Last news in Fakti

4 Декември, 2020 08:23 3 825 12

Испания пред България по неравенство в заплащането

  • испания-
  • икономика-
  • пандемия

Между първото и второто тримесечие на 2020 година възнагражденията на испанските работници са се стопили с близо 13 на сто

Испания пред България по неравенство в заплащането - 1
Снимка: Shutterstock

В Испания COVID кризата засегна предимно работещите с най-ниски доходи, което доведе до увеличаване на неравенството между ниско и високо платените испанци до 36,1 на сто. Това е най-високият процент в Европейския съюз, който нарежда Испания и пред България, където този процент е 28, предаде испанската държавна телевизия.

Данните са отразени в Световния доклад за заплатите, който показва, че последиците от пандемията са особено болезнени при испанските работници, тъй като между първото и второто тримесечие на 2020 година възнагражденията им са спаднали с 12,7% . Процент, надминат само в Португалия.

От страните в ЕС кризата се е отразила най-малко върху заплатите в Нидерландия (-1,7%), Хърватия (-2,1%) и Швеция (-2,5%).

Сред причините за спада са закриването на работни места и намаляването на часовете, за които се заплаща. Най-пострадали са жените, чиито доходи са намелели с близо 15 % срещу 11 на сто при мъжете.

Пандемията засегна тежко Испания, която беше започнала да се възстановява от предишната световна икономическа криза и за първи път от 7 години насам през 2019-а регистрира 1,2 % ръст на заплатите.

Сега финансистите предупреждават, че икономическите последици от коронавирусната пандемия ще продължат да оказват огромен натиск върху доходите на испанците и през следващите 4-5 години.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    13 7 Отговор
    Светът се управлява от ЛУДИ и ПСИХОПАТИ
  • 2 БАЙ Х@Й

    40 2 Отговор
    Да сравниш 30% от 1'000 евро и 28% от 250 евро !

    Коментиран от #12

  • 3 Бай Христо

    16 2 Отговор
    Кучето ми е по умно от писателе на тази статия, сякав в България няма засегнати от финансовата криза причинена от covid!
  • 4 Испания

    40 2 Отговор
    1108 евро мин. заплата, България 312 евро. Испания безплатно здравеопазване, супер социална система - България дъно-Испания първо място по дълголетие-България дъно!
  • 5 иванчо

    21 1 Отговор
    Исега ще настъпят народни тържества ,за това ,че не сме последните в света !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пазарджик

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Скоро ще гризкаш мечешкия.

    Коментиран от #9

  • 8 Поли от Симитли

    9 1 Отговор
    Хак да им е на шпанците....кат си немат бойко българоубиец..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пълни глупости

    23 2 Отговор
    В Испания има озаконени браншови часови ставки. Ако искаш работи за тези пари. Като се вземе в предвид че някой цени са по-евтини от България то живота е много по-добър. За богатите действа подоходно облагане(например на един футболист му вземат около 30% от доходите), а на някой семейства им връщат от данъците(което в БГ е немислимо). Статията изглежда клаветническа. За сравнение- цените в ЛИДЛ Испания са по-ниски от цените в България.
  • 11 Стрелата

    13 1 Отговор
    Статията е писана от Гербжййска Пуфня.
  • 12 Ива

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й":

    Много си точен в коментара евала