13 Септември, 2021 22:37 2 665 0

Как действа синята светлина?

  • синя светлина-
  • дигитално стареене

Дигиталното стареене е реално съществуваща опасност и ако не обърнем своевременно внимание, може да стане късно

Как действа синята светлина? - 1
Снимка: Shutterstock

Напоследък все повече се говори за така наречената синя светлина. И това е съвсем в реда на нещата, имайки предвид дигитализацията, която от нормални темпове, премина в бързи, поради така очерталата се пандемична ситуация.

Но да надникнем зад кулисите на определението “синя светлина” и да разберем каква е същността ѝ и защо трябва да се пазим от нея!

Синята светлина = директна светлина

Това е директна светлина, която идва от дигитални устройства – телефон, телевизор, таблет, компютър. Енергийното ниво, което излъчват тези устройства, е много високо. Дължината на вълната е приблизително между 400 nm и 500 nm. Тази светлина вреди на клетките в най-дълбокия ни слой от кожата, представлява вид радиация, подобна на UV лъчите. В резултат на облъчването със синя светлина, в кожата се образуват свободни радикали. Разрушават се клетъчните структури в дългосрочен план, за което вече съществува и конкретен термин - дигитално стареене.

Скоростта, с която навлизат технологиите, налага бърза адаптация от страна на хората, но нашата кожа и очи не могат да се справят за такъв кратък период. И съответно трябва да им помогнем.

Какви са последиците от синята светлина за здравето на кожата ни?

Оксидативен стрес и дълготрайна хиперпигментация на кожата. В по-общ план – синдрома на червените и сухи лигавици на очите, уморен поглед, ослепяване и катаракта (на прекомерното излагане на синя светлина се дължат все по-ранните и често диагностицирани промени в зрението на децата, като например късогледство). И това не е всичко… Синята светлина води до безсъние, хронична преумора и загуба на ориентация, промяна в настроението, гастроентерологични проблеми и други.

Именно заради всички отрицателни действия, е много важно да се използва подходяща козметика за дигитално стареене.

Целта на този тип козметика е директно да предотврати и блокира синята светлина чрез фотозащита. Така се неутрализират ефектите от дълготрайната хиперпигментация, която е призната за един от най-неприятните и трудно разрешимите козметични проблеми. Натуралните съставки образуват анти-син светлинен слой, който абсорбира вредната синя светлина и създава своеобразна бариера върху кожата. Друго предимство на продуктите с подобна технология (могат да бъдат крем, защитен лосион, сухо масло, протектор за лице, тяло и коса), е че съдържат пигменти, които коригират цвета на кожата. Благодарение на леката си текстура, могат да се използват както самостоятелно, така и в съчетание с други козметични продукти.

Друго средство за борба с последствията - ограничение!

При ограничение на достъп до синя светлина до 6 часа на ден, бръчките, кръговете под очите, пигментацията и дехидратацията видимо намаляват. Само пробвайте! Експерти препоръчват спиране на употребата на мобилни устройства час преди заспиване, защото хормонът на съня – мелатонин, се влияе негативно и следва безсъние. А същевременно се предизвиква и чувство на умора.

Дигиталното стареене е реално съществуваща опасност и ако не обърнем своевременно внимание, може да стане късно. Макар и да не виждаме последствията на момента, натрупването от употреба на LED устройства оказва своето влияние, изразяващо се в бързо състаряване, поява на бръчки, кръгове в областта на очите и умора. За да бъде здрава и предпазена кожата ни, трябва да се грижим не само за видимите проблеми като акне или зачервявания. Полагането на цялостна и постоянна грижа, с която да защитим кожата си, е също толкова важно, колкото всички други ежедневни процедури. В епоха на масова дигитализация, най-иновативната технология в козметиката (срещу синя светлина) ни позволява да се предпазим от нежелан външен вид.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА