Last news in Fakti

19 Януари, 2024 20:07 1 265 10

Лекарите от "Пирогов" искат оставката на здравния министър

  • пирогов-
  • оставка-
  • здравен министър-
  • лекари

Началниците на отделения и клиники са готови да подадат оставки от 1 февруари

Началници на отделения и клиники в УМБАЛСМ „Пирогов“ поискаха оставката на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков. В писмо след общо заседание от Медицинския съвет и Съветът за здравни грижи на болницата, разпространено от пресцентъра на лечебното заведение, е записано, че „Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи като представители на целия екип на болницата взеха решение да се снеме доверието от здравния министър като принципал и го призовават да се оттегли от поста.“, писа БТА.

Началниците на отделения и клиники са готови да подадат оставки от 1 февруари

заради „непреставащия натиск през медиите за „Случая Даная“ и административни атаки“, се посочва в писмото.

Изразява се разочарование от липсата на подкрепа от страна на Министерство на здравеопазването. „Недопустимо е нормалното функциониране на болница „Пирогов“ да става заложник на междуличностни конфликти и задкулисни финансови интереси.“, пишат още от лечебното заведение.

Според присъствалите на заседанието над 80 ръководители на структури в „Пирогов“ е недопустимо екипите на болницата да работят под натиск през медиите и социалните мрежи, както и административен тормоз, защото това нарушава доверието лекар-пациент и пречи на нормалния работен ритъм и ежедневното изпълняване на задълженията.

Според съобщението търпението на работещите в „Пирогов“ към това да им бъдат отправяни обвинения в убийство и немарливост, когато всички факти и резултати от проверки противоречат на такива клевети, вече се е изчерпало.

Призовават се и колегите и съсловните организации в здравеопазването за подкрепа,

„защото проблемът с тормоза и насилието върху лекарите рефлектира върху всички“,

е записано още в текста на съобщението.

По-рано днес от фондация „Даная“ разпратиха отворено писмо премиера акад. Николай Денков и до медиите, в което настояват директорът на „Пирогов“ да бъде временно отстранен, за да може „фактите за смъртта на 15-годишната Даная Кулева в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ще бъдат установени по безспорен начин.“


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    17 1 Отговор
    ОСТАВКА шарлатаниии !
  • 2 1234

    12 1 Отговор
    Ako Искат ефекта лекарите от Пирогов трябва колективно да подадат Заявление за напускане...
    Мераклии за министри бол... лекари няма...

    Коментиран от #10

  • 3 Фют

    15 1 Отговор
    Здравно осигурените искат масови арести на компрометирани лекари, които периодично са обект на разследвания за източване на здравната каса. Я също така и не адекватно лечение на пациенти допринесли с действията си за инвалидизиране и смърт.
  • 4 Лекарите ги поставиха

    12 1 Отговор
    в такава ситуация преди 20 години, че зорлем се превърнаха в по-гадно племе и от адвокатите...
  • 5 Тъй като имам съвсем

    10 1 Отговор
    скорошен опит в Пирогов, само ще кажа, че предпочитам да си умра у дома от каквато и да е болест вместо да ходя там и да се подиграват с мен и състоянието ми хора, обръгнали на човешкото страдание, които не изпитват ни жал, ни съпричастност към пациентите, а само мислят как да вземат повече пари по клинична и извънклинична пътека, магистрала и т.н...

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Оня с рикията

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тъй като имам съвсем":

    Да го напиша по-меко за да го не изтрият тези дето служат на властта чрез медиите:

    За лекарите, ако си у болница си чувалче с кинти. Немаш ли кинти си пътник, имаш ли кинти шансът да си пътник или не е 50/50 процента.
  • 8 лекар

    7 2 Отговор
    Хинков е обигран мошеник , ама партизаните от умирачницата Пирогов го надминаха по подлост и нахалство. Браво на т.н. началници на клиники и отделения , браво ПАРТИЙНИ КРЕАТУРИ , браво на потомственият комунист четвърто поколение Габровски ( от София ) ,на Асен Балтов и на Диян МАЛУШЕВ ( Енчев ) , барабар със съществото директор В. Димитров самопоставило се над закона , морала и Бога !
  • 9 Бай Иван

    3 0 Отговор
    Май и други бъркат в кацата с мед, не само директора.
  • 10 Да си подават

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    оставките началниците на клиники!!! И за техните места кандидати бол......Да гледат пълни чекмеджета мечтаят всички!