6 Октомври, 2024 04:18 563 5

Израел уби петима при нападение срещу джамия в Газа, нанесе нови удари в южните предградия на Бейрут

  • израел-
  • газа-
  • ливан-
  • нетаняху

Ще отговорим на Иран, призивите за оръжейно ембарго срещу нас са срамни, заяви премиерът Нетаняху

Израел уби петима при нападение срещу джамия в Газа, нанесе нови удари в южните предградия на Бейрут - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко петима души са загинали и други 20 са ранени при израелски въздушен удар в ивицата Газа, нанесен тази нощ, съобщиха медицински източници, цитирани от Ройтерс и БТА.

Ударът по джамията край болницата „Ал Акса“ в Дейр ел Балах в централната част на Газа е нанесен, докато войната на Израел в анклава приближава първата си годишнина.

Свидетели съобщиха, че броят на жертвите може да се увеличи, защото в джамията е имало настанени бежанци.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха в изявление, че са „провели прецизен удар по терористи от „Хамас“, които са действали в щаб, изграден в джамията „Шухада ал Акса“ в района на Дейр ел Бахах.

Настоящите кръвопролития в продължаващия десетилетия израелско-палестински конфликт бяха предизвикани, след като бойци на палестинското движение „Хамас“ нападнаха Южен Израел на 7 октомври 2023 г., убивайки 1200 души и вземайки около 250 като заложници според израелските данни.

Последвалото военно нападение на Израел срещу Газа доведе до гибелта на близо 42 000 палестинци, според министерството на здравеопазването на Газа. То също така разсели почти всичките 2,3 милиона жители в анклава, предизвика глад и предизвика обвинения в геноцид, които Израел отрича.

Израел е нанесъл снощи пет нови удара по южните предградия на Бейрут и околностите му, включително четири „много мощни“, предаде АФП, цитирана от БТА, позовавайки се на ливански медии. Агенцията посочва, че ударите са нанесени малко след като Израел е предупредил за готвените удари жителите на някои столични квартали, приемани за бастион на шиитското ливанско движение „Хизбула“.

Журналисти на АФП на място съобщават, че са чули няколко експлозии и че са видели дим, издигащ се от южните предградия на Бейрут, като натам са се запътили линейки. Според ливанската новинарска агенция АНИ малко преди ударите в района са наблюдавани израелски разузнавателни дронове, летящи на ниска височина.

Въздушният трафик на единственото летище в Ливан, близо до южните предградия на Бейрут, "продължава въпреки агресията на израелския враг", твърди ливанската агенция.

Южните предградия на Бейрут са редовно обстрелвани от няколко дни, особено през нощта, от израелската армия, която обикновено предварително издава призиви за евакуации.

Същевременно ЦАХАЛ съобщи снощи, че „Хизбула“ отново е провела обстрел срещу Израел, изстрелвайки около 130 ракети срещу страната, предаде ДПА.

Това следва залп от дори още повече ракети, изстреляни от шиитската организация към Израел през последните дни. Към момента няма данни за жертви или щети.

Израелските сили за отбрана заявиха, че ще продължат да атакуват цели в Ливан, за да отслабят „Хизбула“ и да я изтласкат далеч от израелско-ливанската граница.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху повтори отново, че страната му ще отговори на последното иранско ракетно нападение, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Никоя страна по света няма да приеме подобно нападение срещу градовете и гражданите си. Израел има задължението и правото да се отбранява“, подчерта Нетаняху в обръщение от тази вечер, като посочи, че страната му ще отговори на иранските атаки. Същевременно той не коментира времето и естеството на реакцията.

Премиерът също така заяви, че Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) са разрушили „голяма част“ от ракетните запаси на ливанската групировка „Хизбула“ по време на ударите си срещу съседната страна. Същевременно заплахата от шиитската организация не е напълно елиминирана. Нетаняху заяви, че „Хизбула“ е планирала дори по-голямо клане в северната част на Израел от това, извършено от палестинската групировка „Хамас“ в южната му част преди близо година. Той посочи, че Израел е ликвидирал планиращите това нападение командири на „Хизбула“.

„Докато Израел се бори срещу варварските сили, водени от Иран, всички цивилизовани държави трябва да стоят твърдо до него“, призова Нетаняху.

Той разкритикува френския президент Еманюел Макрон и лидерите на държавите, които призоваха за спиране на доставките на оръжие за Израел на фона на войната срещу палестинската организация „Хамас“ и ливанската „Хизбула“, предаде АФП, цитирана от БТА.

„Докато Израел се бори със силите на варварството, водени от Иран, всички цивилизовани държави трябва да застанат твърдо до Израел. Въпреки това президентът Макрон и други западни лидери сега призовават за оръжейно ембарго срещу Израел. Те трябва да се срамуват“, заяви Нетаняху във видеообръщение.

Министър-председателят настоя, че страната му води война на няколко фронта срещу организации, подкрепяни от Иран - заклетия враг на Израел. „Налага ли Иран оръжейно ембарго на „Хизбула“, хусите (бунтовниците в Йемен), „Хамас“ и други свои проксита? Разбира се, че не“, каза той.

Тези движения са част от „оста на съпротивата“ срещу Израел - група, наречена така от Техеран, която включва и иракски групировки.

„Тази ос на терора е обединена. Но страните, които би трябвало да се противопоставят на тази ос на терора, призовават за оръжейно ембарго срещу Израел. Какъв срам“, добави той.

По-рано президентът на Франция Еманюел Макрон призова да се сложи край на оръжейните доставки за Израел. Нетаняху осъди това по най-категоричен начин. Премиерът подчерта, че Израел в момента се отбранява на няколко фронта. Той допълни, че страната му ще продължи да се бори за мир и стабилност по света, докато битката не бъде спечелена.

„Заплахите“ на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) срещу мироопазващите сили на ООН в Ливан (УНИФИЛ) „са възмутителни“, заяви ирландският президент Майкъл Хигинс, цитиран от Пи Ей Мидия/ДПА и БТА.

По-рано беше съобщено, че ЦАХАЛ са поискали от УНИФИЛ и участващите в тях ирландски части да се оттеглят от преден пост в Ливан, докато напрежението в региона продължава да ескалира.

Два от 25-те предни постове, разположени на „Синята линия“, която отделя Ливан от Израел и Голанските възвишения, са под ирландско командване в УНИФИЛ и в един от тях са разположени около 30 ирландски войници.

Ирландският министър на отбраната Михол Мартин също изрази загриженост от засилената активност на ЦАХАЛ в района на „Синята линия“. Той заяви, че през последните дни израелските военни са я пресекли на няколко места, включително при зоната за отговорност на ирландския батальон.

„Това е неприемливо нарушение на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН. Израел и „Хизбула“ имат задължение да уважават ролята на миротворците на ООН, техния мандат и не трябва да правят нищо, което да заплашва тях и особено нашите войници. „Хизбула“ и Израел трябва да се отдръпнат от пропастта и да намерят мирно решение, започвайки с примирие“, заяви министърът.

„Ирландските военни трябва да останат в бункерите. Най-важното е, че те продължават да следят и да докладват за нарушения на резолюциите на ООН. Без съмнение ситуацията е много притеснителна. Има постоянна комуникация между „Кемп Шамрок“ (Щабът на ирландските сили в Ливан. Shamrock – детелина (англ. език). Растението е символ на Ирландия – бел. ред.) и предните постове и съм уверен, че духът е висок, въпреки обстоятелствата“, обясни той.

В изявление президентът Хигинс описа месеца като „изпълнен с мъка за много семейства“, докато годишнината от нападенията от 7 октомври 2023 г. в южната част на Израел приближава.

„Важно е да не добавяме нищо допълнително към загубите и осакатяването на живота, случили се миналия октомври и които оттогава продължават“, заяви той. Президентът заяви, че като върховен главнокомандващ на Ирландските сили за отбрана, той, както и всички ирландци, мисли колко са неспокойни времената за военните и осъди това, че са заплашвани.

„Служещите в Ирландските сили за отбрана рискуват живота си, а техните семейства правят тази жертва в името на беззащитните жители на южните ливански селища. Ежедневно мислим за тях и за значението на тяхната безопасност. Наброяващият 347 души контингент на Ирландия е част от 10-те хиляди войници на УНИФИЛ. Възмутително е, че ЦАХАЛ заплашват тези мироопазващи сили и че иска те да евакуират селищата, които бранят. Това не е просто обида на най-важната глобална институция, но и обида към войниците и техните семейства“, допълни президентът на Ирландия.

Хиляди протестиращи излязоха днес по улиците на няколко големи града по света с искане да се сложи край на кръвопролитията в Газа, докато конфликтът в палестинския анклав приближава първата си годишнина и се разпространява в по-широкия регион, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Около 40 хил. пропалестински демонстранти излязоха в центъра на Лондон, докато хиляди се събраха и в Париж, Рим, Манила и Кейптаун.

Войната беше предизвикана, след като палестинската групировка „Хамас“ атакува южната част на Израел на 7 октомври 2023, убивайки според израелските изчисления 1200 души и отвличайки като заложници други около 250.

Последвалите удари на Израел по Газа доведоха до гибелта на близо 42 хил. палестинци по данни на местното здравно министерство и накараха почти цялото над двумилионно население на анклава да напусне домовете си.

„За жалост, въпреки цялата ни добра воля, израелското правителство не си взима бележка, те просто продължават със зверствата в Газа, а сега и в Ливан и Йемен, а също може би в Иран“, заяви в Лондон протестиращата Агнес Кори. „А нашето британско правителство, за жалост, единствено говори, докато продължава да доставя оръжия на Израел“, допълни тя.

В британската столица произраелски активисти размахваха знамена, докато пропалестинското шествие минаваше покрай тях. Полицията съобщава за 15 ареста по време на протестите, но не уточни от коя от двете страни са задържаните.

В Рим полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, след като протестите там излязоха извън контрол. Около 6000 участници в тях нарушиха забраната да преминат през центъра на града.

В Берлин демонстрацията привлече около 1000 души, скандиращи „Една година геноцид“ – дума, която Израел оспорва, посочвайки, че действа в самоотбрана. Демонстрантите също така критикуваха срещу това, което приемат за полицейско насилие срещу пропалестинските протести в Германия.

В германската столица произраелските демонстранти протестираха срещу засилващия се антисемитизъм, като между полицията и участници в пропалестински контрамитинг избухваха сблъсъци.

Войната в Газа се разширява, въвличайки подкрепяни от Иран групировки в Ливан, Йемен и Ирак. Израел през последните седмици рязко засили кампанията срещу ливанската шиитска групировка „Хизбула“, а Иран по-рано тази седмица изстреля залпове ракети срещу Израел.

„Страхуваме се от регионална война, защото има напрежение с Иран в момента и може би с Ирак и Йемен. Наистина трябва да прекратим войната, защото стана непоносима“, заяви в Париж протестиращият Хусам Хюсеин, който е с ливански корени.

В Манила активистите се сблъскаха с полицията, след като бяха спрени от провеждане на демонстрацията пред американското посолство в знак на протест срещу американските доставки на оръжие за Израел.

Демонстрации, отбелязващи първата годишнина от кризата в Газа, ще се проведат и на други места по света през следващите дни.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 няма сила дето да им влиае

    2 1 Отговор
    Вьпроса е какво ще стане малко по натам и ще се залее ли Бьлгария сьс бежанци от мюсюлманите
  • 2 Чудя се

    4 1 Отговор
    Ердоган що ли ги бави юдейте та не влезе с 5 милиона армия и да ги приключи ....иран също ще помага
  • 3 Жоро

    2 0 Отговор
    Не мога да ги разбера Иран защо не пращат воиска.

    Коментиран от #4

  • 4 Аз не мога да разбера

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро":

    Израел, кво се хвалят, че били убили 5 човека, утре арабите ще убият също 5
  • 5 Милене,

    0 0 Отговор
    Остави пейджъра и смартфона на терасата...