12 Януари, 2024 11:11 2 178 13

Проф. Сотир Марчев: Удължавайте с ранна вечеря периода на нощно гладуване

  • професор сотир марчев-
  • хранене-
  • режим-
  • диети

Важно е не само какво ядем, но и кога, заявява докторът на медицинските науки

"Важно е не само какво ядем, а и кога! Ранната закуска и вечеря са по-здравословни от късните. Периодът на нощно гладуване е добре да се удължава чрез ранна вечеря, а не чрез пропускане на закуската!"

Това написа в профила си във Фейсбук проф. Сотир Марчев, доктор на медицинските науки.

Той се позовава на проучване, чиито резултати са обобщени официално от Medscape:

Отвъд хранителните качества на диетата, времето на хранене е важно, като по-късните първо и последно хранене за деня са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ), особено при жените, показват резултатите от голямо проспективно проучване.

Проучването включва 103 389 участници, средна изходна възраст 42,6 години и 79% жени, които са били доброволци в продължаващото NutriNet-Santé, кохортно проучване, стартирано във Франция, за да разбере по-добре връзката между храненето и здравето.

Участниците са попълвали въпросници, които в допълнение към данните за социално-демографските данни, начина на живот и физическата активност предоставиха информация за това кога са консумирани храни и напитки през всеки ден, и те сами докладвали големи здравни събития, включително ССЗ.

Изследователите оценяват връзките между времето на първото хранене за деня (преди 8 сутринта, 8-9 сутринта, след 9 часа сутринта) и последното хранене (преди 20:00, 20 - 21 ч. вечерта, след 21:00), броя на храненията и продължителността нощно гладуване (12 часа или по-малко, 12-13 часа, повече от 13 часа) и риска от ССЗ, контролирайки голям брой потенциални объркващи фактори, сред които възраст, пол, образование, доход, тютюнопушене и ниво на физическа активност .

По време на средно проследяване от 7,2 години са установени 2036 случая на някакво ССЗ, 988 случая на мозъчно-съдова болест (инсулт, преходна исхемична атака) и 1071 случая на коронарни сърдечни заболявания (инфаркт на миокарда, ангина пекторис, остър коронарен синдром, ангиопластика).

Всеки допълнителен час, забавящ времето на първото хранене за деня, се свързва с по-висок риск за някакво ССЗ (коефициент на риск [HR], 1,06; 95% CI, 1,01-1,12; P = ,02), като връзката е по-силна в жените, отколкото при мъжете.

Всеки допълнителен час при забавяне на времето на последното хранене се свързва с повишен риск от мозъчно-съдова болест; тук последното хранене след 21:00 часа е свързано с 28% по-висок риск от хранене преди 20:00 часа (HR, 1,28; 95% CI, 1,05-1,55; P


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смърфиета

    0 3 Отговор
    Дегенерат.
  • 2 А бе

    7 1 Отговор
    Нищо не разбрах от този бълвоч! Не можаха ли да напишат простичко, примерно закусвайте късно, вечеряйте рано. Или обратното.

    Коментиран от #3

  • 3 ето ти простичко

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "А бе":

    Дългият период на "нощно гладуване" ще ви свали кръвната захар и ще отслабнете.
  • 4 хмм

    1 2 Отговор
    Нощното гладуване пречи на съня.

    Коментиран от #6

  • 5 МП4

    0 1 Отговор
    Този отдавна е изплискал лигена и е на друга планета

    Коментиран от #12

  • 6 хмм

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "хмм":

    Ще си лягаш по-рано! И не кради чужди никове!

    Коментиран от #8, #11

  • 7 Добре, Сотирчо!

    5 0 Отговор
    Сотирчо, хората нямат пари и купуват храни от разпродажби и други подобни. Ако всички имаха пари да си направят медицински изследвания, щеше да лъсне положението - нисък феритин и желязо, ниски нива на разни витамини, да не продължавам списъка. Въпросът е откъде да се вземат необходимите за организма вещества. Магазините са пълни с миришещи на химия сладкиши и чипсове. Кой контролира производството и вноса на тези отрови, наречени храни?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.