Last news in Fakti

31 Август, 2023 15:46 1 776 4

Може ли да ни убие сокът от грейпфрут?

  • грейпфрут-
  • сок-
  • опасен за здравето-
  • лекарства

Ако го смесите с неподходящо лекарство ефектът може да е фатален, предупреждават експерти

Може ли да ни убие сокът от грейпфрут? - 1
Снимка: Shutterstock

Сокът от грейпфрут, който редица хора консумират със закуската си, е вкусен, здравословен и пълен с витамини и минерали. Ако го смесите обаче с неподходящо лекарство, ефектът може да е фатален, предупреждават експерти в областта на храненето.

Все повече изследвания показват, че две химични съединения, наречени фуранокумарини, които се съдържат в голямо количество в грейпфрута, могат да намалят или да засилят усвояването на някои лекарства.

Двата фуранокумарина, които взаимодействат с лекарствата, не се съдържат само в грейпфрутите, посочва изданието Science Alert. Съединението се съдържа също в помелото и портокалите.

"Сокът позволява на по-голямо количество от лекарството да попадне в кръвта, а това води до повече странични ефекти", обяснява фармакологът Шиу Хуанг от Агенцията за контрол на храните и лекарствата, предава vesti.bg.

Лекарят подчертава, че човешкото тяло произвежда ензим, наречен цитохром, съдържащ се в черния дроб и тънките черва. Той помага на организма да разгражда малки чужди молекули като токсини, за да може да ги изхвърли.

Експертът допълва, че цитохромът играе решаваща роля в метаболизирането и усвояването на много медикаменти.

"Фуранокумарините нарушават способността на организма да произвежда или ефективно да използва други ензими. Само една чаша сок от грейпфрут намалява активността на ензимите в черния дроб", обяснява фармакологът.

По думите му това пречи на способността на организма ви да метаболизира някои лекарства. "В този смисъл лекарството навлиза в кръвта ви и остават в организма ви за по-дълго време'', посочва Хуанг .

Изданието пише, че комбинацията от лекарства и сок от грейпфрут води до ефект на предозиране, дори когато сте приели правилната доза от медикамента.

Видът на лекарствата, които взаимодействат с грейпфрута, е много широк - от такива за холестерол и кръвно налягане, за борба с рака, до лекарства против тревожност и депресия.

"Резултатите от подобна комбинация могат да бъдат доста драматични. Ускорен сърдечен ритъм, разпад на мускулната тъкан, токсичност на костния мозък, задух, стомашно-чревно кървене и бъбречна недостатъчност - това са усложненията на някои от лекарствата, които се влияят от фуранокумарините", казва експертът.

Тези взаимодействия могат да бъдат фатални, категорични са учените.

При някои лекарства грейпфрутът може да има обратен ефект. В даден момент може да установите, че лекарството ви за алергия не е толкова ефективно, колкото преди.

"Ако приемате важни лекарства, не е необходимо непременно да избягвате грейпфрута, сякаш сте вампир и грейпфрутът е светена вода. Просто се консултирайте с вашия лекар или фармацевт", съветва Шиу Хуанг.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анджелина

    4 1 Отговор
    Стига глупости! Аз какви могъщи сокове обичам да пия , и все по хубава ставам!
  • 2 РАМБО

    4 1 Отговор
    МОЖЕ ДА ХВАНЕШ СПИН ОТ ТОАЛЕТНА ЧИНИЯ ---АКО ПРЕДНИЯТ НЕ Е СТАНАЛ ОТ НЕЯ
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор
    Знам,че при химотерапията,онколожката не разрешаваше прием на Грейпфрут сок особенно червените.Портокали и лимони е достатъчно.
  • 4 А бе

    1 0 Отговор
    Баси, тоз сок каква отрова бил :-)