2 Октомври, 2024 20:20 2 400 70

Реджеп Ердоган: Турция може да попадне под прицела на Израел

  • турция-
  • ливан-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • аятолах али хаменей-
  • реджеп ердоган

Изказването му породи различни коментари и мнозина се запитаха дали зад думите на президента и неговите съмишленици стоят действителни опасения или целта им е друга

Реджеп Ердоган: Турция може да попадне под прицела на Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се включи вчера от парламентарната трибуна в политическия хор глашатаи, предупреждаващи за опасността и Турция да се окаже под прицела на Израел. Изказването му породи различни коментари и мнозина се запитаха дали зад думите на президента и неговите съмишленици стоят действителни опасения или целта им е друга, пише БТА.

"Казвам ви откровено, че след Палестина и Ливан израелското правителство, което действа със заблудата за Обетованата земя, ще насочи погледа си към земите на нашата родина с чисто религиозен фанатизъм", заяви Ердоган. "Въпреки че някои хора упорито не искат да го видят, правителството на (израелския премиер Бенямин) Нетаняху гради една невъзможна мечта, която включва Анадола, и преследва утопия", каза Ердоган, цитиран от в. "Хюриет".

"Обръщам се към онези, които казват, че Турция трябва да бъде неутрална, към онези, които казват, че Хамас е терористична организация; ние не сме изправени пред държава, а пред шайка убийци, които се хранят с кръв", продължи той и отново оприличи израелския премиер на Хитлер.

Според известния турски анализатор Мурат Йеткин изказването на Ердоган за "религиозния фанатизъм" на Израел визира "теополитическата стратегия на правителството на Бенямин Нетаняху". В анализ, поместен на сайта му "Йеткин рипорт", журналистът напомни за публикация на 25 септември във в. "Джерузалем пост", в която бе поставен въпросът дали Ливан е част от Обетованата земя на Израел. Статията е била свалена от сайта на изданието след международни реакции, уточни Йеткин.

Наративът за "Обетованата земя" и нейните граници бе подхванат и от други турски политици през последните дни. Председателят на Великото национално събрание на Турция Нуман Куртулмуш също предупреди вчера за риск "израелската агресия да се насочи и към Турция през Сирия", отбелязва в. "Йени шафак".

"Ясно е, че една от крайните цели на "Обетованата земя" от Нил до Ефрат е Турция", заяви председателят на турския парламент.

Дни по-рано Йигит Булут, съветник на турския президент Ердоган, също предупреди, че Израел ще нападне Турция, като призова турците да си "отворят очите", писа турският информационен сайт Т24.

Според Булут, който освен главен съветник на президента Ердоган е и член на Съвета по икономическа политика към президентството, "в скоро време Израел ще атакува джамията Ал-Акса и други свети места".

"След това, както нашият президент многократно е заявявал, целта ще бъде родината Турция", посочи Булут. "Моля ви, нека си отворим очите. Преди 100 години Западът се обедини и нападна родината Турция, като подизпълнител беше Гърция. 100 години по-късно предстои същото нападение! Този път подизпълнител е Израел", допълни съветникът и призова "тези, които спят, да се събудят".

Турският националистически лидер Девлет Бахчели, съюзник на Ердоган, разчете в действията на Израел "послание към Турция". В реч пред парламентарната група на своята Партия на националистическото действие (ПНД) Бахчели заяви, че е погрешно да се смята, че "войната ще се ограничи до Близкия изток".

"Ловът ще разшири обсега си и почти ще достигне границите на нашата родина. Невъзможно е да се отрича, че саботажът на Израел е послание към Турция", каза Бахчели, цитиран от частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

"Турция ли е на ред?" - този въпрос зададе в заглавие проправителственият "Сабах". В анализа си по темата авторът Мелих Алтънок отбелязва, че дори онези, които смятат действията на Израел за естествен отговор на нападението на Хамас на 7 октомври, вече се замислят след навлизането на Израел в Южен Ливан.

Поставяйки въпроса "къде в този план (на Израел) се намира Турция", Алтънок твърди, че целта на Нетаняху е да се осигури смяна на режимите в страните от региона чрез методи като "убийства, саботажи, военни преврати", за да бъдат разбити вътрешните фронтове на тези държави.

"Израел е наясно, че неговата сигурност зависи от по-нататъшния хаос в този географски район, включващ и нашите граници, независимо дали ще го наречете Обетована земя или буферна зона от Нил до Ефрат", пише авторът на "Сабах".

Журналистът Фатих Алтайлъ обаче предлага различен поглед върху изказванията от крилото на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), че "следващата цел на Израел може да е Турция".

Алтайлъ, цитиран от сайта Т24, смята, че "без Турция да заеме агресивна позиция спрямо Израел е невъзможно Израел да предприеме такова нещо". Журналистът напомни, че преди нападението на Хамас премиерът Нетаняху беше противоречива фигура в собствената си страна и на път да загуби министър-председателския си пост.

Днес обаче, "докато страната е във война, а столицата е подложена на обстрел от ракети на Хамас, Хизбула, хусите и Иран, малко хора искат правителствена криза или оставката на министър-председателя", коментира Алтайлъ. "Може би затова на (турското) правителство е удобно да представя Турция като заплашена от Израел. Кой знае!", допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опел корса

    23 12 Отговор
    Само това НЕ ! Европа ще се напълни с 66 милиона диви турчоляци

    Коментиран от #11, #44

  • 2 Перо

    42 21 Отговор
    Турската армия е втора по численост и въоръжение в НАТО. При нападение, ционистката държава ще бъде заличена за нула време!

    Коментиран от #4, #7, #9, #22, #30, #34, #48

  • 3 Фатмето от факултето

    11 8 Отговор
    Амааа мойту шалвар ша потпалят. Ой ,чок султан Ердоган фареси недей тъй ва .

    Коментиран от #17, #37, #42

  • 4 Мундзата

    14 9 Отговор

    До коментар #2 от "Перо":

    Какво си пушил Перо?
  • 5 Чудно,

    11 4 Отговор
    на платените тро лещи тук, е им плащат да коментират такива статиии! Затова и няма техни коментари!А по статията, Турция търси причина,за да участва в конфликта!
  • 6 🍋🍊🇧🇬

    10 1 Отговор
    Споко, “all the crazies in M.E.”, накрая някой от големите ще размаха “ядрената тояга” и всичко ще си дойде на мястото ноо до тогава ще ги слушаме секви “end of timers” да правят планове за идващият рай?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Факт

    12 12 Отговор
    Диктаторчетата много страхливи,ердо плаче,путин се крие,аятолаха избягал,ким чен ун 24 часа пиян,

    Коментиран от #13, #15

  • 9 Ционист

    22 12 Отговор

    До коментар #2 от "Перо":

    Едно което Турция няма ,това е ядрено оръжие. Израел има от 1966година .Израел не иска проблем с Турция. Това са глупости на Ердо.

    Коментиран от #64

  • 10 Тити

    5 7 Отговор
    Що не каже нещо за Украйна или май аршина е двоен.
  • 11 Ювиги

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Опел корса":

    хахахаха
  • 12 Османски българин

    12 11 Отговор
    Само Ердоĝан. Амин

    Коментиран от #29

  • 13 Моссад

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    Ние ще го намерим аятолаха. По наши сведения, той от страх е пуснал диря.Изпуснал си е бомбения товар.От кабинета, до бункера има жълто -кафява следа .
  • 14 Kaлпазанин

    13 5 Отговор
    Право дума ,колкото и да се опитва един мисерок с малка тиква малки ръце и типично еврейска физиомутра да го изкара глашатай ,.мечтата на евреите е да съборят Ал акса на храмовия хълм и да изградят друг на Соломон (Сулейман )пророк и да царуват во веки веков ,и да владеят света ,за тяхно съжаление това няма как да стане ,.Ал акса ще остане до Съдния ден а евреите ще си получат заслуженото ,не случайно са гонени отвсякъде и са прокълнато племе ,деца на дявола техния господ
  • 15 Рошко

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    И ти на енергийни прахчета че и пиян и напушен ,връщането ти към реалността ще е много болезнено (ако оцелееш)

    Коментиран от #19

  • 16 МИТ

    8 12 Отговор
    Израел бие Хамас, Хизбула, хусите, сирийците, ирански обекти, иракски проксита, шестдневната война срещу целия арабски и мюсюлмански свят, няма страх от близките си европейски и американски съюзници нито страх от Индия, Китай, Русия, свободно може да изпрати в Укарйна армията да унищожи за 24 часа руските войски там, малък Израел е по силен три пъти от целия свят но по храброст и безстрашие а с американски пари дори си произвежда 99% от оръжията и то собствени а България когато някога Натовска Турция ги беше страх от България на Тодор Живков сега дори не оръжия а армия нямаме

    Коментиран от #25, #39

  • 17 Kaлпазанин

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "Фатмето от факултето":

    Аман от бай ганьовски тъпизми

    Коментиран от #26

  • 18 Султана

    12 7 Отговор
    Май уплашен ми се вижда ,преди беше корназ
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 🍋🍊🇧🇬

    9 6 Отговор
    Колко Ядрени бомби имат Еврейте в Близкият Изток е безпредметно.
    Колко територия и население имат Еврейте в Близкият Изток?

    За мен реално Израел няма как да спечели голям регионален конвенционален или Ядрен Военен конфликт, съизмерението на силите в Близкият Изток е тотално различно от това през 20ти век,л.
    Израел се държи като
    “end of timers”, без планове за утре.

    Това само по себе си е фатално за Израелската Държава.

    Коментиран от #41

  • 21 бен Ходжа

    9 8 Отговор
    Турция да действа като Иран, а да не чака.
  • 22 Хе хе

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Перо":

    То и в битката при Дойран съотношението е било 1:5 ама прочети как е свършила хе хе хе

    Коментиран от #55

  • 23 Хохо Бохо

    16 7 Отговор
    Интересно ако Израел нападне Турция НАТО с мекия член 5 какво ще направи? Ще нападне Израел или ще развее мекия.....член ? Тос въпрос ма мъчи ден и нощ

    Коментиран от #28

  • 24 Хохо Бохо

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "До теб":

    Ка прайм с НАТО ве лемур? Нали член 5. Къде ви намират такива ????
  • 25 Стенли

    8 4 Отговор

    До коментар #16 от "МИТ":

    Да това е много вярно че израелската армия е много високотехнологична но все пак не вярвам Нетаняху да тръгне да воюва с Турция ако не е крайно наложително още повече че Турция все пак е в НАТО
  • 26 Фатмето от факултето

    1 6 Отговор

    До коментар #17 от "Kaлпазанин":

    Ананъм ибне, гьотверен. Ти знаеш ли моутуу шалвар кач пара ,аа
    Аз кат майка ти, на аутобан работих ва.
  • 27 Такааа

    11 5 Отговор
    Снощи видяхме колко е силна исраел,иранските ракети му разказаха играта,дървения купол е безсилна срещу балистичните и суперсоник ракети,ако я няма краварите и някои западнали държави ще го унищожат за 5 минути,мини държава за къде е тръгнала
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Геро

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Перо":

    Държави се превземат не само с войни, но и с държавни преврати! И с НПОта купуващи политици и журналисти като тия сглобили тази статия.

    Коментиран от #49

  • 31 Краставици

    3 3 Отговор
    На търкалета!
  • 32 Ха ха ха

    7 7 Отговор
    Ердо съвсем е изтрещял и без причина настройва турското население към агресия. От това ще загуби туристическия бизнес в Турция и инфлацията ще скочи още.
  • 33 Ясемин А. Чатлъ

    8 0 Отговор
    Ердо за тая офанзива зная от 24.03.2021 !!!

    Коментиран от #54

  • 34 Само че

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Перо":

    С натовски оръжия няма право да напада никого.
  • 35 Глупости от

    3 6 Отговор
    света на иБРИКС.
  • 36 Българин

    7 1 Отговор
    На САЩ поне България и е в ръцете ,.Без воина унищожи Бъшгария.
  • 37 Ясемин А. Чатлъ

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Фатмето от факултето":

    Това не е Индия. Не се обърквай.
  • 38 Такааа

    7 2 Отговор
    Евреите нападнат ли Иран Иран ще затвори ормузкия проток за петролни танкери и тогава българите ще карате колите с 5 лева за литър гориво и тогава евреите да ви дават гориво
  • 39 Деций

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "МИТ":

    Ти върви се прегледай.Най глупавото нещо е човек да си създава врагове.С тази политика Израел до 10 г няма да съществува,а срока който дадох е твърде оптимистичен.Не може една изкуствено създадена държава създадена на чужда територия да се гаври и налага на останалият свят.Не зная какво е стоварва в Иран Руската транспортна авиация от два месеца насам,но мога да предполагам.Да не стане мяу накрая!
  • 40 граф Монте Кристо

    6 0 Отговор
    По принцип е прав,не е далеч от ума,че евреите се стремят да преформатират околните арабски страни+ Персия,да ги наплашат до смърт и да инсталират марионетъчни управления,да ги направят послушни сателити като Йордания.Турция попада в същото число,няма причина еверите да я подминат без да подменят управляващите и тяхната политика спрямо израил.
  • 41 Ха ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "🍋🍊🇧🇬":

    Не знаеш нищо нито за историята нито за настоящето на Израел. Смешно е незапознат да ръси разни празни приказки.

    Коментиран от #50

  • 42 ЕРДОАН ВИ ГО НАЧУКВА

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Фатмето от факултето":

    Вижте как забравяте Българския и проговаряте на развален цигански и турски език това само началото този Лидер ще ви побърка

    Коментиран от #58, #61

  • 43 Истината

    4 4 Отговор
    Ердоан е грузинец,неграмотен ,лесно го манипулират,и затова гюленистите го инсталираха на власт,от пандиза го изкараха

    Коментиран от #46

  • 44 Те Турчалята

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Опел корса":

    Отдавна са във европа но булгарчята не останаха във България
  • 45 граф Монте Кристо

    5 3 Отговор
    Затова би трябвало вкупом да нападнат израилл и да го изравнят със земята,докато пооследният не ги е повалил едни след други на карамбол.Безсмислно е да влизат в технологичната война ,в която израил е като риба във вода,околните страни широкия близък изток има къ пооловин милиард население,само с масирано нападение могат да ги смажат в близък бой,примитивно,но ефективно.
  • 46 Ясемин А. Чатлъ

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "Истината":

    Не знаех, че в Странджа има грузинци?! Гагаузи е имало 08 села изселени в днешна Молдова.

    Коментиран от #60, #63

  • 47 граф Монте Кристо

    2 1 Отговор
    Много добре съм запознат с историята на Ханаан от дълбока древност до ден днешен.
  • 48 Кикимора

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Перо":

    Единственият коментар,който що-годе е налучкал нещата са 50/50 ..Действително турската войска по численост е втора след НАТО и реално може да смачка евреите.Но има един акцент. Към настоящият момент има скрита война между Турция и САЩ, като последната се опитва да обгради Турция със свои войски под шапката на НАТО.Турция вече има разположени войски в Сирия,но остават други държави и една от тях е България с американската си база във Варна.Та се питам Шиши в крайна сметка на коя страна е,след като е за Израел,който се защитава от американците или за турците ДПС ..Любопитно ми е всичко това.И не ме трийте с вашите цензури,че дяволите ви взели.
  • 49 Перо

    6 2 Отговор

    До коментар #30 от "Геро":

    Да, ционисткия агент Гюлен, който е Сорос за Турция и мюсюлманските страни получи присъда за опита за преврат! За това Ердоган закупи модерни ПВО системи от Русия, независими по стандарт и чужди на системата “свой” за НАТО, гарантиращи независима защита! Повечето генерали с кадрови риск са уволнени или затворени за съучастие. При Ердоган повече няма да минат опитите за “цветна” революция!
  • 50 име

    1 3 Отговор

    До коментар #41 от "Ха ха ха":

    Има доста евреи, които са на няколко вагона книги пред теб, и със съвсем различно мнение от твоето, не подкрепят циoниcтите и гeнoцида над палестинците и смятат че Израел изпада в изолация и икономическа криза, което ще доведе до неизменен край на апартейда над палестинците. Израел е последната останала държава, в която заселниците заграбват земите на местното население. Прочети или гледай интервюта и анализи на Мико Пелед, Норман Финкелщайн, Ричард Улф, Джон Миъсхаймер, Алън Дершувиц, Дейвид Шийн. Не бъди като кон с капаци, щото е доказано че само умните и приспособимите оцеляват.
  • 51 Факт

    2 2 Отговор
    САЩ контролират войната!
  • 52 Тоя

    2 2 Отговор
    Перко е договорил нещо и се дърво на евреите.
  • 53 Забелязъл

    2 10 Отговор
    Поклон пред великата еврейска армия и нейният лидер героят на деня г-н Бенамин Нетаняхо. Много от коментиращите тук подценяваха еврейската решителност за оцеляване но ядец Израел не го е страх от никой, Израел е готов да воюва със всички терористи от Турция до Ливан поклон пред Нетаняхо поклон.🇸🇻👍🇸🇻👍🇸🇻

    Коментиран от #57

  • 54 Алин на алена братчед

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Ясемин А. Чатлъ":

    Той още не го знае ,не му казвай! Знаеш го само ти и психолога на чичо Чарли...
  • 55 Перо

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Хе хе":

    Ционистката армия не може да се сравнява с българската, от 1885 г. до 1989 г. За справка: направиха българския еврейн и военнослужещ Моше Даян министър на отбраната!
  • 56 Факт

    0 2 Отговор
    Сам е казвал че рода му е от батуми ,племето аджарии или ачарлеби,баща му амет е роден там

    Коментиран от #59

  • 57 Дааааа

    2 2 Отговор

    До коментар #53 от "Забелязъл":

    Ех чичкото с мустачки те колко е бил прав
  • 58 Зевзек

    1 3 Отговор

    До коментар #42 от "ЕРДОАН ВИ ГО НАЧУКВА":

    Ей еничарче неграмотно вече почнаха да ти треперят шалварките а, Нетаняхо идва почвай да учиш еврейски че ще ти трябва.....
  • 59 Дааааа

    2 2 Отговор

    До коментар #56 от "Факт":

    Ердоган е най великия лидер на турците след Ататюрк,не цепи басма на никого и направи Турция военна машина и 11 икономика

    Коментиран от #65, #66, #67

  • 60 Тоя

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Ясемин А. Чатлъ":

    Перко е договорил нещо и се дърво на евреите.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Крум

    1 1 Отговор
    Май криеш иззррроди от Хизбула и Хамас ? А бай дуньо …. И на теб ти идва времето …..
  • 63 В кои села

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "Ясемин А. Чатлъ":

    В Странджа е имало гагаузи?
  • 64 Перо

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ционист":

    Израел не е официално обявена ядрена държава, а ако има такова оръжие ще гръмне в силозите или по складовете! Броя на населението и територията на Турция може да понесе първоначален, тактически ядрен удар, а в Турция има американски ядрени такива, които има право да използва, да не говорим за чл. 5, в договора с НАТО от 1952 г.!
  • 65 Нетаняхо

    1 1 Отговор

    До коментар #59 от "Дааааа":

    Ха ха ха много ме е страх от Ердоганчо. 🤣🤣🤣
    След няколко дена ще си пия кафето на Босфора поднесено лично от Ердоган.
  • 66 Кара Щерю ага .

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Дааааа":

    На кой ли пък му пука за циганите от Турция???
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Хасан от Рибново

    0 1 Отговор
    само ердо може да бастиса фашистките евреи.
  • 69 Израел към Ердоган:

    0 0 Отговор
    Гледайте си кочината и Израел няма да ви пипа.
  • 70 Руми

    0 0 Отговор
    хх хи хи, този се сети! какво го чака!!!!!!
Новини по държави: