Last news in Fakti

30 Август, 2023 11:32 1 166 4

Замърсяването на въздуха е по-опасно от пушенето и пиенето на алкохол

  • замърсяване-
  • замърсяване на въздуха-
  • опасност-
  • тютюнопушене-
  • консумация на алкохол-
  • сзо

Ново изследване показва, че замърсяването на въздуха е най-голямата опасност за здравето

Замърсяването на въздуха е по-опасно от пушенето и пиенето на алкохол - 1
Снимка: Shutterstock

Замърсяването на въздуха представлява по-голям риск за здравето на хората по света, отколкото тютюнопушенето или консумацията на алкохол, като тази опасност е по-голяма в определени региони като Азия и Африка, съобщават Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на ново изследване.

Според доклада на Института за енергийна политика към Чикагския университет (EPIC) относно глобалното качество на въздуха, замърсяването с фини прахови частици, които се отделят от моторни превозни средства, промишлеността и пожари, представлява "най-голямата външна заплаха за общественото здраве" в световен мащаб, предава БТА.

Въпреки този факт обаче средствата, предназначени за борба със замърсяването на въздуха, представляват само малка част от тези, отделяни, например, за инфекциозни заболявания, се посочва в доклада.

Замърсяването с фини прахови частици увеличава риска от белодробни и сърдечни заболявания, инсулт или рак.

Постоянното спазване на прага за излагане на действието на фини частици, определен от Световната здравна организация (СЗО), може да увеличи глобалната продължителност на живота с 2,3 години, изчислява EPIC въз основа на данни, събрани през 2021 г.

За сравнение, употребата на тютюн намалява продължителността на живота в световен мащаб средно с 2,2 години, а недохранването на децата и майките - с 1,6 години.

В Южна Азия, регионът в света, който е най-засегнат от замърсяването на въздуха, ефектите върху общественото здраве са осезаеми. Столицата на Индия Делхи е "най-замърсеният мегаполис в света", гласи докладът.

От друга страна Китай е "постигнал забележителен напредък в борбата си срещу замърсяването на въздуха", започнала през 2014 г., казва Криста Хасенкопф, директор на програмите за качество на въздуха на EPIC.

Замърсяването на въздуха в страната е намаляло средно с 42,3 процента между 2013 г. и 2021 г., но остава шест пъти по-високо от прага, препоръчан от СЗО. Ако този напредък продължи във времето, продължителността на живота на китайското население може да се увеличи средно с 2,2 години, според EPIC.

Като цяло обаче регионите в света, които са най-засегнати от замърсяване на въздуха, получават най-малко средства за борба с този риск, се посочва още в доклада.

"Съществува огромно несъответствие между местата, където въздухът е най-замърсен, и тези, където се отделят най-много ресурси в колективен и глобален мащаб за разрешаване на проблема", отбелязва Криста Хасенкопф.

Въпреки че съществуват международни механизми за борба с ХИВ, малария и туберкулоза, като например Глобалният фонд, който инвестира 4 милиарда долара годишно в борбата с тези болести, няма еквивалент за замърсяването на въздуха.

В САЩ програмата за чистотата на въздуха е допринесла за намаляване на замърсяването му с 64,9 процента след 1970 г., в резултат на което средната продължителност на живота на американците се е увеличила с 1,4 години.

В Европа подобряването на качеството на въздуха през последните десетилетия следва динамиката, наблюдавана в САЩ, но все още има големи различия между източната и западната част на континента.

Всички тези усилия обаче са застрашени от нарастващия брой горски пожари по света, които предизвикват пикове в замърсяването на въздуха. Огнените стихии са причинени от повишаването на температурите и увеличаването на епизодите на засушаване, свързани с климатичните промени.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    4 1 Отговор
    Ами спрете тази разюздана консумация ве! Не може хем да искаш да си джендьp пък да имаш нова тротинетка, телефон, дрешки и всякакви ненужни боклyци!?
    Знаете ли покрай ненужната ковид "ваксинация", колко милиарда спринцовки, игли, маски, каски, найлони и какво ли не... и всичко това само заради печалбите на фармафията подкрепена от тьпоyмната джендьpия!
    Ами войнат в Украйна пак подкрепяна от сьщата тази джендьpия, какво замърсяване нанася, включително и от обогатения уран на американскиге бомби!
    Сега сьщата тази джендьpия ни убеждава, колко сме замърсявали!?
    Аре спрете се, "битката" за климата е същата измама, като изброените по-горе! Наглост!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Госあ

    1 0 Отговор
    И как да го обясниш на оня от Чепръчане, домъкнал се в София, който е изключително горд от постижението си да си купи 20 годишен дизеляк и да има възможността да му сипва нафта, за да се дундурка по софийските улици ? Толкова горд, че не слиза от него ! Или как да обясниш на самоковската селянка, несменяем кмет на столицата, че трябва да направи транспорта по евтин, че да де качват повече хора на него ? И вместо да закрива трамвайни линии и да купува немски дизеляци, трябва да се развива предимно електротранспорта. М ? Как ? Аз знам само един начин, ама няма да го споделя…
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.