16 Април, 2020 17:48 4 436 22

Коронавирус: Ще се откажат ли мюсюлманите от свещения месец Рамазан

  • рамазан-
  • мека-
  • саудитска арабия-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Много страни ограничиха масовите събирания на хора, поради което останаха затворени и много джамии

Коронавирус: Ще се откажат ли мюсюлманите от свещения месец Рамазан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В условията на коронавирус християните в Германия посрещнаха Великден без църковни служби и празнични процесии. А как ще отпразнуват мюсюлманите свещения за тях месец Рамазан?


Пандемията от коронавирус е тежко изпитание и за милиони мюсюлмани. Много страни ограничиха масовите събирания на хора, поради което останаха затворени и много джамии. Поклонението в Мека в момента е немислимо, Саудитска Арабия временно затвори свещеното място. А вече се задава и свещеният месец Рамазан, който започва на 23 април. През него мюсюлманите постят, спазвайки заръките на пророка Мохамед - да се хранят и да приемат течности само вечер - след залез слънце.

Рамазан без събирания

В условията на сегашната епидемия обаче постенето е твърде проблематично. Продължителното лишаване на организма от храна отслабва съпротивителните му сили, а това може да улесни развитието на болестта.

Знае се всъщност, че ислямският религиозен пост важи само за онези, чието здраве не е застрашено. Затова възрастните и болни хора, както и бременните жени и малките деца, не са длъжни да спазват строгия пост. Това изключение сега би могло да се превърне в общо правило.

Особено проблематичен в сегашната пандемия е вечерният ритуал, с който се слага край на дневния пост. Тогава обикновено се събират цели семейства и техните приятели за колективна молитва и вечеря. В условията на социално дистанциране обаче подобни събирания са твърде опасни.

В много страни бяха отменени колективните трапези за бедните и нуждаещите се - дори властите в строго религиозния Иран забраниха събирането на големи групи хора, общите вечери и молитви.
Мюсюлманите в Германия също се настройват за празник с много ограничения. Централният съвет на мюсюлманите съгласува мерките за мюсюлманския празник Рамазан с кризисния кабинет. Независимо от някои слухове и фалшиви новини, според които ограниченията за религиозните служби на мюсюлманите щели да отпаднат в чест на Рамазана, остава в сила точно обратното: всички религиозни служби, включително и християнските, в момента не се провеждат. Когато в една джамия в Берлин се опитаха да нарушат тази забрана, полицията нахлу, за да прекъсне провеждащата се там петъчна молитва.

Без Рамазан тази година?

Сегашната криза от коронавирус може да има тежки последици за много мюсюлмански общности. Защото даренията, които се събират по време на свещения месец Рамазан, са важен източник на доходи за тях. Затова от Централния съвет на мюсюлманите се опасяват, че заради липсващите дарения тази година много от общностите няма да могат да работят и след отшумяването на пандемията.

Все още не е ясно дали свещеният за мюсюлманите празник въобще ще се състои тази година. Различните ислямски религиозни течения решават този въпрос по различен начин. Иранското държавно ръководство изглежда е решило да се съобрази с препоръките на лекарите, съобщават ирански медии. А престижният египетски университет „Ал Азхар", който представлява върховен авторитет за мнозинството сунитски мюсюлмани, обяви, че ще се съобрази с препоръките на Световната здравна организация (СЗО).


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 една религия един бог една валута

    27 5 Отговор
    Целта е накрая и християни и мюсщюмани да се кланят на фалшивия бог Лукавия.
  • 2 аз съм Веска

    4 13 Отговор
    РАМАЗАН-ПОМАЗАН ...ДАААА , БЕЗ АСТРАЛНО ПОМАЗВАНЕ ,ЩЕШЕ ДА СИ ОСТАНЕ "РАЗТЪРКВАЧ НА УШИ ".

    Коментиран от #9

  • 3 Даааа

    19 6 Отговор
    За сетен път ще докажат, че са възпитани и отговорни. Вече повече от месец са затворени джамиите в мюсюлманските държави
  • 4 Цигани

    14 13 Отговор
    Каквото искат да правят. Все едно.
  • 5 гост

    8 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Коронавирус: Ще се откажат ли мюсюлманите от свещения месец Рамазан - интересно ще бъде ...за някои ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Обичам свинска пържола

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Обичам да правиш либьоф с мен, скъпи
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ха ха ха

    6 5 Отговор
    Естествено че не... вие не забелязвате ли как се опиват да ви превръщат в европейски халифат?
  • 15 Презвитер Козма

    23 6 Отговор
    Едни и същи тиквеници обиждат хората, които са различни. Това си е тяхната религия. Арабите също имат научни постижения, архитектура, поезия, турците също и т.н те не са диваци. Това че има няколко откачени радикални секти, не поставя всички под общ знаменател

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 касапина

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Рамадамщайн":

    Никакво отказване!Колкото повече се съберат,толкова по добре,
  • 18 касапина

    7 9 Отговор
    Tе са диваци, За какви постижения говориш,ако не бяха Поляците да ги спрат край Виена, сега щеше да драскаш с камък по стените на землянката в която щеше да живееш.

    Коментиран от #20

  • 19 8684

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "Презвитер Козма":

    Какво им е различното? Имат по 6 пръста ли? Могат да живеят като рибите във водата ли? Виждат в пълен мрак без специално оборудване ли? Много ми е интересно, когато някой ми каже, че мюсюлмани/евреи/будисти и там каквито още други представители се сетите на някоя секта са различни, какво им е различното?

    Коментиран от #21

  • 20 Хасан

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "касапина":

    Ако бяха завладели Виена ,нямаше да се роди Хитлер и да има такива последици
  • 21 Хасан

    5 4 Отговор

    До коментар #19 от "8684":

    При мюслюманите има хармония на човека с околната среда ,била то природа или общество ..има хармония и приемсвеност между поколенията
  • 22 Yavuz

    5 2 Отговор
    По време на Османската империя българите бяха най богатите на Европа ,а сега са най бедните ,но и тогава и сега прости ганьовци.