Last news in Fakti

14 Март, 2022 11:52 1 394 12

Едва 4 от 10 с онкологични заболявания достигат петгодишна преживяемост у нас

  • онкологични заболявания-
  • за равенство в борбата с рака-
  • диагностика-
  • лечение

Целта на форума е да се идентифицират причините за различията в грижата за онкоболните и да се отправи апел към управляващите в Централна и Източна Европа

Едва 4 от 10 с онкологични заболявания достигат петгодишна преживяемост у нас - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският конгрес на онкологичните пациентски организации „За равенство в борбата с рака“ се събира на 18 и 19 март в Рига, за да постави темите за неравенството при достъпа до диагностика, лечение и иновативни решения за борба с онкологичните заболявания.

Събитието се организира от Латвийската асоциация на онкологичните пациентски организации „Онкоалайънс“ в кооперация със Специалния комитет за борба с рака (BECA) на ЕП. В събитието ще вземат участие авторитетни пациентски организации от Централна и Източна Европа, както и над 30 международно признати експерти, лекари, политици и депутати от ЕП. От българска страна ще участва д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Целта на форума е да се идентифицират причините за различията в грижата за онкоболните и да се отправи апел към управляващите в Централна и Източна Европа да създадат условия на пациентите в тези страни за достъп до модерна и иновативна грижа във всички стадии от заболяването.

Основни участници са Стела Кириякидидис, европейски комисар по въпросите на здравеопазване и безопасността на храните; Джон Райън, директор по обществено здраве в ЕК; Бетина Рил, основател на Европейската пациентска мрежа „Меланома“; Мениа Кукугиани, съосновател и мениджър „Каркинаки“, НПО, Гърция; Министри на здравеопазването от балтийските страни.

В своята програма Европейският парламент приоритизира онкологичните заболявания и постави за своя цел до 2023 година над 70% от пациентите да могат да преодоляват заболяването и да имат по-голяма продължителност на живота. За съжаление, тези цели са все още непостижими за страните от Централна и Източна Европа.

Едва 46% от страните в този регион имат скринингови програми за ранна диагностика на рак на гърдата, дебелото черво и шийката на матката. Относителната степен на преживяемост на рака в тези страни е много по-ниска от централноевропейските държави. В България едва четири от десет пациенти достигат петгодишна преживяемост. Пациентите в Чехия чакат три пъти по-дълго за достъп до медикаменти в сравнение с тези в Австрия. От десет нови медикамента за борба с рака в Полша са налични едва три.

„Напредъкът в медицината позволява днес раковите заболявания да бъдат наричани хронични, което е много обещаваща перспектива. Не е приемливо хората от Централна и Източна Европа да се страхуват от болестта заради липсата на навременна диагностика, липса на обучени специалисти и липсата на достъп до реимбурсирани от държавата иновативни лекарства. В същото време в Централна Европа онкологичните заболявания се третират успешно и пациентите имат перспективата на много години живот пред себе си”, посочва Олга Валчина, член на борда на „Онкоалайънс“.

В тази връзка на конгреса ще бъде поставен акцент върху необходимостта да бъде създаден Европейски онкологичен регистър на неравенствата, който в синхрон с Европейския план за борба с рака да установи тенденциите и различията между държавите членки на ЕС и да намали значително несъответствията в превенцията и лечението на онкологичните заболявания. Необходимо е да бъдат създадени и акредитирани национални центрове за лечение на ракови заболявания, както и да бъде организиран обмен на национални специалисти – хирурзи, химиотерапевти, рентгенолози, както и обмен на данни и практики между страните членки на ЕС.

„Докато не всички видове рак се третират равнопоставено, ще има нужда да развиваме иновациите в проучванията за лечението на болестта. Иновациите не трябва да са нещо имагинерно и непостижимо, а да бъдат достъпни, за да се спасяват човешки животи и да се намали страданието на милиони хора. По тази причина целта ни е да направим така, че всеки онкоболен, който има нужда от иновативно решение, да има достъп до него”, смята Бетина Рил, основател на Европейската пациентска мрежа „Меланома“.

Иварс Ябс, евродепутат и председател на Парламентарната комисия за борба с рака, подчертава, че конгресът е важна стъпка към обединяването на силите на пациентските организации във влиянието им за постигане на равни права на онкоболните: „Изключително важно е на европейско ниво да се оцени различието в лечението на пациентите, но е нужно всяка страна членка да поеме своята отговорност в преодоляването на тези несъответствия. Това е задачата пред всяко едно правителство – да осигури ефективен достъп до лечение на всеки един пациент”.

Темите на конгреса са в синхрон с резолюцията на ЕП „За укрепване на Европа в борбата срещу рака в посока на всеобхватна и координирана стратегия” (ще бъде приета скоро) и принципите на справедливост, устойчивост, равенство, солидарност и иновативност, заложени в Европейския план за бора с рака.

В рамките на конгреса пациентските организации ще подпишат Отворено писмо до ЕП и правителствата на страните от Централна и Източна Европа.

Едва 4 от 10 с онкологични заболявания достигат петгодишна преживяемост у нас

Пресконференцията на конгреса ще се проведе на 18 март.

Във връзка с епидемиологичната обстановка програмата на конгреса може да претърпи промени, на този етап е планиран като хибридно събитие. След регистрация може да гледате конгреса в You Tube и Facebook.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 4 Отговор
    Това е заради Чернобил 1986, също така бъдещите онкоболни ще са пак заради приключенията на рашките в Чернобил. Никой да не си помисля, че е заради охолния живот през последните 33г.
  • 2 хипократ

    6 0 Отговор
    По-важно е да се разкрият причините за онко-епидемията. Защото тази 5 годишнма преживяемост не дава кой знае каква надежда.
    Следващото по-важно нещо е да се открие лечение. Не поддържане на живота 1-2 години повече ,а лечение и грантиране добро качество на живот.
    Третото е превенция.

    Нито едно от трите не влиза в сметките на бялата мафия.
  • 3 срамота е

    7 0 Отговор
    че човечеството не само не е измислило лечение и превенция на това тежко заболяване, ами дори науката няма едносмилено и просто обяснение за увеличаващата се заболеваемост.
    Преди 20 години си измиха ръцете с цигарите. Да, те са вредни, Удобни бяха като оправдание. Но 20 години след като милиарди хора намалиха или спраха пушенето заболеваемостта продължи да нараства със същия темп. Няма намаляване на темпа! Сега се твърди ,че било заради предишно пушене или дори заради предишно пасивно пушене - т.е. ВСЕКИ човек който е бил роден преди 20 и повече години влиза в тази категория - бивш активен или пасивен пушач. Което ще рече, че и това обяснение е менте. Обяснение на епоидемията липсва. Като няма обансения няма да има и превенция, нито лечение.
  • 4 Геггг

    0 1 Отговор
    Нормално с това здравеопазване по руски модел...
  • 5 Онкоболен

    8 0 Отговор
    В България сме оставени на произвола на съдбата,държавата не прави нищо за нас а околните ни гледат като на почти умрял а за работа никой не ни ще!
  • 6 Петко

    4 0 Отговор
    В България с такова заболяване си оставен на произвола на съдбата и шанс да оживееш 50на50
  • 7 Лекар

    5 0 Отговор
    При нас тези заболявания се откриват прекалено късно
  • 8 ☮️29

    0 1 Отговор
    Кадиров ще Ви каже скоро как в 🇧🇬 Белите не можели да скачат. Такъв ⚡КоШ🗑️ ще ви забият в 🇧🇬.
    До сега дърпахте малкият 😈 за опашката Вие 🇧🇬 ги предизвикахте че тесен ще ви се 🧐🌐.
  • 9 Ужас

    2 0 Отговор
    При тази статистика няма смисъл въобще от лечение,което е тежко и травмиращо.С лечение и без пак си умураш за 5 год за съжаление.

    Коментиран от #11

  • 10 👱👴🥤🍷🍾🥂🔥🎪🇧🇬

    0 0 Отговор
    👍💝👱🔪🇧🇬🏟️🎡
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ужас":

    що не спрете с простотиите си???След 5година се считаш за напълно здрав.поне нещо да поназнайвате та да коментирам с вас.А то ортодокс комунист ни чело ни срещнало ,но говори.пишете си за..........руските ""Освободители"4колко са велики и как ще спииичелят един по дебел украински........И без това ме блокират!
  • 12 23232232

    0 0 Отговор
    Пълни глупости е това че преживяват до 5 години. Ама пълни. Познавам поче 4 човека с открити навреме такива заболявания и в последствие лекувани. Живи и здрави са и са на по над 7-8 години от както са констатирали заболяването. Ранната диагностика му е маиката. Толкова ли е срамно да се ходи на профилактични прегледи включително и мъжете.