ФАКТИ.БГ
  • шарка-
  • коронавирус-
  • ваксина

Преди повече от век: когато България въведе задължителната ваксинация

Остава открит въпросът дали и днес, в пандемията от COVID-19 и с вече откритите ваксини, решението ще стигне до всички - включително и до най-бедните страни

Публикувана: 16 Февруари, 2021 20:30
47 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3897
Преди повече от век: когато България въведе задължителната ваксинация - 1
Снимка: DW
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.

През 1903 година в България ваксинацията срещу едра шарка става задължителна - страната е сред първите, въвели задължителната имунизация. И сред първите, победили смъртоносната болест.


През май 1980 година Световната здравна организация (СЗО) обявява пълна победа над едрата шарка. Смъртоносна болест, която върлува от векове и взема милиони жертви. Последният регистриран болен е готвач от Найроби, Кения. Спечелената битка срещу болестта вариола е най-голямото постижение в историята на СЗО. Ваксината срещу нея е открита от британския лекар Едуард Дженар през 1796 година и това е всеизвестен факт. В България имунизацията срещу едра шарка става задължителна през 1903 година, а последният случай датира от 1926. Много преди това обаче е прилагана подобна техника, която по-късно застава в основата на откритието.

"Първите данни за имунизация срещу вариола са от Китай и датират от 15 век - според записите, които са водили дворцовите лекари на китайския император", разказва доц. д-р Георги Томов, отговорник за Медицинския музей на Медицинския университет в Пловдив. Процедурата е изглеждала доста по-различно от днешната: материал от струпеи на болни, оставени да поизсъхнат, се смилат на прах или се смесват със зърно мускус и се овалват в памук. След това заразеният материал се вдухва с тръба в ноздрите на пациента. "Това е било специален ритуал, при момчетата са вдухвали в дясната ноздра, при момичетата- в лявата", обяснява д-р Томов. След процедурата имунизираните са третирани като заразни, оставали са на легло, но са карали болестта много по-леко. Наред с вдухването, за вкарване на заразен материал са прибягвали и до одраскване.

Първи свидетелства за имунизации по българските земи

Китайската техника стига до Османската империя по Пътя на коприната. В този период България е в рамките на империята и методът се разпространява и тук. Най-силното свидетелство за имунизации по българските земи от началото на 18 век се крие в писмата на лейди Мери Монтагю, една от ярките личности на Августинската епоха, съпруга на британския посланик в Турция. Нейните писма, съдържащи живописни описания на нравите в Османската империя, са литературен бестселър, издадени в книга.

В едно от тях, изпратено на 1 април 1718 година до Сара Чизуел, лейди Монтагю пише следното: "С риска да те смутя, ще ти кажа нещо, заради което ще пожелаеш да си тук. Едрата шарка, толкова фатална и разпространена сред нас, тук е съвсем безвредна заради едно одраскване, както те го наричат. Има жени, които правят тая процедура всеки септември и хората ги викат, за да я направят на семействата им. Събират се с тая цел - обикновено 15-16 души, и идва старата жена с черупка от орех, в която има най-добри образци от вариола. Отваря вените с игла и после на върха на иглата слага малко от материала и го вкарва вътре. Това боли не повече от обикновена драскотина. Завързва раната с куха част от ореховата черупка и прави същото на още няколко места - 4-5." В писмото си лейди Монтагю всъщност цитира преки впечатления на френския посланик от онова време. По-нататък тя пише, че гърците - разбирай по-религиозните християни - избират да им направят раните във формата на кръстния знак - на челото, двете ръце и на гърдите, но това не е особено уместно в случая, защото остават белези. След одраскването, " децата продължават да играят заедно в добро здраве до вечерта, когато започва треска и два, по- рядко три дни те остават на легло. Появява се блед обрив, не повече от 20-30 пъпки на лицето, но след осем дни те са здрави. Всяка година хиляди минават през тоя обичай... Няма данни някой да е умрял след него и можеш да си представяш колко съм доволна, че експериментът е толкова сигурен, защото възнамерявам да подложа на него и малкия си син. Аз съм достатъчно голям патриот, за да пренеса тази полезна процедура като мода в Англия...".

Лейди Мери Монтагю и битката ѝ срещу вариола в Англия

В детството си самата лейди Монтагю е преболедувала едра шарка, след която е загубила миглите си. Малкият ѝ брат обаче е загубил живота си. Тя действително прилага този метод на имунизация върху малкия си син Едуард, но се доверява не на бабите по селата, а на хирурга към посолството Чарлз Майтланд. След като съпругът ѝ е преместен от поста и семейството се връща в Англия, през 1722 тя го прилага и върху дъщеря си. На практика се превръща в пионер на превантивната медицина в страната си. През същата година тя убеждава принцесата на Уелс да осигури амнистия за онези затворници, които се съгласят да им бъде извършена процедурата. Намерили се доброволци, които и без това нямали какво да губят и те били "одраскани" и заразени от същия лекар Чарлз Майтланд. След сериозна съпротива този експеримент все пак бил одобрен от Лекарския колеж през 1754 година и имал щастлив край - всички затворници оцелели от заразата и по-късно били освободени.

По пътя на тази велика победа над смъртоносната болест обаче значителна роля играе и друг британец, чието име не е много известно - това на фермера Бенджамин Джести, който отглежда крави. На надгробния му паметник вдовицата му нарежда да изпишат "Първият човек, който приложи имунизацията срещу едра шарка". А каква е историята зад този надпис?

Бенджамин Джести е роден през 1737 година, живял е в едно село в графство Дорсет. Самият той е изкарал "кравешка шарка". Когато селото му е пламнало от епидемия през 1789 година, се е чувствал защитен от болестта. Той приложил метода на инокулация върху жена си и двамата си сина, вземайки материал от болна крава. Семейството оцелява.

Точно този принцип е в основата на ваксината, официално открита от д-р Едуард Дженар през 1796 година. През 1799 година е създаден Противовариолен институт в Лондон. Светът най-сетне се сдобива с оръжие срещу болестта, която продължава да взима множество жертви и през ХХ век. 15 милиона са заразените само през 1967 година, 2 милиона от тях умират.

Кратка история на едрата шарка по българските земи

На територията на България първата документирана епидемия от едра шарка е от времето на Римската империя, наричат я Епидемията на Киприян и се отнася към III в. Навремето 30% от населението загива. По време на Османската империя вариолата е сред най-разпространените инфекциозни болести. След писмото на лейди Монтагю - свидетелство за своеобразна имунизация, първите достоверни статистически данни вече са след Освобождението. 9475 души заболяват в периода 1893-1897 година, от тях 1069 умират. В следващите години до 1903, когато ваксината става задължителна, броят на заболелите варира, но е доста по-нисък.

През 1928 година болестта в България официално е обявена за победена и страната се нарежда сред първите в Европа в това отношение - благодарение на усилията на младото българско правителство след Освобождението. Със свой указ от 1881 година княз Александър Батенберг създава специална лаборатория на име "Оспеный телятник" към Разградската окръжна болница с ръководител руския лекар Борис Окс. Д-р Окс не само произвежда ваксина, но събира и статистически данни за нейната ефикасност и това води до задължителното ѝ поставяне и оттам до ликвидацията на болестта в България. Страната е и една от първите в Европа, която въвежда задължителната имунизация.

"Ликвидирането на вариолата в световен мащаб е най-голямата победа на СЗО досега - не само заради ефикасността на самата ваксина, а и заради усилията, положени от богатите страни да помагат на бедните, за да се сдобие цял свят с препарата. Само така победата става възможна", казва доц. д-р Георги Томов.

Остава открит въпросът дали и днес, в пандемията от Ковид-19 и с вече откритите ваксини, решението ще стигне до всички - включително и до най-бедните страни.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.5 от 24 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Майна
1 Отговор
ПРЕСТАНЕТЕ С ТАЗИ ТЪПА АГИТАЦИЯ....ХОРАТА НЕ ИСКАТ ДА УМИРАТ ...ВАКСИНИРАНИ!!!!

Оценка:
-14 +70

Ахам
2 Отговор
И какво общо има едрата шарка и грипа, пардон ковида бе и*иоти? И какво общо имат онези ваксини с днешните модифициращ информационната РНК инжекционен препарат, а бе и*иоти?

Коментиран от #11, #13


Оценка:
-8 +64

Ей от СЗО
3 Отговор
Оставете хората да си мрат от старост и от болест а не от Глад

Оценка:
-9 +45

Търнкака
4 Отговор
Поредната жалка платена тирада в полза на ваксините.Нека не се заблуждаваме-ВАКСИНАТА Е ПРОТИВОЕСТЕСТВЕНА ИНТЕРВЕНЦИЯ С ЧОВЕШКИЯ ИМУНИТЕТ И КОЛКОТО ХОРА Е СПАСИЛИА,ОЩЕ ТОЛКОВА Е УБИЛА.

Оценка:
-8 +49

МОТЛИ КРЮ
5 Отговор
Ваксинирaйтеме анaлнo!!!

Оценка:
-10 +7

Аналогията е
6 Отговор
Неподходяща- тогава е имало медицина, а сега има търговия със здравето и живота на хората.

Оценка:
-6 +59

Самодива
7 Отговор
Дойчевеле! Не бъркайте доматите с гранатите! п.п. Еврейски боклуци!

Оценка:
-6 +40

Venturа
8 Отговор
Да, и преди педесет години ваксинираха срещу заушка, и 80% от децата оглушаха и онемяха.
Дали не повярвах във ваксините!

Оценка:
-7 +25

Исторически
9 Отговор
Полезна за общата култура статия. Да отдадем заслужена почит на Кох, Калмет и Герин, относно откритията им за големия бич–туберкулоза, но...много години и научни изследвания са необходими, за да се създаде правилната и точна ваксина за К19, така че...не бързайте.

Коментиран от #12


Оценка:
-6 +28

Шпек
10 Отговор
Дядо ми да е жив и здрав разправя,че при Тошо във всяко училище е имало лекарски кабинет и зъболечение за учениците.И всичко това били безплатно.Аз много—много не му вярвам,ама знам ли вече ако пък е било истина.

Коментиран от #14, #19, #23, #26, #47


Оценка:
-1 +40

Гост
11 Отговор

До коментар #2 от "Ахам":


Ами добре , че няма вариола в момента иначе щеше да разберелш

Оценка:
-8 +10

Гост
12 Отговор

До коментар #9 от "Исторически":


Нали не сравняваш тогва със сега? В смисъл геном на вирус в момента са изолира за 2до 3 месеца макс а тогава са били нужни години

Оценка:
-7 +5

Общото както е видно
13 Отговор

До коментар #2 от "Ахам":


Е, че както ваксината срещу едрата шарка е "открита" в Европа след като е преписана от бабичките в османската империя, така и "европейската" ваксина срещу ковид е открита от един турчин и една туркиня.

Оценка:
-1 +12

Вярно е отчасти
14 Отговор

До коментар #10 от "Шпек":


Имаше кабинети, но безплатен обяд няма

Коментиран от #18


Оценка:
-21 +7

Ухааааа
15 Отговор
Тез от ДВ, минаха границата, така и не разбраха, че няма да се ваксинираме(80-90%). И какво общо има 1903г. с 2021г. А умението им, да си задават въпроси,ни после да си отговарят сами. Хахахах. ДВ, не сме толкова прости.....

Оценка:
-4 +22

Къде да се подпиша
16 Отговор
Че дарявам 10-15 ваксини, които Боко е купил за мен и близките ми от майката на Ева.

Оценка:
-3 +20

Дрън дрън
17 Отговор
всяко лято по хотелите по морето има взрив от шарка по децата. Заразяват се едни други от басейните, предимно от деца от чужди държави.

Оценка:
-7 +8

Шпек
18 Отговор

До коментар #14 от "Вярно е отчасти":


Явно си запознат.Колко лева ти взимаше училищният доктор за преглед? 0.50 ст.е струвал обяд в ученически стол—3 курса.Не е безплатен наистина.

Коментиран от #21, #22, #24


Оценка:
-0 +18

Да слушаш
19 Отговор

До коментар #10 от "Шпек":


дядо си !

Оценка:
-0 +15

Верно ли
20 Отговор
Еййй, долни твари сте от Зелето. Какво общо имат ваксините, произведени от отслабен вирус и РНК ваксините, на които дори не е приключила третата фаза на тестване, ами се случва в момента, на живо и с подписване на информирано съгласие? Да хванат на вас да ви набодат по 200, долни агитатори!

Оценка:
-2 +26

Явно не вдяваш
21 Отговор

До коментар #18 от "Шпек":


Трябва да питаш колко лева заплата е вземал дядо ти и да сравниш колко е вземал някой друг дядо по същото време в държава където кабинетите не са били "безплатни". Като видиш разликата ще разбереш колко ти е струвало"безплатното" лечение.

Оценка:
-16 +5

Купончето в студентски стол
22 Отговор

До коментар #18 от "Шпек":


Беше 50 ст. На сума ти и пенсионери им осигурявах купончета, защото иначе едвам преживяваха с "големите" пенсии. Не ми го хвали, особено ако само си слушал за онова време

Оценка:
-17 +6

hjghfg
23 Отговор

До коментар #10 от "Шпек":


Прав си за което не вярвай и родителите ми не са разказвали и да са имали такъв спомен с лекарски кабинет т.н защото си е лъжа

Оценка:
-20 +1

hjghfg
24 Отговор

До коментар #18 от "Шпек":


Какво имаше бе един сух селски хляб безалкохолни от най долното качество марципани и какво ядеше ли меса сега и с гмо да са тоалетна хартия къде намираше празни бяха магазините и алкохол нямаше

Коментиран от #25, #39


Оценка:
-17 +4

Хахоооо
25 Отговор

До коментар #24 от "hjghfg":


Приятел, имаше уважение и хората бяха добронамерени, а сега ...... само пари, жени, власт.....

Коментиран от #30


Оценка:
-1 +22

До деветдесета
26 Отговор

До коментар #10 от "Шпек":


Младежо, не само че не те е излъгал дядо ти, но е пропуснал неща като Безплатните лекарства за децата( изписват му антибиотик, има страничен ефект, веднага се заменя с друг в най–близката аптека), облъчването по схема с УВ лампи през зимния сезон( сега се сетиха, че били полезни) и други наглед дребни неща, които показваха истинска грижа за здравето на хората. Сега да си чул профилактични прегледи (вкл. гинекологични и белодробни)да се правят на работното място,а? Отделно санаториуми, профилакториуми, почивни бази без заплащане(всяко предприятие имаше своя на морето или планитата) и ред други придобивки за Обикновените хора.

Оценка:
-0 +30

ха ха ха
27 Отговор
Дойчо... ходи да обясняваш на швабите какво да правят, остави ни нас да си се оправяме както си знаем 😎

Айде, чиба!

Оценка:
-1 +10

Човек
28 Отговор
Ей хюмнетици, ние българите не сме раждали, за да страдаме и да робуваме на "други", а сме се родили, за да живеем лъвСКИ и царСКИ !
На обикновените българи им отива да са като барони, явно не случайно буквата Б е водеща в двете думи! А на българина от Варна, на него му отива да е цар на България , за да "нямаме кризистна авария" в живота !
Всички онези, които са причинили мъка и болка на българското, те когато все някога умрат, ше умрат в нашите мъки !

Оценка:
-2 +4

Реалист
29 Отговор
НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТЕЗИ ВАКСИНИ, НАПРИМЕР ЧОВЕК, НА КОЙТО МУ Е ПИСАНО ДА ЖИВЕЕ ДО 75 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ, ЗНАЧИ ШЕ УМРЕ НА 70, ТАМ НЯКЪДЕ ЗАРАДИ ВАКСИНАТА !

Оценка:
-3 +5

Добър човек
30 Отговор

До коментар #25 от "Хахоооо":


Аз съм добронамерен !

Коментиран от #32


Оценка:
-2 +3

31
Този коментар е премахнат от модератор.
Е......
32 Отговор

До коментар #30 от "Добър човек":


Почна като политиците, и те така казват.

Оценка:
-0 +5

Гост
33 Отговор
И кво бе боклуци подготвяте народа за задължителна пак ли боклуцииииии

Оценка:
-0 +7

34
Този коментар е премахнат от модератор.
Истината
35 Отговор
Нищо вярно !Всъщност ваксинации Общонародни в България има след 9 септември 1944 година . Преди това няма как бедните българи от селца и градчета да впрегнат каруцата и да платят ваксинация .

Оценка:
-3 +9

Казуар
36 Отговор
Тука пишат абсолютни отрепки, подценяват другите и смятат, че хората са невежи.

Оценка:
-3 +4

Доцент Томов
37 Отговор
Малко тъпичко прави грешна аналогия. Но явно парите играят. Едрата шарка няма нищо общо с Ковид. Просто защото никой не е умрял от Ковид. Съответно ваксините срещу Ковид са ненужни и неуместни... или по-скоро са създадени за ковидиоти.

Оценка:
-2 +7

Ние
38 Отговор
И без това изчезваме като народ. Няма нужда от допълнителна стерилизация. Да я направят задължителна там, където се множат като зайци.

Оценка:
-0 +11

Верно ли
39 Отговор

До коментар #24 от "hjghfg":


Това във ваше село ли??? Дрънкаш глупости, младеж. Имаше и лекар, и зъболекар в училищата, а храната беше българска по БДС, а не пълна с химии и консерванти, като днешната, дето ни я внасят от Европа, пълна с Аспартам и прочие, щото сме много готини.

Оценка:
-0 +4

софия
40 Отговор
А не е ли по-добре да кажете колко са починалите след ваксинация в САЩ, Англия и ЕС (с линкове, както правят thebulgariantimes com, а след това всеки да прецени сам за себе си дали да се ваксинира или не?

Оценка:
-0 +2

ттт
41 Отговор
Онези ваксинации действат доживотно или поне за няколко десетилетия. Ваксинацията срещу грип НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА! Впрочем последните 30 години съм се ваксинирал два пъти срещу грип съм боледувал от грип два пъти все през зимата след ваксинацията. И от цялата дандания около ковид 19 лъха толкова много на политика, че не ви вярваме! Дори аз изкарах болестта и се лекувах само с чай и аспирин. Да не вземеш ли мерки навреме, може и да умреш. Всяка ситуация при която телесната ти температура се вдига над 39 градуса е животозастрашаваща!

Оценка:
-0 +1

Истината
42 Отговор
В България ваксината БЦЖ е задължителна от 1951. DW -уж немска медия , ама с щатски директори отново в лъжа . Говори за някакви експерименти от преди комунизма , набързо прекратени


.Д-р Сребка Родопска я създава - по френска технология и с донесен от СССР щам . Защото оригиналния френски щам е давал негативни странични ефекти върху българските деца .

Така , през 1951г България става първа в Европа и втора след Япония в света с Общонародна ваксинация срещу туберколоза .

Коментиран от #43


Оценка:
-0 +4

стоян георгиев
43 Отговор

До коментар #42 от "Истината":


вземи прочети статията дрогар.в нея пише не за туберколоза ,а за шарка.де ти лом де ти лондон.иначе е ясно всички хубави работи са дошли от ссср,няма как да е друго.то панелки,то москвичи то лосиони за баня...все убавини.как са се оправили тия извън желязната завеса без тия благинки хич не е ясно,нали дрогар!хубавото е че си запомнил все пак как е станало с ваксината.ограмотяването ми е свършило работа,но пак послъгваш.проблема на френския материал е бил че е капиталистически нищо друго.през 1951 година в нашите земи битува мнението че западняците ядат живи деца,а и е трябвало валута която сме събирали само за износ на революции,а не за гадни френски ваксини.та такива работи ама все пак браво позапомнил си туи онуи!

Оценка:
-3 +0

Кирил
44 Отговор
През 1903 година в България ваксинацията срещу едра шарка става задължителна а после пишете: 15 милиона са заразените само през 1967 година, 2 милиона от тях умират.- Е как става това. Този който го е преписвал не си ли го прочете.

Коментиран от #45


Оценка:
-0 +0

стоян георгиев
45 Отговор

До коментар #44 от "Кирил":


ами що не прочете статията дето си ползвал до края?в нея пише същото дето го пише и тук.чел си за умрелите в викито ,там има отделен раздел за българия и едрата шарка и о чудо не са комунистите първите у нас въвели масовата и задължителна ваксинация.

Оценка:
-1 +0

Матей
46 Отговор
Чудесна лекция,не ще и лаф,интересно какви още философии ще измислят за да убеждават,да наставляват,да назидават уж невежите и вечно съмняващите се.А мисълта : съмнявам се,значи живея?Или може да ни се изтъпани всеки измамник по-така и да ни убеждава--има ковид,чадо,покай се и той ще ти прости.Бой се от ковид,почитай боко! и т.н.Колко броя различни ваксини е имало срещу наистина опасните епидемии навремето,колко?А сега чет нямат.Коя да избереш ,играе се на руска рулетка,ама само без руска ваксина спутник -ве.

Оценка:
-1 +0

един от стадото
47 Отговор

До коментар #10 от "Шпек":


не само в училищата, и в по големите предприятия имаше лекарски и зъболекарски кабинети. А в най големите бяха цели поликлиники. В КЗ Варна на портала в дясно беше така. УНГ, вътрешни болести, очен, невролог, травматолог, хирург, стоматолог. Работех там та му знам реда. Беше ме хванала дископатията, ренген, процедури всичко без пари. Та и ти плашат до като лежиш в къщи. После ме пратиха на профилакториум, пак безплатно.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
ТОП 5