10 Октомври, 2024 20:58 1 497 14

Унгария ще включи въпроса за отпадане на проверките по българските и румънските шенгенски граници в дневния ред на ЕС

  • шенген-
  • европейски съюз-
  • унгария

България и Румъния прилагат изцяло шенгенското законодателство, отбеляза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон

Унгария ще включи въпроса за отпадане на проверките по българските и румънските шенгенски граници в дневния ред на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарското председателство на Съвата на ЕС ще постави въпроса за отпадане на проверките по шенгенските сухопътни граници на България и Румъния в дневния ред на европейските вътрешни министри през декември. Това съобщи на пресконференция унгарският вътрешен министър Шандор Пинтер след днешното заседание на своите колеги в Люксембург. Надявам на положително решение, добави той, цитиран от БТА.

Министърът посочи, че България и Румъния са представили днес постигнатия напредък след отпадането на проверките по морските и въздушните шенгенски граници от тази пролет. По неговите думи днес обсъждане по този въпрос не е имало и предстои да бъде изготвен доклад, който ще стане основа за бъдещо решение на министрите.

За нас е очевидно, че данните, представени от българския и румънския министър, ще отговораят на всички въпроси, които Австрия може да има, каза той по повод все още липсата на съгласие от Виена за отпадане на ветото, наложено през декември.

В края на миналата година Австрия бе единствената страна от ЕС, която не подкрепи пълно отпадане на шенгенските проверки за България и Румъния.

Не правя прогнози и не давам обещания, но вярвам, че предстои голяма стъпка напред, добави Пинтер.

България и Румъния прилагат изцяло шенгенското законодателство, отбеляза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Остава да се вземе решение за сухопътните граници. Двете страни са в Шенген, очаквам следващото решение на Съвета на ЕС много скоро, каза тя. В контакт съм с Австрия и затова съм много оптимистично настроена, каза Йохансон, която повтори отново надеждата си решението да бъде взето до края на нейния мандат (декември). България и Румъния прилагат отлично шенгенското законодателство, изпълняват всички условия и дори повече. Много добра работа е свършена, обобщи Йохансон.

Един от приоритетите е укрепването на външните граници на ЕС, посочи Пинтер. Министърът отбеляза, че Съветът на ЕС е бил запознат на днешното заседание с доклад на Европейската комисия за състоянието на Шенген. По неговите думи данните показват, че Шенген е под силен миграционен натиск.

По думите на еврокомисаря Йохансон, броят на пристигащите незаконно в ЕС мигранти намалява с 40 на сто от началото на годината, а броят на връщанията нараства с 18 на сто. Въпреки това броят на молбите за убежище не спада, което означава, че повечето от мигрантите идват с визи или от държави с безвизов режим, поясни тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 3 Отговор
    Пак сме наобратно.Всички затварят границите а ние ще отваряме

    Коментиран от #7

  • 2 хххх

    4 1 Отговор
    Не унгария а онзи нагъл сиганин говорещ от името на България и Румъния. То ще излезе, че той ги иска повече от самите те. Ненормални времена!
  • 3 Дядо Петко

    17 0 Отговор
    Ей, промиха ви мозъците с тая Украйна. Сменете си снимката!

    Коментиран от #5

  • 4 реалността

    12 3 Отговор
    Те австрийско-немските фашисти само това чакат Орбан да предложи отпадане на шенген за България и Румъния и веднага, ще наложат нов безсрочен период за чакане за отпадане! Германия, Австрия и др. наглоcaкcи винаги са ни мислили само злото!
  • 5 Аве

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Дядо Петко":

    Де да имаха нещо за промиване те са си безмозъчни дай им само да кричат "слава уcpaине" и "сакаме ваксине"!

    Коментиран от #14

  • 6 Тони

    5 2 Отговор
    Територията пада под турско робство до 10 години, а матриалът вика стига с тоя негативизъм кажи нещо позитивно.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Костадин Костадинов

    0 5 Отговор
    Някой знае ли колко хора са убити в резултат на войната? Един колега каза днес,че Урсулчето била казал за 100000 от Украйна. Някой знае ли от Русия колко са?
  • 9 Костадин Костадинов

    0 5 Отговор

    До коментар #6 от "Тони":

    Ко речи
  • 10 Маринов

    8 1 Отговор
    Европа се опитва да си изчисти боклуците в първата ЕС държава на влизане. Най-лесно е да приемат за нов член на Шенген България с тия глупави наши крадливи и подкупни политици. И после да ни върнат няколко стотин хиляди престъпни мигранти с потупване "А, честито, будали!".

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Къде са дъщерите

    2 1 Отговор
    На Песков и Лавров ?

    Защо не живеят във Блатото?
  • 13 Костадин Костадинов

    1 4 Отговор
    По посочените данни от колега - той ги е видял в официални сведения от САЩ - жертвите във войната са в съотношение 1/6 в полза на Русия. Според вас това освождение ли е?
  • 14 Да де

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "Аве":

    Ама Путян
    Си вземаше
    Ваксините от
    Тръмп.

    Че даже се биеше в Гърдите
    Че Руснаците
    Имат първи в света
    Ваксина за Ковид

    Хахаха

    Помним кой се криеше като Плъх
    И не излизаше от Бункера да не се зарази.

    ХАХА хаха хаха хаха хаха хаха хаха