Last news in Fakti

8 Септември, 2012 09:18 11 981 6

Тутанкамон починал от генетично заболяване

  • тутанкамон-
  • генетична болест
Тутанкамон починал от генетично заболяване - 1
Прочутата маска на фараона и реконструкция на главата му

Египетският фараон Тутанкамон, роден през 1341 г. пр. Хр. и умрял през 1323 г. пр. Хр., е починал в резултат на наследствена генетична болест. До този извод стигна британски учен от лондонския Империал Колидж - Хатън Ашрафян.

"За разлика от останалите специалисти, взех решение да анализирам от медицинска гледна точка не само Тутанкамон, но и представителите на неговата династия, от която той произхожда", съобщи експертът. Той обръща внимание на следния изключително странен факт: всеки следващ владетел е умирал по-млад от предишния. "Освен това при тях все по-ярко се наблюдават деформациите на тялото, които са свидетелство за генетично заболяване".

Ашрафян достига до заключението, че физическите промени са резултат от мозъчно заболяване, което води и до епилептични припадъци, придружени с халюцинации.

Бащата на Тутанкамон е известният в историята на Древен Египет фараон-реформатор Аменхотеп ІV /1375-1336 до н.е./, чиято съпруга е била Нефертити. Той въвежда монотеизма в древноегипетската религия и култа към бога слънце Атон. Ашрафян твърди, че тази идея дошла на Аменхотеп по време на епилептичен припадък.

Предполага се, че Тутанкамон става цар на 10-годишна възраст около 1333-1332 г. пр.Хр. Египтолозите до ден-днешен спорят за причините, довели до преждевременната му смърт. Гробницата му е открита преди 90 години от британския археолог Хауърд Картър.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никито Иванов

    1 0 Отговор
    Поредната Н-та версия за причината ....... горкото момче :(

    Коментиран от #2

  • 2 Иво Маслинков

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Никито Иванов":

    Какво момче, какви 5 лв.? Според горната "статия", е изписана на обратно годината му до новата ера. Тоя скален орел е бил на 191 години, когато е умрел. Положението става неудържимо вече братци!
  • 3 Паисий

    1 0 Отговор
    Не и се връзвай на Мимето. Тя така си дращи (тропа по клавиатурата) и много много не й пука какво излиза после. барем да беше прочела преди да постне в нета. Има си Гугъл!
  • 4 ...........

    0 0 Отговор
    Тутанкамон е починал от сбъркана медицинска диагноза.

    Според последните изследвания докторът на фараона е от български произход.Има сведения,че е с купена диплома.
  • 5 STS

    0 0 Отговор
    Тутанкамон /1132-1323 г. до н.е./
    Аменхотеп ІV /1375-1336 до н.е./,

    What the hell??? Is the author sleeping?

    Please change it to Тутанкамон /1332-1323 г. до н.е./
  • 6 Венцислав Михайлов

    0 0 Отговор
    До STS - В Древен Египет обикновено се дават годината на раждане на фараона. И датата на възкачване на престола.... Естествено, ако са известни. Поздрави!