Last news in Fakti

27 Април, 2020 06:30 3 110 24

Коронавирус: как оръжейни лобисти яхнаха протестите в САЩ

  • сащ-
  • оръжия-
  • магазин-
  • доналд тръмп-
  • пандемия

Разследване показва, че координираната акция преследва скрита дългосрочна цел: разхлабване на законите за притежаване на оръжие

Коронавирус: как оръжейни лобисти яхнаха протестите в САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Нездрави интереси стоят зад протестите в САЩ срещу ограниченията заради Ковид-19. Разследване на ДВ показва, че координираната акция преследва скрита дългосрочна цел: разхлабване на законите за притежаване на оръжие.

Зад много групи, които протестират срещу рестриктивните мерки в различни американски щати заради Ковид-19, стоят представители на консервативното оръжейно лоби. Разследване на ДВ показва, че координираната акция преследва една дългосрочна цел: разхлабване на законите за притежание на оръжие.

От средата на април хиляди хора в САЩ протестират за прекратяване на ограниченията за движение в страната. На своите страници във Фейсбук организаторите на някои от демонстрациите пишат, че защитните мерки за борба с вируса „унищожават нашите компании” и “ни принуждават да се откажем от свободите си”.

Протестите се провеждат под мотото “Отворете Америка отново”. Между 8 и 16 април са регистрирани 34 интернет домейна с подобни имена. Когато отворите част от интернет страниците, свързани с тях, веднага се озовавате в уебсайтовете на оръжейни лобисти.

Чрез отварянето на множество сайтове се създава усещането за масовост на движението. От 34-те регистрирани домейна, 16 са активни, 5 от тях водят до едно и също семейство – Дор.

Подкрепа от Белия дом

Трима от братята Дор – Бен, Арън и Крис – се борят за правото на неограничено притежание на оръжия. Макар да са симпатизанти на Тръмп, семейство Дор често критикува републикански конгресмени, че позициите им относно оръжейното законодателство не са достатъчно "свободни”.
Здравни експерти предупреждават, че големите протести срещу мерките могат да доведат до сериозно нарастване на броя на заразени с Ковид-19. До момента в САЩ те са над 930 хиляди, а 50 хиляди са починалите. Никоя друга държава не е толкова тежко засегната.

Същевременно американският президент подкрепя демонстрациите. “Освободете Мичиган!”, “Освободете Минесота!”, “Освободете Вирджиния и спасете великата Втора поправка. Тя е под обсада!”, написа Тръмп в Туитър. Подкрепата на Тръмп към Втората поправка си пролича и по време на кризата с коронавируса - магазините за оръжия не бяха затворени.

Призиви за насилие и конспиративни теории

Групите на братята Дор във Фейсбук срещу блокадата заради Ковид-19 вече имат над 200 хиляди членове. Описанието на групите в Минесота и Пенсилвания е почти идентично. Интернет страниците, посочени в тях, са регистрирани в рамките на няколко минути. Бен и Мат Дор администрират и двете групи.

На своята лична Фейсбук-страница Крис Дор споделя картинките, които описват коронавируса като “фалшив”. Той разпространява различни конспиративни теории и твърди, че ако „мелниците за аборти“ бъдат затворени за две седмици, вирусът „ще е спасил повече хора, отколкото е убил“.

Сред коментарите под публикациите му се отличават призиви за насилие срещу либерални политици и използването на реторика, свързана с расисткото движение Ку Клукс Клан.

Фейсбук отказа коментар за съдържанието. "Докато правителството не забрани тези събития, те могат да бъдат организирани във Фейсбук. По тази причина събитията, които нарушават правителствените заповеди за дистанция, са забранени във Фейсбук", заяви говорител на компанията за ДВ.
Дигиталната империя на семейство Дор

Кодът за “Google Analytics”, който се използва за проследяване на трафика към уебсайтове, е идентичен за страниците на протестите в Охайо, Пенсилвания, Минесота, Айова и Уисконсин. Едно сравняване на кодовете на страниците в защита на правото на свободно притежание на оръжие показва връзка и между тях. Както и между други сайтове, обявяващи се против абортите и водещи кампании срещу американски сенатори. Колко е голяма мрежата, изградена от братята Дор, не може да се каже със сигурност.

Голямата онлайн активност подсилва усещането, че големи групи от американското общество са против мерките за ограничаване на разпространението на коронавирус. Проучване на университета Куинипиак показва, че в действителност 70% от избирателите на републиканците и 95% от избирателите на демократите подкрепят призивите да си останат вкъщи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нова

    19 1 Отговор
    Дайте им оръжие да се избият!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ами то

    21 1 Отговор
    и нездрави интереси стоят зад истерията с вируса.
  • 5 baihui

    13 1 Отговор
    Държава-лудница!
  • 6 С две думи

    9 2 Отговор
    Чиста корупция и то осъзествена от най-високите политически върхове в САЩ--но узаконена под името "лобизъм"....и нищо,че американците се трепат масово-важното е големият капитал да прави пари...

    Коментиран от #7, #16

  • 7 Японеца

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "С две думи":

    Винаги е било така! Оръжието и нефта бута света напред
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Брат за Брата

    10 2 Отговор
    Иде и втората гражданска война в Фащ украса .
    Дано се избият до крак краварите
  • 10 Хах

    11 0 Отговор
    Американците много преди Короната протестират, но протестират, защото все повече им ги затягат! Иди в Калифорния и виж там какво стана преди няколко години. По източното крайбрежие е същото.
    Всеки демократ само се хвали как щял да им конфискувс всичко. Ей затова протестират, а не че искат да си купуват танков и автомати. Под Автомат да се разбира напълно автоматично оръжие, а не полуавтоматичното. Автоматите са забранени от 86-а, освен за военни или търговци.
  • 11 Ти да видиш!

    12 0 Отговор
    Дойче веле, баш манипулаторите, разобличават манипулации на американци!!!
  • 12 слаботоков

    8 1 Отговор
    Още малко време остава и чумавите кравари ще излезнат по улиците с пушки и пистолети! !! Тогава купона ще бъде пълен!!!😃😃😃😃
  • 13 Аз аз

    5 1 Отговор
    Още повече ще се изтрепват:)
  • 14 goni

    5 0 Отговор
    Ле-ле-ле! На САЩ да им затворят оръжейните магазини! Ако, някое правителство се осмели да направи това...! Гражданската им война е в кърпа вързана! И не за друго. И да ги затворят така са напомпани с оръжие и муниции че могат да воюват с години без да усетят недостиг!:) Ама, им ограничават гражданските права!:)
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 нАКа 47

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "С две думи":

    Толкова масово се трепят, че убийствата на глава от населението са два пъти по-малко от любимата ти кочина заобиколена отвсякъде с цивилизация.
  • 17 goni

    1 0 Отговор
    Преди известно време мой близък се прибра от САЩ. Рутинна 6-т месечна специализация. Попитах го какво си е купил за спомен от там. Отговори ми:"Едно пистолетче Колт. Хич не е малък! Да знаете!":0 Казах му: " За какво ти е?!" Ей така да си имам. Човек в щатите и да няма оръжие?! Явно никой му няма доверие и не иска да му продаде!:)
  • 18 Тия са готови да

    3 0 Отговор
    хванат гората, аме не навсякъде има планини
  • 19 ASD

    0 0 Отговор
    Подготовката за гражданска война на пролет върви с пълна сила, но може да започне още от есента.
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Власт се упражнява чрез:
    1. Пари
    2. Оръжие
    3. Информация
    По нашата конституция "Власта принадлежи на народа", но всичките инструменти на властта са му ДЕМОКРАТИЧНО отнети. На американския народ, поне е останало оръжието, но по всичко изглежда, че скоро ще му бъде отнето.

    Коментиран от #22

  • 21 Фашинг тон прост

    0 0 Отговор
    Всичкия цирк,е унищожаване на планетната,бройка
  • 22 хайде сега име

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Вместо "информация" , ползвай понятието "религия" . По-широко е ....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.