Last news in Fakti

11 Юни, 2020 09:11 3 977 42

Експерт: Ако имахме бум на COVID-19, цялата страна щеше да "пламне"

  • коронавирус-
  • covid-19-
  • д-р ива христова

Според д-р Ива Христова в момента не може да се говори за втора вълна

Експерт: Ако имахме бум на COVID-19, цялата страна щеше да "пламне" - 1
Снимка: Нова ТВ

„Случаите нарастват, но е добре, че те са на огнища. Нямаме широко разпространение, което е важно. Ако го имахме, цялата страна щеше да "пламне". Случаите са на клъстери, което показва, че там където не се спазват мерките, този вирус води до усложнена обстановка”, заяви зам.-шефът на Центъра по заразни и паразитни болести д-р Ива Христова в ефира на „Здравей, България” по "Нова телевизия".

Според нея в момента не може да се говори за втора вълна, защото епидемията е под контрол. Очаквано е на отделни места да има епидемични взривове, възможно е това да се случва и за в бъдеще.

„Основното е – когато има работници, които не се чувстват добре, да си останат вкъщи, да потърсят личния лекар, да се карантинират. Хората и другите около тях вероятно са били близки. Така от единични случаи се е стигнало до това огнище”, смята Христова.

Тя е на мнение, че с разхлабването на мерките се е създало фалшиво усещане, че всичко е ликвидирано.

„Направени са страшно много изследвания, за да се стигне до тази висока бройка, което неминуемо е свързано. Много бързо са издирени всички контактни на заразените, така че можем да говорим за по-пълна картина на заболеваемостта”, обясни Христова.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С няколко

    19 1 Отговор
    думи - следва удължаване на мерките и КПП-та и между махлите !

    Коментиран от #16

  • 2 Факт

    16 1 Отговор
    Ба и вируса ни се види, ни се чуе!

    Коментиран от #38

  • 3 Вече съм объркан

    18 2 Отговор
    Има ли епидемия или НЕ ??????? Хората болни ли са ? или само с кариес и депресия ?
  • 4 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    27 4 Отговор
    Ще дойде ли втората вълна без да е дошла първата ?

    Коментиран от #39

  • 5 Asdfg

    5 2 Отговор
    Оправи си заглавието Венциииииииии!!!! Защо сте толкова НЕГРАМОТНИ бре?!?

    Коментиран от #8

  • 6 Докторкеее

    26 2 Отговор
    Излез навън и се разходи, мини през парка, влез в заведение, качи се на градския транспорт. Повсеместно мерките почти не се спазват, но се появяват само огнища (клъстъри, ха ха) тук и там, как така?
  • 7 нашия

    5 6 Отговор
    докторке ти клетва давала ли си като завърши-ако да защо не казваш истината а овърташ с простотии кито те свалят на много ниско ниво пропагандист-достоинство нещо да ти говори
  • 8 плевен

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Asdfg":

    Венци е най- интелигентният "мисир", от цялото ято на Ф....
  • 9 кое точно е овладяно

    6 14 Отговор
    Те и в Италия бяха на клъстъри, Северна Италия само, а пък стана трагедия, въпреки огромния брой лекари и хубави болници, които имаха. Недейте лъжете хората, няма болници и лекари по малките населени места, вземайте мерки по области ако се наложи, да не се стигне до затваряне отново на всички.
  • 10 И ДА ПЛАМНЕ

    18 4 Отговор
    ИМАМЕ ПОЖАРНИКАР НАЧЕЛО
  • 11 Аз съм

    14 2 Отговор
    Епидемията била под контрол, дрън-дрън ярина.
    Живейте си живота, епидемия има, и ще има, бъдете отговорни към себе си, а това предполага ,че ще сте отговорни и към околните, и всичко ще бъде наред. Това, че в момента стълмистиката с тестването дойде като дюшеш на Бащицата, е друга тема.

    Коментиран от #30

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 бомбастик

    6 1 Отговор
    има болни без бум, щото барута мокър.
  • 14 Попай

    14 2 Отговор
    То, първа вълна имаше ли? Кога мина първата, че не разбрах?
  • 15 а туй то

    4 6 Отговор
    Според д-р Ива Христова в момента не може да се говори за втора вълна. А според проф. Иво Христов 80% са заразени и нямат лечение.
  • 16 Миризлив пор

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "С няколко":

    Стига с това натягаме на напрежение тип КПП и полицейски час и карантина. Има огнища, вече ясни потушава се огнището и това е. Преди това не се знаеше кой е болен къде има огнище и за това беше общо.

    Коментиран от #33

  • 17 Трендо

    12 3 Отговор
    Герберастките тъ паци, когато имаше само 8 заразени затвориха страната, а сега когато са почти 3 000 свалих мерките.
    Пълни неадекватници.
  • 18 ГЕРБ са манипулатори и лъжци

    10 3 Отговор
    Ало, месирките , не търсете евтина реклама .
    Просто напишете
    - починали 167
    - оздравяли 1664
    - болни 1130
    колко е просто ,но не ви харесва.

    Коментиран от #35

  • 19 Светльо

    12 3 Отговор
    Българина е толкова тъ п че веднага прегръща идеята за някакви суперкадърни Спасители, които го спасяват от яростните вълни.
    Пък ако тези спасители са и в униформи, направо се прехласва като мисирка с 2 грама мозък.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Влизам в хипермаркет

    6 0 Отговор
    Всички се блъскат в мен като говеда.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ботьо

    10 2 Отговор
    АНТОНИЯ ПЪРВАНОВА: УДЪЛЖАВАНЕТО НА КАРАНТИНАТА Е ПРЕСТЪПНО. НОЩ ТРЯБВА ДА ПОНЕСАТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ! Медицината не е параван за гафове. Тя е наука и изкуство да се помага за опазване здравето и живота на хората, а не да бъдат увреждани и да се злоупотребява с тях. Всички граници са преминати и научни, и професионални, и етични. Трябва да се сложи край на тази безпрецедентна злоупотреба с власт. Недопустимо е да се използва медицината толкова безпардонно, за да се прикрият поредните политически гафове и скандали! 1. Абсолютна лъжа е, че заразените от Доспат и Сърница са болни. Повечето са с положителен тест, но не са болни.

    2. Няма повишаване на заболеваемостта в страната. Има огнища, които са възникнали вследствие на заразяване на пациенти в болнични заведения и след това са разпространили заразата в семействата си и на работните си места. Такива са случаите в Сливен, Смолян, Пазарджик, Доспат, Сърница. Няма огнища поради масово неспазване на социалната дистанция

    Коментиран от #29

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Васил

    0 6 Отговор
    Да бе няма бум Китай има 11 заразени на 1,5 милиарда а а някои страни дори нямат нови заразени изпуснахте коня с това ранно разхлабване на мерките сега пак ще има същата песен на нов глас. А и излекуваните от коронавирус нямат имунитет и всичко се връща в един омагьосан кръг.
  • 26 Eee

    7 0 Отговор
    И продължават фалитите по морето.Зсбравете за туристи тая година.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Светослав Станков

    10 3 Отговор
    Гледайте този документален, качен е преди два дена, медицинска сестра в САЩ била в Ирак, вижда какво става в най-напечената болница, центъра на центъра на епидемията в Ню Йорк, и започва да носи скрита камера.
    Половината от хората там в болницата не са дори позитивни на теста, но ги държат там, интубират, и след като умрат ги пишат корона вирус. Имат бързи тестова за 45 мин, но ползват кръвните които траят седмици, през това време хората чакат там.
    Филма е потресаващ, момичето разказва как има лечения в САЩ които помагат, но "отгоре" в болниците им забраняват да го правят, същото нещо е било и в Италия.
    Болниците които лекуват този "опасен" вирус, получават пари за всеки човек починал от вируса, отново на пазарен принцип, това е търговия с животите на хората, а карантината е пример за всички нас, че елита може да тропне по масата и няколко милиарда хора да се само заточат по домовете си, доброволно да фалират бизнесите си и да разрушат животите си.

    Коментиран от #36, #42

  • 29 Миризлив пор

    4 6 Отговор

    До коментар #23 от "Ботьо":

    Тя Антония от много години е политик а не лекар. На нея не и пука колко ще се разболеят и колко ще умрат, на нея и пука да е във властта. Колкото до заразени/болни е просто игра на думи -и едните и другите заразяват околните. Това е като да си болен от СПИН и негов носител, а тогава да те видя какво ще направиш след думите "ама аз само съм носител, смъквай тоз презерватив че ми пречи".
  • 30 БРЦК

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Аз съм":

    Кой си?
  • 31 Петканов

    8 3 Отговор
    Кой ще понесе отговорност за пълния провал на ГЕРБ и Щаба им.
    Иначе за самохвалствата знаем, че няма равни.
  • 32 Верно ли

    3 2 Отговор
    ЕЕЕххх, сега - хем сте си продали задниците да изпълнявате сценария, хем не ви стиска...
  • 33 хайде кажи друг вариант

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Миризлив пор":

    Как ще го потушиш, като отказват да се дистанцират и да направят тестове в някое село и хващат пътя да разнасят зараза? То потушаване при нормални хора, с нормална интелигентност става. Спасението е да се затварят по населени места, ако кметовете не намерят начини да ги накарат да спазват правилата. Така е, като им се плаща за избори, после не може да изискваш от тях.

    Коментиран от #37

  • 34 Аве Адолф Хайллллл

    4 2 Отговор
    Ха ха вече цяла България се напълни със псевдоексперти ала бла бла . А тия същите нали разправяха , че няма коронавирус в България ...... как сега ще обяснят Сърница , Доспат и Смолян на такива им се вика "гьонсурат"....
  • 35 audi a8

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "ГЕРБ са манипулатори и лъжци":

    Да колега прав си,но не са починали и заразени с корона вирус а просто си имат болести от мизерните условия в който живеят
  • 36 Аве Адолф Хайллллл

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "Светослав Станков":

    Много филми гледате с участието на агент МЪЛДЪР .......
  • 37 Миризлив пор

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "хайде кажи друг вариант":

    То па големите села... Факултета дето е официално 60 000 неофициално сигурно 2-но го бяха блокирали и им потушиха бунта та едно село с 2-3000 човека няма да могат.
  • 38 Джън, Шан и Жен

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    След 4 месеца грешни изводи, от СЗО направиха фундаментално откритие, че асимптомните носители на SARS-COV-2 рядко заразяват контактните си. Само след ден настъпи лека корекция в позицията и едно витиевато обяснение, че така било ама още не било съвсем така, защото нямало много публикации, че е съвсем така. Сигурно са почерпали опит от нашите МЗ и НОЩ как се нагаждат становища към ситуации. Докато се натрупат научни данни и в проява на нови изблици на псевдоепидемиологична мисъл от НОЩ, току виж МС да са предприели удължаване на извънредното положение. Защото напоследък доста скандали се понасъбраха за потулване. Поне в едно сме сигурни, ще направят каквото им е изгодно на тях.
  • 39 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ":

    Това ми хареса!
  • 40 Храна за размисъл

    0 0 Отговор
    По-голяма епидемия от човешката алчност няма.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 кой създаде кови19

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Светослав Станков":

    важното е да мрат и да се разрежда човечеството. това е заръката на бил гейтс