Last news in Fakti

18 Май, 2014 14:57 3 007 2

Швейцария отхвърли с референдум минимална заплата от 3300 € (обновена)

  • швейцария-
  • референдум-
  • минимална заплата-
  • 3300 евро

Ако се приеме, това би била най-високата минимална заплата в света

Швейцария отхвърли с референдум минимална заплата от 3300 € (обновена) - 1
Снимка: АП/БТА

Швейцарските гласоподаватели отхвърлят предложението за въвеждане на най-високата минимална заплата в света, показват първите прогнозни резултати от провеждащия се днес в страната референдум, съобщи Би Би Си.

Според предложението работодателите би трябвало да заплащат труда с най-малко 22 швейцарски франка на час, което се равнява на около 25 долара, 18 евро или 15 британски паунда. Това означава, че минималната заплата би била 3300 евро или 4500 долара.

По данни на тв канала РТС, който разпространи прогнозните резултати на базата на обработените вече бюлетини, "против" инициативата за въвеждане на това минимално работно заплащане са се обявили около 77% от гражданите на Конфедерацията и общата тенденция едва ли ще се промени.

Защитниците на проекта са на мнение, че този ход би осигурил достоен живот на хората, но противниците му смятат, че това би довело до повишаване на производствените цени и увеличаване на безработицата.

Референдумът по предложението „да се защити достойното заплащане“ според наблюдателите е най-значимият от провеждащите се в неделния ден няколко всенародни допитвания в Швейцария. Сред останалите са дали да се закупят шведски изтребители „Грипен“ и дали да се наложи на осъдени за педофилия доживотна забрана да работят с деца.

Предложението на синдикатите да се гарантира годишна заплата, не по-ниска от 53 600 долара предизвика най-много дебати в страната на кравите и шоколада.

Това е третият референдум, свързан със заплащането на труда, проведен в Швейцария за последните 18 месеца, тъй като пропастта между богати и бедни дори в тази просперираща страна се увеличава, коментират експерти.

Миналия февруари швейцарците приеха да се ограничат бонусите на топ мениджърите, но през ноември отхвърлиха въвеждането на по-стриктен контрол, който да ограничи най-високите заплати и те да не надвишават повече от 12 пъти най-ниското заплащане.

Вотът е знак, че дългата традиция на Швейцария в социалното партньорство между бизнеса и работниците може да се разруши: фалитът на националната авиокомпания „Суисеър“ преди повече от десетилетие, катастрофалните загуби, понесени от големите швейцарски банки във връзка с необслужвани ипотеки и др., огромните заплати и бонуси, които продължават да се изплащат в банковия сектор и фармацевтичната индустрия, накараха много жители на страната да загубят доверие в своите бизнес лидери.

Синдикатите твърдят, че мярката е необходима поради високите разходи за живот в големите швейцарски градове като Женева и Цюрих. В Швейцария - една от най-богатите страни в света, няма норма за минимално ниво на заплащане, докато в съседните Франция и Германия такава има. От 2017 г. в Германия то ще е 8,5 евро на час.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Светлин Карагеоргиев

    1 0 Отговор
    Тия се наситиха на пари :D Ние за година не можем да вземем тяхната месечна заплата. Дайте си и тази година гласа за помяри!
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Да им имаме проблемите...
Новини по държави: