франция и Германия, та нас няма да ни прецакат? Целта на най-богатите в света е, да НЯМА "бяла" Европа. По-добре изостанала, ромска с каруци и без индустрия.
    Те мислят, че така ще останат ресурсите на планетата по-дълго време за тях. Ние сми "излишни"! И айде мсова миграция, айде "зелени" простотии, АЕЦ-овете се унищожават, газ "не ни трябва". В Германия вече и дървата са "лошо гориво"! Само "топло помпи" трябвало да се инсталират... дрън, дрън та пляс....

    Коментиран от #45

  • 45 Госあ

    10 8 Отговор

    До коментар #44 от "Абе ЕС е блато":

    аз споделям устойчивото развитие и икономии, като цяло съм за планова икономика. Само че от паразити устойчиво развитие не можеш да очакваш. Тези обикновени мошеници са си въобразили, че имат капацитета да управляват света...

    Коментиран от #50

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ако източна Европа не купува стари

    9 2 Отговор
    Автомобили от западна Европа запада отдавна да е западнал
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 за планова икономика

    9 0 Отговор

    До коментар #45 от "Госあ":

    Се иска стабилна държава и стратегическо, национално-отговорно, държавно управление. Няма как да дойде само от частния бизнес. Но, за съжаление ние вече 35 г нямаме нормална държава. Само силно, централно насочване на икономиката и развитието може след време да даде добри резултати. А фрагментирани, частни бизнес интереси носят полза само за този бизнес. Общото развитие на страната НЕ интересува никога бизнеса.

    Коментиран от #53

  • 51 инфо

    9 1 Отговор

    До коментар #36 от "Евроатлантик":

    Много плоско, г-н атлантик. Фирмите с руско участие са предимно заради покупката на ваканционен имот. Те нямат стопанска дейност. Информирайте се и бъдете коректни.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #50 от "за планова икономика":

    плановата икономика трябва да бъде глобална. Това действително е едно от нещата,които трябва да бъдат решени на глобално ниво, а не половете ! половете при гръбначните и повечето многоклетъчни са ясни. И точно регулацията на потреблението, туризма и транспорта е ключова за намаляване на антропогенния фактор за климатичните промени. Имам предвид здравословна регулация, а не да има 20% свръхдебели, които ядат за останалите 80% недохранени. Правилно разпределение, казано статистически вързано към цикъл на експлоатация и въглеродни емисии. Това ще регулира и използането на ограничения ресурс на планетата като цяло.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Дедо Джо

    11 0 Отговор
    Требе диктатура на пролетариата.

    Коментиран от #60

  • 58 Браво

    8 1 Отговор
    Германците винаги са харесвали м-трата Борисов, защото им връща ресто. Айде да си гледат тяхната държава.
  • 59 Някой

    4 11 Отговор
    Докато вБългария има"медии и политици, които"целенасочено използват"проруска пропаганда... с която манипулират обществото, няма да има стабилно правителство.
    Избирателите са отвратени от изборите и политиката точно заради интригите в"парламента. И след тези избори ще бъде същото. Кремълските cлуги си вършат "работата " перфектно, като провалят всеки опит за съставяне на кабинет.
  • 60 Госあ

    11 1 Отговор

    До коментар #57 от "Дедо Джо":

    Баш ! България е имало фашистко правителство при тоо т.нар. цар и много хора харесват държавата в онзи период. Въпреки че не е бил онзи индустриален фашизъм като в Германия, Япония и Италия, а по скоро земеделски и занаятчийски ( въпреки че не трябва да забравяме че България тогава е произвеждала самолети). Имало е и комунистическо управление и връх в научно-техническия прогрес и индустрията и съответно -образование, здравеопазване и култура. Такова положение като сегашната евроатлантическа демокрация и по турско не е било !!! Видно е и за невъоръжено око. Аз предпочитам комунизма, но бих подкрепил и фашисти. По безскрупулно ефективни са и в ликвидирането на хора и съответно мафията, освен това. Пример е също Италия.
  • 61 Чавдар войвода

    5 0 Отговор
    Скапани, немски травестити. Напълнихте Европа
    с мигранти-престъпници...
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ФАКЪ АМЕРИКЪН ЦЕНТЪР /ФАЦ/ Е ПЪЛЕН АУТ ОТ ВСИЧКО !!!!!!!!!!!!!!!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: