24 Септември, 2024 10:11 585 7

Сърбия: Отношенията ни с Русия не са застрашени

  • сърбия-
  • ивица дачич-
  • китай-
  • ес-
  • русия-
  • белград-
  • косово

Когато става въпрос за Съединените американски щати, има значителен напредък в нашите отношения, призна Белград

Сърбия: Отношенията ни с Русия не са застрашени - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че не е съгласен с тълкуванията, че Сърбия е направила драматичен завой към Запада и подчерта, че отношенията с Русия и Китай не са застрашени, съобщава белградският вестник "Политика", цитиран от БТА.

"Когато става въпрос за Съединените американски щати, има значителен напредък в нашите отношения, въпреки че има различия по съществения въпрос – въпросът за Косово. Що се отнася до Европейския съюз, няма съмнение, че въпросът за напредъка към ЕС е свързан с въпроса за съдбата на диалога с Прищина и затова успяваме да останем на европейския път, като все още защитаваме нашата принципна позиция по отношение на териториалната цялост на Сърбия“, каза Дачич пред Радио-телевизия Войводина.

По думите му отношенията на Сърбия с Русия и Китай никога не са били застрашени, а се развиват, особено с Китай. „Това е приоритет на нашата външна политика. Тази балансирана външна политика, тоест външна политика, която е в национален и държавен интерес, която е (с цел) да се опитаме да спечелим нови приятели, ако можем, без да губим стари, показа добри резултати“, каза Дачич.

Дачич посочи, че е вярно, че Сърбия е подписала енергийно споразумение със Съединените американски щати, но напомни, че е подписала същото с Русия преди 16 години. „Това няма да промени по никакъв начин нашата позиция, когато става въпрос за Русия и Китай. Нито едно от тези споразумения няма за цел да неутрализира някои от по-ранните споразумения с Русия и Китай. Диверсификацията на енергийния пазар беше наша цел и преди, а целта ни никога не е била да сме ориентирани само към една страна”, обясни той.

Споразумението с Китай не е насочено срещу никой друг, нито срещу трета страна на световната сцена", посочи Дачич. Министърът на вътрешните работи на Сърбия заяви, че не вижда проблем с инсталирането на китайски охранителни камери от компанията Huawei по улиците на Сърбия и добави, че всичко, свързано с общественото видеонаблюдение, е ясно дефинирано от закона – няма неясноти или нарушения на правото на личен живот.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нах

    4 4 Отговор
    Ето така трябваше да сме и ние не да се правим на по-християни от Папата.Какво печелим ,че сме на страната на великият запад.Нищо и нищо няма да спечелим освен негативи за живота на обикновените хора.

    Коментиран от #4

  • 2 Пак ли руснаците

    4 4 Отговор
    мътят водата на Балканите?
  • 3 ТаУмВзе

    4 3 Отговор
    Сърбите Помнят бомбите на краварите и Убийството на Милошевич, при Трибунал у ХАГА!
  • 4 честен ционист

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Нах":

    Всяка страна има своята роля в театъра на военните действия.
  • 5 Тиквата хариза на Путин

    4 5 Отговор
    4 милиарда пари на племето за сръбската тръба!
  • 6 бг русофилЪ

    2 3 Отговор
    Сърбите по малко се ду пат на маскаля от нашите русофили!
  • 7 Чичо

    3 2 Отговор
    Точно така трябва!
    Няма с "този", няма с"онзи"!
    Гледат си интереса на държавата! Като Орбан!
    Ако имаше такива политици и у нас и в още няколко балкански държави, можеше да стане една силна БАлканска федерация!!!! Но - уви...
Новини по държави: