9 Август, 2022 18:34 1 653 22

Асен Меджидиев: Пускаме безплатни антигенни тестове за COVID-19

  • коронавирус-
  • мерки-
  • асен меджидиев

От утре стартират мобилни групи от областните и общинските болници в 7 области на страната

Асен Меджидиев: Пускаме безплатни антигенни тестове за COVID-19 - 1
Снимка: бТВ

От днес Министерството на здравеопазването пуска в обръщение постепенно един голям ресурс от безплатни антигеннни тестове, хората да могат свободно да се тестват. Това каза в предаването "Лице в лице" по бТВ служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев.

"От утре даваме възможност на хората масово, където пожелаят, да се ваксинират. Досега беше възможно само при общопрактикуващите лекари. От понеделник се пуска електронно направление на общопрактикуващите лекари за безплатни тестове и те ще могат спокойно да насочват хората", заяви министърът.

Той допълни, че също така във всички РЗИ-та хората ще могат безплатно да си правят безплатни тестове без направление.

От утре стартират мобилни групи от областните и общинските болници в 7 области на страната. Екипи от лекар и лаборант или лекар и медицинска сестра ще посещават труднодостъпните региони да тестват желаещите и да ваксинират всеки, който желае да бъде ваксиниран, тъй като не всички хора имат възможност да се пътуват, каза още здравният министър.

В днешната заповед премахваме маските в обществени сгради, закрити помещения. Това е корекцията, която нанасяме от предишната заповед.

Корекциите в заповедите за COVID мерките ще се нанасят ежеседмично, тъй като експертите ще се събират всяка седмица и ще разглеждат ситуацията, съобщи Меджидиев.

„Досега имаше национален план, в който се спазваха етапи и се влизаше автоматично от един режим в друг по области. Реших да предприема по-различен подход и да коригираме някои неща от този план. Реших да събирам екипа от специалисти лично в моя кабинет. Имаме три такива сбирки за 6 дни. Епидемиолози, инфекционисти, РЗИ, Бърза помощ, включително хора от бизнеса, и да разглеждаме мерките така, както е правилно да се налагат", каза министърът.

Той изрази надежда, че през другата седмица ще разхлабят мерките още повече и хората ще живеят нормално.

„Имаме мутация на вируса, при всяка вълна има различна заболеваемост и тежест на заболеваемостта и трябва да бъдем флексибилни“, добави Асен Меджидиев.

По думите му в момента сме в плато и леко влизаме в нисходяща част.

„Основният критерий, по който ние реагираме, е натовареността на болничната система. В момента имаме до 9% заети неинтензивни легла и около до 5,2% от интензивни легла, което предоставя възможност ние да реагираме“, допълни министърът.

Той допълни, че в няколко европейски държави карантината е премахната, но там ваксинационният процент на населението е много голям.

„Австрия е с над 80% ваксинирани хора, в България този процент е много нисък затова не можем да си позволим тотално премахване на карантината. Това ни беше дълга тема днес, на този експертен съвет, която обсъждахме. Надявам се от другата седмица, ако това плато тръгне силно нисходящо, да свалим дните на карантината, особено за ваксинираните хора. За тях да бъде 5 или 7 дни, след което да ги освобождаваме тотално от изолация или от карантина. За неваксинираниште мислим да я намалим на 7 дни, като се правят два последователни антигенни теста и ако тестът покаже, че са отрицателни, могат да бъдат освободени от изолация и карантина. Тъй като при наличие на отрицателен антигенен тест този човек не разпространява инфекцията", заяви министърът.

По думите му дори човекът да има положителен PCR, ако има отрицателен антигенен тест – той не разпространява инфекцията.

По отношение на призивите за възстановяване на допълнителните възнаграждения на лекарите на първа линия, той заяви, че първото, което възстановяват са парите, които са се изплащали за ваксинация.

Той допълни, че обсъждат, ако се наложи тези пари да стимул за работа в интензивни отделения, при COVID вълна, това е „когато се наложи тежка COVID вълна и когато този процент, който ви го споменах, се увеличи в съответните сектори и има натовареност на системата, отбеляза здравният министър.

„Тогава мислим дали ще е удачно да дадем тези пари. Има и други механизми на стимулация. Може да се коментира увеличение на клиничните пътеки, които са за лечение на болни с COVID, при което по същия начин се стимулира персоналът да подсигурява тези хора и да им оказва адекватно и качествено лечение“.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 0 Отговор
    Ще има нужда от топла супа и дърва.
  • 2 Путин

    21 1 Отговор
    Нищо безплатно няма на този свят
  • 3 колкото

    29 0 Отговор
    повече се тестват, толкова повече положителни, явно катое с пари хората не се тестват и йе може да си дигнат бройката...

    Коментиран от #17

  • 4 АноН

    25 1 Отговор
    Не им Вярвайте! Хамериканска Пропаганда от "Америка За България"..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 при братовчедка си Веска

    13 1 Отговор
    Този министър не го мислете. Има план Б, ако го подгонят със сопите. Първата му братовчедка Веска Меджидиева харчи парите взети "назаем" от банката в Южна Африка. Затова го дава толкова смело със заповедите. Да попитам. Колко месеца го внасяха този голям ресурс от антигенни тестове? Кой министър-ясновидец ги поръча или те тази седмица паднаха от небето?
  • 7 нннн

    20 1 Отговор
    Докато течеше предаването имаше гласуване. Над 50% от хората са за премахване на всякакви мерки. Резултатът ще проличи и на изборите.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Може ли да го излъчвате по ТВ?

    11 1 Отговор
    "Реших да събирам екипа от специалисти лично в моя кабинет. Имаме три такива сбирки за 6 дни. Епидемиолози, инфекционисти, РЗИ, Бърза помощ, включително хора от бизнеса, и да разглеждаме мерките така, както е правилно да се налагат"

    Или на запис в нета. Докато няма парламент да изпратят реортерите там. Толкова много Ви "вярваме", че искате да ни "спасите", че копнеем да чуем истинския Ви глас (като на онези другите "спасители" от ДБ).

    Коментиран от #12, #16

  • 10 От Австрия

    7 0 Отговор
    Я недей да лъжеш! Австрийците са ваксинирани на 60 процента! А премахването на карантината е за хора, които имат положителен тест, но нямат симптоми. Те трябва да ходят на работа, но да носят маски по дял ден.

    Коментиран от #14

  • 11 Стъкмистиката

    12 2 Отговор
    Сега ще имат основание да помпат фалшивите заболели и после си знаете - затворени по дупките, зелен нaцификaт и т.н.
  • 12 Задължително по ТВ

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Може ли да го излъчвате по ТВ?":

    Щом ще връщат НОЩ в кабинета на министърчето и ще решават кой да работи, кой да учи и кой да умре влезнал в болница за хронична болест, а лекуван от Ковид, заради теста. А нещо протоколче от сбирката? С име, фамилия и подпис, че застват зад "ескпертизата" си.
  • 13 Старата песен...

    12 1 Отговор
    Минджедиев ще излезе по-пронивен от Сърбизова, нещо което не съм вярвал, че ще кажа. Бърза да вдигне бройките с тия безплатни тестове

    Коментиран от #19

  • 14 Еволюция на новите мед. термини

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "От Австрия":

    От думите ти излиза, че в Австрия вече няма "безсимптомно болен", а нещо като "слабоопасен заразоносител". По нашему "изтеглил късата клечка". Трябва да се върнем там, където бяхме в началото на 2020 г - да се тестват само хора със симптоми.
  • 15 чико

    0 6 Отговор
    НАЙ после едно разумно и правилно решение .
  • 16 Заседанието да започва с тестване

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Може ли да го излъчвате по ТВ?":

    С цел популяризиране на антигенните тестове, живото предаване трябва да започва с тестване на министъра и участниците пред камера. Три пъти седмично до изборите са поне 20-тина пъти на експерт. Ще повиши доверието сред възрастните българи многократно и мобилните екипи ще ги чакат по селата с хляб и сол, не със камъни и сопи. Ако участниците в ТВ шоуто се бустерират поне веднъж пред камера на живо, ще убедят много колебаещи се в момента.
  • 17 Тестването ще е за хора със симптоми,

    0 5 Отговор

    До коментар #3 от "колкото":

    които се обръщат към личния си лекар и не искат да дават 10 лв от джоба си. При внос на голямо количество би трябвало доставната цена да е много ниска. Не повече от 4-5 лв. Друг е въпросът, че не зная кой ще им бърка в носа без да иска допълнително заплащане за риска. Така свикнаха лекарите. Никой не говори за тестване на хора без симптоми. Ако не се бръкне надълбоко в нослето тестът често е отрицателен, въпреки че си със симптоми. Никой с леки симптоми няма да се тества доброволно, за да не го карантинират. Ако имаше нужда от зелен серификат в момента щеше да има огромен брой от желаещи да се тестват. Сега се съмнявам. Ще се тестват най-вече пенсионери безплатно, ако се чувстват зле. Работещите няма да го правят, освен ако наистина не са с тежка симптоматика.
  • 18 Йорго

    10 0 Отговор
    Що бе,да не би да приключи кофликта в Укрия,че пак с тоя Ковид ни тровите ?!
  • 19 "Бързаш, няма време"

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Старата песен...":

    Тази песен се върти в главата на министъра и се пита как да стигне препарираните европейски държави с техните десетки и стотици хиляди нови случаи на ден.
  • 20 умзнае

    2 0 Отговор
    да си правиш тест доброволно е все едно да влезнеш в затвора по собствено желание.но явно лудите не са на привършване.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сиганка

    0 0 Отговор
    Асен Меджидиев: Пускаме безплатни антигенни тестове за COVID-19.ПУСКАЙ„ПУСКАЙ„ПУСКАЙЙЙЙЙЙЙ!🤣🤣🤣