Last news in Fakti

29 Май, 2024 15:31 2 160 2

8 медицински изследвания задължителни за жените на 30 и 40 години

  • изследване-
  • изследвания-
  • жени-
  • тест-
  • скрининг-
  • болести-
  • здраве

На 28 май се отбелязва международния ден за действие за здравето на жените

8 медицински изследвания задължителни за жените на 30 и 40 години - 1
Снимка: Shutterstock

Жените могат да бъдат изложени на риск от редица заболявания и инфекции в сравнение с мъжете поради биологичните различия и неравнопоставеността между половете. По данни на СЗО в световен мащаб юношите и младите жени са два пъти по-застрашени от заразяване с ХИВ в сравнение с момчетата и младите мъже. Този по-висок риск от заразяване с ХИВ е свързан с опасна и често нежелана и насилствена сексуална активност.

По време на бременност маларията, ХИВ и туберкулозата могат да представляват значителен риск за бременните жени, плода и новороденото. Международният ден за действие за здравето на жените се отбелязва на 28 май всяка година, за да се разпространи осведомеността за здравето на жените. През 1987 г., по време на Международната среща за здравето на жените в Коста Рика, Мрежата за здраве на жените от Латинска Америка и Карибския басейн (LACWHN) предлага този ден да се отбелязва.

С напредването на възрастта организмът на жените става податлив на определени заболявания. Препоръчително е жените на 30 и 40 години да си правят редовни прегледи, за да са наясно със здравословното си състояние и за ранно откриване на болести.

Специалист препоръчва следните изследвания за жените на 30 и 40 години:

  1. Тест за откриване на анормален растеж на клетките, които причиняват рак на маточната шийка. Препоръчва се редовен скрининг между 3 и 5 години в зависимост от възрастта и предишните резултати. Тестването за човешки папиломен вирус също е важно за сексуално активните жени, тъй като той също може да доведе до рак на маточната шийка.
  2. Тестът за скрининг за рак на гърдата също е сред важните изследвания. Той може да открие тумори и аномалии на гърдата в ранен стадий, когато лечението е най-ефективно. В зависимост от ситуацията се препоръчват годишни или двугодишни тестове. Самоизследването на гърдите позволява на жената да разбере нормалния вид и усещане на гърдите си. Всички промени в гърдите, ако и когато бъдат усетени, трябва да бъдат съобщени на здравния специалист за консултация.
  3. ТФТ определя нивата на хормона на щитовидната жлеза в организма, като помага при откриването на заболявания като хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм.
  4. Рискът от сърдечносъдови заболявания се увеличава с възрастта. Изследването на кръвното налягане и холестерола на всеки 4-6 години ще помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания и мозъчни инсулти.
  5. Препоръчва се ежегодно изследване на кръвната глюкоза за откриване на състояния като диабет и преддиабет. Този тест става по-важен за хората със затлъстяване, фамилна обремененост или наличие на друг рисков фактор.
  6. Изследването на костите и костната структура е важно за откриване на заболявания като остеопороза и загуба на костна маса, особено ако хората имат рискови фактори.
  7. Двугодишен очен преглед за предотвратяване на очни заболявания като катаракта и глаукома
  8. Лицата в риск могат да отидат и на скрининг за рак на дебелото черво и на кожата в зависимост от възрастта, семейната история и други рискови фактори.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 1 Отговор
    Изследвания, дето има боцкане са задължителни.
  • 2 Баба Гица

    0 0 Отговор
    Който търси, намира! Търсете активно проблем с тялото или ума си и учтиво ще ви намерят 101 проблема особено, ако си плащате за тестовете и видят, че могат да ви изтръскат джобовете добре и с "лечението". Да ви е честито третирането ви като парче месо - ще ви кълцат, горят и облъчват, докато изтръгнат и последната капка живот от изстрадалото ви тяло. Трябва да проумеете, че преди всичко сте дух и не не тялото е виновно за болестите ви, а ума и духовното състояние.