31 Август, 2021 15:27 6 912 2

Как устата ни дава знаци за висок холестерол

  • висок холестерол-
  • холестерол-
  • устна кухина-
  • венци-
  • парадонтит-
  • възпаление-
  • здраве

Пародонтозата е сериозна инфекция на венците

Как устата ни дава знаци за висок холестерол - 1
Снимка: shutterstock

Рискът от сърдечни заболявания е силно повлиян от повишените нива на холестерол в кръвта. Въпреки че натрупването на холестерол обикновено няма симптоми, то е свързано с орално заболяване.

Холестеролът е восъчно вещество, намиращо се в тялото, което има много важни функции, като например подпомагане на ефективния метаболизъм.

Въпреки това, високите нива на LDL холестерол - често наричан "лош" холестерол - могат да увеличат риска от сърдечни заболявания. Ето защо е наложително да държите нивата на LDL под контрол.

Изследванията показват, че има връзка между тежка инфекция на венците и високи нива на холестерол, пише сайтът Zdrave.to.

Орални симптоми

Пародонтозата е сериозна инфекция на венците, която може да доведе до загуба на зъби и други сериозни здравословни усложнения. За проучването са измерени серумните нива на липидите при 45 пациенти с пародонтоза и са сравнени с контролна група, съответстваща на 45-годишна възраст, пол и индекс на телесна маса (ИТМ).

След анализ на данни от учени от Харвардския университет, нивата на LDL холестерол са видимо по-високи в групата на хората с пародонтоза.

"Това проучване показва, че хиперлипидемията може да бъде свързана с пародонтоза", заключават изследователите.

Как да се изследвате за холестерол

В повечето случаи високите нива на холестерол не причиняват никакви симптоми. Можете да разберете за тях само от кръвен тест.

Как да намалим холестерола

Можете да понижите високия си холестерол по естествен начин, като промените нездравословните аспекти на начина си на живот. Една от най-важните диетични интервенции, които можете да направите, е да намалите приема на наситени мазнини.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А.Кунчев

    6 2 Отговор
    Трябва да се пишат положителни за Ковид, за да им бъде предписано лечение, което да ги освободи от пародонтозата.

    Всеки болен - да бъде писан с Ковид - само така ще ваксинираме 120%
  • 2 Баба Тонка

    0 0 Отговор
    Мда-аа!