Last news in Fakti

6 Април, 2014 12:52 976 0

Третата Среща на върха в Хага

  • ядрена сигурност-
  • среща на върха-
  • маае-
  • комунике-
  • споразумение

Тя беше посветена на ядрената сигурност

На 24-ти и 25-ти март се проведе третата по ред Среща на върха (след Вашингтон през 2010г. и Сеул през 2012г.), посветена на темата за ядрената сигурност и на това как да се прилагат по-стриктни международни стандарти, имащи за цел да се попречи на терористите да се снабдяват с материали, от които  биха могли да сглобявт ядрени оръжия за масово поразяване. Домакин бе административната столица на Холандия - Хага.

Тероризмът и незаконният трафик на ядрени материали се оказват едни от най-големите предизвикателства пред международната общност и  международната система за сигурност, което обуславя и изключителната важност на срещата и приетото на нея Комунике.

Преди самата среща бе проведена няколкомесечна мащабна операция от холандските власти, целяща да осигури сигурността на делегатите, като по време на самото събитие големи части от центъра на Хага, както и цели магистрали, бяха затворени.

Сред делегатите от 53 държави и четирите международни организации – Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), Интерпол, ЕС и ООН бе и делегацията на Казахстан, начело с президентa на републиката - Нурсултан Назарбаев. Именно от Н. Назарбаев дойде и предложението в страната да се разположи Банка за нискообогатен уран на МААЕ, както и да се конверсират реакторите на Института за ядрена физика и Института за атомна енергия. Бе подчертана нуждата от създаване на Регионален център за ядрена сигурност и Идентификационен център за ядрени и радиоактивни материали. Всички тези предложения са доказателство, че Казахстан последователно работи за укрепването на глобалната ядрена сигурност и се доказва като един надежден партньор, особено ясно подчертано и от срещата на президентите на САЩ и Казахстан, на която бе прието Съвместно заявление за сътрудничество в областта на неразпространение и засилване на ядрената сигурност.

Домакините в лицето на премиера на Холандия Марк Рютте изразиха задоволството си от факта, че  53-те държави-участнички и 4-те международни организации са застанали зад идеята за намаляване на запасите от опасни ядрени материали: плутоний и по-разпространеният високообогатен уран, като за последния редица държави заявиха намерението си да бъде предаден на САЩ, където да бъде обеднен.

На форума бе подчертано, че страните-участнички имат намерение да повишат мерките за сигурност над радиоактивните и ядрени материали, които биха могли да бъдат използвани за направата на оръжия и бомби.

Президентът на САЩ Барак Обама, който е сред инициаторите за провеждане на срещите, обърна особено внимание на важността на противодействието на опитите за контрабанда на ядрени материали. Отбеляза, че САЩ работят върху план за повишаване на кибернетичната сигурност на атомните електроцентрали и разработката на специфични изотопи за медицински цели, които да не могат да бъдат използвани за  производство на оръжие. Бе заявено и намерението на Вашингтон да помогне за оборудването на терминалите със средства за откриване на радиационно излъчване в стремеж за пресичане на възможностите за контрабанда, като по всички тези инициативи ще се работи усърдно, за да могат да бъдат завършени до следващата Среща на върха през 2016г. в САЩ.

Общо 35 страни, сред които предложилите Споразумението – САЩ, Холандия и Южна Корея – както и Франция, Турция, Япония, Израел, Украйна и други, приеха да има по-голяма прозрачност в обмена на информацията, както и да се прилагат по-стриктни стандарти и правила за ядрена безопасност, базирани на правилата на МААЕ.

Интересно е да се отбележи, че Русия и Китай не се подписаха под горната инициатива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: