Last news in Fakti

18 Декември, 2023 15:58 2 223 6

6 невероятни, но важни ползи от студа

  • студ-
  • ползи-
  • полезно-
  • лед-
  • ниски температури-
  • студен душ-
  • ледена вана-
  • потапяне в лед

Излагането на ниски температури може да повиши имунитета, да свали теглото и да стимулира либидото

6 невероятни, но важни ползи от студа - 1
Снимка: Shutterstock

Може би не звучи толкова приятно, колкото да се потопите в топла вана, но експертите настояват, че ледените вани - дори и да е кратко - могат да направят чудеса за здравето. Изследвания, датиращи от десетилетия, свързват излагането на студ, независимо дали под формата на душ, вана или бягане на открито през зимата, с множество ползи.

MailOnline изследва защо любовта към студа може да е тайната на по-доброто здраве - от укрепване на имунната система, през подпомагане на отслабването, до намаляване на нивата на стрес. Ето кои са ползите от студа за тялото ни:

Засилва имунната система

Според експертите пускането на студения кран при вземане на душ, дори само за 30 секунди, може да подсили имунната система. Смята се, че шокът от студената вода стимулира левкоцитите - белите кръвни телца, които се борят с инфекциите.

Според проучване, проведено през 2016 г. в Нидерландия, хората, които се къпят със студена вода, взимат по-малко болнични дни.

Изследователите са набрали повече от 3000 участници на възраст от 18 до 65 години, които обикновено не са вземали студени душове.

Установено е, че тези, които са преминали към студени душове за 30, 60 или 90 секунди в продължение на три месеца, са се разболявали с 29% по-малко от тези, които са поддържали водата под душа топла.

Учените предполагат, че студените душове могат да подобрят качеството на живот и да намалят тревожността, освен че повишават производителността на труда поради по-малкото болнични дни.

Поддържа стройната фигура

Ако всяка сутрин си взимате студен душ, това може да ви помогне да сте стройни, но само ако след това ви побиват тръпки. Смята се, че това се дължи на термогенезата - процесът, който тялото използва за генериране на топлина, което води до изгаряне на калории.

Едно проучване, ръководено от д-р Мариет Бун от Медицинския център на Лайденския университет в Нидерландия, установява, че този метод е ефективен начин за изразходване на енергия. Екипът е набрал 24 възрастни, които са били наблюдавани по време на душ в 7,45 ч. и 19,45 ч.

Температурата на водата се понижавала постепенно, докато участниците не започнали да треперят или температурата не достигнала 9 градуса по Целзий. След това участниците били изложени на тази ниска температура в продължение на още 90 минути.

Резултатите показват, че ниските температури са накарали доброволците да изгорят повече калории. При жените не е имало разлика в изгарянето на енергия при различното време на деня. Но мъжете изгаряли повече калории по време на сутрешния си душ.

Д-р Бун препоръча на тези, които искат да изпробват излагане на студ, да започнат със студени обливания под душа за 20 секунди и да увеличат до не повече от 90 секунди.

Намалява риска от депресия

Въпреки че не звучи приятно, вземането на студен душ може да подобри настроението ви.

Всъщност в проучване от 2007 г., проведено от изследователи от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния Commonwealth, е установено, че излагането на студени температури облекчава симптомите на депресия.

Смята се, че излагането на студ активира нервната система и увеличава притока на кръв към мозъка, което предизвиква освобождаването на норадреналин. Доказано е, че този невротрансмитер има положителен ефект върху настроението.

Някои проучвания са установили и повишаване на допамина след излагане на студена вода, който е известен като хормон на удоволствието.

Антидепресивният ефект от излагането на студена вода може да бъде отчасти причинен и от студовите рецептори в кожата, се отбелязва в проучване от 2014 г. за ефектите от хидротерапията. Според изследователите тези терморецептори, които са отговорни за различаването между топло и студено, изпращат електрически импулси към мозъка, което може да предизвика болкоуспокояващ ефект.

Освен това, друг медицински доклад показва, че плуването в открити води може да се препоръча дори като средство за лечение на депресия. Професор Майкъл Типтън, експерт по физиология в Университета в Портсмут, и колегите му подробно описват, че 24-годишна жена е страдала от тревожност в продължение на години и след това е развила депресия.

След като различни медикаменти не подействали, ѝ било препоръчвано да плува в студена вода веднъж седмично. Това довело до незабавно подобряване на настроението след всяко плуване и в следствие на това - до трайно и постепенно намаляване на симптомите на депресия - пишат медиците. При проследяване една година по-късно жената спира лекарствата за депресия.

Намалява стреса

Прекарването на известно време на студено може да е най-добрият начин да се успокоите и да се освободите от стреса.

Според проучване на финландски изследователи от 2004 г. нивата на стрес се подобряват след потапяне в студена вода.

Те са анкетирали 82 души за тяхното настроение и здравословно състояние през есента и отново в началото на годината - преди и след периода на зимно плуване на открито в страната. Около две трети от групата плували, а другата трета била контролна група.

Изследователите установили, че нивото на напрежение сред плувците е спаднало значително, а паметта и настроението им са се подобрили в сравнение с тези, които не са се къпали.

Екипът смята, че това се дължи на студената вода, която предизвиква отделянето на норадреналин, както и на нейното болкоуспокояващо и възпалително действие.

Освен това необходимостта да се адаптираме към студа чрез многократно излагане на въздействието му "може да повиши способността за издържане на други видове стрес", смятат те.

Подобрява физическата форма

Ако ни се наложи или пък сами изберем да тичаме навън при мразовити температури, това може да повиши ефективността на тренировката по отношение на изгарянето на калории, както и да подобри издръжливостта.

Изследователи от университета Астън в Бирмингам твърдят, че упражненията на открито през зимата увеличават броя на изгорените калории, което може да подпомогне загубата на тегло. Тичането в студа може да ви помогне да поддържате сърцето си във форма и да тренирате по-ефективно. То също така може да помогне да поддържате сърцето си във форма и да се упражнявате по-ефективно

Това се дължи на факта, че тялото е принудено да работи по-усилено, за да поддържа температурата си, което ускорява метаболизма.

Освен това, когато е студено, физическото усилие може да е по-малко, защото сърцето не трябва да работи толкова усилено, колкото в топъл ден.

Всъщност изследователи от университета "Сейнт Мери" в Лондон са установили, че студените условия намаляват сърдечния ритъм на бегача с шест процента, което прави бягането по-малко физическо натоварващо. Благодарение на този механизъм упражненията в студено време могат да повишат издръжливостта.

При по-ниски температури сърцето ви не трябва да работи толкова усилено, потите се по-малко и изразходвате по-малко енергия, което означава, че можете да тренирате по-ефективно", твърди д-р Адам Тенфорд, доцент по спортна медицина и рехабилитация в свързаната с Харвард мрежа Spaulding Rehabilitation Network.

Подобрява сексуалния живот

Любопитно и може би неочаквано, но потапянето в студена вода или студеният душ могат да помогнат за повишаване на либидото ви. Това е така, защото тестостеронът и естрогенът - мъжките и женските полови хормони, които са сложно свързани със сексуалното желание - се повишават след терапия със студена вода.

В една от статиите на изследователи от университета Нортумбрия са наети 14 играчи от академията на английската Висша лига, които след като завършат спринтовете, влизат или в камера за криотерапия с температура -60C (-75F) за 30 секунди. Резултатите показват, че тези, които са били изложени на температури под нулата, са имали повишени нива на тестостерон в продължение на 24 часа.

Друго проучване от 2021 г., проведено от полски изследователи, също установява, че нивата на тестостерон са се увеличили с пет процента сред мъжете, които са били потопени в студена вода след сесия в сауна.

Доказателствата за либидото на жените не са толкова солидни. Екип от Померанския медицински университет в Полша обаче установява, че женските плъхове, които плуват в студена, а не в топла вода, имат по-високи нива на естрадиол, вид естроген, който може да допринесе за повишаване на либидото.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е добре де,

    6 1 Отговор
    А бе то има индикации, че и сексуалната активност се засилва много сериозно от околния студ и това дори е мое лично убеждение, но друго си е в топлите завивки...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Минуси

    3 1 Отговор
    Дебели ескимоси и чукчи - няма.
  • 4 Ми то

    3 0 Отговор
    Същото, като при слънцето.....зако да мръзнем тогаз???
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.