Тема: Украйна

17 Октомври, 2024 20:44 3 070 32

Залужни за плана на Зеленски: Единственото, което работи във войната, е математиката

  • украйна-
  • валерий залужни-
  • залужни-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • зеленски-
  • план за победа-
  • война-
  • великобритания-
  • нато

Планът предвижда Украйна официално да бъде поканена да се присъедини към НАТО и да получи разрешение да използва предоставените ѝ западни оръжия с по-голям обсег

Залужни за плана на Зеленски: Единственото, което работи във войната, е математиката - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бившият главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валерий Залужни изрази подкрепата си за Плана за победа на президента Володимир Зеленски въпреки напрежението между двамата около освобождаването от длъжност на генерала, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

"Украйна трябва ясно да следва плана", каза Залужни в рамките на първата си публична изява, след като беше назначен за посланик във Великобритания. Пред присъстващата аудитория в лондонския мозъчен тръст "Чатъм Хаус" той допълни: "Този списък от стъпки обаче засяга основно онези страни, които в крайна сметка би трябвало да са заинтересовани от приключване на войната."

Още новини от Украйна

Планът излага вижданията на Украйна как да бъдат укрепени позициите ѝ преди евентуални преговори с Русия за прекратяване на конфликта. След като запозна с тях представители на правителствата на САЩ и другите западни страни, Зеленски обяви публично ключови акценти от плана в реч вчера в украинския парламент.

Планът предвижда Украйна официално да бъде поканена да се присъедини към НАТО и да получи разрешение да използва предоставените ѝ западни оръжия с по-голям обсег по цели дълбоко навътре в руската територия - стъпки, които до този момент са посрещани с неохота от страна на съюзниците на Киев.

По мнение на Залужни членството на Украйна в алианса е единствената реална гаранция, която тя би могла да получи за сигурността си, и в този смисъл то се явява безалтернативно, затова генералът подкрепя напълно предложението на Зеленски НАТО да отправи покана на Киев. Страните от пакта обаче нямат единство по въпроса и засега членството на Украйна остава с неясна перспектива; основното съображение срещу него, изразявано от някои членове на алианса, е да не се рискува изостряне на напрежението и пряк сблъсък с Русия.

"Обявяването на ново замразяване на ситуацията в Украйна няма да даде резултат", каза бившият началник на украинските сили. "Искаме да имаме гаранции за сигурност за нас и за децата ни." Залужни, който командваше ВСУ по време на неуспешното контранастъпление през лятото на миналата година, каза, че недостатъчната западна подкрепа в онзи период е довела до това, че Украйна е пропуснала възможността да отблъсне сама руските сили.

По думите му този неоползотворен шанс е превърнал войната в продължителен конфликт, изходът от който "изглежда съмнителен и дори почти невъзможен". Генералът добави, че всичко това е позволило на Москва да сключи съюз със Северна Корея, Иран и Китай, който Украйна не може да победи без помощта на западните партньори. "Срещу Украйна вече се изправя не само Русия, но и доста мощна коалиция от силни държави", каза той. По мнение на Залужни подобен "съюз на авторитарните държави" може да застраши сигурността на демократичния свят, затова Западът е трябвало да изготви план за защита на демократичните си институции.

При представянето на плана си в Брюксел днес Зеленски посочи, че Киев разполага с разузнавателни сведения, че се подготвят 10 000 войници от Северна Корея, които да бъдат включени на страната на руските сили в бойните действия срещу страната му, и предупреди, че влизането на трета страна в конфликта ще го превърне в "световна война". Украинският лидер не даде повече подробности относно твърдението си.

Докато войната постепенно навлиза в третата си година, настроението в Украйна е мрачно; войските ѝ са превъзхождани в жива сила и изпитват трудности да удържат руските настъпления, особено на изток, отбелязва Асошиейтед прес. Макар и да се характеризира с изключително бавни темпове, пълзящото напредване на Русия създава в Киев усещане за нужда от по-мащабна западна подкрепа.

Бившият главнокомандващ ВСУ подчерта, че Украйна воюва с Русия, която разполага с много по-големи ресурси, включително в жива сила. "Единственото, което работи във войната, е математиката", каза той.

Залужни призна предизвикателствата, с които се сблъсква страната му при мобилизацията, и подчерта, че в това направление е нужна реформа на системата, наследена от Украйна от съветско време. Въпреки популярността на генерала мнозина го критикуваха, че не е успял да попълни армията с необходимите ѝ още войски.

Наборната военна служба стана чувствителен въпрос при растящия недостиг на пехота, а това един от факторите, които позволиха на Русия да изземе инициативата на бойното поле, отбелязва Асошиейтед прес. "Трябваше да променим (системата)", каза той, но добави, че Украйна няма кога да прави реформа в условията на продължаващи бойни действия, тъй като тя изисква време. "Материалната страна не зависи изцяло от нас, но по отношение на работата с човешките ресурси всичко зависи напълно от Украйна."

Напрежението между Залужни и президента Зеленски се покачи след миналогодишното контранастъпление на Украйна, което не постигна забележими териториални придобивки. През февруари Зеленски уволни Залужни от поста главнокомандващ на ВСУ, ход, предприет с цел да бъде намерено решение за излизане от патовата ситуация, настанила се във войната. Залужни е много уважаван сред украинските военни и е с ореол на национален герой. На него се приписва заслугата за спирането на пълномащабната руска инвазия в първите дни на войната и изтласкването с вещина на руските сили, посочва Асошиейтед прес.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нощен

    34 2 Отговор
    мирът Е математиката
  • 2 Сатана Z

    62 8 Отговор
    Математиката показва ,че на месец Укро—Вермахта губи по 63 000 трупа. С тези темпове и след Още няколко месеца и Зеленски Югенд ще са в окопите.
    До последният нацист—укроинец
  • 3 Червената шапчица

    47 4 Отговор
    Самолетът излита! Който се хванал за колесника, хванал се! Всички останали свалят гащи, привеждат се и се молят.
  • 4 РЕАЛИСТ

    51 4 Отговор
    Тоя жив ли остана , бе. Колко имения купи на Запад и сега ще се радва , а войската му на два метра под земята в гроба.
  • 5 Последния Софиянец

    8 31 Отговор
    Хитлер нямаше време да сглоби ядрена бомба но Зеленият наркоман ще успее.

    Коментиран от #27

  • 6 Фактолог

    33 3 Отговор
    Западните експерти дават откровено страшни цифри. Според техните изчисления загубите на украинската армия от началото на ВО са достигнали 1,8 милиона души. От тях 780 хиляди са убити. Загубите на ВСУ от юни до средата на октомври 2024 г. на Запад бяха наречени „значителни и зашеметяващи“: до 55-65 хиляди души всеки месец.

    Такива загуби са непоносими. Нито една армия не може да издържи дълго време на такива загуби, отбелязва ТГ-каналът “Милитарист”.

    Естествено, може да се спори с тези цифри и да се коригират, но броят на убитите, според военния кореспондент Юрий Котьонок, е близък до реалността за врага. Важно е, че това са западни оценки, които трудно могат да бъдат обвинени в пристрастност към Украйна: Тези статистики доказват само едно нещо, което повтаряме вече трета година: води се страшна война.
  • 7 Българин

    21 2 Отговор
    Приказки за облъчени. Въоръжението, обучението и мотивацията са най важни. Само игра на брой бойни единици нищо не означава.
  • 8 БгТопИдиот🇧🇬

    33 2 Отговор
    Залужни е кирчовец от класа ,
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Поздрави от Петербург

    7 20 Отговор
    Тук цените на погребалните услуги скочиха 11 пъти.
  • 11 стоян георгиев

    22 2 Отговор
    От бандеровците освен бисери и пропаганда, друго не сме чули!
  • 12 Факт

    17 1 Отговор
    Май ще има правителство в изгнание!
  • 13 Щом и тоз

    13 2 Отговор
    подкрепя плана, значи вече са двама със зеления, които ще се опълчат на Путин...
  • 14 Галигео Галигей

    25 1 Отговор
    Ами най-точни са сметките на професор Витанов.Той познава,че укрите са масово изтребвани от руснаците.😁😁😁🥳🤡👍
  • 15 име

    16 4 Отговор
    5-6 към едно е съотношението на загиналите укри към руснаци. Ама и руснаците се мотат прекалено много. Защо Киев има летище и кацали американци? Защо въобще в Украйна има здраво летище, ток, вода и т.н.? Колкото по-дълга я правят войната, толкова повече хора умират, а не умират само нeoнaциcти, а и украинци и руснаци, които киевската xyнта праща на сила. Отделно че и руската армия не е като да няма жертви.
  • 16 Поредния

    21 4 Отговор
    Наркофюрер , който изби стотици хиляди мъже ! Днес в Киев с кинжал е уништожен бункер с висши офицери .
  • 17 еКакЕд

    11 2 Отговор
    "Украйна в алианса е единствената реална гаранция, която тя би могла да получи за сигурността си" - е как единствена 1994 Великобритаия и САЩ също за му гаранти (освен Русия), когато махаха оръжията от Украйна. Ако Великобритания и САЩ не могат да ги защитат сега .... каква е гаранцията, че в бъдеще ще го направят ?
  • 18 Пешо z

    14 16 Отговор
    Руснаците бият ВСу в момента като шкембе в дувар.Но всъщност евреите водят необявена война срещу православният свят.
  • 19 Гориил

    21 16 Отговор
    Нов удар на НАТО дълбоко в Русия и руски ответен удар веднага ще падне върху Варшава и Хелзинки. Следва Берлин.

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Абе, копейки как е възкръснал

    15 6 Отговор
    Залужни? 🤔😂😂

    Всеки ден го пишехте умрял... 🤣

    Коментиран от #29

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гориил

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "Бийк":

    Вашите генерали адекватни и разумни ли са ?
  • 24 Артилерист

    6 0 Отговор
    Всъщност няма нищо или почти нищо за математиката на войната. Има пожелания от сорта трябваше туй да направим или онуй те да направят и прочие известни бла-бла. Няма ясен образ като как си представят Украйна да победи на бойното поле, нито честно признание на ситуацията на фронта. Това, че Русия има предимство в жива сила не е най-важното за неуспеха на украинците. По-важно е подавляващото превъзходство на руските войски в средства за далечно поразяване. Всичкият плач в "плана за победата" на Зеленски и подкрепен с тоз матрял на Залужни, е за още пари, оръжия и разрешение за тероризъм с далекобойни оръжия по територията на Русия. Последното още не се разрешава явно, както от опасността от директна атака на руснаците по англосаксите, така и заради сигурното нарастване яростта на руския народ срещу западняшко-американските подлости...
  • 25 Отреазвяващ

    0 0 Отговор
    Като ти отворят ,,подпокривното" пространство,сменят някой и друг чип-това е ефекта.
  • 26 Толкова много думи

    2 0 Отговор
    за една глупост.
    Не се хабете, няма смисъл.
  • 27 ХА ХА

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Ядрените бомбИ вече са сглобени, но ще бъдат използвани само ако запада изостави укрите.
    И те мислят че неим тррябва свят без украйна.
    Ситуацията с дълги ракети е подобна.
  • 28 Да,бе

    3 1 Отговор
    Събрали се два трупа да обсъждат живота...И те така,те.Украински страсти адови...
  • 29 Плевнелиев

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Абе, копейки как е възкръснал":

    Много просто - това е двойник!!! Нещо познато?
  • 30 То да не се опитва да

    0 0 Отговор
    да ни убеди, че заради някакво предполагаемо "подготвяне на 10 000 северно корейци" в болната глава на Зеленски, Русия ги размазва по целия фронт.
    Или пък руските дронове "тип Шахед" дето руснаците си ги произвеждат с хиляди и нямат нищо общо с "Шахед" защото са друга класа, са "иранско участие" в конфликта?
    Или понеже руснаците пак "са свършили ракетите" Иран ги снабдява с ракети които на Иран са му нужни повече от всякога.
    Всяка щуротия на всеки отчаян лузър ли ще преписвате?

    Коментиран от #31

  • 31 Явно Залужни е

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "То да не се опитва да":

    много зле с математиката. Особен с боравенето на известни величини, като празните западни складове, липсата на мъже в приполоввната Украйна, перманентта рецесия и деиндустриализация в Европа, надигащия се гняв на обраните западни данъкоплатци, все по празните дисаги на Евреина Скитник.
  • 32 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    Плана на зеленски е явно супер щом залужни го подкрепя.залужнине страхотен офицер и човек.
Новини по държави: