Last news in Fakti

13 Април, 2020 10:00 13 044 26

Коронавирус в Индия: "Трагедията е епична"

  • индия-
  • коронавирус-
  • карантина

"Индия се разкри в целия си срам - в нейното брутално структурно, социално и икономическо неравенство, в безразличието ѝ към страданието", пише известната индийска авторка Арундати Рой по повод кризата с коронавируса

Коронавирус в Индия: "Трагедията е епична" - 1
Снимка: БГНЕС

"Трагедията е непосредствена, реална и епична. Тя се разгръща пред нашите очи", пише индийската авторка Арундати Рой в коментар за "Файненшъл Таймс". Тя отправя поглед към американското здравеопазване и припомня, че “вратите на болниците в САЩ твърде често са оставали затворени за онези, които не са родени с късмет”.

Но докато преди тяхното страдание е оставало незабелязано, сега “болестта на бедния човек може да засегне и здравето на богатото общество”. Арундати Рой описва мащабите на назряващата криза и в родната ѝ Индия, определяйки бедната част от населението като жертва на мерките, наложени в страната.

Карантината в Индия - катастрофа за бедните

На 24 март премиерът на Индия Нарендра Моди обяви тотална блокада в страната, за да бъде ограничена пандемията.

Според Арундати Рой, “Индия се разкри в целия си срам - в нейното брутално структурно, социално и икономическо неравенство, в безразличието ѝ към страданието”, отбелязва индийската писателка и добавя: „Блокадата беше като химически експеримент, който извади на показ скритите неща".

Рой споделя как милиони индийци, прогонени от работодателите и наемателите си, са били принудени да се връщат пеша към родните си места: “Нашите градове и мегаполиси започнаха да изтласкват работническата класа като нежелан придатък”. Писателката разказва как правителството изведнъж решило да затвори границите между отделните провинции, за да не се разпространява заразата от връщащите се пеша хора. Някои от тях дори били прибрани в лагери или принудени да се върнат обратно там, откъдето са тръгнали.

Бедняците пък остават заклещени в пренаселените квартали на големите градове, където физическата дистанция е невъзможна. Рой твърди, че блокадата, която е целяла да наложи физическо дистанциране, е постигнала точно обратното - „физическо сгъстяване в немислими мащаби".

Мрачна прогноза

Авторката прогнозира, че “индийските обществени болници и клиники, които не могат да се справят с близо един милион болни деца, страдащи от недохранване и различни болести”, няма как да се справят и срещу пандемията от Ковид-19. Една четвърт от случаите на туберкулоза в света са в Индия, припомня Рой и допълва, че за “анемичното и недохранено” индийско население дори леки заболявания често се оказват фатални.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Корона шоубизнес🗣️🗣️🗣️🗣️🗣️

    16 13 Отговор
    Цирк корона вирус

    Коментиран от #2

  • 2 Шекспир

    90 2 Отговор

    До коментар #1 от "Корона шоубизнес🗣️🗣️🗣️🗣️🗣️":

    Точно с Индия ще разберем дали е шоу или истина.Ако тази пренаселена страна с нейната липса на елементарна хигиена не пламне като факел значи всичко е сериозно манипулирано в световен мащаб.

    Коментиран от #5

  • 3 боцмана

    38 8 Отговор
    Не може да бъде , как така бе чалмосани прародители на нашите орки , нали сте ядрена сила?

    Коментиран от #24

  • 4 HohoBoho

    20 0 Отговор
    Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!
  • 5 Луд ван бетовен

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Шекспир":

    Прав си Уйлям
  • 6 ггггг

    20 1 Отговор
    като ги гледам как масово се къпят в мръсните води на реките и това може би е ритуал ....другото от текста е манипулация. да си оправят първо хигиената ...

    Коментиран от #10

  • 7 Трудовакъ

    26 0 Отговор
    От статията ясно се вижда какъв чудовищен проблем е пренаселеността - прекалено много хора, натъпкани в тясно пространство. Отдавна е време и ние да си направим съответните изводи за нас. Очеизвадно е, че големите ни градове са претъпкани и пренаселени, те не са предвидени за толкова много жители. Системата е тотално сбъркана. София например е била предвидена за не повече от 700 000 човека. Абсурдно е половин България да живее в 4-5 големи града, а обширни райони да пустеят. Резерват Северозапад е най - крещящият и фрапиращ пример. Особено е разгромена е западната част на Видинска област, където могат да се видят апокалиптични картини, като от филми на ужасите...
    Разгромът (но не по Александър Фадеев):
    http://www.vidin-online.com/ot-avtora/poslednite-dni-na-kolibite

    Коментиран от #8

  • 8 Шекспир

    12 10 Отговор

    До коментар #7 от "Трудовакъ":

    Стига с това "предвидено".Никой град в света не е бил "предвиден"за днешният си брой жители."Расте но не старее".Нали това е девиза на столицата.

    Коментиран от #9

  • 9 Трудовакъ

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "Шекспир":

    За устройството на територията (особено урбанизираната) винаги си има разчети, предвиждания, планове. Абсурдно е кой където си иска, там да се заселва, без да е предвидена инфраструктура, благоустройство, транспортни връзки и т.н. Всички знаем за т.н. гета и подобните на тях какви проблеми създават. Да не говорим за замърсяването, шума, транспортния хаос, болничната и доболничната помощ, детските ясли, съдилищата и други подобни. Разчетите и предвидимостта са много важни, иначе ще "лекуваме" последиците, а не причините! Градското население, струпано в тези 4-5 големи града е прекалено много в сравнение с общия брой живеещи в България и това създава неимоверни проблеми. България трябва да бъде по - равномерно заселена, което ще благоприятства икономическото развитие и растежа в икономиката...

    Коментиран от #12, #13, #25

  • 10 Като няма хляб,

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "ггггг":

    Да ядат пасти, нали? Олигофрен! Я иди и им я оправи ти!
  • 11 До Индийските цигани

    18 1 Отговор
    Размножавате се като животни а после ревете. По едно дете и толкова в следващите 20 години. Който не спазва закона публична кастрация.
  • 12 Банго Кючек

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Трудовакъ":

    Ако България растеше със тия темпове като през социялизма щеше да е горе долу 11 000 000 населението за тия изгубени 30 години.Обаче стана 6 млн. така,че нищо не може да се предвиди.
  • 13 Шекспир

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Трудовакъ":

    Значи проблема не е в увеличаващия се брой жители а в липсата на инвестиции в инфраструктора и комунални услуги.Няма детски градини болници и т.н.Ами да строят.Бюджета на градовете постоянно расте.
  • 14 666

    8 1 Отговор
    на 8 000 000 родени , се падат пр. 3 000 000 умрели, имат доста добър прираст и са доста издръжливи , очаква се тази година да достигнат пр. 1 400 000 000 души, така че истината за тази прословута пандемия ще лъсне!!!
  • 15 хлъц

    8 1 Отговор
    Ма що са въдите като плъхове? Скопявайте сганта.
  • 16 Шайба

    10 0 Отговор
    Анамични и недохранени обаче се размножават като скакалци и скоро може да минат Китай по население,смятайте пък ако им се предоставят по-добри социални условия колко ще се навъдят.
  • 17 Хлъц

    6 1 Отговор
    Да,но се редиш на опашка пред сергията на орките,нали? Да ти пъха гнилоча в задължително черна торбичка,която услужливо завързва,за да не виждаш как те хваща на гола кука.Ако претендираш,те очаква стадо от мъжки орки,който ще ти счупят тиквата за минути.Но там- пред сергията мълчите,гледате надолу или встрани,ако се намери някой по адекватен,да изрази протест! Дали там,дали пред управници- същия угоднически манталитет!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Край

    4 0 Отговор
    Да вземат повод и да променят градоустройството на големите ни градове и по-морето. София се уплътнява всеки ден - бута се къща и в двора се строи кооперация. Пандемиите най-обичат такива градове.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Защо не

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Трудовакъ":

    Не сложни логично следствени връзки водят до тази ситуация. Инвеститорите искат инфраструктура. И са прави. В селата няма. Хората искат по-големите заплати. В селата няма. Отиват в града, където е и инвеститора и детската градина и болницата. Симбиозата е силна. Никое правителствено решение не може да направи нещо от това, което предлагаш. Това са стари изпитани и доказано неработещи методи. Ако инвеститора инвестира на фалшиви данни, после може да заведе много тежки дела срещу управлението дало му информацията...
  • 26 Разум

    3 0 Отговор
    Необходимо ли е всяко Индийско и ромско семейство да е с по 5-10 деца?
    Когато нямаш какво да ядеш отговорно ли е да се размножаваш?
    Не е ли по-разумно да отложиш децата за по-нататък?