18 Септември, 2024 10:07 5 998 101

Безпрецедентна операция: как Израел взриви едновременно пейджърите на „Хизбула“

  • хизбула-
  • ливан-
  • израел-
  • пейджъри-
  • хамас-
  • операция

Според независими експерти, които са проучили кадри от атаките, силата и скоростта на експлозиите говорят, че в пейджърите е било поставено взривно вещество

Безпрецедентна операция: как Израел взриви едновременно пейджърите на „Хизбула“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Безпрецедентната операция срещу ливанската шиитска групировка "Хизбула", при която почти едновременно се взривиха стотици пейджъри из цялата територия на Ливан и в части от Сирия, днес е централна тема в западния печат, пише БТА.

В 15:30 ч. местно време на пейджърите в Ливан е получено съобщение, което е приличало на послание от ръководството на "Хизбула", разказват пред в. "Ню Йорк таймс" американски експерти. Въпросното съобщение обаче е активирало експлозивите. Ливанският министър на здравеопазването заяви, че най-малко 11 души са загинали, а повече от 2700 са ранени, припомня американският вестник.

Според запознати лица Израел е скрил взривно вещество в нова партида пейджъри, произведени в Тайван, които са бил и внесени в Ливан. "Хизбула" е поръчала от устройствата от компанията "Голд Аполо". Според независими експерти по киберсигурност, които са проучили кадри от атаките, силата и скоростта на експлозиите говорят, че в пейджърите е било поставено взривно вещество.

"Тези пейджъри вероятно са били модифицирани по някакъв начин, за да предизвикват подобни взривове – размерът и силата на експлозиите показват, че не става дума само за батерията", казва Мико Хипонен, специалист по изследвания в софтуерната компания "УитСикюър" (WithSecure) и съветник на Европол по въпросите на киберпрестъпността.

Мнозина си задават въпроса защо точно сега, пише американското сп. "Форин полиси". Израел беше заявил, че една от целите на войната му е предотвратяването на атаки от страна на "Хизбула" въпреки предупрежденията на САЩ да не се извършват нападения, които могат да доведат до пълномащабен въоръжен конфликт в региона. Възможно е вчерашната атака да е първият залп от една продължителна израелска военна кампания срещу "Хизбула" в Ливан, но също така може да се окаже и поредната тайна операция в дългогодишната война в сянка между Израел и иранските проксита. Има и вероятност израелците да са пристъпили към операцията заради ограничения във времето, в което тя може да бъде осъществена, пише още "Форин полиси".

Нападението може да допринесе за подобряването на репутацията на израелската разузнавателна служба "Мосад", която бе силно накърнена от атаките на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври, прогнозира изданието.

Що се отнася до конкретните практически ефекти на операцията с взривяването на пейджърите, списанието отбелязва, че в краткосрочен план "Хизбула" ще бъде изправена пред значителни проблеми с комуникацията. Освен това стотици бойци от групировката получиха наранявания, които поне временно ще ги извадят от строя, смята "Форин полиси".

Хусите в Йемен, както и редица военизирани групировки в Ирак и Сирия и други ирански проксита ще вземат по-сериозни предпазни мерки. Възможно е това да включва промяна в начините на комуникация, което пряко ще засегне координацията и ще затрудни възможностите им да предприемат самостоятелни атаки, пише още американското списание. Ефектът ще се усети далеч отвъд границите на Ливан, като много нелегални групировки из целия свят, включително терористични, криминални и хакерски организации, ще се усъмнят в безопасността на използваните от тях средства за комуникация, заключава "Форин полиси".

Британският в. "Гардиън" цитира израелския писател и журналист Йоси Мелман, автор на няколко книги за израелското разузнаване, който казва: "знаем, че "Мосад" е способен да прониква и да се инфилтрира в "Хизбула" отново и отново". Мелман обаче поставя под въпрос стратегическата целесъобразност на атаката, при която беше убито 10-годишно момиче.

"Това повишава шанса граничната криза да ескалира във война", предупреждава израелският журналист. Според него операцията е "по-скоро признак за паника". От една страна тя показва изключителна способност за нанасяне на удари в сърцето на "Хизбула", но от друга – операцията нито е особено целенасочена, нито би променила по-широката стратегическа картина, смята Мелман.

Решението на Израел да предприеме вчерашната атака вероятно е било мотивирано от политически и от оперативни фактори, пише във в. "Вашингтон пост" американският журналист и автор на трилъри и шпионски романи Дейвид Игнейшъс. Няма напредък по приемането и реализирането на подкрепяния от САЩ план за спиране на огъня в ивицата Газа, а с това съответно и няма надежда за дипломатическо споразумение с "Хизбула" за успокояване на ситуацията по границата, коментира Игнейшъс.

Желанието на Израел да удари "Хизбула" по-силно отразява споделяния от мнозина израелци възглед, че страната не може да си позволи продължителна война на изтощение с ливанската групировка. Въпреки че израелската армия успешно обезсили "Хамас" в ивицата Газа, "Хизбула" продължава да разширява ракетните си атаки срещу Северен Израел, пише още американският журналист. Над 60 000 израелци бяха принудени да се евакуират от жилищата си в района на границата с Ливан, оставяйки след себе си призрачни градове, припомня той.

Политическият натиск за решаване на ситуацията по северната граница стана почти толкова силен, колкото и желанието за освобождаване на заложниците, заключава Игнейшъс.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    67 58 Отговор
    Тия ивреи кога ще бъдат съдени в Хага или те само сеят демокрация? За една приятелка питам само!

    Коментиран от #61, #63

  • 2 Русофил Къща не Храни

    29 37 Отговор
    Толкова технологична и умна Операция е единствено Руска взривениса със помоща на умни Бойни Бълхи Убйци

    Коментиран от #18, #64

  • 3 честен ционист

    6 21 Отговор
    Елементарно. Ракети с насочване по IMEI триангулация има от 70-те год на миналия век.

    Коментиран от #65

  • 4 Направо като на Филм

    56 3 Отговор
    До вчера всички си мислеха че това е невъзможно
  • 5 Слава Украйна

    35 53 Отговор
    Украйна е Сила Украйна Е Мощ
    Украйна Е Любов към Живота

    Коментиран от #8

  • 6 ИЙСУС ОТ НАЗАРЕТ🙏

    43 3 Отговор
    „ВАШЕТО ОБАЖДАНЕ Е ВАЖНО ЗА НАС”
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Жо суи негро

    45 27 Отговор
    Мажете и лъжете както щете, но е факт, че в малко устройство като пейсжър просто няма място за нищо излишно. Взривили са именно батериите, което показва, че никой с телефон в джоба си вече не може да е сигурен, че израел, сащ или друг подобен психопат няма да го убие!

    Коментиран от #19, #21, #37, #67

  • 10 Жеко

    47 25 Отговор
    И пак купувайте телефони и пейджъри от западни фирми . Не се знае дали и във вашия телефон няма 20 грама тротил .
    А фирмата производител трябва направо на съд .

    Коментиран от #66, #90

  • 11 Мосад страшилището

    40 29 Отговор
    Руснаците пак гелдет умно в една точка и цъкат с език
  • 12 Рушляци

    39 19 Отговор
    Вие сте следващите ,ще комуникирате само по домофона и с пощенски гълъби
  • 13 Дедо ви...

    29 4 Отговор
    Според Sky News Arabia израелската разузнавателна служба Мосад е извършила операция, при която тайно са били заложени експлозиви в пейджъри, доставени на ливанската групировка Хизбула. Батериите на устройствата бяха наситени с химикала PETN (пентаеритритол тетранитрат), което ги караше да детонират. Според източници експлозията е станала поради рязко повишаване на температурата на батериите, провокирано дистанционно от израелски специалисти.
    PETN е мощен експлозив, използван както във военни амуниции, така и в детонатори. Неговата химическа устойчивост и висока чувствителност към топлина го правят идеален за операции като тази. При нагряване PETN се разлага със силно самоускоряване, което често води до експлозия, дори и с малко количество вещество. При пейджърите на Хизбула експлозивната маса не надвишава 20 грама на устройство, но е достатъчна, за да причини сериозни щети.
    Известно е, че пейджърите са били доставени на Хизбула преди около пет месеца и оттогава членовете на групата активно ги използват за комуникация. Никой обаче не е подозирал, че тези устройства ще се окажат смъртоносни. Експлозията, избухнала едновременно на няколко места, рани повече от 4200 души, много от които бяха тежко ранени.

    Коментиран от #36

  • 14 Някой

    60 24 Отговор
    Това си е терористичен акт, както и да се погледне. Не знам защо така хвалебствени се представя. Убеден съм, че ако такава ата бе извършена срещу еврейския режим, щеше да има вопли и сополи, крещящи заглавия за антисемитизъм и т.н.

    Коментиран от #73, #97

  • 15 Кую

    47 19 Отговор
    Чист тероризъм.
  • 16 Вальо шпионина

    36 2 Отговор
    Продавам нокия 3310 без експлозив...изгодно
  • 17 читател

    18 6 Отговор
    Основателят на Gold Apollo Су Чи-Куан казва, че пейджърите, използвани при експлозията, са произведени от компания в Европа, която е имала правото да използва марката на фирмата. По-късно BAC бе посочената като фирмата, произвела пейджърите.
  • 18 Русофил Къща не Храни

    6 16 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил Къща не Храни":

    Но горко му който го няма
  • 19 Станой

    25 32 Отговор

    До коментар #9 от "Жо суи негро":

    Психопатите са в Кремъл, не се прави, че не знаеш. По заповед на Кремъл всеки ден умират десетки невинни хора, в т.ч. и деца в болници или по апартаменти.

    Коментиран от #23, #45

  • 20 Сатана Z

    18 5 Отговор
    "С Motorola можете да се свържете с този и онзи свят"

    Коментиран от #24

  • 21 Дякон Унуфрий Араллампиев

    42 10 Отговор

    До коментар #9 от "Жо суи негро":

    Онзи ден на един приятел му спряха комбайна на сред нивата Гаранционната машина дала някаква грешка и производителя от Германия я блокира веднага Така че като пиша някои работи се замисляйте повече Всички марки автомобили произведени в близките години могат да бъдат извадени от строя с едно копче Добре дошли в дигиталния свят Да живее демокрацията

    Коментиран от #77, #96

  • 22 Антиционист

    50 21 Отговор
    Израел е държава терорист. Тези пейджъри могат да попаднат у всеки, както и сред малки деца. Що за изрод трябва да си да планираш и извършиш такова нещо?
    Никоя уважаваща себе си държава не трябва да има дипломатически и икономически отношения с тази държава. Ционизмът надмина фашизма по жестокост и омраза.

    Коментиран от #71

  • 23 20 години НАТО

    26 9 Отговор

    До коментар #19 от "Станой":

    А населението в България се топи.
  • 24 Иван

    10 9 Отговор

    До коментар #20 от "Сатана Z":

    Аз ползвам Моторола и съм много доволен. 2ри телефон от тая марка .
    Феноменални възможности на разумна цена.
    А пейджърите не са били Моторола .
  • 25 Пацо

    12 25 Отговор
    Слава на Израел
  • 26 Даа!

    22 7 Отговор
    Много добре премислена схема.Никой не носи пейджър в ръка или чанта.Мъжете( те са били основна цел) в повечето случаи или на кръста,или в джоб на сакото,ризата, за да може да се чуе сигнала.Нараняването в тези точки са много сериозни,дори при малък заряд.
  • 27 мосад терористи

    28 8 Отговор
    всичко се връща - агресията поражда агресия.
  • 28 Новина на часа

    23 8 Отговор
    Повече никой няма да си купи електроника от Тайван, дори тостер. Това, разбира се е голям успех и супер (анти) рекламна кампания.
  • 29 ТаУмВзе

    13 11 Отговор
    Леката подробност, че никой не използва Пейджъри от 25 годин минимум! ХХАХАХАХХА
  • 30 Митко

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    Мани го това е оня Вальо глухия
  • 31 Мошето

    34 4 Отговор
    Вече броят на ранените в резултат на масовата детонация на комуникационно оборудване в Ливан достигна 4000, 11 души са загинали, съобщи здравното министерство на страната.

    По-рано беше съобщено, че 170 жертви са в тежко състояние.

    А взривовете на пейджъри в Ливан си е терористично нападение
  • 32 Путинофил

    19 8 Отговор
    Путен затова ползва ТА-2 , производство 1957г. с жица и шайба!
  • 33 нн..ццц

    3 8 Отговор
    Ае, микрофоните на Скабеева и Солавьов, ами на Путин.бУУМ...Рисково е да ги ползват.Да си пазарят ония с тъпаните, когато имат нещо за съобщаване.
  • 34 ТАСС

    15 4 Отговор
    Хамас ползват западни технологии за комуникация, а пък западните са под контрола на евреите. Какво очаквате? Щом нямат собствено производство и технологии, са в капан.

    Коментиран от #43

  • 35 Браво на Израел

    16 29 Отговор
    100% от жертвите са терористи. Ефективност и точност

    Коментиран от #47

  • 36 Всяка батерия в телефон

    21 5 Отговор

    До коментар #13 от "Дедо ви...":

    може да се накара да се взриви дистанционно. Затова всички телефони ги произвеждат с несменяеми батерии.

    Коментиран от #38

  • 37 Последния Софиянец

    21 11 Отговор

    До коментар #9 от "Жо суи негро":

    Като се замисля си прав. Защо иначе на новите телефони не могат да се махат батериите??? Преди си отварям телефона, вадя батерията и съм в безопасност. Сега буквално фашистите от САЩ и Израел могат да ме убият брутално или пък да убият заедно с мен стотици 10 годишни момичета, ако ме думнат в някой автобус например

    Коментиран от #70, #78

  • 38 глупости на търкалета

    8 7 Отговор

    До коментар #36 от "Всяка батерия в телефон":

    Ако беше така нямаше да пускат в самолетите както стана със самсунга преди 10 години
  • 39 Много забавно

    9 9 Отговор
    Пейджърите им ги застреляха
    Натискаш прочети съобщението и ти се забива нещо в главата
  • 40 Мдаа

    16 21 Отговор
    2700 радикализирани фундаменталисти готови да сеят тероризъм са елиминирани.

    И някои рИват за тях.
  • 41 ФАКТ

    11 16 Отговор
    Защо всички терористи са с пейджъри?
    Защото няма ГПС и са еднопосочни.
    Това ти трябва само като организираш масови атаки или информираш някой да бяга. Добре са ги прецакали без колатерални щети.
  • 42 Чичо Ади

    31 11 Отговор
    Евреите, както и американците са световните терористи, които си правят каквото си искат и никой не им търси сметка. В тази операция са избили и ранили невинни и нищо неподозиращи хора. Не ми разправяйте че цялата партида е купена и раздадена на Хизбула. От тези пейджъри са пострадали и обикновени хора, нямащи нищо общо с Хизбула. Кой че потърси сметка за тях от евреите??? Пазете се от световното еврейство - думи на чичо ви Ади

    Коментиран от #46

  • 43 Дядя

    15 4 Отговор

    До коментар #34 от "ТАСС":

    Израелците атакуваха Хизбула а не Хамас, които атакуваха Израел!
  • 44 Тагарев

    8 5 Отговор
    Путин е заложил взрива в пейджарите и ги е взривил
    с чипове от американски перални!
  • 45 Само питам

    6 6 Отговор

    До коментар #19 от "Станой":

    Кои са невинните ?
  • 46 Мдаа

    13 12 Отговор

    До коментар #42 от "Чичо Ади":

    "В тази операция са избили и ранили невинни и нищо неподозиращи хора."

    Мда, те "невинните нищо неподозиращи хора" получават съобщения от Хизбула.

    Коментиран от #50

  • 47 Ко речи?

    15 5 Отговор

    До коментар #35 от "Браво на Израел":

    И 10 годишното дете ли? Има жени и деца в бройката които не са официално оповестени. Ходи се Гръ Мни

    Коментиран от #48, #68

  • 48 Мдаа

    7 6 Отговор

    До коментар #47 от "Ко речи?":

    "И 10 годишното дете ли?"

    Какви деца получават съобщения от командването на терористична организация?

    Коментиран от #60

  • 49 Моше на въже

    19 6 Отговор
    Ч@футите винаги са били страхливи 🐀,терористи и сатанисти.
    Израел започна съществуването си с терористичен акт при който един ча...футин терорист заложи два куфара пълни с взрив в хотел Палестина и изби високопоставените лица тогава на Великобритания които бяха администратори на палестинската територия.
    Изверга който постави куфарите с взривно устройство и уби не само британците ,но и много невинни гости на хотела беше Давид бен Гурион,същия който после като награда за престъпленията му го поставиха ционистите и родшилдите да стане и първия президент на Исрал .
    В България пък най кървавия атентат е взрива в църквата Света Неделя и пак изверга поставил взривното устройство е друг гърбунос - ч@фута Марко Фридман.
    На сатанистките чафутски 🐷 в кръвта им е заложено да са подлеци,крадци,лъжци и майстори на кървави терористични актове лихваески геабежи и подпалвачи на войни и конфликти ,затова е време света да се обедини и да премахне тая ционистка чума и всички нейни представители,защото всички злини на света идват от жидо-хазарите.

    Коментиран от #100

  • 50 Чичо Ади

    13 2 Отговор

    До коментар #46 от "Мдаа":

    И ти как точно разбра, че получават съобщения от Хизбула? Евреите са взривили всички пейджъри дистанционно, независимо в човек от Хизбула ли е или в друг.

    Коментиран от #58

  • 51 Хе хе

    2 3 Отговор
    Ердоган да му мисли хе хе хе.
  • 52 хахахахха

    9 6 Отговор
    Хаххахха как ги наиграха терористите, голям смях!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ддд

    17 5 Отговор
    Мосад са страхотни, обаче за 7 октомври не за разбрали. Е как стават тези неща?Цивилните, колко цивилни са пострадали? Цивилните жертви са десетки пъти повече от бойците на Хизбула. Израел е държава терорист!!!!!
  • 55 Ваня

    12 5 Отговор
    Така действат терористите !
  • 56 Давид

    11 1 Отговор
    Очаква се бум на търговията с пощенски гълъби в Близкия изток
  • 57 12345

    8 3 Отговор
    Това не е ли терористичен акт?
  • 58 Мдаа

    6 4 Отговор

    До коментар #50 от "Чичо Ади":

    "И ти как точно разбра, че получават съобщения от Хизбула?"

    Защото си пише в статията, че е "отговорено" на съобщение, което е изглеждало, че идва от Хизбула.

    "В 15:30 ч. местно време на пейджърите в Ливан е получено съобщение, което е приличало на послание от ръководството на "Хизбула""

    Коментиран от #69

  • 59 Мошето

    19 4 Отговор
    Според началните данни от разследващите органи на Ливан като взривно вещество в ливанските пейджъри е бил използван пентаеритритол тетранитрат, експлозив, съдържащ естер на азотна киселина. Всяко устройство съдържало от 20 до 50 грама от това вещество.
    Направиха видео показващо резултатите от взрив на само ШЕСТ грама от веществото и последствията за дебелата стоманизирана ламарина от него. Общо, по предварителни данни, са били минирани хиляди пейджери.
    ТОВА ПРАВИ ВЧЕРАШНОТО СЪБИТИЕ НАЙ - БРУТАЛНИЯ И МАЩАБЕН ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ!
    ПАЗЕТЕ СЕ - Дълбоката сатанинска държава не спи и се опитва да унищожи човешката раса като запали световна война а преди това ви убиваше и увреждаше чрез техните фалшиви "ваксини"
  • 60 и кво

    2 6 Отговор

    До коментар #48 от "Мдаа":

    Ще получи съобщение и ще търси телефон въс шайба?
    И що лъжеш че е 10, а не 15 годишно. Знаем ги тези "деца". С по 4-5 деца вече
  • 61 Глупости

    5 11 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Терористите да бъдат съдени, а не Израел. Израел се защитава от терористични атаки. Не си ли разбрала още. Човек с минимум коефициент на интелигентност би разбрал.

    Коментиран от #98

  • 62 Нико

    3 6 Отговор
    Не забравяйте, че Хизбула от 8 октомври миналата година всеки ден обстрелва с ракети и дронове Северен Израел.
  • 63 Заблуденяк

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Ще съдят Чалмите.
    И то ще ги съдят с
    Пейджърите
  • 64 Ха ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил Къща не Храни":

    Мосад няма нищо общо с Русия.
  • 65 Ангел

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    70-те години нямаше устройства с IMEI...
  • 66 Ха ха ха

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Жеко":

    Купи си руски, ако намериш такива. Смешник.

    Коментиран от #75

  • 67 Ангел

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Жо суи негро":

    Айде започват русофиските конспиративни теорий. Опитай да взривиш батерия или кондензатор смартфон...
  • 68 Че няма ли

    3 3 Отговор

    До коментар #47 от "Ко речи?":

    10 годишни Терористи
    Бре Капейка ?

    Нали ги знаем, децата обречени да ходят
    В Рая, за кефа на 2-3 Арабски Милиардери
    Като тези от Хамас .
  • 69 Чичо Ади

    8 3 Отговор

    До коментар #58 от "Мдаа":

    Евреите са способни да се оправдават и извъртат по всякакъв начин. Никой не им вярва.

    Коментиран от #79

  • 70 дааа

    7 2 Отговор

    До коментар #37 от "Последния Софиянец":

    Те Мосад и ЦРУ сън не ги лови да следят бай Таньо от Люлин сутринта в 7 часа в рейса. Чудят се как да го думнат през телефона или през пейджъра.
  • 71 Само че

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Антиционист":

    Са попаднали в ръцете на терористите от хизбула

    Коментиран от #76

  • 72 АБВ

    5 6 Отговор
    Никога няма да разберат тъпите терористи .Израел е на 1000 години пред арабите
  • 73 Не бъркай

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "Някой":

    Не бъркай законна военна цел с тероризъм.

    Коментиран от #85

  • 74 Лондон

    7 6 Отговор
    След новината за тази смарт атака , Путлер изхвърлил от бункера всички телефони , пейджъри , чайници , перални...като заповядал при него в пещерата да влизат хора единствено и само голи , без никакво облекло!!! Марпето Захарова е отказала посешение , за сега няма коментар по темата!!!
    Съобшение на ТАСС!!!
  • 75 Ангел

    4 2 Отговор

    До коментар #66 от "Ха ха ха":

    Те тия нищо не могат да създадат от нулата, от чипове до програмен език и компайлър за него, какво остава за цял смартфон...
  • 76 Антиционист

    6 4 Отговор

    До коментар #71 от "Само че":

    Ти беше там и разбра, че само терористи са поразени от 4000 ранени?
  • 77 ха ха

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    затова си карай москвето, него не могат да го спрат, защото така или иначе не върви
  • 78 Кочо

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Последния Софиянец":

    тази информация за компанията от десет годишни момичета е доста притеснителна
  • 79 хе хе

    2 8 Отговор

    До коментар #69 от "Чичо Ади":

    то се вижда кой извърта
    факт е че всички са били терористи.
    факт е че 2024та никой нормален човек не носи пейджър при положение че са по-малка цена може да си вземе ТЕЛЕФОН (не смартфон).
    Факт е че няма колатерлани щети.
    Факт е че веднага ХИЗБУЛА надигна вой.
    Факт е че веднага се почнаха с лъжите за 5000 1000 2000 при положение че имаше 2 видеа и реални само 200 по болниците.
    какво да продължавам повече? Още ли си толкова наивен и вЕрваш на някой който е избивал цивилни и редовни обстрелва квартали вече 25 години. Ма много им вярвате бе. На каква база се гради доверието ви?
  • 80 мдааа

    4 2 Отговор
    следващия път да ползват руски или северно корейски? да си купят по един акумулатор за кола с него, че ще им трябва
  • 81 Ха ха ха

    5 5 Отговор
    Копейките реват за терористите от хизбула
  • 82 мнение

    8 0 Отговор
    До това водят и отклоненията от подавания сигнал на антените. Каквото и да се говори не е минало без антена на мобилен оператор. Другото нещо една добре нагрява антена може да гръмна доста добре. Трето в България реално антените не се проверяват всичко е проформа. Реално на даден оператор в София в кв дружба и изток около училищата се наблюдават големи отклонения. Щом в наредбата за ел магнитно излъчване може да интерфейса с байпас представете си какво може би се прави на наша територия.

    Коментиран от #86

  • 83 абе копейки

    4 6 Отговор
    Хизбула призна че взички са били техни терористи. Само копейките рИветИ за тях
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Някой

    8 2 Отговор

    До коментар #73 от "Не бъркай":

    Хубаво. Сега от "Хизбула" ще отговорят по законна военна цел - цял Израел. Със все цивилното население. Опа, там няма цивилно населени - всички са военизирани.
  • 86 Подреди си мислите

    1 2 Отговор

    До коментар #82 от "мнение":

    Не те показват в добро психическо здраве. Сигурен ли си, че това е твоята област на компетентност?

    Коментиран от #93

  • 87 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    10 1 Отговор
    Това не е ли забранен вид оръжие? Както е забранен напалма, касетъчните бомби! Това е терористичен акт и Израел трябва да бъде съден!
  • 88 дидо

    7 4 Отговор
    това всеки нормален би го определил като терористична оперерация все едно да се взривят всички телефони понеже няколко се ползват от вргове на израел
  • 89 Русенец

    5 3 Отговор
    Интересно е, че в Русе също има фирма Голд Аполо, само че мебелна. Собственикът е евреин (Голдщайн). Не зная дали е съвпадение, но не е лошо клиентите им да носят бронежилетки вкъщи. Знае ли човек кога шкафовете им ще почнат да се взривяват? :-)
  • 90 дядо Иван

    2 6 Отговор

    До коментар #10 от "Жеко":

    Аз затова от години съм с руски смартфон.
    И ползвам предимно руска техника. Защото е сигурна и надежна.

    Коментиран от #91

  • 91 ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #90 от "дядо Иван":

    Здрави баници трябва да имаш като знаем че за затягането на микрочиповете им трябва гарчен ключ 32
  • 92 Нерезът

    0 1 Отговор
    Е провокатор!
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Георги

    1 1 Отговор
    Хага е пародия и показност. Неповярвалите евреи в Христа вече са осъдени. Те ще доведат на власт и антихриста, с когото ще бъдат осъдени на Страшния Божий съд и запратени в огненото езеро заедно със сатана.
  • 96 Демек,

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    купувайте руски бракми, ох, ще се пръсна от смях. Елементарщината копейска достигна забележителни нива. Надолу.>)))))))))🤭🤭🤭👎👎👎
  • 97 Някой копае гроба на евреите

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Някой":

    От тази операция губещи са най вече евреите, като ги злепоставя пред целият свят, и затвърждава представата за терористична нация, която убива без разлика жени -деца- мъже.
  • 98 Вече няма спор

    2 1 Отговор

    До коментар #61 от "Глупости":

    Кои са терористите. Ционист=терорист
  • 99 Една позиция

    2 0 Отговор
    Според Хизбула,Хамас,Палестина начина на исляма да завладее цивилизования ссвят е
    между краката на жение им.Резултата е милиони терористи след 10-15г.Решението да не
    стане това е просто:1.Стерилизация на арабите в Европа.2.Отнемане на тези арабчета и
    настаняване в правилни примни семейства
  • 100 Русия е Сатанинско-терористична държава

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Моше на въже":

    След като най големия безбожник и сатанист на 20 век и главен жрец на кървавата религия на комунизма -Сталин бе бащата на създаването на Израел чрез окупация и тероризъм и който бе заселен преобладаващо с изселници евреи от СССР и други комунистически държави , няма начин , днешните им наследници да не са терористи ...!!!
  • 101 Някой

    0 0 Отговор
    Всевишния ги е повикал по пейджърите и уоки-токитата. Зад цялата тази работа има много мозък. Преди години, контролерите на около 10000 ирански центрофуги за обогатяване на уран престанаха да работят и центрофугите се развъртяха до пръсване. В същото време вижте какво представляват бежанците и колко мозък има там. Любопитното е, че симпатиите на българите са насочени, там, където не се очаква да има много мозък.