20 Март, 2021 12:20 3 672 15

Без аварийна спирачка няма да минем, каза Меркел

  • германия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • аварийна спирачка-
  • мерки-
  • ограничения

Германия не бива да се колебае да наложи спешни мерки

Без аварийна спирачка няма да минем, каза Меркел - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Германия не бива да се колебае да наложи спешни мерки и, ако трябва, да се върне към строга карантина, заяви канцлерът Ангела Меркел след среща на върха между федералното правителство на Германия и правителствата на отделните ѝ провинции, посветена на бавната ваксинация във федералната република, предаде ДПА, съобщи БТА.

Федералните и регионалните власти се бяха разбрали да наложат строго затваряне, за да попречат на разпространението на коронавируса, ако седемдневната заболеваемост отново надхвърли 100 заразени на 100 000 души население. "Надявах се, че ще можем да минем без тази аварийна спирачка, но това няма да бъде възможно, ако гледаме развоя на ситуацията през последните седем дни", каза Меркел. В момент, когато Германия регистрира трета вълна на инфекциите, в условия на бързо разпространение на по-заразния британски вариант на вируса, някои провинции вече наложиха ограничения, а други отложиха планирани отхлабвания на мерките.

В четвъртък седемдневната заболеваемост нарасна на 95,6, при 90 ден по-рано, показват данните на Института за контрол на заразните болести "Роберт Кох". "За съжаление, ще трябва да използваме аварийната спирачка", каза Меркел, гледайки към числата. Тя добави, че целта е ваксинацията в Германия да става по-бързо и по-гъвкаво, но същевременно приоритет да останат най-уязвимите. "Мотото е ваксинирайте, ваксинирайте, ваксинирайте", каза Меркел и призова за повече гъвкавост наред с прословутата германска ефективност.

На разговорите си Меркел и областните премиери се споразумяха ваксините да не бъдат разпределяни само сред ваксинационни центрове, но и сред личните лекари. Последното ще стане факт от април. През първата седмица обаче за общопрактикуващите лекари ще има само около 1 милион дози, става ясно от изработения на срещата документ с решения. Германия се опитва да ускори бавната ваксинация, която засега се извършва основно от специални центрове, на фона на недостиг в доставките на ваксини. След Великден, който се пада на 4 април, положението с наличните количества ще се подобри. В седмицата след това Германия очаква да получи около 3,3 милиона дози, около една трета от които ще отидат за личните лекари. До края на април се очакват около 5,4 млн. дози, от които 3,2 млн. ще бъдат поставени от личните лекари.

Същевременно за да се попречи на новите щамове да влизат в Германия, депутатите решиха пет провинции да получат допълнителни ваксинни дози. Това се отнася за провинциите Саар и Райнланд-Пфалц, които граничат с Франция; Бавария и Саксония, които граничат с Чехия; а също и за Тюрингия. С оглед на увеличаването на случаите някои провинции отмениха планираното отхлабване на мерки, като например Хамбург и Райланд-Пфалц. По отношение на ваксината на АстраЗенека Меркел заяви на пресконференцията след срещата с премиерите на провинциите, че тя лично би се имунизирала с нея. "Разбира се, че бих го направила", каза канцлерът. "Но искам да изчакам, докато ми дойде редът." По отношение на руската ваксина "Спутник V" Меркел заяви, че Германия би обмислила национална поръчка за количества от нея, но Меркел предпочита това да стане чрез покупка на равнище ЕС, предаде Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Fen

    48 3 Отговор
    Това се казва "тъп но упорит"! И петата и шестата вълна няма да избегнете. Направо си живейте до гроб в локдауни. По- сигурно е.

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Хо хо хо

    38 6 Отговор

    До коментар #1 от "Fen":

    германският перфекционизъм наУка и тн се оказаха въздух под налягане
  • 3 минаващ

    39 3 Отговор
    слугинята на сатанистите, пуснали модифицирания корона вирус,сега се прави на ударена и спасителка!да го д@ха!
  • 4 помагайте си

    22 3 Отговор
    Ако ти требе лост за спирачка , обади се на Буци , може и вече да му е пластелинен , но пробвай.
  • 5 Глупости

    10 6 Отговор
    Когато мерките се прилагат с идеята не да се контролира епидемията, а да се постигне нулево разпространение на вируса резултата е съвсем друг. Като го направи Нова Зеландия, но там от самото начало за всеки влизащ на нейна територия имам задължителна карантина, и то не в дома, а в специален център. Една година вече там има само 26 починали човека и 2444зарази ли се при население от около 5 милиона. За това се мълчи обаче и се коментира Швеция в която починалите са 13194, а заразените са 732070 при население около 10 милиона.

    Коментиран от #14

  • 6 Stéphanie 🎲

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Fen":

    Все ще има един край ,проблема е че има вирус вече и при ученици във лицей ,но не се затварят училища😉.Болни има няма какво да се лъжем ,но не е толкова опасна короната за всичките.След като ни слагат под карантина нормалните хора ,за мигрантите по улицата..... какви са законите няма логика .Трябва да започнат от мигрантите ( на улицата болни ,без маска ) и ако не могат да им осигурят нормален човешки живот да се спре тази лудост.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 😷😷😷

    29 1 Отговор
    Китайците разбраха от къде и как им пускат вируса, затвориха и им "кранчето", построиха болници специално за ковида, организираха се в тази насока и го приключиха сравнително бързо поне до ниво контрол! В Европа ковидорганизаторите пускат версия, след версия, щам след щам никой не ги преследва и не им търси отговорност за да реши проблема от корен, болници не се строят, кадри не се обучават за решаване последващия проблем и т.н. !? Само затваряне, след затваряне и налагане на фашистки методи, чрез различни "зелени" инструменти ! За капак масов експеримент с ваксини ? Фактите гледаме, фактите и те са такива, кое точно е конспирацията ! По темата, Меркел е част от схемата !
  • 9 бушприт

    21 2 Отговор
    На бабчето Меркел спирачка не й трябва. Германия вече се плъзга по надолнището. След като бабето рече на милиони бежанци:-Елате,чакаме ви с отворени обятия! И събитията със знак минус не закъсняха.
  • 10 Диверсант

    1 1 Отговор
    ФОРЦА БОРИСОВ , карай с 200 😂😂😂😂😂😂
  • 11 Меркел,

    10 1 Отговор
    защо не стане дружка на Байдън? И без това тя е принудена според договора от ВСВ да изпълнява всичко каквото и наредат САЩ и АНГЛИЯ. Да заминава при Джо и да остави Европа на спокойствие.
  • 12 Да помислим

    7 1 Отговор
    Кой има интерес от това ново оръжие? Отговорът не е сложен.
  • 13 факт

    9 2 Отговор
    няма да ви помогнат ваксините!
  • 14 Аман от математици

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Глупости":

    И ти си някакъв математик. Всезнаещ.
  • 15 лекарства

    1 1 Отговор
    ваксините няма да помогнат. не помагат, откакто започна ваксинирането все излизат "нови" мутации! и последната не се хващала на писиар :) :) :) има няколко лекарства обаче незнайно защо ги няма в пресата. едното е ангиотенсин, другото ивермектин. има и още. тези лекарства блокират висурса независимо от щама. ТРЯБВА ДА СЕ ОДОБРЯТ И ДА СЕ ДАДЕ ГЛАСНОСТ!!!