18 Октомври, 2024 00:00 767 23

Байдън: Смъртта на Яхия Синуар е миг на облекчение за израелците

  • сащ-
  • джо байдън-
  • израел-
  • германия

Американският президент пристигна на прощална визита в Германия

Байдън: Смъртта на Яхия Синуар е миг на облекчение за израелците - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече смъртта на лидера на палестинската въоръжена групировка "Хамас" Яхия Синуар миг на облекчение за израелците и отбеляза, че същевременно това е възможност за "ново начало" в ивицата Газа, без управляващата там групировка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Яхия Синуар беше непреодолима пречка за постигането на всички тези цели. Това препятствие вече не съществува, но ни предстои още много работа", каза Байдън в изявление. "Скоро ще разговарям с министър-председателя Нетаняху и с други израелски лидери, за да ги поздравя, да обсъдим пътя за връщането на заложниците у дома при семействата им и за прекратяването веднъж завинаги на тази война, която причини толкова много разрушения и страдания на невинни хора", добави той.

След като израелските власти потвърдиха, че Синуар е бил убит от Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), вицепрезидентката на САЩ Камала Харис нарече ликвидирането му стъпка напред към премахване на заплахата, която въоръжената групировка представлява за Израел.

Убийството на Синуар "ни дава възможност най-сетне да сложим край на войната в Газа", заяви Харис. "Справедливостта възтържествува", отбеляза тя пред журналисти в Милуоки, щата Уисконсин. "Синуар е отговорен за убийството на хиляди невинни хора, включително жертвите от 7 октомври и заложниците, убити в Газа", допълни тя.

"Днес мога само да се надявам, че семействата на жертвите на "Хамас" ще почувстват облекчение, заяви Харис.

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в тази вечер в Берлин, съобщават журналисти от Франс прес, цитирани от БТА.

Това е последното официално посещение на действащият американски президент в Германия, фокусирано върху подкрепата на Запада за Украйна и разширяването на конфликта в Близкия изток.

Американският държавен глава, който кацна на летището в Берлин-Бранденбург около 20:00 ч. по Гринуич, трябва да се срещне утре следобед с федералния канцлер Олаф Шолц, преди четиристранната среща с френския лидер Еманюел Макрон и британския лидер Киър Стармър, която също ще се проведе в германската столица.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    5 10 Отговор
    Рева якоооооооо.....
  • 2 Русофил

    6 8 Отговор
    Ко ши прайм без Яхия
  • 3 Бааааси

    6 4 Отговор
    Кретените верно
  • 4 Рушляци,

    5 10 Отговор
    Израел няма да ви цепи басма! Ердоган каза че може да воюва със всеки освен Израел
  • 5 Къде сте бе

    4 12 Отговор
    Русофилии, Мутка ви пайнина

    Коментиран от #14, #15, #21

  • 6 Тероризма

    5 5 Отговор
    и международните терористични актове се представят като нещо нормално..... Нещо което е абсурдно като морал, закон и здрава логика . Само че тази престъпна практика ще дойде с обратен знак и в САЩ, ще дойде и в Европа и тогава да видим тези същите боклуци какво ще говорят

    Коментиран от #18

  • 7 Същия

    4 4 Отговор
    Русия Чао бела, чао.

    Коментиран от #13

  • 8 А бе

    3 5 Отговор
    Руските тролове да не пият водка при Микрофонова
  • 9 Механикът

    4 3 Отговор
    А в БГ територията такива като Тулуп ефенди и ония 240 парламентаджии разпродават, разграбват и осакатяват държавата морално, демографски, икономически, духовно. Тря се изметат. И да си вземем държавата обратно. Със или без гражданска война.
    И обикновения български данъкоплатец иска поне проектозакон, позволяващ правно притежание и използване на оръжие за защита на имота от кражба срещу тия безполезни индийци.По селата Бог високо, Цар далеко.Няма ли някаква статистическа вероятност няколко заблудени Израелски или Руски ракети да се отклонят от първоначалната си траектория и да паднат в ,,процъфтяващи,, квартали като Столипиново, Факултета или Максуда и техтните им производни?! Тия бангладешки индигота станаха повече от нас. Само права, без задължения. Би било облекчаващо за Българския данъкоплатец..
  • 10 Факт

    5 1 Отговор
    Наистина ли си вярват?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Артилерист

    8 3 Отговор
    Всеки път, когато посоча, че американците са виновни за безчинствата на Израел ме изтриват. Вероятно нарушавам евроатлантическите ценности.
  • 13 Песента

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Същия":

    ЧАО БЕЛА на италианските партизани е пята преди два дни от европейските депутати, приветствайки речта на Орбан за спиране помощта за Украйна и прекратяване санкциите срещу Русия.
  • 14 Русофил

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Къде сте бе":

    Мразиш русофилите? - защо? Това е братска, славянска, православна страна с език и нрави близки до твоите. Русия е освобождавала България от чуждо владичество и е милеела за българите. Не знаеш ли всичко това. Кат Русия няма втора на света. Осъзнай се!

    Коментиран от #23

  • 15 Лалето

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Къде сте бе":

    По-далече от г@йове , като теб.
  • 16 Крио

    1 1 Отговор
    Е тези дето са го пушнали този, не видяха ли и Зельо да го довършат и него? Щом така ще се спира войната.
  • 17 Kaлпазанин

    3 1 Отговор
    И това го казва президент ,най голямото облекчение за човечеството ще е края на държавата исраел ,и всичко еврейско да си получи заслуженото ,което причиниха на палестинците ,да им се случи и на тях и на вас също ,бомби и разрушения и отвсякъде гонени
  • 18 Рошко

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тероризма":

    Ще дойде все някога ще дойде ,ревът ще е голям ,ама ще бъдем глухи и слепи
  • 19 УдоМача

    1 1 Отговор
    Миг на облекчение преди да умрат...
  • 20 ЗОРО

    4 1 Отговор
    Миг на облекчение за целия свят ще е когато думнат кръволока хитлеряху!
  • 21 къде си

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Къде сте бе":

    бе м??ъ.-;р??„;ш;.-о гнусна бегом на фронта бо;.к;.-лу.-;к
  • 22 Байдън: Смъртта на Яхия Синуар е миг на

    0 0 Отговор
    облекчение за израелците.
    Опаааа, и аз токи- що се облекчих.
  • 23 Не бе

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Русофил":

    Щото сте му втръснали на човека, от сутрин до вечер работите тука, то не само на него и на други, примерно както и на мен, и от горе на всичко ви лансират домакините.