8 Август, 2021 10:00 2 402 32

Коронавирус: Ще се провеждат ли някога пак фестивали и големи събития?

  • събития-
  • фестивали-
  • провеждане-
  • коронавирус-
  • пандемия

Заради коронавируса и тази година един след друг се отменят големите музикални фестивали

Коронавирус: Ще се провеждат ли някога пак фестивали и големи събития? - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Те са приготвили одеяло за пикник, храна и напитки и са тръгнали на концерт: Хана, Бианка, Изабела и Мириам са дошли специално от Клеве в Кьолн, за да чуят любимата си група "Von wegen Lisbeth". Имат определени места за сядане, трябва да са с маски и да спазват хигиенните правила. Но въпреки това са доволни, че отново са сред хора. "Чувстваш се по съвсем друг начин. Много се радвам, изпълнена съм с ентусиазъм", казва Мириам преди концерта. За младите жени важи максимата: каквито и да са обстоятелствата, обърни ги в своя полза.

Същото е в сила в момента и за концертния бранш - събитията се организират в ограничен вид. Но докога браншът ще може да издържи на наложените ограничения?

Приходите са нищожни

"Има искрица надежда, че до края на годината ще може да се печели и по-добре", казва Ян Калбфлайш от Федералното обединение на фирмите в развлекателния бранш. Заради разпространението на силно заразната мутация Делта и предизвиканата от нея четвърта вълна на коронавируса положението обаче остава несигурно. Най-вече за планираните през есента и зимата събития, които неизбежно ще трябва да се проведат на закрито.

Калбфлайш е раздразнен от факта, че по отношение на събитията на открито "изглежда се прави разлика между това дали на стадиона се играе мач или има концерт". Тъй като докато в някои федерални провинции на Германия се разрешава присъствието на до 5000 души на концерт, на стадионите при изпълнението на определени условия могат да се съберат до 25 000 души. Калбфлайш не може да си обясни това политическо решение. Но е наясно, че ако нещата се запазят трайно така, браншът няма да издържи. Надява се и на повече държавна помощ, тъй като се очаква оборотът на фирмите, организиращи концерти и други събития, да спадне с 98 процента през 2021-а година. На фона на минус от 80 на сто през 2020-а.

Големите фестивали се отменят един след друг

Тежко е положението и при фестивалите: повечето големи събития през лятото се отменят и през тази година. Само малките имат шанс - като например Nation of Gondwana в Бранденбург. След въвеждане на изискването за представяне на PCR-тестове, на 5000 души беше разрешено да се съберат в два от юлските уикенди и да празнуват без дистанция и маски. Но дали това е моделът на бъдещето? Все още се чакат заключенията на учените.

А и сигурност няма, както показва един пример от Нидерландия: в Утрехт бе организиран фестивал, по време на който към 1000 души се заразили с коронавирус, въпреки мерките за хигиена и за дистанция и изискването участниците да представят доказателство за ваксинация, преболедуване или негативен PCR-тест.

Дигиталните събития: решението на бъдещето?

Поради това много от организаторите на такъв вид събития залагат на по-интимната атмосфера и на излъчването онлайн. Но дали стрийминг концертите биха могли да бъдат трайно решение?

За много от феновете дигиталните събития са само краен вариант. Аксел Балрайх, който е председател на Съюза на музикалните клубове в Германия, се надява, че рано или късно изискването за носене на маски и спазване на дистанция ще отпадне. Той е убеден, че следващите 1-2 години ще бъдат трудни за бранша, но храни и надежди: "Нищо не може да замени музиката на живо. Може още някоя и друга година да има проблеми, но тя непременно ще се завърне".


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    51 0 Отговор
    Когато световното зло бъде наритано , всичко ще си дойде на мястото... Докато преклоняваме гърбове ,- няма...

    Коментиран от #20

  • 2 Професора

    3 14 Отговор
    Специално за баба и дядо седесари от бг ще пеят на фестивала в Шкорпиловци Едит Пиаф и Джани Моранди!
  • 3 Достойнство

    36 0 Отговор
    Алчността премина границите на търпимост и започна тази операция по подчиняване на човеците. Ползва се медийната зависимост и стадното чувство. Човек просто трябва да се замисли, дали не се поддава на манипулации. За българите това е явлението да те правят на будала.

    Коментиран от #9, #26

  • 4 Гюнтер Германеца

    35 1 Отговор
    Червената армия дано пак пристигне в Берлин да освободи народа на Германия от фашистите!

    Коментиран от #12

  • 5 DW измамници

    29 0 Отговор
    Когато изгоним слугите на Сатанистите от власта нещата ще си дойдат на мястото.

    Коментиран от #8

  • 6 Лудница

    3 11 Отговор
    Просто няма пари за пране, сега те са концентрирани на друго място и за актьори певци няма. Споко ще се научим всички да работим нещо от което има смисъл и можеш да пипнеш резултата. Има и хубава страна този вирус.

    Коментиран от #11, #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Комуниста

    26 2 Отговор

    До коментар #5 от "DW измамници":

    Dw няма нищо общо с ФРГ още преди 1989г се знаеше, че Свободна Европа и DW са черни станции на цереуто в Европа които раздухват 24/7 пропаганда срещу социализма.
  • 9 Някой

    25 0 Отговор

    До коментар #3 от "Достойнство":

    Алчостта и простотията на хората доведоха до тук.Виждате ли ги.Надупчени с някаква експериментална течност и с маска без право на общуване и ТЕ доволни.Върнали им живота.
  • 10 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 19 Отговор
    На опашката за билети първи, а опашка за ваксини няма?! Не може така! Без концерти, мачове и дискотеки може! Без лекари не може!
  • 11 Да беда

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Лудница":

    Заблуда! За организаторите на това Вие сте излишен, каквото и да правите. Техническата революция е достигнала ниво, в което робите са излишни, само унищожават планетата.
  • 12 Инаша

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гюнтер Германеца":

    Братан
  • 13 ЕВРО НЮЗ

    19 1 Отговор
    Години наред бяха намествани на отговорни постове индивиди със определена сексуална ориентираност, нямащи семейство, деца... Такъв индивид изпитва само презрение към останалия свят. Единственото което има в главата си е да остане доминантен, да си прави деца в епруветка, да си ги поръчва по каталог с цвят на очи, коса... Под знамето и крещенето за някаква дискриминация заличават нормалното ни съществуване.
  • 14 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Лудница":

    Така е в нали дни за доста доблестни професии се взимат жълти стотинки … какво работиш инфлуенсър съм и правя по 5к на месец….
  • 15 Хелмут Кол

    19 2 Отговор
    Докато не замирише във въздуха над Европа на отработен дизел от руски танкове Свобода няма да има. Сороснята се страхува само от руските танкове и ракети!

    Коментиран от #16

  • 16 Тъп

    3 8 Отговор

    До коментар #15 от "Хелмут Кол":

    Свобода с танк няма нищо общо другарю Кол.
  • 17 Ами

    15 0 Отговор
    То това им е целта.Хорта постепенно да спрат да живеят стария начин на живот. Без масови развлечения.С една дума роботи.След време всяко едно действие ще бъде дегитално.
  • 18 Миновач

    9 0 Отговор
    След овцата Доли идва човека Оли
  • 19 111

    18 0 Отговор
    Много лесно може да приключи гаврата с ковида. ВСИЧКИ излизаме по площадите и ги притискаме. Като излезнат 1 милион човека на площада в София с тояги и камъни какво ще направят. И полицията ще се уплаши.

    Коментиран от #23, #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Амиии...

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "111":

    Масово в Европа започнаха да се палят умишлено пожари Замисли се Защо? Снощи гръцките власти потвърдиха че 116 гнезда на пожари са умишлени.Половин Гърция гори .Италия също.
  • 24 JEFF

    9 0 Отговор
    Когато си пробутат фалшивите ваксини .
  • 25 Бря бря бря

    15 0 Отговор
    Айдееее, пореден опит за манипулация на общественото мнение. Да се внуши на скотонаселението, че и виртуалното е истинско. Крайно време е да се сложи край на това безумие - пландемията. Хората трябва да защитят свободата и правата си, а виновниците за този дирижиран хаус да бъдат съдени и наказани.
  • 26 Механик

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Достойнство":

    За съжаление, точката на невъзвращаемост е премината и няма връщане назад. Поне не е и по човешките възможности. Големият зор на глобалистите беше да разрушат източния блок и неговата морална обосновка. След паденето на берлинската стена, вече всичко бе лесно и вървеше по сценарий.
    Ще опитам да опиша само няколко етапа, че инак е много дълго.
    Внушаване на това, че западният начин на живот е нъмбър уан.
    За целта не се жалеха средства. Отупскане на евтини кредити и насърчаване на потребителското общество. Ние гледахме как ония живят охолно и имат всичко и пожелахме същото. Обаче, когато нашият блок бе сринат, на запад нещата станаха лоши. Изведнъж всички се оказаха долеми длъжници, заплатите паднаха, а стоките с прословутото западно качество бяха подменени от сурогати. Всички станахме бедни и гладни. И ние, ама и те.
    На глобалисите не им трябва голям брой население. За целта още от 60 и някоя година, запонаха да афишират обратни (артисти, спортисти и политици). Тия, както е известно не се размножават физически, но лесно се "репликират" (подражание, модел). По тоя начин рухва семейството и трдиционните човешки ценности. Обратните се множат, но не раждат-населението намалява.
    Компютри и мобилни джаджи. Това е следващото. Първо тия неща са скъпи и като цена и като абонаменти. Съответно могат да си го позволят богатите. Ние гледаме и подражаваме. Идва момента в който всеки клошар има телефон и ползва нет, защото ОНИЯ са свалили цените. Вече е достъпно и
  • 27 Механик

    5 0 Отговор
    продължение:...... защото ОНИЯ са свалили цените. Вече е достъпно и по инерция всички сме в нета без да се усетим. Следват едновременно и соц-мрежите. Тръмп пише в туитър, разните му випове са в инстаграм, шарения и пак стремеж към подражателство и не сме в мрежите. Естествено че искаме да сме "фешън" като андреа, графа, стоте кила и прочее.
    Да ама контактите в мрежите са лесни и за това заменят нормалните контакти. Няма ли нормални контакти, отпада още едно от правилата на Човечеството...
    И така драги ми мои. Следва затваряне, боцкане с кой знае какво,но едва ли за добро и прочее.
    Проспахте точката за обратимост- следва средновековие. Продадохте се за айфончета и банани- участта ни е като на приматите, понеже такава ни е ценностната система. Тоест като тяхната.
    Огледайте се и вижте колко зомбите ни заобикалят и ми кажете кой от тях ще се впрегне да връща оригналът на Човечеството?!
  • 28 Механик

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "111":

    Ще ти кажа каво ще стане ако излезем масово на протест.
    Първо, ще кажат на ковидарите, че ние сме тия, които заплашваме "скъпоценният"им живот и че правителството не може да се справи.
    Ковидарите ще скокнат и нищо няма да можем да им кажем, защото разни "права на човека" ще подгонят дебелите адвокати да ни съдят за "език на омразата". Тогава ние също ше отвърнем, а ТЕ само това ще чакат. Ще кажат "гражданско неподчинение" е противоконституционно и ще пуснат армия и полиция против нас. Ще ни бият и преследват както са преследвали "вещиците" в средните векове.
    Активистите на протеста ще бъдат дикриминирани с лъжливи и реални компромати (защото кой си няма труп в гардероба? Хора сме, грешни сме) и ще бъдат малтретирани така, че да служи за урок на останалите. Това е ставало в исотрията на човечеството и пак ще става.
    И по тоя начин, уж за наше/тяхно добро, ще ни смачкат и то ползвайки закона, които е и в момента. В казарамата на това му се викаше "гонка по устав". Хем е издевателство, хем се базира на законите. А вие нали искате да има върховенство на закона? Ами ето ви го и честито ново средновековие. По-черно и ужасно от предишното.
  • 29 Анонимен

    2 0 Отговор
    Отговорът е: не. Събирането на много хора на едно място е плашещо за световния елит. Затова ще наредят всички да си стоят по домовете, където ще учат и работят онлайн, за да не се заразят с нещо. А може да го мотивират и с климатичното затопляне. Пък вие си протестирайте, демокрация е все пак.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Jacques Yves Moineau

    1 0 Отговор
    Факти са ми любимия сайт. Напомнят ми за младостта ми, в далечните 80 години на 20 век, когато имаше цензура на печата. И тогава така не ми даваха да се изказвам.