Last news in Fakti

19 Март, 2021 09:19 2 454 39

Д-р Пенчев: Високата смъртност е заради неглижиране на хроничните заболявания в миналото

  • коронавирус-
  • мерки

Според него именно те са дали картбланш на вируса да покаже своята сила

Д-р Пенчев: Високата смъртност е заради неглижиране на хроничните заболявания в миналото - 1
Снимка: Нова ТВ

"Доста е притеснителен процентът и ръстът на смъртността в България на 100 000 души население. Това, което забелязваме и отчитаме, е, че самата смъртност е в резултат на доста комплексни фактори. Личното ми мнение е, че в годините назад се пропусна превенцията и контрола на хроничните незаразни заболявания – диабет, артериална хипертония", заяви директорът на РЗИ – София д-р Данчо Пенчев в ефира на „Здравей, България” по "Нова телевизия".

Според него хората са неглижирали отношението към профилактичните прегледи, които трябва да се провеждат редовно. Д-р Пенчев е на мнение, че засилените съпътстващи заболявания са дали картбланш на вируса да покаже своята сила.

"Лечебната система лекува хора, които са заболели. Здравето е отговорност на всеки. Ако не водите един здравословен начин на живот, търсите лечение вече при постигнато заболяване. В периодите, когато трябваше да се правят тези прегледи, много хора ги неглижираха. За съжаление именно тези съпътстващи заболявания водят до високата смъртност", каза още той.

Пенчев подчерта, че въвеждането на по-строги мерки първо е предложено от РЗИ – София. Според него до тях се е стигнало, след като случаите на положителни за коронавирус рязко са се увеличили през март.

„Ако починалите са 390 от началото на годината досега, само за първите 15 дни на март за София те са 100. Всяка една мярка се въвежда за определен период от време и от нея се очаква определен ефект. За съжаление това, което казах като цифри, в хода на епидемиологичните проучвания информацията, която получихме, и дифузното разпространение, тази комплексност от фактори ни принудиха да въведем такива мерки. В рамките на тези 10 дни ние очакваме поне да задържим цифрата на положителните и да ограничим броя на хоспитализираните”, обясни директорът на РЗИ.

Според него всяка мярка може да бъде отменена или частично удължена. Той не изключва и сегашните строги мерки да бъдат с по-дълъг срок. Това зависело от това, какъв ще бъде ефектът на мерките.

„В момента мерките, които са наложени, обхващат много сектори. Имахме разговор с представители на Асоциацията на заведенията – притеснени са и са в правото си, но няма как да кажа конкретна дата. Ние все пак дадохме прозорец за всички бизнеси да се подготвят за това затваряне”, каза още д-р Пенчев.

В четвъртък вечерта е пристигнала нова пратка от ваксината на Moderna. Половината ще бъде разпределена на територията на България, а другата половина ще бъде разпределена между общопрактикуващите лекари и специализираните кабинети в София. Относно капацитета на болниците в София, Пенчев заяви, че е притеснен от натиска върху тях.

„Легла в София има, но стигаме дотам, че колегите физически и психически се изчерпват. Тук не става въпрос за трансформация за легла. Ние трябва да внимаваме дали и колко легла от едно функционално отделение можем да прехвърлим в COVID отделението”, подчерта той.

За лекарството „Ивермектин”, което Чехия закупи от нашата страна, д-р Пенчев подчерта, че лично го е ползвал и е дало „много добър резултат”. В някои държави то фигурира като средство за профилактика.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 MERS

    44 1 Отговор
    Докторе много добре знаеш кой е виновен за лошото здравеопазване последните 10 години !

    Коментиран от #22

  • 2 хан ювиги

    32 1 Отговор
    туй човече е шлифовано мекере-подлога на ченгеджийската партийка гроб с лидер буда!
  • 3 нейсе

    20 0 Отговор
    откривател!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 По Мутафчийски

    33 1 Отговор
    Високата смъртност е заради неглижирането на всички други заболявания сега, освен ковида.
  • 6 Behemoth

    30 1 Отговор
    Не бе заради хо.ръра в който живеем 30 години и супер храните също ....а ТИКВАТА ни е.б.а майката с двеста ...
  • 7 Гост

    28 1 Отговор
    ВИСОКАТА СМЪРТНОСТ Е ЗАРАДИ ТАКИВА НЕКАДЪРНИ ПРОДАЖНИ ПОДЛОГИ КАТО ВАС,КУКЛИ НА КОНЦИ,КОИТО САМО КРАДЕТЕ ПОСЛЕДНИТЕ 15г и ВЪОБЩЕ НЕ ВИ ИНТЕРЕСУВАТ ХОРАТА.........................................,,МУТРИТЕ,, ПРОСТИ КОИТО СА НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА САМО РАБОТЯТ ТУК.....ВСИЧКО ИМ Е НАВЪН,ИМОТИ,ПАРИ,СЕМЕЙСТВА И ВЪОБЩЕ НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВАТ ХОРАТА ТУК,СТИГА ДАИМ ПРОДЪЛЖАВА СХЕМАТА...ИЗРОДИ.
  • 8 Продажните лекари,

    24 1 Отговор
    Обслужващи политически интереси и забеавили хипократовата клетва, си личат дори само по физиономиите - мазни, грозни... Един хубав и лъчезарен няма сред тях!
  • 9 Проклети да сте вовеки

    22 1 Отговор
    Нелекуване, недиагностициране, както и лекарска некадърност довела до смъртта на много хора, платеното НЕздравеопазване, изнудването на хората за пари и грубото безчовечно отпращане, много са фаталните неща. Сега и ваксините с отрови. "Браво", българоубийци, изпълнихте "Ран - ът" , нали?!!
  • 10 Котарак

    20 1 Отговор
    Лъжеш бе, лъжеш! Мекере на тиквата!
  • 11 гнус

    23 1 Отговор
    Д-р Пенчев знае ли в БГ как се ходи на лекар, как се поставя диагноза, какво мотане, бавене, разкарване е по кабинети, колко струват едни сериозни изследвания и пр.?
  • 12 толерантен

    20 1 Отговор
    типичен мазен слагач и номенклатурчик, пратен на интервю за да защити шефовете си...
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 1 Отговор
    Аз пък си мислех,че е заради неправилно лечение и некадърност на бг лекари!Добре,че човек с квадратна чутура естественно професор да ми обясни.Благодаря,ще зная вече,че се мре поради незнанието на умрелия.....

    Коментиран от #26

  • 14 хоп

    18 0 Отговор
    Пациенти, отново сте виновни само вие!
  • 15 гнус

    17 0 Отговор
    Милиони левове се отпускат по няколко пъти в годината за болници. А накрая всичко платено за здравноосигурените лица. Къде отиват милионите, които се оказва, че са милиарди?
  • 16 Аз40🏴‍☠️

    12 0 Отговор
    Дано ме разберете повече, ще го напиша в техен стил, медиен, удобен: Чрез програмата по инокулации си актуализират пандемия 1.0 към пандемия 2.0 ... това наблюдаваме в момента. Хора ще се разболяват още повече, още повече ще се пълнят ковид-19 отделенията, подготвяха този цирк дълго. Един път актуализирана програмата ни вкарват в тирания, която не е виждана досега никога. В целия свят го наблюдаваме същото.
  • 17 ТД са болниците

    12 0 Отговор
    Ти знаеш ли като си много "учен", че хората нямат пари и за потребителска такса, въпреки че са работещи все още някои, ааа? А колко са без осигуровки и защо? Защото безработен е насилван и глобяван за неплатени осигуровки - правен и финансов абсурд! В същото време крадете 12 до 20 милиарда само от тази система! Нагъл тъп престъпник си като другите и грабите и убивате българите от години! Връщайте парите на хората, които не са ходили при вашите фалшиви доктори!
  • 18 Факт

    12 0 Отговор
    Ми то стана година време от както не лекувате хората!
  • 19 Ей смешко

    8 1 Отговор
    Поредният безсрамник .....
    Скоро ще пазиш някой паркинг .....
    Никога повече гроб
  • 20 Бойко каза

    3 2 Отговор
    Не носим правилно маските, те затва
  • 21 Абе, Пенчев,

    5 0 Отговор
    Що качеството на живот на българина е лошо? Защо българинът рядко ходи на профилактични прегледи? Ама честно кажи!

    Коментиран от #25

  • 22 Д-р Хаус

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "MERS":

    Д-р Пенчев е абсолютно прав!! Високата смъртност е резултат от некадърните министри на здравеопазването на Чекмеджето,а в по ново време и на психотерористите от НОЩ и медиите!!!

    Коментиран от #24

  • 23 Кой68

    5 0 Отговор
    Но най-вече във н@стоящето...
    Преди имаше санаториуми и почивни ст@нции/море и планина/....
    В днешно време всичко се унищожи и ликвидир@........
    Преди бе лечение,а сег@ било услуга !!!!

    Коментиран от #32

  • 24 Кой68

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Д-р Хаус":

    Виж че седи .....
    Понеже е модерно д@ се обвинява ГЕРБ за ст@налото от 1989г-"Времето е н@ше" до сега ...
  • 25 Д-р Пенчев

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Абе, Пенчев,":

    Всеки средно интелигентен ще си отговори на този въпрос!! " Демокрацията" и дивия капитализъм доведоха българския народ до просешка тояга и висока смъртност!!При социализма нямаше гладни и ровещи в кофите за боклук,нямаше безработица, смъртността-една от най-ниските в света,профилактиката беше на ниво!! Помните ли флуорографите,които ходеха по села и паланки да изследват здравния статус на населението?? От 32 години виждали ли сте флуорограф??Схващаш ли бе тикво??

    Коментиран от #31

  • 26 Абе, Пенчев,

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Срещат се и можещи лекари, но повечето от тях са толкова надменни, че губят доверието на пациента още в самото начало, което е и основополагащо за недобрия изход! Целият медицински персонал трябва да учи задължително психология!

    Коментиран от #39

  • 27 Мисирка

    4 1 Отговор
    Това, което този казва е едно на ръка. Но затварянето на болниците в последната година, отмяната на консултации и планови операции плюс "лекуването" по телефона са камъчето, което обърна каручката на "здравеопазването'. Вие сте престъпници, а не медици.

    Коментиран от #33

  • 28 И НА ТОЗИ

    6 1 Отговор
    СОЦА му е ВИНОВЕН. ТОГАВА
    ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БЕ НАЙ
    ДОБРО ЗА ВСИЧКИТЕ ГОД. ОТ
    СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА БГ. СЕГА
    СМЕ ПЪЛНА НУЛА. ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА СЪС НЕ ОГРАНИЧЕНИ
    ВЪЗМОЖНОСТИ. НЕКАДЪРНИЦИ.
  • 29 А ти

    5 0 Отговор
    до сега спа ли , бе доктор Данчо ? И пари взема !
  • 30 Хахаха

    3 0 Отговор
    Нечувано е!!! Дали разбират , какво казват?
  • 31 чичо

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Д-р Пенчев":

    Написаното от теб не е коректно.В моя род има 4ма д-ри-Варна,Русе и София,другия е в Италия.Смъртността си беше повече от висока,но я криеха.А,не дай боже, да имаш сърдечен проблем.Един единствен ехограф имаше в цяла България-3та гр. детска в София.Бедна ти е фантазията „д-ре",колко дечица си отидоха.Е,за безработицата си прав,но цената беше такава,че днешните пенсионери се чудят,коя сметка да не платят.
  • 32 Паметлив

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Кой68":

    Ало, " кой 68"!! Що се криеш бе тикво? Я кажи ПО КОЕ ВРЕМЕ беше това" преди"? Аз ще ти кажа: ПО ВРЕМЕТО на СОЦИАЛИЗМА!! Ясно??
  • 33 Д-р Хаус

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Мисирка":

    Ало, мисирката!! Кой въведе сегашната скапана СИСТЕМА на здравеопазването?? Редовите лекари ли?? Я си подбирай тъпите " констатации" по внимателно¡!
  • 34 българин

    4 0 Отговор
    имам въпрос: как ще обясните процентното съотношение между заразени и хоспитализирани през март 2020 г. и сега, като се знае, че днес изследваните са хиляди пъти повече отколкото тогава. обхващат ли се представители на всички слоеве от населението / включително баба Мара и дядо Бочо от село/? знае ли се колко хора са боледували тогава и колко боледуват сега в републикански мащаб? има ли някаква информация колко хора са починали тогава , при тогавашната организация на здравната система от други болести, а не от коронавирус и какъв е броят им сега? запознати ли са господата, ръководещи здравната ни система, в затънтените крайща на страната /а те стават все повече/ колко са хората които са преболедували и колко боледуват от коронавирус???????????
  • 35 Демагог

    7 0 Отговор
    Нищо не казва ца лекарите, които ваксинират болни хора, които после умират. Кой до им каже че имали стари заболявани? Слагат се ваксини едно към гьоторе - без прегледи, в зелени корисори и др.
  • 36 big

    6 0 Отговор
    Мили ми докторе, неглижирането е двустранно: от хората и докторите! Аз не мога да говоря за другите хора, но мога да кажа за себе си: не пия, не пуша и редовно си правя медицински прегледи. За последните около 90% от тях ги правя на частно, причината е проста - не ми се дават направления, ако не си поискам! Да не би всички хора в България да са медицински просветени, за да ги искат? Имам и две хронични заболявания: диабет и високо кръвно, но години наред като ходя всеки 3 месеца при личния лекар, той нито веднъж не ми е измерил кръвното, за друго не говорим! Единствената файда от платения преглед е по-любезното отношение или да ти дадат направление за друг лекар. Какво да направят другите хора, щом като и за пари, прегледа е повърхностен?
  • 37 big

    5 0 Отговор
    За ваксинирането, отново всичко е на юруш! При ваксиниране хората трябва да са здрави, иначе е безсмислено. Това не го казвам аз, казвате го вие докторите. Как проверявате хората здрави ли са или не? Никак! Една значителна част от хората го карат безсимптомно, а други със съвсем леки неразположения и това + ваксината могат да са причина за усложнения и тогава пак хората са виновни!
  • 38 135

    2 0 Отговор
    Господа, защо обръщате изобщо внимание на такива като чичо пенчо
    Ами той ви говоро на инат и затова вероятно му се отплащат.
    От снимката става ясно, че той е в цветущо здраве добре нахранен
    и здравословно обгрижен. Крайно време е да игнорираме подобни
    писания , пък те нека си пишат.
  • 39 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Абе, Пенчев,":

    В Германия,където завърши и работи живее,дъщеря ми -учат и не само учат,ами и на практика го прилагат!но там ,като им погледнеш физиономиите,е такава физиономия,като.....професора на снимката не можеш откри сред вси лекари в Германия!Два три случаяще останат в мен докато съм жив!за там говоря!Тук мога със сигурност да кажа за един лекар би трябвало да е жив ,защото му личеше ,че е човек от медицинска вътрешни болести Доктор Станчев!Слагам всичко на масата,че това е ЛЕКАР!ТО му е изписано на лицето!Така излиза ,като реклама,но са толкова малко,че........Още Чудомир го е казал....И Селския бик,закачи дипломата на ветеринарния лекар на суратя....В Германия вси лекари са ,като Доктор СТАнчев!