20 Септември, 2024 20:20 1 200 27

Мария Захарова: Русия подкрепя твърдо инициативата на Александър Вучич за Косово

  • русия-
  • мария захарова-
  • косово-
  • александър вучич-
  • сърбия-
  • кейфор

Захарова заяви, че само установяването на статуквото, връщането към същността на Брюкселските споразумения може да даде основа за по-нататъшен ползотворен диалог

Мария Захарова: Русия подкрепя твърдо инициативата на Александър Вучич за Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Инициативата на президента на Сърбия Александър Вучич за разрешаване на ситуацията с Косово е единствената възможна стъпка на Белград и Москва я подкрепя, каза днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАНЮГ, пише БТА.

„Инициативата на президента Вучич подсказва, че това е единствената възможна стъпка, която Белград вижда сега. Ние напълно подкрепяме поставените искания, приветстваме намерението за повторно внасяне на искането за връщане на сръбските сили за сигурност в Косово и Метохия в пълно съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН“, посочи Захарова на брифинг в кулоарите на Евразийския женски форум, предаде руската агенция РИА Новости.

Захарова заяви, че само установяването на статуквото, връщането към същността на Брюкселските споразумения може да даде основа за по-нататъшен ползотворен диалог.

Според думите ѝ незаконните едностранни решения на министър-председателя на Косово Албин Курти трябва да бъдат отменени.

„Ключовата предпоставка за нормализиране е косовските албанци да изпълнят задълженията си в съответствие с подписаните от тях документи, преди всичко за формирането на Съюз на сръбските общини в Косово“, заяви Захарова.

Според нея Брюксел и Вашингтон не могат да действат като „честни посредници“ в контекста на нормализирането на отношенията между Белград и Прищина.

По думите ѝ Косово и неговата „квазинезависимост“ е идея на Запада и резултат от „варварското разцепване на Сърбия след също толкова варварската агресия на НАТО през 1999 г.“.

„През последните 25 години поддръжниците на така наречения проект Косово работиха за легализиране на отнемането на тази изконно сръбска територия от държавата Сърбия. Какво се случва сега? На този етап, след като Курти дойде на власт в Прищина, процесът кулминира“, посочи тя, като заяви, че "албанизацията е придобила огромни размери".

Захарова каза още, че „сърбите биват прогонвани от региона, като се прави опит да се заличат следите от вековното им историческо наследство“.

Тя подчерта, че създадената от ЕС преговорна платформа „е напълно дискредитирана и превърната в рупор за нагли изцепки на косовските албанци и безкрайно унижение на сърбите“.

На 14 септември правителството на Сърбия прие пакет от правни и икономическо-социални мерки, насочени към защита на правата на сърбите и жизненоважни държавни и национални интереси в Косово, както и оперативен план за изпълнение на някои мерки в социално-икономически аспект.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цола

    13 3 Отговор
    Нищо ново.
  • 2 Подкрепител

    10 3 Отговор
    Долари армия имаш ли че подкрепяш?
    НЯМАШ
    кво тогава ми подкрепяш на у.я
  • 3 Сретан Йосич

    7 15 Отговор
    Косово je Србия!

    Коментиран от #20

  • 4 Щом е за война и нападение

    15 13 Отговор
    Русия е Винаги ЗА!!

    Коментиран от #5

  • 5 Георги лазеров

    16 13 Отговор

    До коментар #4 от "Щом е за война и нападение":

    Щом е за Тероризъм и избиване на Мирни
    Русия е Винаги ЗА!!!!
  • 6 Слава Украйна

    17 14 Отговор
    Героем Слава
    Ще гние плът в Русия

    Коментиран от #8, #9, #10

  • 7 Рашист

    13 6 Отговор
    Марче, извинявам се, това е наша Маша. Е, може и ваша Маша да е, има ли значение. Та Маша наздраве! Виж колко си готина, и невероятно секси, приличаш на джендър, е крокодила Гена изглежда по-добре от тебе, но това ще го премълчим! Та наздраве Машинка!

    Коментиран от #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Чичо Сам

    10 15 Отговор

    До коментар #6 от "Слава Украйна":

    Слава на Uкрайна в състава на Руската федерация
  • 11 Чунким

    11 4 Отговор
    някой я пита.
  • 12 Руснаков

    13 9 Отговор
    За кой ли път ще го напиша...35 год.след краха на социализЪма....двете изкуствено създадени държави...СССР и Югославия са заринати от проблеми...до гуша,ТЕ и за това се поддържат...

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ппп

    8 8 Отговор

    До коментар #12 от "Руснаков":

    А твоята любима държава отвъд океана да не би да не е зарината от проблеми?

    Коментиран от #16

  • 15 АУУУУУ

    9 6 Отговор
    ПРОБЛЕМА НА МАША ВОДКАТА ....Е .... ЧЕ НА НИКОЙ В ЕВРОПА НЕ МУ ПУКА ЗА МНЕНИЕТО НА ......МУХОНАСРАНСК 😭😭😭🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #18

  • 16 Руснаков

    9 4 Отговор

    До коментар #14 от "Ппп":

    А ти да си видял някакви проблеми...да си усетил че САЩ имат някакви проблеми,...или колкото да опонираш нещо...нали видя кой глинен колос се сгромоляса...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 АУУУУУ

    2 4 Отговор

    До коментар #15 от "АУУУУУ":

    То и за това като чуят Путин и Кремъл и се чертаят 💩💩💩💩 линии.

    Коментиран от #22

  • 19 Всичко

    3 4 Отговор
    Което е казала е вярно.

    Коментиран от #24

  • 20 ПРИПОМНЯНЕ

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Сретан Йосич":

    С приемането на новата югославска конституция през 1974 г. Косово получава фактическо самоуправление. Правителството на провинцията въвежда албанска учебна програма в училищата в Косово, набавени и поставени в употреба са множество учебници от управляваната по това време от Енвер Ходжа Албания. По-късно, великосръбският национализъм на Милошевич, който отнема автономията на Косово, довежда до кървавите конфликти. От 1997 до 5 октомври 2000 г. Милошевич е президент на Съюзна република ЮГОСЛАВИЯ...
  • 21 Не е ли

    3 5 Отговор
    уникално тъпо, че с действията си, ЕС вместо да стабилизира мира и сигурността на континента, върши точно обратното - разпалва етнически конфликти и насърчава войни.

    Коментиран от #27

  • 22 АУУУУУ

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "АУУУУУ":

    ТЕ ЗАТОВА НЕ ИЗПРАЩАТ НИКАКВА ВОЕННА ПОМОЩ НА УКРАЙНА........ ИЛИ ИЗПРАЩАТ ? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 23 Е как

    3 1 Отговор
    Разбира се, че подкрепят и там да стане конфликт.
  • 24 да бе

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Всичко":

    Като е вярно, вие какво правите в украйна?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ЕС подклажда

    1 2 Отговор
    Конфликтът в Косово чрез действията на постоянната си администрация на място. Резолюция 1244 на СС на ООН изрично отхвърля статутс на независимост на Косово.
  • 27 АУУУУУ

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Не е ли":

    Ръководителят на Чечня Кадиров заяви, че основателят на Tesla Илон Мъск „дистанционно е прекъснал“ Cybertruck, на който Кадиров монтира картечница и беше обявил че е подарък от Мъск. Видео: 😭😭😭😭🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания