Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 14:18 1 462 4

5 навика за здрави венци и зъби

  • зъби-
  • венци-
  • здраве-
  • навици

Доброто орално здраве е в основата на поддържането на цялостното ни здраве

5 навика за здрави венци и зъби - 1
Снимка: Shutterstock

Доброто орално здраве е в основата на поддържането на цялостното ни здраве. Устата ни е свързана с дихателния и храносмилателния тракт, което означава, че много микроби могат да влязат през устата ви и да се прехвърлят в останалата част от организма. Ето защо е важно да обръщаме внимание на здравето на зъбите и венците си.

Вижте няколко навика, които ще ви помогнат да сте с добро дентално здраве.

Не четкайте зъбите си прекалено силно

Здравите венци трябва да са розови и твърди. При някои хора се наблюдават неразположения като подуване на венците, често кървене, леко отдръпване. Ако венците ви се отдръпнат, ще можете да го забележите, тъй като зъбите ви ще изглеждат по-дълги от обикновено. Една от основните причини за това може да е, че четкате прекалено силно зъбите си и вероятно ползвате четка за зъби с твърд косъм.

Препоръката на зъболекарите е хората да мият зъбите си с четка с мек косъм с кръгови движения. Без да има прекалено голям натиск, за да предпазят зъбите си от износване. Също така е важно да сменяте четката за зъби на всеки 2-3 месеца.

Не пропускайте почистването на езика

Пропускането на четкането на езика може да означава, че всички бактерии, които се събират върху него, ще имат възможност да се размножават. Това води до появата на лош дъх, но също така и до заболяване на венците и дори гъбични инфекции. Има специални почистващи инструменти за език, но също така повечето четки за зъби имат и такава приставка за почистване.

Използвайте вода за уста

Водата за уста е чудесна не само за освежаване на устната кухина след консумацията на храни и напитки, които оказват влияние върху дъха, като сирена, зеле, лук, чесън, вино и т. н. Денталната вода спомага за елиминирането на бактериите в устата, които водят до лош дъх, проблеми с венците. Също така за редовното използване на такава вода се смята, че намалява риска от кариеси, пародонтоза.

Използвайте правилните продукти, особено ако зъбите и венците ви са чувствителни

Ако консумацията на студени храни и напитки предизвиква всеки път болки в зъбите и венците, важно е да не отлагате консултацията със зъболекар. Той ще ви насочи кои са правилните продукти за орална хигиена за вас. Също така, бъдете внимателни с честотата на консумация на кисели храни, като цитруси, плодови сокове, захар, тъй като те водят до износване на емайла.

Почиствайте зъбите си при стоматолог всяка година

От плака и зъбен камък. Те са предпоставка за развитието на лош дъх и проблеми с венците. След като зъбите биват почистени от тях, обикновено следва полиране. Усмивката изглежда по-добре, венците и зъбите са по-здрави. Не забравяйте у дома да ползвате редовно конец за зъби или интердентални четки, пише az-jenata.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пежо

    0 0 Отговор
    Най-препоръчителен навик, който изградих след съвет от училищен зъболекар - след измиване на зъбите се прави "масаж" с показалеца на венците, от вътрешната, и от външната част.Общо около 30 секунди.Трябва за се чува скърцане.После се избира паста за зъби, която стяга венците.Така наречените "антипародонт"
  • 2 лечение

    0 0 Отговор
    Като спрях да ги мия с паста, cлeд 2 (две) години престанаха абсолютно всички проблеми със зъбите ми! Интересното е, че пародонтозата се появява през 20-те години на ХХ век, след масовото навлизане в употреба на четките и пастите за зъби...Cъжaлявaм, чe дълги гoдини ce ocлaнях нa дoктoри и зъбoлeкaри зa здрaвeтo cи, нo "пo-дoбрe къcнo oткoлкoтo никoгa"....
    Рeдoвнo ги чиcтя c кoнци зa зъби и дървeни клeчки зa зъби. Мия ги c чeшмянa вoдичкa c ръкa...Вaжнo e пocтoянcтвoтo, нaпиcaл cъм, чe прoблeмитe изчeзнaхa cлeд "двe гoдини"...Здрaвeтo e oт Гocпoд, нo ce иcкa cмeлocт зa дa пoвярвaш. "Рeчe Бoг: дa cътвoрим чoвeк пo Нaш oбрaз, (и) пo Нaшe пoдoбиe" (Бит. 1:26). Чoвeшкият oргaнизъм e eднa cлoжнa cиcтeмa c гoлeми възмoжнocти зa caмoрeгулирaнe, нo зa бeдa, ниe нeпрeкъcнaтo нaрушaвaмe бaлaнca кaтo бoгoтвoрим дoктoритe и ce ocлaнямe нa фaрмaцeвтичнaтa прoмишлeнocт нa кoятo вcъщнocт cмe крaйнoтo звeнo......Пастата унищожава цялата защитна микро-флора в устата и превръща ЧОВЕК във финансов донор на денталната шарлантания и фармацевтичните гиганти.
  • 3 От Германия с любов

    0 0 Отговор
    Тук на всеки 6 месеца трябва да ходиш да ги чистиш! Ако не ходиш, събаряш процента който ще плати здравната каса ако трябва да слагаш мост или други скъпи услуги!
  • 4 мики

    0 0 Отговор
    от климатиците се получават вибрации от които се получава бруксизъв монтирани без пресечени болтове от майстори без дипломи климатици на съседи и се събуждаш уморен все едно цяла нощ си бягал